חוק חדש שנכנס אתמול (יום ב') לתוקף בספרד מחייב תיירים שמגיעים למדינה לספק מידע אישי נרחב בעת ביצוע צ'ק-אין בבתי מלון, השכרת רכב או שהייה באירוח אחר. על פי דיווח באתר euronews, בתי מלון ומפעילי תיירות נוספים יידרשו לאסוף ולדווח על למעלה מ-40 פרטי מידע עבור הזמנות לינה ולמעלה מ-60 עבור הזמנות של השכרת רכב. חלק מהדיווחים בתקשורת מזהירים מפני דרישות בסגנון "האח הגדול", כולל חשיפת יתרות בנק של האורחים, אך נראה שדיווחים אלו אינם מבוססים.
מה ממשלת ספרד רוצה לדעת עלינו? התקנות החדשות כוללות רשימת פרטים אישיים שיידרשו מכל אדם מגיל 14 ומעלה:
- שם מלא
- מין
- אזרחות
- מספר דרכון
- תאריך לידה
- כתובת מגורים
- מספר טלפון קווי (אם קיים)
- מספר טלפון נייד
- כתובת דוא"ל
בעוד שילדים מתחת לגיל 14 אינם נדרשים לספק את המידע, מבוגרים הנוסעים עמם חייבים להסביר את הקשר המשפחתי שלהם לילדים.
בכתבה על החוק החדש שפורסמה ב"אינדיפנדנט" הבריטי נכתב כי לא יהיה צורך למסור את פרטי חשבון הבנק. "העסק שבו אתם משלמים יצטרך להעביר את פרטי אופן התשלום", נכתב באתר הבריטי. "עבור נוסעים בחבילות נופש, שבהן המפעיל התיירותי משלם ישירות לבית המלון, התשובה תהיה פשוט 'שובר'. אותו הדבר עשוי לחול על הזמנות שבוצעו דרך מתווכים.
"עבור רובנו, מדובר בכרטיס אשראי או חיוב, שמספרו ותאריך התפוגה שלו יועברו. אבל אם במקרה שילמתם לספק האירוח באמצעות העברה בנקאית – כפי שחלק מהאנשים עושים – אז מיקום חשבון הבנק ומספרו (אך לא היתרה או כל מידע אחר) יועברו על ידי ספק האירוח".
ומה לגבי חששות לפגיעה בפרטיות? "אנשים רבים מודאגים מהצורך לשתף מידע אישי, אך במציאות של ימינו זה הופך להכרחי יותר ויותר כאשר מטיילים ברחבי העולם. כאשר מערכות הכניסה-יציאה של האיחוד האירופי ומערכת Etias ייכנסו סוף סוף לתוקף, תצטרכו לשתף כמות רבה של מידע אישי עוד לפני שתוכלו לעלות על מטוס לספרד.
"המידע יידרש להישמר למשך שלוש שנים על ידי ספק האירוח. עם זאת, סביר להניח שרוב מוחלט של בתי המלון יבחרו להפקיד את ניהול המידע הרגיש בידי חברה מתמחה, במקום לשמור את פרטי כרטיסי האשראי שלכם על דיסק-און-קי במשרד האחורי".
האם תיירים יחטפו קנסות אם לא יספקו את המידע שלהם כהלכה? לא. החוק החדש קובע כי ספק האירוח עלול להיקנס באלפי אירו במקרה של רשלנות באיסוף הנתונים. עם זאת, לא צפויים עונשים לאורחים.
למה נועדו התקנות החדשות? גורמים רשמיים בספרד הסבירו כי הבדיקות המוגברות, שהן חלק מצו מלכותי, נועדו להתמודד עם פשע מאורגן. במזכירות הממלכתית לביטחון (Secretaría de Estado de Seguridad) טוענים כי "הפגיעות הגדולות ביותר בביטחון הציבור מבוצעות הן על ידי פעילות טרור והן על ידי פשע מאורגן, בשני המקרים עם אופי בינלאומי מובהק".
CEHAT, איגוד בתי המלון המוביל בספרד, הצליח לדחות את כניסת התקנות לתוקף, שתוכננה במקור לינואר 2023. באיגוד לא אוהבים, בלשון המעטה, את הרגולציה החדשה. "אנחנו מבקשים דיאלוג והצעות קונקרטיות כבר חודשים, כדי להבטיח יציבות משפטית ויכולת פעולה של המגזר, אך לא קיבלנו שום מענה," אמר חורחה מריצ'אל, נשיא CEHAT, בהודעה לעיתונות.
האיגוד שוקל כעת פעולה משפטית בשל "ההשפעה השלילית שתהיה לתקנה זו על מגזר המלונאות ועל התיירים עצמם". לטענת האיגוד, התקנות החדשות יגרמו לתהליכים מינהלתיים מורכבים ומעיקים יותר, שיפגעו בחוויית השהות של המבקרים".