מהכרזת המדינה עד בריכת גורדון: לפני כשבוע, הושקה בבנייני האומה בירושלים תערוכת צילומים חדשה - "הצלמניה" שמה, המתעדת את ראשיתה של המדינה באמצעות תמונות שצולמו באותה תקופה.
בתערוכה שתחזיר אתכם לא מעט שנים אחורה, מוצגים מעל ל-50 צילומים ששימשו חלק מארכיון הצילומים הפרטי והגדול ביותר בארץ של צלם העיתונות, רודי ויסנשטין. הצילומים, מהווים חלק מהזיכרון הקולקטיבי הישראלי - החל מאירועים היסטוריים חשובים, ועד לתיעוד החיים בישראל של פעם.
בין הצילומים המיתולוגיים שמוצגים בתערוכה: טקס הכרזת המדינה ב-1948 – צילום נפלא של הקהל והצלמים המתגודדים מחוץ לבניין מוזיאון תל אביב הישן, בו התקיימה הכרזת העצמאות; צילום של שדרות רוטשילד בתל אביב כפי שנראו בשנת 1936; בריכת גורדון בתל-אביב משנת 1957; קונצרט חגיגי של התזמורת הפילהרמונית בניצוחו של לאונרד ברנשטיין משנת 1948; נאום גולדה מאיר בפתיחת כביש תל אביב-נתניה ב-1950 ועוד צילומים שיגרמו לכם להפוך נוסטלגיים מתמיד.
היחיד שתיעד את הכרזת העצמאות
הצלם רודי (שמעון רודולף) ויסנשטין נולד בשנת 1910 בעיר איגלאו שבחבל מורביה בצ'כיה. הוא גדל בבית יהודי-ציוני חדור תרבות אירופאית, למד בבית הספר הגבוה בווינה גרפיקה וצילום ובהמשך עבד כצלם עיתונות בפראג.
בינואר 1936 הגיע ויסנשטין לנמל יפו, בידו תעודת עיתונאי וערכת מצלמות. כבר באותה שנה הוא הספיק לצלם מאורעות חשובים כמו הלוויית ראש העיר דיזינגוף, הקונצרט הראשון של התזמורת הפילהרמונית ואת אירועי המרד הערבי הגדול. הוא צילם במשך למעלה מ-40 שנה, ואף היה היחיד שתיעד את מעמד הכרזת העצמאות של מדינת ישראל ב-1948.
עם עלייתו ארצה פגש את מרים ארנשטיין, שגם היא עלתה עם משפחתה מצ'כיה, ובשנת 1940 הזוג נישא. באותה שנה הם פתחו בתל אביב את צלמניית "פרי אור", או בשמה המוכר יותר - "צלמניה", שפועלת עד היום בתל אביב. עד יום מותה, מרים העניקה טיפול ארכיוני מוקפד לאוסף הצילומים האדיר של בעלה.
והנה גם הצצה קטנה לכמה מהתמונות המככבות בתערוכה:
התערוכה מוצגת במסדרון אוסישקין מערב בבנייני האומה בירושלים, והיא פתוחה לקהל הרחב בתיאום טלפוני מראש: 02-6558558. הכניסה ללא עלות.