חליתם? נפצעתם? - בחו"ל? נראה שהניסיון למצוא מרפאה קרובה באזור הנופש שלכם או רופאה שתגיע למלון - הופך להיות קל מתמיד. חברת Air Doctor (אייר דוקטור) היא חברת סטארט-אפ ישראלית בתחום הבריאות הדיגיטלית, שמחברת בין מטיילים לבין רופאים, באמצעות חברות ביטוח, ארגוני מטיילים, בנקים ושותפויות אסטרטגיות.
במילים פשוטות: אם החשש לטוס לחופשה גובר עכשיו בגלל הקורונה, אם המחשבה להיכנס לבית חולים מקומי עם הילד שפתאום העלה חום משתקת אתכם, אז הסטארט-אפ הזה אולי יוכל להרגיע. עולם שיחות הזום והווידאו, שעזר לרובנו לא מעט בשנה החולפת במגוון רחב של סיטואציות, הוא גם חלק נכבד מאפליקציית אייר דוקטור.
מעבר לתיווך שלה בין התיירים שנעשו חולים או נפצעו במהלך החופשה לבין הרופאים המקומיים, היא גם נותנת אופציה לקבל שירות רפואי בלי לצאת מחדר המלון, בלי להסתבך בחיפושים ובלי לחכות שעות ולעיתים אף ימים כדי לפגוש את הרופא/ה.
מי ומה עומד מאחורי השירות הזה?
את החברה ייסדו ארבעה מייסדים: המנכ"לית, ג'ני כהן דרפלר, המנהלת הראשית, אפרת שגיא אופיר, מנהל הפיתוח יגור קורבג'ב וים דרפלר שמנהל את החדשנות בחברה. המייסדים הבינו כבר ב-2017 שיש בעולם הטיולים ביקוש למשהו שאין לו מענה בעצם, ויחד יצרו את הסטארט-אפ הזה.
כאשר התיווך, דרך אייר דוקטור, עוזר לתיירים להבין היכן הרופאים שהם מחפשים נמצאים, האם הם יכולים להגיע אליהם או היכן נמצאת הקליניקה הקרובה ביותר, מה המחיר שעליהם יהיה לשלם על אותו שירות, מה הזמינות של הרופא/ה שחיפשתם, מי הכי זול או הכי קרוב ועוד.
החברה נמצאת כיום בקשר עם כ-20 אלף רופאים ב-61 מדינות. הרופאים מחולקים לחמש התמחויות, שנמצאו הכי פופולריות בקרב תיירים: רופאי משפחה, רופאי נשים, רופאי ילדים, רופאי שיניים ואורתופדים.
האפליקציה, שהיא אגב חינמית, מאפשרת לבצע חיפוש ותיאום תור לפי מיקום, שפה, מומחיות ועלות. יש גם אפשרות לראות ביקורות של מטיילים אחרים. בנוסף, יש באייר דוקטור אפשרות לכתוב ביקורת על הרופאים ועל השירות.
"אנחנו מנסות ליצור מעין קהילה של מטיילים ורופאים כי אנחנו מבינות שאם השירות הרפואי שלנו לא יהיה טוב אין לנו זכות קיום", אומרת המנהלת הראשית בחברה, שגיא אופיר ומוסיפה כי "זה גם חוסך משאבים כמו: זמן וסטרס ובעצם נותנת שקט נפשי אם חלילה קורה משהו במהלך החופשה שמצריך רופא".
למה לא לחפש פשוט בגוגל?
"קודם כל, כי בגוגל לא תמצאי את כל הפרטים שאת רוצה לקבל מראש - כמו למשל, כמה תצטרכי לשלם על התור, אם הרופא בכלל נמצא וזמין היום או מחר, אם הוא דובר את השפה שאת מחפשת ועוד.
אבל יותר מזה, היתרון פה הוא השירות בווידיאו שדרכו הרופאים יכולים לתת לך מרשם, מה שהרופא שלך בארץ לצורך העניין, לא יכול לספק לך מישראל למדינה שבה את נמצאת כי לא יכבדו אותו", מסבירה שגיא אופיר. השירות בווידיאו לדבריה, יכול גם להוזיל עלויות באופן משמעותי במקום ביקור פיזי.
מה סדר גודל המחירים לתור אצל רופא משפחה?
ביוון תשלמו על תור אצל רופא כללי 80 אירו, בספרד כ-60 אירו ובצרפת כמאה אירו. באנגליה המחיר מעט יותר יקר. "שיחת וידיאו תעלה לכם בין 15 ל-60 דולר, כולל מתן המרשם", אומרת שגיא אופיר.
ואכן, בזמן קורונה - שעדיין מאיימת על החופשות של כולנו, שיחת הווידיאו נחוצה יותר מתמיד. הרי מי רוצה לחכות בתור במרפאה המקומית עם עוד חולים? בנוסף, האפליקציה גם מספקת מידע וגישה לקליניקות ברחבי העולם שעושות בדיקות קורונה ו/או חיסונים.
"במהלך הקורונה הבנו שביום שאנשים יחזרו לטוס כולם ירצו את השירות הזה בווידיאו, כי אף אחד לא ירצה ללכת לבית חולים עכשיו. הבנו גם שכולם צריכים לעשות בדיקות קורונה בחו"ל בלי לדעת תמיד איפה אפשר", אומרת שגיא אופיר.
לדבריה, כיום יש כ-2,000 מעבדות קורונה ברחבי העולם שמספקות בדיקות לתיירים. "אפשר למצוא אותן גם בגוגל אבל גוגל לא ממש תומכים בזה כי המידע משתנה כל הזמן. אז לנו יש מעבדות שעובדות איתנו באופן קבוע ואנחנו אומרים לתיירים לאן ללכת".
"הפלטפורמה של אייר דוקטור היא בעלת ערך מוסף רב בתקופת הקורונה, והשירות שאנו מציעים מסייע למטיילים בחו"ל לקבל טיפול רפואי מהיר, איכותי ומקומי במידה והם צריכים, ולהרגיש הרבה יותר בטוחים בנסיעה שלהם", אומרת ג'ני כהן דרפלר, מנכ"לית וממייסדות החברה.
מה יוצא לחברה מזה? מה המודל הכלכלי?
"זה די דומה למודל של אייר בי אנד בי. כל התשלומים לרופאים עוברים דרך אייר דוקטור והחברה משלמת לרופאים. את התשלום גובים מהלקוח או מחברות הביטוח", מספרת שגיא אופיר ומוסיפה כי "במהלך השנה האחרונה חתמנו עם 17 חברות ביטוח בחו"ל, המותגים הכי גדולים בעולם הביטוח ועם אחת בארץ שזו הפניקס".
מי המתחרים של אייר דקוטור היום?
"המתחרים הלא טכנולוגיים הם האנשים בשטח, כמו למשל פקידת הקבלה או נהג המונית שיספרו לתייר על הרופא או המרפאה הקרובה ויפנו אותו לשם. אבל אין אף חברה שלקחה על עצמה את העניין הזה גם בארץ וגם בחו"ל. יש חברות דומות אבל הן שייכות לבתי חולים", עונה שגיא אופיר.
צריך להסביר כי מדובר רק ברופאים פרטיים, שכן אין באמת דרך להגיע במהירות או לקבל תור מעכשיו לעכשיו ברפואה הציבורית ברוב המדינות, שלא לדבר על עניין העלויות והמדיניות המשתנה מבחינת זכויות לקבלת טיפול רפואי שמשתנות ממדינה למדינה. רק ברפואה פרטית ניתן היה לאחד את המדיניות לקבלת תיירים.
"אנחנו מביאות לך את רופאי הקהילה כשאת בחו"ל, כלומר רק רופאים פרטיים. למשל, רופא המשפחה שלי כאן בארץ הוא חלק מהרופאים באפליקציה ויכול לקבל תיירים שבאים לישראל דרכה".
איך עובדת הזמינות בקרב אותם רופאים מקומיים?
"אנחנו לא נכנסים ליומנים של הרופאים כי הם באמת לרוב מלאים. אבל הרופאים מבינים את הצורך של התייר ולכן הם מבינים שאין ברירה ומתחייבים לתת תור בין יום לשלושה ימים או שאם אותו רופא לא יכול לקבל, הוא מציע רופא אחר באותה קליניקה או באותו אזור.
"בווידיאו אנחנו מתחייבים לתת תור בתוך שעה - אם מוכנים לקבל את הרופא הראשון הפנוי בלי בקשה ספציפית. אם כן מבקשים רופא ספציפי אז אנחנו מתחייבים לספק תור תוך 24 שעות".
במרץ 2020 החברה גייסה 7.8 מיליון דולר בסבב הראשון שלה, אותו הובילו קמט ונצ'רס וחברת הביטוח הפניקס.