"היום האחרון שבו עבדתי היה ב-1 במרץ 2020", כך מספרת בתיה ליטמנוביץ', מורת דרך שהוציאה טיולים בארץ ובעולם במשך 20 שנה, בריאיון לאולפן ynet. ליטמנוביץ' היא אחת ממורי הדרך שנרשמו למיזם החדש "יחד בדרך", שנעשה ללא סיוע ממשלתי ואמור לסייע לאותם מורים מושבתים על ידי עידוד תיירות הפנים.
ליטמנוביץ' מספרת על הקשיים בשנתיים האחרונות שלא נגמרים אלא רק מתחלפים. לדבריה, למורי הדרך שעבדו בחו"ל ולמורי הדרך שעבדו בארץ עם תיירות נכנסת אין עבודה בכלל. "כעת כל מורי הדרך מתנפלים על התיירות הישראלית, תיירות הפנים, כשעכשיו בגלל האומיקרון הרבה טיולים מתבטלים שוב, כך שכמעט ואין סיורים. רק כדי לסבר את האוזן, יש לי בממוצע בין שלושה עד ארבעה סיורים בחודש, שזה בקושי מגיע ל-2,000 שקלים".
וכאן נכנסו לתמונה חברי המרכזים לצדק חברתי ששמעו את מצוקת המורים ויצאו עם פרויקט על מנת לעזור להם. אחד ממנהלי המרכזים שמוביל את הפרויקט "יחד בדרך", הוא לב ליטמן. "הקמפיין מזמין את מורי ומורות הדרך לשלוח אלינו הצעות לסיורים, שאותם פרסמנו באתר שהוקם במיוחד לאור היוזמה ושם נמצאים כאלף סיורים שפתוחים לקהל הרחב. הזמנו את הציבור להראות סולידריות לאותם מורים ומורות שנמצאים ונמצאות בשעה קשה, כאשר שוב ושוב חיים במציאות של אי ודאות וחיים ממשכורות רעב", אמר ליטמן.
הפרויקט שהחזיר את האופטימיות
"הפרויקט הזה החזיר לי את החיוך לפנים ואת האופטימיות, משום שמה שהמדינה לא לוקחת על עצמה לוקחים האזרחים על עצמם וזה כל כך יפה ומרגש", שיתפה ליטמנוביץ' שהייתה רגילה לעומס של סיורים במשך שני עשורים. "הוצאתי כבר שני סיורים בזכות הפרויקט הזה וביום שישי עוד אחד. ההשתתפות אומנם הייתה יחסית צנועה אבל זה נותן לי משהו. המצב של מורי הדרך הוא רע".
נציין כי גם מורי הדרך נרתמו לעניין והורידו את מחירי הסיורים ל-60 שקלים למשתתף. "אנחנו כבר רואים מענה בשבועיים האחרונים ומתפתחים מיום ליום אבל אנחנו לא תנועה עטירת תקציב. עשינו את זה מתוך התקציב שלנו כשלמען האמת אני חושב שזה משהו שהמדינה הייתה צריכה לעשות או הרשויות המקומיות. אנחנו מזמינים את הציבור להמשיך להגיע גם בסוף השבוע הקרוב והלאה", אמר ליטמן.