אחד הרגעים הנעימים בדרך לטיסה מגיע עם הכניסה אל אולם היוצאים בנתב"ג, או בשמו המוכר יותר - הדיוטי פרי. אז כל התהליך המעיק של מסירת המזוודות, הצ'ק-אין והבידוק הבטחוני כבר מאחורינו, ועכשיו כל שנותר הוא להוציא הון על בשמים ושוקולדים שלא צריך ולהמתין לטיסה.
בין לבין נמצאת הירידה הגדולה שמפרידה בין התורים והעצבים לאולם המזרקה המהודר. על הקיר משמאל לאותה דרך אופטימית, תלויות תמונות גדולות שמתחלפות אחת לתקופה (בין פעם לפעמיים בשנה). אלו תמונות שלרוב הן חלק מתערוכה נושאית הקשורה לעבר ולהווה של ישראל מתחומים שונים.
היום (יום ג') נפתחת תערוכת הצילומים "ישראל חוגגת ספורט - אז והיום", שבה יוצגו תמונות חדשות באותה ירידה מפורסמת בנתב"ג. התמונות מורכבות מזוגות צילומים, בהם רגעי ספורט המורכבים מצילומים היסטוריים, בעיקר מהמכביה, לצד צילומים עכשוויים. החידוש הוא שגם הצילומים ההיסטוריים מופיעים בצבע, בדיוק כמו אלו החדשים יותר שלצידם.
צילומים אלו נצבעו באמצעות יישומים מבוססי טכנולוגיית למידה עמוקה של חברת ההיי-טק הישראלית MyHeritage, המתמחה בחקר היסטוריה משפחתית ובבניית אילנות יוחסין.
בנוסף לצביעה המתקדמת, עובדו הצילומים מחדש בתהליך הכולל חידוד, תיקון נזקים ושחזור הצבעים המקוריים בצילומי הצבע שדהו.
האירוע היום מתקיים במעמד שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, יו"ר המכביה אריק זאבי, ירדן ג'רבי, מיקי ברקוביץ, ארטיום דולגופיאט וספורטאים נוספים. הצילומים יופיעו בנתב"ג עד 1.8.22, עם סיום המכביה.
בנוסף לתערוכה בנתב"ג, ייפתח בחודשים הקרובים בכפר המכביה "מוזיאון הספורט היהודי העולמי", שיכלול תצוגה של למעלה מאלף פריטים אותנטיים ונדירים לאורך תקופה של 126 שנות ספורט יהודי וציונות מכבית, בהן גם התמונות מהתערוכה בנתב"ג.
טקס פתיחת המכביה
המכביה הראשונה התקיימה בשנת 1932, לפני 90 שנה בה התחרו 390 ספורטאים מ-18 מדינות.
2,500 מתעמלים השתתפו בתרגילי הראווה בטקס הפתיחה שהתקיים ב'איצטדיון המכביה', האצטדיון הראשון בארץ ישראל שבנייתו באזור שפך הירקון שבצפון תל אביב הושלמה ערב פתיחת המשחקים.
על בימת הכבוד בטקס, עליה התנוסס דגל המנדט הבריטי לצד דגלה של העיר ת"א, ישבו ראשי הציונות העולמית, ביניהם - הנרייטה סאלד, אם עליית הנוער, הלורד מלצ'ט, נחום סוקולוב וחיים נחמן ביאליק.
85 שנים מאוחר היותר התקיימה המכביה ה-20 באצטדיון טדי בירושלים לעיני 30 אלף צופים.
טקס פתיחת המכביה ה-21 ייערך השנה ב-14 ביולי באצטדיון טדי בירושלים בהשתתפות 30,000 אלף צופים ובמעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, סגל א' ואורחים מכובדים מהעולם.
שפגט גם בגיל 98: אגנס קלטי
אגנס קלטי, שחגגה בחודש ינואר האחרון יום הולדת 101, היא אחת הספורטאיות היהודיות הגדולות בכל הזמנים וכלת פרס ישראל בתחום הספורט ותרבות הגוף.
קלטי נולדה בבודפשט, הונגריה בשנת 1921, ובזמן השואה התחבאה באמצעות מסמכים מזויפים והמשיכה להתאמן בחשאי. בתום המלחמה חידשה קלטי את אימוניה, זכתה בתואר אלופת העולם והפכה לאלופה אולימפית בעלת 10 מדליות- 5 מהם זהב.
בשנת 1957 הגיעה קלטי למכביה ה-5 והחליטה להשאר בארץ. בישראל עבדה במכון וינגייט וכן שימשה כמאמנת נבחרת המתעמלות של ישראל. בגיל 96 שבה להתגורר בהונגריה.
האתלטית שעשתה היסטוריה: אסתר רוט שחמורוב
אסתר רוט שחמורוב, כלת פרס ישראל לספורט ותרבות הגוף, אתלטית לשעבר ואחת הספורטאיות הגדולות שידעה מדינת ישראל.
רוט שחמורוב זכתה בעשר מדליות זה במהלך השתתפותה במכביות במהלך שנות ה-60 וה-70.
היא ייצגה את ישראל במשחקים האולימפיים במינכן 1972 בהם נרצחו י"א מחברי המשלחת, בהם גם מאמנה עמיצור שפירא ז"ל.
היא סיימה במקום השישי בריצת 100 מטר משוכות באולימפיאדת מונטריאול בשנת 1976 ובכך הייתה לאתלטית הראשונה מישראל (נשים וגברים) להשתתף בגמר אולימפי.
אגב, את התמונה הישנה ראתה לראשונה רוט שחמורוב במהלך בניית התערוכה.
מהמנדט הבריטי ועד היום
גרשון שפע הוא שחיין עבר, אלוף ישראל, שיאן ישראל בשחייה ושיאן עולם למאסטרס בשחייה.
שפע נולד למשפחת שחיינים - אביו, פינדה פישר הצטיין בתקופת המנדט הבריטי, ואחיו הבכור ראובן היה אלוף ישראל בשנות ה-50 של המאה הקודמת ושחקן כדור מים שהשתתף בשלוש מכביות.
גרשון השתתף גם הוא בשלוש מכביות בשנות ה-60 של המאה הקודמת, ושישה עשרוים לאחר מכן הוא עדיין משתתף במכביה בתחרויות המאסטרס של המכביה המיועדות לספורטאים מגיל 25 ומעלה, המתחרים על פי קבוצות גיל.
נשאר על המפה: טל ברודי
טל ברודי הגיע לישראל לראשונה בקיץ 1965 כחבר משלחת ארצות הברית למכביה ה-7, וזכה עם קבוצתו במדליית הזהב בטורניר.
באותה שנה הוא נבחר במקום ה-12 בדראפט ה-NBA על ידי בולטימור בולטס. למרות זאת החליט להשאר בישראל והצטרף לשורות קבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב.
המשפט: "אנחנו במפה ונשארים במפה - לא רק בספורט, בהכול", אותו אמר לאחר ניצחונה של מכבי תל אביב על צסק"א מוסקבה במשחק גביע אירופה בפברואר 1977, הפך לחלק בלתי נפרד מאוצר הביטויים העברי. כ-5% מכלל המשתתפים במכביה עולים בסופו של דבר לישראל.
נשים בספורט
נשים התחרו בכל המכביות בענפי הספורט השונים, ביניהם גם ענפי ספורט פחות מוכרים בארץ כמו כדורת דשא, נטבול והוקי שדה. ממכביה למכביה מספר המשתתפות הולך וגדל ובמכביה הקרובה אחוז המשתתפות יעמוד על מעל 33%.
מכבי תנועה עולמית מעודדת את המשלחות הבינלאומיות לכלול נשים בענפים השונים מתוך שאיפה ליצור שוויון במספר הספורטיות והספורטאים המגיעים לארץ.
כולנו ביחד - ספורטאים פאראלימפים
המכביה היא סמל לניצחון הרוח במהלכה ספורטאים אולימפיים, פארלימפים וספיישל אולימפיקס (ספורטאים בעלי מוגבלויות) משתתפים זה לצד זה, באותם המתקנים ובאותו הזמן.
אתלטיקה קלה - מלכת הספורט
ריצה היא אחד מענפי הספורט הקדומים ביותר, והוא הלב הפועם של 'מלכת הספורט'- האתלטיקה הקלה.
תחרויות מגוונות מרכיבות את ענף הליבה הזה- ריצה למרחקים שונים, הליכה, קפיצה, זריקות, הטלה, ידווי ושילוב בין חלק מהם בתחרויות הקרב.
מסע האופנועים
בשנת 1930 יצאה מתל אביב לאנטוורפן שבבלגיה משלחת של רוכבי אופנועים להפיץ את דבר המכביה אשר הייתה עתידה להיערך בתל אביב ב-1932 בארץ ישראל.
המשלחת עברה בתורכיה דרך רומניה, פולין וגרמניה עד בלגיה. בשנת 1931 יצאה משלחת נוספת, בראשה עמד יוסף יקותיאלי, הוגה רעיון המכביה ומגשימו, מתל אביב לירושלים ומשם חצו את המדבר למצרים, שטו ליוון ועברו דרך בולגריה, יגוסלביה, אוסטריה, גרמניה, צרפת והגיעו על ללונדון שבאנגליה.
לכבוד המכביה ה-19, בשנת 2013, שחזרו רוכבי אופנוע את המסעות ועלו לירושלים שם נערך טקס פתיחת המכביה.