העלייה החדה במקרי הוונדליזם ביערות בשנים האחרונות הביאה את קרן קיימת לישראל להחליט על מהלך היסטורי – שבמסגרתו יוחלפו כל שולחנות קק"ל המסורתיים. במקום שולחנות הפיקניק המפורסמים העשויים עץ, שאף קיבלו את השם הרשמי "שולחן קק"ל", יוצבו ביערות שולחנות עשויים ברזל - שאותם לא ניתן יהיה לפרק בקלות.
"אבל זה עדיין שולחן עץ", אמרתי ללירון אוחיון, ראש מינהל פיתוח קרקע בקק"ל, אחרי שקיבלתי תמונות של השולחנות החדשים. "יפה, אז אפילו על עיתונאי הצלחתי לעבוד", הוא השיב וצחק. "גם אני חשבתי ככה. אפילו כשהתקרבתי, ממרחק של ארבעה מטרים זה עדיין נראה כמו עץ. אבל כשאתה כבר ממש קרוב ונוגע בזה - אתה מבין שזה בעצם ברזל".
השולחנות החדשים עשויים ברזל מגולוון שאינו מחליד, שנצבע בתנור בדוגמה דמויית-עץ. "בכל זאת היה לנו חשוב להשאיר את השולחנות בצורתם המוכרת כל-כך בנוף הישראלי, ולכן הבחירה בשולחנות שעשויים מברזל דמוי עץ", הסביר אוחיון.
על אף שמחיר השולחן החדש מהברזל גבוה פי ארבעה ממחירו של השולחן הקודם העשוי עץ, בקק"ל יבצעו את המהלך היות ומדובר בשולחנות עמידים יותר, כבדים יותר ובעיקר - כאלו שלא ניתן יהיה לפרק בקלות.
"השולחנות והספסלים נמצאים ביערות עבור הציבור, אך לא בכדי שהציבור יחבל בהם", מוסיף אוחיון. "אני סבור שמצאנו פתרון שישים סוף לתופעה המכוערת הזו".
יערני קק"ל ממחוז ירושלים מדווחים כי רק בשנה האחרונה נתקלו הם בלבד בכ-700 שולחנות עץ שנמצאו מפורקים כתוצאה מחבלה מכוונת. בחלק מהמקרים אף התברר כי מטיילים השתמשו בקרשים שפורקו מהשולחנות לצורך הדלקת מדורות.
"לצערנו נתקלנו ביותר מידי מקרים שאנשים מנסרים את השולחנות, מחבלים בהם ומפרקים אותם", אומר גידי בשן, מנהל אזור ההר במרחב מרכז בקק"ל. "על כן היינו חייבים למצוא פתרון שלא יפגע בחוויה של המטיילים, ויחד עם זאת שנפסיק לרוץ ולתקן כמות אדירה כזו של שולחנות".
תופעה דומה מתרחשת גם בשאר חלקי הארץ. ביער להב, הנמצא במחוז הדרום, יש 250 שולחנות עץ. פיני וקנין, רכז חניונים במרחב הדרום בקק"ל, מספר כי בכל פעם שהגיע ליער בשנה האחרונה מצא לפחות חמישה שולחות מפורקים. במספר מקרים שולחנות אף נעקרו בשלומתם ביערות בדרום – ונגררו.
גם בצפון התופעה המכוערת מכה גלים. במרחב צפון של קק"ל מספרים על אנשים שמדליקים אש מתחת לשולחן במטרה לשרוף אותו, ועל אנשים שבאים עם מסורים ופטישים בכוונת תחילה כדי להרוס את השולחנות.
נכון להיום כבר מפוזרים ביערות ובפארקים ברחבי הארץ כ-100 שולחנות ברזל, במה שמוגדר בקק"ל כפיילוט. בחודשים הקרובים הפיילוט יואץ, ואחרי שבעה עשורים ייפרדו בקק"ל לגמרי משולחנות העץ המוכרים לטובת השולחנות החדשים שימלאו את הפארקים והיערות ברחבי הארץ.
"המרדף הבלתי פוסק אחר תיקון השולחנות בחניוני המטיילים, ביערות ובפארקים – מתוך רצון לעשות ככל שביכולתנו על מנת לספק למבקרים את החוויה הכי טובה שניתן להציע – הביא אותנו לשנות את החומר שממנו עשויים הספסלים", מסכם אוחיון. "אנו קוראים לכלל הציבור לשמור על שטחי היערות נקיים ועל שלמות המתקנים שבהם, ובכך לסייע לנו ביצירת חוויה מקסימלית, מהנה ונוחה לכל הפוקדים את אתרי קק"ל".