אזור הערבה הדרומית מושך מדי שנה צלמים מהארץ ומהעולם (בתקופות טובות יותר) משום שיש בו נופי מדבר שמספקים תפאורה מעולה, כמעט בכל שעות היממה, עבור צלמים וחובבי הצילום.
בדיוק לשם כך נוצרה מסורת בדמות אירוע צילום שנתי בערבה הדרומית, ושמו "פלאנט ערבה", שהשנה יתקיים בפעם הרביעית. האירוע מזמין צלמים - חובבים או מקצועיים - להגיע לארבעה ימים ולקחת חלק בעשרות סדנאות צילום במרחב הפתוח בהדרכת צלמי טבע ונוף מהמובילים בארץ ובעולם, כיתות אמן, תערוכת צילומים ועוד.
בין הסדנאות, סדנת צילום ציפורי מים: צילום פלמינגו, עופות מים ואורחים אחרים בבריכות המלח; סדנת חשיפות אור מדויקות בצילום פורטרטים בתאורה משתנה באתר הקשתות בתמנע ואפילו יהיה אפשר ללמוד איך לצלם צילומי נוף בסמארטפון.
האירוע יתקיים בסוף השבוע הבא בתאריכים 9-12.3.22. כל הסדנאות יתקיימו בין האתרים של הערבה הדרומית, בהם פארק תמנע, בריכות הפלמינגו, שמורת חי בר יטבתה, עמודי עמרם ועוד.
"הערבה הדרומית הפכה בשנים האחרונות למוקד עליה לרגל עבור צלמים מקצועיים ומובילים בעולם. אך היא מושכת אליה לאורך כל ימות השנה גם צלמים חובבים שנהנים מכל מה שלאזור יש להציע: תנאי השטח, בעלי החיים והנופים הייחודיים", אומרת ליטל שמואלי, מנהלת התיירות בערבה הדרומית. לדבריה, "פלאנט ערבה" הפך בשנים האחרונות לאירוע השיא של חובבי הצילום באזור.
"ים המלח הוא מקום מרתק לצילומים"
אחד הצלמים המציגים בפסטיבל שיעביר את אחת הסדנאות הוא שחר כהן. "נולדתי בשנת 1968 ואת תחילת דרכי כצלם התחלתי בגיל 16", מספר כהן שמגדיר את עצמו כצלם חוקר. "אני לא צלם של אירועים מזדמנים. אני מציב לעצמי מטרות, יוצא לשטח, חוקר ולומד בעצמי את הנושא, בדרך של מעקב ותצפית ממושכת ומעמיקה. לעיתים באמצעות מחבוא מוסתר שמוצב בשטח. ורק לאחר היכרות טובה עם התנהגותם של בעלי החיים, אני מגיע לרגע המיוחל שבו אני לוחץ על מחשף המצלמה ויוצר את הצילום המושלם בו האור, הצורה והתנועה, נמצאים בנקודת ההבעה המרבית שלהם.
"כצלם אני עומד תמיד מן הצד ולא מתערב. לא כופה ולא מפריע להתנהגותם הטבעית של המצולמים בטבע. אני משתדל כצלם טבע לתת כבוד לטבע, למקום, ליצורי הבריאה ולכל המתרחש לנגד עיני בעת הצילום".
על השאלה מה יש באזור הזה שמייחד אותו מהאשר משיב כהן: "ים המלח הוא מקום מרתק לצילומים. התופעה של הבולענים מאד סקרנה אותי ובמשך תקופה הייתי מגיע בשעות מאד מוקדמות של הבוקר כדי לצלם אותם. בהרבה מקרים מזג האוויר היה די סתמי ולא מעניין, הייתי נוסע ולא מצלם כלום אבל לפעמים כמו בצילום הזה - כאשר מזג האוויר משתנה, השמיים מתכסים עננים שיוצרים השתקפות נהדרת בתוך הבולען ומשלימים לצילום עם קומפוזיציה ותאורה יפה".
"גם כשלא מחזיק מצלמה אני תמיד רואה את התמונה המנצחת"
צלם נוסף הוא חן טופיקיאן, בן העיר אילת. למעלה מעשור הוא עובד ברשות הטבע והגנים, כאשר את תחילת דרכו עשה כמתנדב מתגבר בשמורת חוף האלמוגים. בהמשך מילא טופיקיאן תפקיד של פקח ים-שמורה במשך שבע שנים, וכיום הוא מנהל בגאווה את אתר שמורת טבע חוף האלמוגים.
"חלק מעבודת פקח ים דורש צילום של הטבע למטרות שונות כמו ניטור, תיעוד, מחקר ועוד. ברגע הראשון שהחזקתי מצלמה ביד, נוצר חיבור עז עם עולם הצילום ומהר מאד הבנתי לאן אני הולך עם זה. התנסיתי בסגנונות צילום שונים, מתחת למים וביבשה. ספגתי השראות רבות מבעלי החיים, מהצמחים ומהנופים שנחשפתי במסגרת עבודתי, ומרגיש לי שבכל יום אני נחשף ולומד עוד ועוד.
כיום עוסק טופיקיאן בהעברת קורסי צילום שונים, הדרכות והרצאות צילום מגוונות. "הצילום היום הפך להיות חלק בלתי נפרד ממני. גם כשאני לא מחזיק מצלמה ביד, בראש אני תמיד רואה את התמונה המנצחת, הזווית הנכונה, העדשה המתאימה, ההשראה המשפיעה. אני נוהג לצלם מאות תמונות בשבוע, מתאמץ ללכוד את הפריים הנכון באמצעות המצלמה והעדשה, מחפש את הרגע המיוחד, הקומפוזיציה, הקסם שנוצר כדי שאוכל להעביר לצופה את התחושות שלי, שהם למעשה הסיפור מאחורי כל תמונה".
זו תמונת חיי בקצרה: תמונת הכוכבים צולמה לפני מספר שנים בערבה הדרומית ליד קיבוץ אליפז. הלוקיישן נבחר בקפידה בטרם הצילום והפריים היה לי בראש לא מעט זמן. עץ השיטה, הסלעים המוארים ואבק הכוכבים עבורי הם שילוב מנצח שהערבה הדרומית מעניקה בצילום".
"בצילום טבע התמונה חייבת להיות מדויקת"
אחד המדריכים ב"פלאנט ערבה" הוא איציק כהן. כהן נולד באילת והתאהב בצילום בגיל 18, בזמן שרותו הצבאי. לאחר מכן עזב את העיר הדרומית ואת אזור המדבר לטובת צפון ישראל. "הצפון הירוק העשיר בצמחייה ובחיות הבר גרם לי לרצות להנציח את המראות שהיו חדשים עבורי. בתקופה ההיא צילמתי עם המצלמה הראשונה שלי, מצלמת פילים תוצרת פנטקס. כדי לשפר את כישוריי למדתי צילום באוניברסיטת חיפה".
כיום עוסק כהן במגוון רחב של צילומים: צילום נוף, לילה וצמחייה תוך התמחות בצילום ציפורים. "האהבה שלי לצילום טבע נובעת מהעובדה שבצילום טבע התמונה חייבת להיות נכונה ומדויקת, חדה ועם התאורה הנכונה, ולכן הוא מצריך ידע רב.
"יש להכיר היטב את ציוד הצילום המתקדם העומד לרשותך, כמו גם את כל הקשור לבעל החיים אותו אתה רוצה לצלם. לדוגמה, על מנת לצלם ציפורי מדבר, צריך ללמוד את סביבת החיים שלהן, מה הן אוכלות, איפה נקודות השתייה שלהן, באיזה עונה ניתן לצפות בהן בלי לפגוע בקינון וכדומה".
על מאחורי הקלעים של צילום עץ השיטה בכדור זכוכית, מסביר כהן: "צילום באמצעות כדור זכוכית הוא דרך מיוחדת ליצור תמונות מושכות, מהסוג שישאיר את הקהל שלך מופתע וגם סקרן. צילום עם כדור זכוכית, הידוע גם בשם צילום כדור בדולח, משתמש בשבירה של קרני האור כדי ללכוד תמונות ייחודיות. הודות לשבירה של קרני האור, התמונה בתוך כדור זכוכית מתהפכת. צילום זה מצריך תרגול רב ומשמש לצילום של נושאים שונים כהשתקפויות, מבנים, נופים ועוד".
המחיר: 750 שקלים עבור השתתפות בחמש סדנאות לבחירה (עלות השתתפות בכל סדנה נוספת 100 שקלים). אורחי פלאנט ערבה מוזמנים ליהנות מאירוח בקיבוצי הערבה הדרומית ובפארק תמנע.