"בשנת 2025 נראה גל סגירות או פשיטות רגל של מלונות עממיים, עירוניים ומלונות בוטיק שבבעלות פרטית, שהמדינה היא זו שעודדה את הקמתם", כך אומר מלונאי ותיק, שמשקף את האווירה הפסימית השוררת בקרב המלונאים שאינם שייכים לרשתות גדולות.
לדבריו, חברו יחדיו מספר גורמים לתחזיות הקודרות בענף: היעדר תיירות חו"ל ללא ידיעה מתי תסתיים המלחמה; העובדה שגם בשנה הבאה לא יגיעו קבוצות היות ומארגני התיירות בחו"ל סיימו לתכנן את 2025 וישראל לא בתוכנית; וגם סיום תשלום המדינה למלונות עבור מפוני הדרום בסוף החודש, תשלום שעזר להם "לצוף" במלחמה.
1 צפייה בגלריה
yk14047951
yk14047951
תיירים בנתב"ג. מתי הם ישובו?
(צילום: יריב כץ)
מנכ"לית התאחדות המלונות סיון דטאוקר פסימית: "50% מהמלונות בארץ הם קטנים או בבעלות עצמאית. תיירות החוץ לא תשוב ב-2025 וקיים ספק גדול גם בנוגע לחזרתה בשנת 2026. אנו צופים ירידה משמעותית נוספת בתפוסה במלונות בחודשי החורף הקרובים שעלולה להביא לקריסה של מלונות קטנים ועצמאיים ללא גב כלכלי שיש לרשתות הגדולות. כשאין תנועה של תיירות נכנסת, אין ודאות עסקית לענף המלונאות".
ליאון אביגד ממלונות בראון אומר כי המותג ישראל כיעד נופש מבוקש נפגע מאוד בקרב תיירים בעקבות המלחמה וכמוהו המותג תל-אביב שהיא גם עיר יעד לקהילת הלהט"בים. אביגד: "אם המדינה לא תבין שמלונות בוטיק ורשתות קטנות נפגעו יותר ולכן יש לסייע להם, הרי שצפויה קריסה שלהם. הרשתות הגדולות דן, פתאל וישרוטל במצב טוב, אבל מחצית מהמלונות בארץ בסכנה. ביולי-אוגוסט עוד היה בסדר, ספטמבר יהיה קשוח, בחגים בסדר, ואז בחורף יהיה כאן משבר אמיתי".
אביגד הוסיף: "נושא הלנת המפונים עזר בעיקר לרשתות הגדולות כיוון שהן ערוכות לאירוח משפחות עם חדרים גדולים ומרפסת, פנסיון מלא ועוד. המלונות העממיים שאירחו בשמחה מפונים לא היו בנויים לכך ואחרי העומס של חמישה אנשים בחדר קטן בלי מרפסת אנחנו זקוקים לשיקום".
אביגד מציין את הסיוע הנדרש. "הממשלה אישרה תקציב שיקום מלונות בסך 200 מיליון שקל שעד היום לא הועבר לענף. הממשלה צריכה לסייע למלונות קטנים בתל-אביב וירושלים ולתת להם לפחות הלוואות בערבות מדינה ולבוא לקראתם, בהקפאת תשלומי מע"מ וארנונה, אחרת הם לא ישרדו לאורך 2025".
דטאוקר חוזה שכבר כיום 10% מהמלונות הקטנים והבינוניים עומדים בסכנת סגירה ממשית, בעיקר בערים תל-אביב, ירושלים, נצרת ועכו. גורמים מקצועיים בענף מעריכים כי ב-2025 מספר המלונות קטנים שייסגרו יהיה גבוה בהרבה.
התפוסה במלונות במחצית הראשונה של 2024 ירדה ב-81%. דני ליפמן בעלי מלונות אטלס: "המצב קטסטרופלי. כבר שמעתי שיש כמה רשתות קטנות שמתנדנדות. אנחנו נראה פה מלונות בחדלות פרעון. צריך נס שהענף יתאושש. אם מישהו היה מבטיח לי שאסגור מלון ולא אשלם את ההוצאות שלו, הייתי סוגר, אבל סגירה לא פוטרת משכ"ד, ארנונה, שמירה ותחזוקה. מלונות עסקים במיוחד בתל-אביב שוממים מתיירים".
גם חיים דוק ממלונות פרימה מתאר מצב עגום: "אנחנו מודאגים ממה שיהיה בספטמבר וחודשי החורף - לאחר החגים. הבעיה שאין אופק, אף אחד לא יודע מתי תסתיים המלחמה, התפוסה באילת היא היחידה שעדיין טובה, כל שאר המקומות נפגעו. אנחנו הודענו למנהלים שלנו שיבחנו הוצאה לחל"ת וצמצום הוצאות תפעוליות".
פורסם לראשונה: 00:00, 22.08.24