אומנות, היסטוריה ואוכל טוב: יום טיול בירושלים
החל ממושבת האומנים בחוצות היוצר, דרך טיילת החומות בעיר העתיקה ועד למסעדות שמציעות אוכל טעים ואיכותי. ריכזנו עבורכם המלצות ליום טיול בסוף שבוע נעים בבירה
לפעמים נדמה שירושלים כבר לא יכולה להפתיע אותנו יותר. אין מי שלא ביקר בלפחות עשרות אתרים שונים בעיר. ובכל זאת, בעיר הבירה יש גם אתרים פחות מוכרים, לצד אתרים חדשים ואתרים ותיקים שהתחדשו באפשרויות חדשות עבור המטיילים. הכנו המלצה ליום טיול בעיר הקודש – טיול שמתאים גם לשומרי השבת וגם לחילונים שמעוניינים לטייל בשבת עצמה.
את הטיול נתחיל במקום שבו המסורת פוגשת את האומנות – מושבת האומנים בחוצות היוצר. המושבה הציורית מסתתרת בלב ירושלים, בין שער יפו לטחנת הקמח של משכנות שאננים. זה 50 שנה שהמתחם הנסתר מארח מרכז אומנותי ייחודי, שבו מתמחים יותר מ-20 אומנים ביודאיקה בת זמננו, תוך שימוש בטכניקות מתקדמות ועתיקות ליצירת עיצובים אלגנטיים של חפצים אייקוניים. בין היתר, מתמחים האומנים במתחם בתכשיטנות, אריגה, רקמה, מוצרי כסף, קליגרפיה, ציור וצילום.
אומני חוצות היוצר מפתחים את סיפורה של ההיסטוריה היהודית מזווית עכשווית ומעצבים את החוליה בין המסורות הישנות לאומנות מודרנית ביצירתיות והשראה. קחו את הזמן כדי לצפות באומנים בעבודה, להתנסות בסדנאות ולהזמין יצירות אומנות בהתאמה אישית. אל תחמיצו גם את מרכז האומנות היהודי החדש "קול האות", המשלב ערכים יהודיים והיסטוריה עם האומנויות בסדנאות אינטראקטיביות, בתערוכות ובאירועים.
הכניסה היא ללא תשלום, והמתחם פעיל בימים א' עד ה' בשעות 17:00-10:00 וביום ו' ובערבי חג בשעות 14:00-10:00. לפרטים נוספים – הקליקו.
הדרך הנוחה והיפה לראות את העיר העתיקה
בעיר העתיקה בירושלים כנראה ביקרתם לפחות פעם אחת אם לא יותר. אך אם לא ביקרתם בטיילת החומות – זו בדיוק ההזדמנות לראות את העיר העתיקה כפי שלא ראיתם עדיין. הטיילת מעניקה למבקרים מבט פנורמי מרהיב על העיר העתיקה והחדשה, ממרומי חומות העיר.
אפשר להגדיר את הסיור כ"טרק ההיסטורי" של ירושלים, והוא מומלץ במיוחד במזג האוויר הנוכחי – כשלא חם מדי אבל גם עדיין לא קר מדי, ובעיקר כשיש קצת שמיים כחולים ועננים – כך שאפשר לצלם תמונות סלפי עוצרות נשימה על רקע נופיה העל-זמניים של עיר הבירה.
הטיילת מציעה שני מסלולים – צפוני ודרומי. שניהם פתוחים למטיילים בימים א' עד ה' וביום שבת בשעות 16:00-9:00. ביום ו' רק המסלול הדרומי פתוח ופעיל עד השעה 14:00. הכניסה בתשלום, ומומלץ לרכוש כרטיסים מראש באתר פמ"י.
מול בונקרים מבוצרים על גבעת התחמושת
אם התחלתם את הטיול מוקדם, אולי תספיקו גם לבקר במוזיאון החדש בגבעת התחמושת. המוזיאון נחנך לפני כמה חודשים, לרגל ציון 50 שנים למערכה ההיסטורית על ירושלים במלחמת ששת הימים, והוא מציג יומן מסע מרגש של העיר, לוחמיה ומשחרריה בחוויה רב-חושית ועם חומרים שנחשפו כאן לראשונה.
המוזיאון החדש בגבעת התחמושת הוא הראשון בישראל שתוכנן להציג את תרומתן המשולבת של כל החטיבות והיחידות שהשתתפו במערכה על ירושלים ב-1967 – חיל האוויר, החטיבה הירושלמית, חטיבת הראל וחטיבת הצנחנים. המוזיאון מציג את המערכה דרך סיפורים אישיים, יחידתיים, לאומיים ובינלאומיים, ואלה יוצרים מארג היסטורי ואנושי מרתק ומרגש.
על פני מאות מטרים של תצוגה חדשה ומרהיבה מוצגים לראשונה פריטים אישיים מהקרבות, בהם הדגל שנתלה על הכותל, הסידור ששימש את הרב גורן לתפילה, ציורים שציירו הלוחמים במהלך הקרבות, סרטים מקוריים של ירושלים לפני המערכה ובמהלכה, סרטי קרבות ושחזורי הקרבות.
החומרים נאספו מארכיונים פרטיים וממלכתיים בארץ ובעולם. התצוגה משלבת מיצגי מולטימדיה (כ-40 מקרנים), סרטי אנימציה מקוריים, מוזיקה ואף ביצוע מחודש לשיר "ירושלים של זהב". הכניסה בתשלום, והמוזיאון סגור בשבת. לפרטים נוספים – הקליקו.
פירות ים... בירושלים?
למרות התדמית השמרנית, אפילו בירושלים ניתן למצוא מסעדות שאינן כשרות. מי שאינו שומר כשרות יכול לקחת אוויר מהטיול ולצלול לארוחת צהריים ב"דולפין ים" במדרחוב בן שטח שבמרכז העיר. המסעדה מגישה בשרים, מנות גורמה, דגים ו... פירות ים! המסעדה פועלת בתוך מבנה אבן מהמאה ה-19, במרכז העניינים אבל מחוץ לרעש ולהמולה. המסעדה, שפועלת כבר כ-50 שנה, היא מהוותיקות בעיר.
"דולפין ים" פתוחה בכל יום מהצהריים ועד 23:00 – אז אפשר גם לנגב חומוס קטן בצהריים באחת מעשרות החומוסיות בעיר העתיקה ולשמור את המסעדה לארוחת הערב. מומלץ להזמין מקום מראש. לפרטים נוספים – הקליקו.
אפשרויות נוספות לאוכל בשבת הן מסעדת "סאטיה" ברחוב קרן היסוד פינת ז'בוטינסקי, מסעדת הגג של מלון "נוטרדאם דה פרנס", מול השער החדש, או המסעדה במלון אמריקן קולוני.
להזדהות עם הצער של המלך צדקיהו
אם התעוררתם לאט בשבת ואתם מחפשים את המסתורין הירושלמי, מערת צדקיהו היא המקום בשבילכם. המערה הענקית, ששוכנת מתחת לבתי הרובע המוסלמי בעיר העתיקה, הייתה חסומה למבקרים במשך דורות רבים. מומלץ לשלב את הביקור עם סיור על טיילת החומות הצפונית ולרדת ממנה בשער שכם לצורך הביקור בירושלים התת-קרקעית והנסתרת מהעין.
מסורות רבות נקשרו במערה, והמפורסמת שבהן קשורת למנוסת צדקיהו מלך יהודה מפני הבבלים עם חורבן בית המקדש הראשון. אחת האגדות גורסת כי המעיין שבבטן המערה נבע מדמעותיו של המלך, שנוטפות שם עד היום מצער חורבנה של ירושלים. במערה מתקיימות לעיתים הופעות מוזיקליות.
המקום פתוח בימים א' עד ה' וביום שבת בשעות 16:00-9:00. בימי ו' ובערבי חג סגור. הכניסה בתשלום. בשנה שעברה נפתח בחלק הצפוני של מערה מסלול חדש בשם "מסלול הזחילה", שעובר במחילות ומנהרות שאינן פתוחות לקהל. הביקור בקטע זה דורש תיאום מראש וכן הצטיידות בקסדות ופנסי ראש.
אוכל מסורתי, מודרני וכשר
נשארתם בירושלים עד הלילה ואתם רעבים? יש גם אפשרויות כשרות. אחת מהן היא מסעדת "בלו הול" ברחוב יואל משה סולומון, שפתוחה בימים א'-ה' בשעות 3:00-17:00, ובמוצ"ש מחצי שעה אחרי צאת שבת ועד 2:00 לפחות. המסעדה מסתתרת מאחורי אבנים ירושלמיות מסורתיות במבנה עתיק בן יותר מ-150 שנה, והיא מציעה ללקוחותיה חוויה שהיא גם קולינרית וגם מוזיקלית. ה"בלו הול מיוסיק" הוא המקום היחיד בירושלים שמציע מדי ערב הופעות של מיטב האומנים ובמגוון סגנונות, לצד תפריט עשיר של מנות שף, מסורתיות ומודרניות, ובר אלכוהול עשיר ואיכותי.
המקום הוקם כחלק מפרויקט ייחודי במרכז העיר ירושלים - "כיכר המוזיקה", מתחם רחב ידיים בנחלת שבעה, שכל מטרתו היא לקרב לבבות ולאחד אנשים בשמחה באמצעות המוזיקה. במתחם, שכולו בסימן מוזיקה עברית מכל העולם, תוכלו להתרשם גם ממוזיאון מוזיקה, גלריה לאומנות המוזיקה, חנויות ועוד.
מסעדה כשרה נוספת היא "אקליפטוס". תפריט המסעדה מבטא את סגנון האוכל הארץ-ישראלי העתיק והמודרני ושואב השראה ממגוון המאכלים הביתיים שבושלו במשך דורות באזור על ידי אנשים משלל ארצות מוצא ורקעים אתניים. המסעדה שואפת להחיות מסורות אוכל נשכחות שסודותיהן נשמרו במשך אלפי שנים ומקורן בתקופת התנ"ך.
משה בסון, השף ובעל המסעדה, משתמש במיטב התוצרת המקומית ונותן גוון אישי לתפריט עם מאכלים ממקורותיו העיראקיים. כל אלה מושלמים עם מבחר יינות משובחים מהרי יהודה, בירות בוטיק מקומיות וקוקטיילים ייחודיים תוצרת הבית. המסעדה, הממוקמת בקומה הראשונה של בניין מרשים מאבן ירושלמית שנבנה בסוף המאה ה-19 במתחם מושבת האומנים בחוצות היוצר, צופה למזרקת טדי ולחומות העיר העתיקה ומגדל דוד.
המסעדה מעוצבת בסגנון אקלקטי בהשראת בית מזרח-תיכוני, עם עתיקות מיוחדות שנאספו על ידי השף, ציורי קיר ושטיחים רקומים. אור נרות ומוזיקה אותנטית משרים אווירה המכינה את הסועדים להיסחף לחוויה חדשה ומרגשת. המקום פתוח בימים א'-ה' בשעות 23:00-17:00, וביום שבת בשעות 23:00-20:15.