לטייל בדרך אל הפיקניק המושלם
מזג האוויר הנעים לא הותיר לנו ברירה אלא להמליץ לכם לצאת בסוף השבוע לפיקניק מפנק. היעד הנבחר: יער חולדה. את הגבינות, הפירות, הירקות והיין תקנו כבר בדרך
לכבוד חג החנוכה החלטתי לקחת אתכם לטיול קטן ומקסים בכמה יישובים ששוכנים על אם הדרך בין ירושלים לתל אביב, לא רחוק מנמל התעופה בן גוריון היכן שהנוף משנה את פניו וכרמים, יערות ומטעים מחליפים את הבטון והאספלט המאוסים. חג אורים שמח לכולם.
איזה עז שהייתה לי הבוקר
את הבוקר אני מתחילה במסעדה החלבית "שביל עזים" במושב טל שחר הפסטורלי הממוקם מזרחית לגדרה וצפונית-מערבית לבית שמש. המסעדה ממוקמת במקום חדש מזה כשנתיים, אך מעוצבת בסגנון כפרי עם מרפסות שמשקיפות לחוות סוסים מקסימה ונוף ירוק במיוחד.
השולחנות ערוכים במפות אדומות משובצות והאוכל הוא חלבי על טהרת גבינות העזים המיוצרות במקום, פסטות בעבודת יד ומיני מטעמים. התפריט כולל גם ארוחות בוקר מיוחדות וקינוחים שווים. המסעדה כשרה. לפרטים נוספים – הקליקו.
אני ממשיכה לנקודה נוספת וקסומה בטל שחר בשם "עיזה פזיזה" של משק צבן. אנשי המקום, בהם אלון צבן, היו מוכרים לי ואז הזכירו לי שלמעשה מסעדת "שביל עזים" הקטנה שעליה כתבתי לראשונה לפני קרוב לעשר שנים החלה בכלל כאן, עד שלפני שנתיים משפחת צבן החליטה להפריד כוחות ולהמשיך להפעיל את החווה, מרכז המבקרים והמחלבה, והשותף השני המשיך עם המסעדה.
את המחלבה הקים דרור צבן, אחד מארבעת בני משפחת צבן, כשרכש את 25 הגדיות הראשונות למשק בשנת 2005. לאחר כמה שנים שעבד במחלבה עם אביו ושלושת אחיו, עבר מטיפול בעזים לטיפול באנשים כרופא, אך הוא עדיין מגיע לכאן לעתים קרובות כדי ליהנות מהטבע והשלווה.
במרכז המבקרים המקסים במקום תוכלו לקבל סיור מודרך בחוות העזים, ולקבל הסברים מרתקים על העזים וסביבתן, ללמוד שלעזים ה "טינאייג'ריות" בגיל העשרה, היינו בשלב הביניים אחרי שהן גדיות ולפני שהן מקבלות את התואר הנכסף "עז", קוראים "צפירות". תוכלו לשמוע גם על התיישים המותשים שכל אחד מהם אחראי להרבעה של בין 20 עזים ועוד מיני אנקדוטות משעשעות ומעניינות.
לאחר הסיור תוזמנו לטעום מהגבינות הנפלאות המיוצרות במקום וקרויות על שם בני המשפחה, למשל גבינת העזים "יונתן" המצוינת בסגנון קממבר ועוד. המבוגרים שביניכם יכולים להגיע לאחת מסדנאות ייצור הגבינות שאלון מעביר במקצועיות רבה וכמובן לרכוש ממגוון התוצרת המקומית והגבינות במעדנייה: זיתים בייצור עצמי, שמן זית של חוות ערטול, מגוון מטבלים וגולת הכותרת: ריבת חלב מחלב עז שהיא פשוט נפלאה! שימו לב, המקום כשר ואינו פתוח בשבת. לפרטים נוספים - הקליקו.
מסע בין כרמים
למרות שעונת הבציר הסתיימה, וצבעם של עלי הגפנים הפך לחום, המסע בין הכרמים האינסופיים של יקב ברקן הוא קסום במיוחד. איזו עוצמה לראות את המרחבים החקלאיים המעוטרים בשדרת דקלי הוושינגטוניה, ובקצהו של חלק משורות הגפנים שיח ורדים פורח שריחו משכר.
הכניסה למרכז המבקרים של יקבי ברקן מרשימה במיוחד. מהגודל, מהיופי, מבליל הריחות העשיר ומכמות ההשקעה שנעשתה כאן, והכל כדי לתת לכם להבין טוב יותר את תהליך יצירת היין "מהאדמה לבקבוק". חשוב לדעת, כי יקב ברקן הוא היקב הגדול ביותר בארץ החולש על 13 אלף דונמים (!) של כרמים המשתרעים מגבול לבנון ועד הנגב, ובו מייצרים יותר מ- 10 מיליון בקבוקים בשנה.
כשתיכנסו למקום תתפעלו ממראה אלפי חביות היין ותוזמנו להתחיל לטפס בדרך נגישה ויפה שתביא אתכם למפלס העליון של היקב שבו ממוקם אודיטוריום מרשים. באודיטוריום תוכלו לצפות בסרט מרתק על היקב בכיכובו של נתן דטנר. לאחר מכן תוזמנו לתצפית יפהפייה על מחסני היקב שבהם מאוחסנות החביות, ותצאו לעבר מרפסת שבה תוכלו לצפות בכרמים האדירים, במכלי היין ובגולת הכותרת: חדר מילוי ואריזת בקבוקי היין.
בחדר זה תוכלו להתרשם ממראה מרתק ורועש של אלפי בקבוקים המתמלאים במשקה ונארזים בארגזים למשלוחים בארץ ובעולם. מדובר במפעל המודרני ביותר שקיים במזרח התיכון. בסיום הסיור המעניין תוזמנו לחנות היקב הגדולה, שבה מגוון מוצרי היקב, וכמובן ממגוון מוצרי מזון מתוצרת האזור. הפתעה נוספות: לפני מספר חודשים הוקם ביקב "זאפה ברקן", חלל הופעות מעוצב ומרשים שבו מופיעים אמנים נחשבים מרחבי הארץ. בהחלט שווה להציץ בלוח ההופעות ולהגיע להופעה באוירה ייחודית. לפרטים נוספים – הקליקו .
ביער, ביער
אם כבר אתם מגיעים לאזור, אחת הנקודות המקסימות ביותר לפיקניק עם המשפחה, ובכלל, היא ביער חולדה, המכונה גם יער הרצל, שניטע לראשונה מסביב לקיבוץ חולדה ב-1907 לזכרו של בנימין זאב הרצל. למעשה, זהו היער הראשון שניטע על ידי קק"ל, ובמרכזו נבנה "בית הרצל" - בית מידות מרשים שבו פועל כיום מוזיאון קטן ונחמד שסוקר את ההיסטוריה של הבית והיער. הבית פתוח בכל ימות השבוע והכניסה אליו היא בתיאום מראש. במקום אף מוקרן סרט חווייתי וקצר על המקום.
כדאי גם להביט באנדרטת "עבודה והגנה" וקברו של אפרים צ'יזיק, ממפקדי ארגון ההגנה שלחם במאורעות תרפ"ט (1929) על הגנת חולדה. באנדרטה, פרי יצירתה של הפסלת בתיה לישנסקי, שלוש דמויות: אפרים צ'יזיק, אחותו שרה, שהיתה בין נופלי תל־חי, וכן בנימין מונטר, שנפל אף הוא על הגנת תל־חי. באנדרטה חקוקים כלי עבודה חקלאיים ואלומות שיבולים, המבטאים את השילוב של העבודה עם ההגנה.
שווה להציץ גם בבריכת המים הסמוכה שבחורשת הזיתים שנבנתה ביולי 1948 ושימשה לאגירת מים מקידוחים מבארות סמוכות. מהבריכה הוזרמו מים בקו השילוח - צינור שהונח במלחמת העצמאות לאורך דרך בורמה וסיפק מים לירושלים לאחר שהקו הראשי לעיר נותק. ליד הבריכה מוצב שריד מהצינור המקורי.
עוד נקודה יפהפייה ושקטה שכדאי לבקר בה היא מצפה טל לזכרו של סגן טל צמח שנפל ב-2002 בהתקפת מחבלים בבקעה. זהו מקום מקסים לטייל בו, להביט אל נופי הכרמים ומטעי הזיתים של קיבוץ חולדה שמסביב ולערוך פיקניק אינטימי (שקט וללא מנגל).
יער הרצל בחולדה נמצא כ-10 ק"מ מדרום-מזרח לרחובות. מי שבא מתל אביב או ירושלים צריך לנסוע בכביש מס' 1 ולפנות במחלף לטרון לכיוון אשקלון (כביש מס' 3), לעבור את צומת נחשון ולאחר כקילומטר אחד לפנות בצומת חולדה לכיוון רחובות (כביש מס' 411). היער נמצא מימין לדרך כשני קילומטרים מהצומת.
לפרטים נוספים – הקליקו.
החווה הקסומה
ואם אני כותבת כבר על פיקניק: לאחר שביקרתם בחוות העיזים, ביקב, (ובהנחה שגם הצטיידתם בכל טוב), הגיע העת להגיע לחוות מלוא הטנא שהקים מנחם חילף מול מושב כרמי יוסף. בחווה תוכלו לצייד את סל הפיקניק ואת הבית בכל טוב: ירקות ופירות אורגניים, עשבי מאכל ופירות שמנחם מגדל בחווה.
תוך כדי שאנו משוחחים על הקמת החווה ומצב החקלאות כיום, מנחם נותן לי לטעום תירס חלבי שהוא מגדל כאן. טעם התירס היה כה מתוק ומופלא עוד לפני הבישול, כאילו כלל אין צורך בבישולו. עוד נתן לי מנחם לטעום את החלווה שהוא מייצר במקום, את שמן הזית המשובח והטחינה שהוא מייצר במו ידיו באמצעות אבני ריחיים עתיקות.
החווה קסומה במיוחד, החל מהכניסה שבה ניצבים שני טרקטורים עתיקים, דרך המקום שעמוס בעתיקות חקלאיות וכלי ייצור ואוכל ועד שולחן העץ המרשים שבנה מנחם ושעליו נערכות סדנאות ייחודיות בהנחייתו, כגון סדנת רטבים, סדנת לחם, כבישת חמוצים ועוד.
מנחם גם מקיים סיורים בחממות המקום לקבוצות מבוגרים של יותר מ-12 איש. אני הצטיידתי היטב בארגז ממיטב התוצרת וסיימתי את הביקור בזלילת אגוזי קשיו, קפה, נימוחים ומתוקים, שגם רכשתי הביתה. הביאו סל פיקניק, הצטיידו כאן, וצאו לטייל. חנוכה שמח לכולכם! לפרטים נוספים - הקליקו.
להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר" .