בעיצומו של משבר הקורונה הגיע לישראל, היישר לבידוד, הכדורגלן הישראלי תומר חמד. הוא, אשתו ושתי בנותיהם שהו בווילה מפוארת ביסוד המעלה ששכרו לתקופת הבידוד ועלתה להם לא פחות מ־9,000 שקל ללילה. ארוחת הבוקר, אגב, כלולה, וגם 8 חדרי שינה, בריכת שחייה (מחוממת), ג'קוזי ומדשאות ענק. במקביל הגיעה גל גדות מהוליווד עם משפחתה, גם הם בילו את הבידוד בווילה יוקרתית שנשכרה לשם כך ביישוב המיליונרים ארסוף תמורת אלפי שקלים ללילה. הסלבס הציתו את התופעה, ומאז הקורונה יש ביקושים עצומים לווילות המפוארות. מה שהיה בעיקר טרנד של צעירים במסיבות רווקים הפך לחופשה האולטימטיבית בקרב משפחות - גם בקרב המגזר הדתי - ובימים אלה של סוף החופש הגדול תתקשו למצוא וילה פנויה, שלא לדבר על חגי תשרי.
כתבות נוספות למנויים:
גורם בתחום התיירות אמר כי לא זכורים לו ביקושים כאלה למוצר שאינו זול. לדבריו, לצד העובדה שכולם נשארים ונופשים בישראל, משבר הקורונה גרם לביקוש עצום לפתרונות אירוח שהם מתחמים מבודדים, שבהם למשפחה גרעינית על כל ילדיה, או קבוצה של משפחות וחברים, יש פרטיות מגודרת שמבטיחה כי לא ייאלצו להתערבב עם נופשים אחרים.
"שמא נהיה בסגר חלילה, התארגנו מראש על וילה נהדרת עם נוף להרי ירושלים, עם בריכה, עבור כל המשפחה כולל ההורים שלי ואחותי עם הילדים שלה", מספרת שרית מאזור השרון. "אין סיכוי שאת ראש השנה נחגוג כל אחד בביתו, מרוחקים מסבא וסבתא, כפי שהיה בלית ברירה בליל הסדר. חג בלי ההורים זה לא חג. הזמנו את הווילה יומיים לפני ערב החג, על חשבון בית ספר וגנים, העיקר להגיע בזמן וליהנות מכמעט שבוע של חופש ושלווה ביחד".
ולא כואב בכיס?
"המחיר ממש לא בשמיים, בעיקר כשהעלות מתחלקת בין כמה משפחות. בחרנו וילה עם שלושה חדרי שירותים ושני חדרי רחצה כך שהנוחות מרבית. ההורים ילונו במפלס הקרקע כדי שלא יצטרכו לטפס מדרגות, ואת הארוחות המשפחתיות נסעד בחצר כדי שנוכל לשמור על ההורים המבוגרים כפי שהמתווה מנחה. את זה אין לי יכולת לעשות בדירת ארבעת החדרים שלנו ובלי מרפסת".
בעבר אנשים לא נטו להפקיד וילות יקרות בידי נופשים, אומר גורם בענף התיירות, אך המהפכה שיצרה Airbnb נירמלה את השימוש גם בבית הפרטי שלך למטרות אירוח מסחרי והגדילה את היצע הווילות להשכרה לטווח קצר. כיום אפשר למצוא מגוון וילות ברחבי הארץ גם בקבוצות פייסבוק ובאתרים ייעודיים, אך אם תחפשו אחת לשבועות הקרובים תמצאו ברובן הערה אדומה: "תפוס".
"למרות שאני ותיקה ומקושרת בתחום התיירות, המשימה להשיג וילה להשכרה בספטמבר התגלתה ככמעט בלתי אפשרית", אומרת אורנה מאזור המרכז. "יש לנו ארבעה בנים ואין הרבה הזדמנויות שכולם מתכנסים יחד, אז החלטנו להזמין את כל הילדים. רציתי וילה ולא מתחם צימרים ובטח לא מלון, כי רק בווילה כולם באמת ביחד בסלון, במטבח בבישולים, ויש חצר לנכדות. שבוע שלם הקדשתי לנושא וצילצלתי לעשרות וילות. נעזרתי בקשרים שלי בענף, השתמשתי בקבוצות פייסבוק וביקשתי מספרים מחברים - ולא ניתן היה למצוא וילה אחת פנויה בספטמבר, וזה אפילו לא בחגים אלא שבוע לפני ראש השנה".
אחרי שבוע ועשרות טלפונים מצאה וילה בשכונת נוף כנרת בצפת, עם שלוש קומות, 5 חדרים וחצר עם בריכה ומתקני שעשועים. "מודה שלא ראינו את המקום ויש סיכון מסוים להתבסס על תמונות בלבד, לכן ביקשתי מבעל הווילה טלפונים של אורחים ודיברתי איתם. המחיר סביר, 4,000 שקל ללילה לשמונה מבוגרים ושתי ילדות. יצא לנו הרבה יותר זול מלהזמין 4 חדרים במלון".
לא כולם התעוררו רק בקורונה. משפחת קליין הענפה ממרכז הארץ שוכרת וילה מדי שנה, בעיקר בראש השנה. "אנחנו חמישה ילדים במשפחה ונוספו בני זוג וילדים, וקשה להתארח 28 איש בבית אחד", אומרת אילנה, אחת הבנות. "זה אחלה פתרון, אנחנו אוהבים לבלות ביחד וזו פלטפורמה נפלאה לאחד את כל בני המשפחה. חולקים את העלות בין כולנו וזה סביר בהחלט, בטח לא דומה לעלויות שהיינו צריכים לשלם אם היינו מתארחים במלון. גם החוויה שונה לגמרי, זה כאילו בית אחד לכולנו לכמה ימים של כיף. אוכלים יחד, מבשלים יחד, עושים מסיבת פיג'מות עם הילדים, משחקים רמי קוב ושש־בש ליד הבריכה, ובעיקר לא יוצאים מהמים".
ויש אותם חבר'ה צעירים שבוחרים לבלות חופשה עם החברים ליד הבריכה באיזו וילה, רצוי באילת או בכנרת. עם זאת, הצעירים קצת מתקשים למצוא היום וילה באזורים האלה, שם המשפחות שולטות בווילות הנופש, והם נאלצים להתפשר על וילות באזור השרון - העיקר שיהיה קרוב לים. "אמנם פתחו את השמיים לבורגס ולאיים ביוון, אבל זה נהיה מורכב לטוס בתקופה הזו עם כל הבדיקות שלפני, בידוד ביעד ועוד בדיקות בחזור", מספר לנו צעיר ששכר וילה עם חברים. "אז הולכים על חופשה של הרבה שמש ובריכה, מבשלים יחד על המנגל, ואם נמאס מהבריכה קופצים לים. זו חופשה שהעלות שלה נחלקת בין 20 חבר'ה למשל, כך שזה אפילו יותר זול מחבילה כזו לבורגס".
וילות רבות נוספו להיצע בתקופת הקורונה, בעיקר משום שבעליהן גילו שזו אפשרות נהדרת להתפרנס בתקופה שהעסק סגור או אם נוצרו קשיים כלכליים. יוסי מאזור הצפון, למשל, הוא בעל עסק לקייטרינג לאירועים - ענף שהושבת כמעט לחלוטין. "הבנתי שהסיפור של הקורונה יהיה ארוך והוא משבית אותי מפרנסתי העיקרית מזה עשרים שנה. אי אפשר היה לבנות על המענקים שהתקבלו כמו טיפה בים, והייתי חייב לחשוב איך ממשיכים לפרנס את המשפחה. שניים מהילדים שלי סטודנטים ואני מממן להם את הלימודים ואת שכר הדירה, ויש לי בת נשואה ושני נכדים. אמרתי לאשתי 'מתקפלים, עוברים ליחידת דיור אצל הבת לתקופה'. כך אנחנו גם קרובים לנכדים ועוזרים כשאין מסגרות. את הווילה שלנו הוצאנו להשכרה וראינו כי טוב, עסק לכל דבר".
טוב, לא בדיוק עסק לכל דבר, כי יוסי מודה ש"אחרי חישוב מסלול מחדש הבנתי שזה גם לוותר על המיטה בבית שלנו וגם להתחיל לשלם מס על כל השכרה. אני נמנע מדיווחים על ההכנסה וכך מתפרנס לפי שעה. זה לא לנצח, זה מצב זמני. כן הרחבנו את ביטוח צד ג' וכל אזור הבריכה בהחרגה שמא אחד האורחים ימעד. אחרי הכל מתארחים אצלנו משפחות עם ילדים. לנו זה מקור פרנסה מציל בתקופת משבר הקורונה, עבורם זו וילה מצילת מצב רוח אחרי חודשים עם הילדים בתוך דירה בלי מרפסת".
• "הבית בלימן": פיני קמרי, בעל וילה יוקרתית במושב לימן ולשעבר מנכ"ל זוגלובק, החליט לטעום גם מעולם התיירות ולפני שבועיים הוציא את הווילה לראשונה לשוק. "בשנים האחרונות כל הילדים עזבו את הבית, ומדובר בבית גדול, 330 מ"ר, שהשקענו בו הרבה. 6 חדרי שינה, 4 חדרי רחצה וחללים משותפים גדולים. זה נהיה גדול עלינו, גם התחזוקה", הוא מסביר.
קמרי החליט שהווילה תושכר לנופש ואף עיצב אותה מחדש כדי שתותאם לנופשים, למשל גדרות מסביב לבריכה שימנעו מילדים להיכנס ללא השגחה. בתחילת אוגוסט הווילה יצאה לשוק. "את לא תאמיני איזו התנפלות", הוא אומר. "לא הספקנו כמעט לפרסם, זה היה יותר מפה לאוזן, והטלפון לא הפסיק לצלצל. מיד התמלא כל אוגוסט וכרגע גם ספטמבר מלא בסופ"ש ובחגים, נותרו כמה ימי חול. הרוב זה משפחות מורחבות או זוגות חברים שאוהבים לבלות ביחד".
המחיר: 9,000 שקל ללילה, כולל ארוחת בוקר, ויש מטבח מאובזר ומנגל בשביל שאר הארוחות. הבית יכול להכיל 20-15 אורחים. לדבריו, קשה לדעת אם זה משתלם בגלל העונתיות ורק בחישוב שנתי אפשר יהיה לדעת.
• הווילות של YalaRent: גם יובל רפאל, נשוי ואב לתינוקת, זיהה דווקא בתקופת הקורונה את הפוטנציאל של השכרת וילות לתיירים תוצרת הארץ. רפאל הוא הבעלים של חברת הנדל"ן־תיירות YalaRent, שעד לפני הקורונה עבדה חזק מול Airbnb ואתר בוקינג.קום בכל הקשור להשכרת דירות, חדרים ווילות. "בתחילת מארס, עם פרוץ המשבר, נפגענו חזק אבל גם אין טיסות לחו"ל אז התיירות המקומית צמחה וטרנד השכרות הווילות עם בריכה תפס חזק. ברוך השם, אנחנו בתפוסה מלאה ויש כבר התעניינות רבה לחגי תשרי". המחירים: 5,000-3,000 שקל ללילה, כאשר מדובר בווילות של 8-4 חדרים עם בריכה צמודה.
• קאסה פורה וידה: וילה שדווקא לא ממוקמת אל מול הרי אדום או מעל הכנרת אלא בשפלה, בגן שורק, על פני 3 דונמים של מרחבים וטבע מדברי. מדובר בווילה מפוארת עם 6 חדרים, בריכת אינפיניטי, חדר קולנוע, בר ישיבה ומתחם ברביקיו, מגרש כדורסל בגודל מלא, ג'קוזי ושלל פינות חמד, ערסלים, פינות קפה ומיטות שיזוף. התפוסה מלאה כבר לכל ספטמבר, וגם באוקטובר התאריכים הפנויים אוזלים. המחיר: 4,800 שקל ללילה עד 9 איש, כל אדם נוסף תוספת של 250 שקלים (עד 12 מבוגרים + ילדים).
• וילה שירל: בלב שכונת מלחה בירושלים. וילה גדולה ומאובזרת עם בריכה צמודה שיכולה לארח עד 30 אנשים. מותאמת גם לנופשים מהמגזר הדתי כאשר יש בית כנסת סמוך וספרי קודש בתוך הווילה. המקום בתפוסה מלאה באוגוסט וגם בראש השנה. המחיר: 5,000 שקל ללילה באמצע השבוע. בסוף שבוע מינימום השכרה ל־2 לילות ב־14,000 שקל.
• וילה דה קיז: הווילה במושב חוסן שבצפון יכולה לאכלס עד 18 איש ב־6 חדרי שינה. במקום בריכת שחייה גדולה, ג'קוזי, פינת מנגל מאבן, פינות ישיבה ומיטות שיזוף. גם כאן התפוסה מלאה באוגוסט, ובספטמבר נותרו מספר תאריכים בודדים פנויים (לא בחג). המחיר: 4,500 שקל ללילה.
• וילה לה פמיליה: מדובר במתחם וילות במושבה מגדל, בו יש שלוש וילות, שתיים מתאימות לאירוח של עד 24 איש, ווילה אחת המתאימה לעד 12 איש. יש בריכה מחוממת, מנגל בחצר, שולחן סנוקר, שולחן פינג־פונג, ועוד. המקום בתפוסה מלאה כעת, וגם בראש השנה. המחיר: 3,500-7,000 שקל ללילה.