בפארק תמנע השיקו אתמול (יום ג') מרכז מבקרים חדש וייחודי מסוגו. קפצנו לבקר והתרשמנו, לרגע הרגשנו כאילו נחתנו באריזונה. המרכז מחולק לשני אזורים מרכזיים – בחלק הראשון ציר זמן שמראה את האבולוציה של האבנים הארכיאולוגיות שנמצאו בפארק לאורך השנים. על גבי קיר אינטראקטיבי מוצגים ממצאים היסטוריים עם הסברים בלחיצת כפתור, תצוגת פריטים ארכיאולוגיים באדיבות רשות העתיקות, טוטם שמסביר את הסיפור הגיאולוגי המיוחד של המקום, הסברים על החי והצומח באזור ועוד.
ממול ישנו מבנה כיפתי משופץ, שם מקרינים סרטים על מסכים של 360 מעלות. צפינו בסרטון שהסביר על הנחושת בתמנע – איך היא הגיעה לאדמה, איך האדם גילה אותה, איך הפיקו אותה ומה עשו איתה. מרכז המבקרים ייפתח לקהל הרחב לקראת פסח.
פארק תמנע שוכן בערבה הדרומית, כ-25 קילומטר צפונית לאילת, משתרע על פני 70 אלף דונמים, ונחשב לאחד האתרים המרתקים בישראל. המבקרים במקום נחשפים לתצורות נוף יוצאות דופן שנוצרו בעקבות ההרכב הגיאולוגי הייחודי של המקום. חלק מתצורות הסלע המעניינות והמפורסמות של הפארק הן הפטרייה, עמודי שלמה והקשתות. ברקע, סיפורם המרתק של המכרות ותעשיית הנחושת הקדומה שפעלו כאן בתקופת ממלכת מצרים העתיקה ובזמן שלטונו של שלמה המלך.
משלחת של ארכיאולוגים מאוניברסיטת תל אביב חופרת בתמנע ברציפות מאז 2013. פרופ' ארז בן-יוסף סיפר לנו כי "בזכות היובש הקיצוני במקום, אנחנו מצליחים למצוא גם חומרים אורגניים כמו בדים, חבלים ועורות מתקפת הברזל, ימיהם של דויד ושלמה. זהו אוסף שמעניק לנו הצצה ייחודית לחיים בתקופת המקרא.
מנהל הפארק עומר ארמוזה ציין כי בהקמת מרכז המבקרים הושקעו כשלושה וחצי מיליון שקלים במימון משותף של משרד התיירות, קרן יק"א, JNF (Jewish National Fund) והחברה הכלכלית לפיתוח חבל אילות. "הפארק היה סגור מאז הסגר השני וכעת זה מרגש לחזור ולפתוח עם השקת המבואה המחודשת", אמר ארמוזה, "זה נותן ערך מוסף שמאפשר בילוי לכל המשפחה לשלושה ימים לפחות. החוויה הראשונה במרכז המבקרים המחודש היא טעימה לדבר האמיתי שהפארק מציע".
יצאנו לסיור עם המדריך ערן לוין שמוכר גם כ"מר מדבר". לוין הוביל אותנו אל הפטריה המפורסמת כאן, חשף אותנו לציורי קיר על אבן חול מלפני 3,000 שנה והסביר לנו כל מה שצריך לדעת על עמודי שלמה.
אם תגיעו לפה תוכלו לבחור בין סיור רגלי, לסיור ריינג'רים עם רן ריינג'ר, סיור אופניים לכל המשפחה באופניים, או רוד טריפ ברכב הפרטי שלכם בין הנקודות המוכרות בפארק. מומלץ להתעורר מוקדם ולטפס לקשתות ולצפות שם בזריחה.
בזמן הביקור שלנו התקיים בפארק אירוע הצילום השנתי פלאנט ערבה שיצא אל הפועל לאחר כמה דחיות בשל הסגרים ומגפת הקורונה. האירוע כולל יותר מ-50 סדנאות צילום במרחב הפתוח (בקפסולות בהתאם לתו הסגול). השתתפנו בסדנת צילום בסלולר של קובי רפאלי ושבנו עם בוק תמונות מקצועי.
כמה תעלה כניסה לפארק תמנע ולמרכז המבקרים כשהוא ייפתח? 49 שקלים למבוגר ו-39 שקלים לילד. כיום הכניסה לפארק עולה 39 שקלים למבוגר ו-35 שקלים לילד. כרטיס הכניסה תקף לשלושה ימים וכולל מילוי בקבוקון בחול צבעוני ותה צמחים. הסיורים בתוספת תשלום.
ואפשר גם ללון בפארק בחדר (החל מ-500 שקלים ללילה לזוג), בקרוואן (החל מ-600 שקלים ללילה לזוג) או בגלמפינג וילה קאמפ (החל מ-600 שקלים ללילה לזוג). תוספת לילד או לאדם נוסף: 120 שקלים ללילה. תוספת לארוחת בוקר: 42 שקלים.
אני התארחתי בקרוואן שהיה מדוגם וכלל מטבחון, מיטה זוגית, מיטות קומתיים לילדים, מקלחון ושירותים, מזגן, טלוויזיה (כולל נטפליקס), אינטרנט כמובן מכונת אספרסו, קפסולות ובקבוק חלב במקרר.
מה עוד עושים פה?
בפארק מציעים מגוון סיורים מודרכים לאורך כל ימות השנה. בעונה זו מומלץ לערוך סיורי עששיות בימי שלישי וחמישי, סיורי שקיעה בימי שני, רביעי ושישי וטיולי בוקר בימי שישי. בקרוב מתכננים להשיק גם סיורי כוכבים. עוד על הפרק: סנפלינג על אבן חול ושיט עם סירות פדלים באגם. אפשר בקלות לבלות פה שלושה ימים.
ואם הגעתם עד הלום. אנחנו ממליצים לקפוץ לקיבוץ אליפז לחממת חמשת החושים. החממה ידועה בגידוליה הייחודים לאזור וניתן למצוא צמחי תבלין, עגבניות, תירס ותרד וליהנות מחוויה מאתגרת לכל המשפחה במתחם החקלאי. על הפרק: קטיף עצמי (תמורת 10 שקלים), טעימות, וצפייה בהליך צלייה מיוחד של ירקות בצינורות ואקום והעפת עפיפונים בדיונות הסמוכות. עלות סיור: 35 שקלים, בתיאום מראש. לפרטים נוספים ולהזמנות התקשרו לטלפון מספר 052-3688384, או 08-6356230.
מקומות מומלצים נוספים באזור: היקב של נאות סמדר שם תוכלו לטעום עראק תמרים מעניין, ובית האומניות של הקיבוץ.
בימי שישי מומלץ לקפוץ לשוק האיכרים הגדול בקבוץ איילות וליהנות משפע מרכולתם של מגדלים מהערבה הדרומית.
בנוסף, כבר עכשיו נערכים באזור לקראת ה"סמרתון" - פסטיבל רכיבת אופניים בזוגות שיתקיים ב-17 במרץ זו השנה השביעית.
זה המקום לספר גם על מיזם חדש שנקרא "טועמים ערבה". ליטל שמואלי, מנהלת תיירות ערבה דרומית, מסבירה כי המיזם מבוסס על אירוח ביתי בקרב בשלנים – השף אוהד לוי בבאר אורה, השפית נטליה קסרוטי שמארחת בחצר ביתה בקיבוץ סמר, והשף רוברט ביטון – שפותחים את בתיהם לארוחות באווירה אינטימית לזוגות. טווח המחירים: בין 150 ל-320 שקלים לאדם. לפרטים נוספים – הקליקו.
אנחנו התארחנו בבית משפחת ביטון בקיבוץ אליפז. השף רוברט ביטון בנה בחצר ביתו מעשנה שולחנית ייחודית הנקראת PIT שבאמצעותה צלה נתחי בשר איכותיים, לצד מגוון ירקות טריים מחממת חמשת החושים ומגידולים הידרופוניים בקיבוץ. מחיר לחווייה קולינרית שכזאת עומד על החל מ-250 שקלים לאדם, כאשר יש מינימום של 10 סועדים. לפרטים נוספים ולהזמנות התקשרו לטלפון 054-6150751 (שלי) או 053-7710006 (רוברט).
כמו כן, בימים אלה מושק סיור קולינרי בשם "סיפור אוכל" שכולל חמש תחנות טעימה מתוך 7 מקומות לבחירה. אחד מאותם מקומות זה הקפה של גילה (אשתו של רן ריינג'ר עליו סיפרנו לכם לפני כן) בקיבוץ יהל. המחיר: 90 שקלים לאדם. לפרטים נוספים והזמנות – הקליקו.
מקום נחמד נוסף הוא מתחם האקו-כיף בקיבוץ לוטן שהוא חלק מתחום הפיתוח של מל"י (המרכז לאקולוגיה יצירתית). המתחם כולל גן משחקים גדול, גינות אורגניות, אזור סדנאות ואת בית התה. בקיבוץ מזמינים אורחים להתנסות בסדנאות שונות. ניתן להגיע לסדנאות קצרות (מספר שעות) ועד לקורסי ארוכי טווח של מספר שבועות. על הפרק: הכנת כדורי זרעים, בניית לבנים וטיח מאדמה, בניית קשתות וכיפות גאודזיות, גידול גידולים אורגנים ועוד.
הכותבת הייתה אורחת של תיירות הערבה הדרומית - מועצה אזורית חבל אילות