בצעדים איטיים ומחושבים היטב, הכוללים לא מעט ניסוי ותהייה, במהלך השבועיים האחרונים מדינת ישראל מנסה לסלול את דרכה לניהול חיים נורמליים כל שניתן, בצל שגרת הקורונה.
לקריאה נוספת:
בעלי צימרים: "חוששים שהאורחים לא יגיעו"
וכך, אחרי כמעט חודשיים שלמים, בשבועות האחרונים החלו להיפתח מחדש העסקים השונים, בהם גם מלונת צמודי קרקע וצימרים שקיבלו את ה"תו הסגול" של משרד הבריאות - ונפתחו לפעילות ביום ראשון האחרון (3 במאי), וחלקם אף החלו לקבל אורחים כבר בסופ"ש שקדם לו.
ובעוד רבים מיהרו לקבוע תור למספרה ולקוסמטיקאית שפתחו את שעריהם כמה ימים קודם לכן, אנחנו חיכינו לרגע בו נוכל לבדוק כיצד ייראה הנופש בעידן הקורונה - איך ישמרו באתרים על הריחוק החברתי בין האורחים, באיזה אופן יוגש האוכל, מה עושים כשאין אישור לפתיחת בריכה השחייה ומתקני הספא, ובעיקר - האם המחירים ירדו?
המחירים ירדו ב-20%
את סוף השבוע האחרון (2-1 במאי) העברנו במלון חוף נחשולים - מלון בוטיק שהוקם בשנת 2016, בסמוך לשמורת הטבע חוף דור. המלון, שעד לפני משבר הקורונה היה רגיל לתפוסה מלאה, ודאי בסופי שבוע ובחגים, מצא את עצמו בחודשיים האחרונים שומם כמעט לחלוטין.
"ייקח הרבה מאוד זמן עד שנצליח לכסות על ההפסדים של שנת 2020, ולמעשה אני צופה שרק מאמצע 2021 נתחיל להתרומם", הודה בפנינו מנכ"ל המלון, איתי אשל. "הכי חשוב כעת זה שתחזור תיירות החוץ, משום שהיא מהווה חלק משמעותי במיוחד בתפוסת אתרי הנופש בארץ. ובכלל, זה התקופה הטובה ביותר להגיע אלינו - עוד לא חם מאוד ובקרוב אפשר יהיה גם ליהנות מהחוף הסמוך לנו" (נכון לעכשיו, הפתיחה הרשמית של חופי הרחצה צפויה ל-1 ביוני - ג.י).
לדברי אשל, "לאורך כל התקופה האחרונה המלון היה סגור, ובמהלך חודש מרץ רוב העובדים הוצאו לחל"ת, ועכשיו נראה כי לאט ובהדרגה הצוות יוכל לחזור ולשרת את האורחים שחוזרים לפקוד את שטח המלון".
אני מודה כי הנסיעה למלון ביום שישי אחר הצהריים לוותה בתחושה מוזרה. אחרי שבועות ארוכים בהם את מרבית זמני ביליתי בין קירות ביתי הקומפקטי שבשכונת פלורנטין בתל אביב, מבלי לפגוש חברים או בני משפחה - לנסוע לנופש במלון שפועל בשטח רחב ידיים עם נוף לים - הוביל אותי להרהורים רבים על התקופה ההזויה המצפה לנו בעתיד, בצל הקורונה.
האם כל פעולה שבעבר נתפסה כמובנת מאליה, תהפוך כעת לשאלה בעלת תשובות רבות? האם נאלץ לחשוב פעמיים לפני שניסע לנופש, מהפחד שנידבק בנגיף ונדביק את הקרובים לנו? ומנגד, כולנו צריכים להתאוורר - אז איך בכל זאת מאזנים בין השמירה על הבריאות לניסיון לקיים חיים נורמליים?
"המלון מוכן לעמוד בתקנים המחמירים ביותר שהתקופה האחרונה הציבה, ויפעל לפי ההנחיות של משרד הבריאות. כל האורחים מגיעים עם מסכות, ומי שלא עוטה אחת כזו - מקבל אותה עם הגעתו לקבלה. במתחם עצמו יש עמדות לחיטוי ידיים, והאורחים עוברים בדיקת חום עם הגעתם למלון", הסביר אשל.
ואגב, אם כבר הוזכרה עמדת הקבלה - אז היא הועברה החוצה, על מנת למנוע התקהלות ולצמצם את פוטנציאל ההדבקה.
ומה בנוגע למחירים? המלון היה ידוע במחירים לא מאוד זולים בעבר.
אשל: "מחירי המלון ירדו בכ-20%, כשמחירו של חדר זוגי מתחיל כעת מ-480 שקלים באמצע שבוע, ועולה ל-550 שקלים בסוף השבוע. לילה בסוויטה עם נוף לים, עולה בימים אלה כ-1,090 שקלים ללילה. אולם, אם תצליחו להגיע למלון באמצע השבוע -תתבקשו לשלם על לילה בסוויטה 480 שקלים בלבד, אותו סכום כמו על לילה בחדר רגיל.
"בין החדרים הקלאסיים לסוויטה - יש גם אפשרויות אירוח נוספות, בהן אירוח כפרי וחדרים משפחתיים בטווח מחירים שמגיע עד 1,520 שקלים לזוג עם שני ילדים".
אנחנו בעיצומו של משבר כלכלי בישראל, ויש שיאמרו רק בתחילתו, אתה מאמין שאנשים ייצאו לנופש כעת?
"אני חושב שכן, כי אנשים צריכים לשבור את השגרה המטורפת שאנחנו נמצאים בה באיזשהו אופן. בשביל זה גם תמחרנו כך את המלון, כדי שאפשר יהיה להתאוורר במחיר סביר ולאגור כוחות להמשך התקופה הלא פשוטה שלפנינו".
ומה לגבי החשש מהידבקות בנגיף? איך תשכנע אנשים ללון במקום אחר שהוא לא הבית שלהם?
"אי אפשר לשכנע אנשים לקחת סיכון, ובטח לא במה שקשור לנגיף הספציפי הזה שעליו כמעט אין מידע בימים אלה. מה שנותר לנו הוא רק לעדכן שאנחנו פתוחים ועושים את המקסימום האפשרי כדי שיהיה נקי. הסביבה עצמה נכונה וכפרית, יש מרחק רב ואין אפשרות להתקהל, מהסיבה הפשוטה שאין איפה - אין לובי, אין מקומות סגורים, הקבלה פתוחה ואנחנו עושים את המקסימום האפשרי כדי שאורחים לא ייפגשו אחד עם השני".
במקום בופה - משלוחי אוכל מהמסעדות הסמוכות
מודה שהייתי בטוח כמעט במאת האחוזים שבת זוגי ואני, נהיה האורחים היחידים במלון. בכל זאת, מדובר היה בסוף השבוע הראשון לפתיחה המחודשת של אתרי הנופש, אחרי חודשיים של מגפה. באופן מפתיע, המלון לא היה ריק כלל וכלל. למעשה, הוא היה כמעט בתפוסה מלאה. ברחבי המתחם היו לא מעט משפחות, שישבו במרחק מה זו מזו - נהנות מהאווירה הרגועה, מהאוויר הצח ומהחברה שנמנעה מהם זמן רב.
"לא היינו נוסעים למלון באילת עכשיו", אמרו לנו טל ואודי, זוג תל אביבי צעיר עם ילד שהגיעו לנפוש במלון. "המלון הזה מתאים לתקופה הזו מכיוון שהוא לא גדול מדי, המוני או עמוס, והמתחם כולו פתוח וכולל הרבה מאוד מרחבים, זה כיף גדול".
בני הזוג אף הוסיפו כי "מבחינתנו, כל אפשרות לשינוי השגרה וליציאה מהבית - הרי הוא מבורך. בטח אם יש מרחבים, דשא וחוף ים ובמיוחד במחירים כאלו. רק שימשיכו ככה, זה עושה טוב בלב".
ירון, תושב חיפה שמגיע מדי שנה יחד עם בני משפחתו לנפוש במלון, הסביר כי "אין חשש להגיע לנופש, במיוחד עם כל ההקלות החדשות שנעשות בצורה הדרגתית. אין כאן המולה והאווירה טובה מאוד. גם חוף הים נקי ויפה, אחרי חודשיים שהיה ריק מאנשים, ויש לא מעט חיות באזור. תחושה של לידה מחדש, תענוג גדול".
לדברי פרלה, שהגיעה מרחובות, כמות האנשים שנפשו במלון דווקא הפתיעה אותה. "רצינו לנוח קצת קצת ולשנות אווירה מהבית, וחיכתה לנו כאן הפתעה מעניינת; היינו בטוחים שיהיו פחות אנשים, אבל זה לא המצב. אנחנו כמובן לא מתלוננים ונהנים מאוד".
ולמרות כל האידיליה והאווירה החיובית, צריך לזכור שמדובר בשגרת נופש אחרת שאוסרת על שימוש בבריכה ועל פתיחתם של חדרי האוכל. משמעות הדבר היא שאותו בופה מפנק שהישראלים כל כך אוהבים - אינו קיים בימים אלו, ולמעשה - במתחם כולו אין מזון כלל.
מה הפתרון לכך? באזור יש כמה מסעדות שמציעות משלוחים וטייק אווי לאורחי המלון. אופציה נוספת היא להביא עמכם אוכל בצידנית, ואם התארחתם בסוויטות - עומדת בפניכם האפשרות לבקש תוספת של מיקרוגל. בנוסף, ניתן להשתמש בעמדות המנגל המותקנות ברחבי המתחם.
ובנימה אישית, אני חייב להודות שחדר אוכל סגור הוא אינו מחזה נעים לצפייה - אבל זה מה שיש כעת, ועם זה אתרי הנופש ייאלצו לנצח.
אין ספק כי בפני אתרי הנופש ניצבת התמודדות לא קלה: כאמור, זהו לא הנופש המפנק אותו הכרנו בעבר - זה עם הבופה העשיר, הספא המרגיע והבריכה. תוסיפו לזה גם את העובדה שלצאת מהבית ולהעביר את הלילה במקום אחר שהוא לא המרחב המוכר לנו, עדיין נתפס כמו הימור מסוים - ותקבלו סיטואציה לא פשוטה, ואולי אף בלתי אפשרית עבור אותם מארחים.
ולמרות זאת, נראה כי האופציה להתאוורר במחיר זול יחסית אחרי תקופת סגר ממושכת, במתחם שנהנה ממרחבים ומחוף ים סמוך - נשמעת מפתה למדי. ובנימה אישית: מודה כי שקיעת השמש והגלים שנעו להם בשלווה, הצליחו להשכיח ממני - לזמן קצר לפחות - שהקורונה עדיין כאן.
*הכתב היה אורח של מלון חוף נחשולים
במקום סלסלת פירות - ערכת אלכוג'ל ומסכות
גם במלון הבוטיק "בראון ביץ' האוס" שברחוב הירקון בתל אביב, מנסים להתרגל לשגרה החדשה. המלון, מקבוצת מלונות בראון, מכיל 40 חדרים וסוויטות, שבחלקם המשיכו להתארח נופשים גם במהלך החודשיים האחרונים. ולמרות זאת, לאורך כל התקופה התפוסה הייתה נמוכה עד אפסית, ובעת הזו נמצאים שם בסך הכל שבעה עובדים מתוך ה-40 שעבדו במלון טרום המשבר.
בדומה לנחשולים, גם כאן המחירים נמוכים באופן משמעותי, ודאי עבור מלון תל אביבי שממוקם בסמוך לחוף הים. כך למשל, עבור לילה בחדר סטנדרטי באמצע השבוע תשלמו 480 שקלים בלבד, ואת הלילה תעבירו בכלל בסוויטה עם נוף לים. אם תשלמו 600 שקלים -תמצאו את עצמכם בפנטהאוז עם גג ענק שכולל ג'קוזי.
"מדובר בהנחות של 60%-50% ואנחנו לא נותנים מוצר חלקי אלא את כל החוויה, אם כי בימים אלה אנחנו עדיין מבצעים שדרוגים במלון", מסביר הבעלים ליאון אביגד. ואכן, נראה כי המבנה בו פועל המלון עדיין אינו מוכן לגמרי לקבלת אורחים: חלק מהחדרים אינם ערוכים עדיין, המוזיקה במסדרונות הוחלשה והבריכה עדיין לא שופצה, אם כי תשופץ בקרוב. מה כן יש שם? מכונה אוטומטית למדידת חום בכניסה.
"הסיבה לירידת המחירים היא תפוסה של 20% בממוצע בימים אלה, ו-50% בסופ"ש. הפעלת המלון כעת אינה רווחית, וגם לא תהיה כזו עד שנת 2021", מסביר אביגד. "עד שהתחיל המשבר, היינו באמצע של מסע רכישות משמעותי. כרגע, אנחנו מתכוונים לעכל את הקיים ולא יותר מזה. שכר הדירה במלון הוקפא לשלושה חודשים אבל הבעלים לא יוותר לי עליו, ואצטרך להמשיך לשלם אותו למרות שעד אפריל 2021 לא נראה התאוששות אמיתית.
"גם אין תיירים עכשיו, כך שכרגע אנחנו מתמקדים בקהל הישראלי, הוספנו שירותים לילדים כמו סדנאות יוגה הורים וילדים וסוויטת ספא ענקית שמתפרשת על שטח של 60 מ"ר, שמיועדת למשפחות".
לפי אביגד, לא תראו פה התקהלות מכל סוג שהיא. "זה לא מלון המוני, זה מלון בוטיקי. אין פה חדר אוכל גדול, הכל מאוד סלקטיבי". דבר נוסף אותו לא ניתן לראות כאן בימים אלו היא סלסלת הפירות בחדרים, שהוחלפה בערכת מוצרי היגיינה הכוללת אלכוג'ל, מסכות, מגבונים וכפפות. שגרת נופש חדשה, כבר ציינו?
איך תוכל להבטיח שלא תיווצר התקהלות, אם התפוסה במלון תהיה מלאה?
"פשוט מאוד - נפתח מלון נוסף. ב'ביץ' האוס' מתוכנן להיבנות אגף נוסף, ומספר החדרים יעלה מ-55 ל-82 חדרים. בימים אלו, אנחנו מתעדים לפתוח קודם מלונות עם רופטופ וברים שפועלים באוויר הפתוח. המלון הבא שייפתח אחרי 'בראון ביץ' האוס' וה'פוליהאוס', הוא 'וילה בראון' בירושלים וה'בראון סי סייד' שנמצא על כיכר אתרים ברחוב הירקון".
הדרכות מחברת ניקיון חיצונית וכלים חד פעמיים
כאמור, משרד הבריאות התנה את פתיחתם המחודשת של אתרי הנופש בכמה הנחיות מהותיות, בהם גם הקפדה חמורה על הניקיון ושמירה קבועה על היגיינה, הרבה יותר מבעבר. "לא רק שניקינו טוב יותר, אלא שינינו לגמרי את ה'דיסקט'", מסביר מנהל המלון.
"יש מכשיר למדידת חום בכניסה, עברנו הדרכות ניקיון בחברה חיצונית, שינינו מקומות מועדים לפורענות בחדרים, כמו למשל זה שהנחנו כוסות מים חד-פעמיות עטופות בניילון, במקום הרב-פעמיות שהיו שם בעבר. אין מה לעשות, כרגע האקולוגיה מפנה מקום לטובת נוחות אישית", הוא מוסיף.
ואיך מוגשת ארוחת הבוקר?
"אין ארוחת בוקר קבוצתית, במקום זה יש מגשי עור רומנטיים ומעוצבים שמוגשים לחדר, כולל כוס קפה חד פעמית, לא חמגשיות חלילה. על כל מגש כזה יש אומלט חם, סלמון ומיץ תפוזים שנסחט במקום. ומי שרוצה לשבת לאכול מחוץ לחדר - יכול לעשות זאת בבית הקפה שפועל פה, שגם בו אנחנו מקפידים על מרווח בין האורחים באמצעות שיבוץ שלהם בצורת שתי וערב. אף אחד מהאורחים לא רוצה כעת אנשים נוספים לידו, וזה בהחלט מובן.
"אגב, האכילה בחדרים מתאפשרת בזכות המרפסות הענקיות שיש בכל חדר. בנוסף, פתחנו גם נטפליקס ואת כל הערוצים של yes בכל המלונות שלנו שנפתחו".
מרשת בראון נמסר כי עד סוף שנת 2021, יהיו ברשותה 54 מלונות נוספים באירופה, כולל ארבעה מלונות שנבנים בימים אלה בגרמניה, 20 מלונות ביוון ומלון נוסף בקרואטיה. בארץ, היא מפעילה 14 מלונות, ולדבריה עד סוף 2021 יהיו ברשותה 22 מלונות הפועלים בארץ.
"למזלנו, כל המדינות האירופיות בהן צפויים המלונות להיפתח, התמודדו נהדר עם המגפה, וחלקן צפויות לקבל אורחים ממש בזמן הקרוב", אמר אביגד והוסיף: "דוגמא טובה לכך היא יוון, בה צפויים בתי המלון להיפתח ב-1 ביוני, והיא כבר עדכנה כי תשוב לקבל תיירים החל מה-1 ביולי".