אחרי השנה הקשה ביותר בתולדותיה, ששיאה היה עם השבתת התיירות לחלוטין בעקבות התפרצות הקורונה, אילת מתאוששת וגם כמעט כל המלונות פתחו מחדש את שעריהם. ירדנו לעיר הנופש הדרומית כדי לראות איך נראית החופשה בה בימי קורונה – ומה היא מציעה כעת למבקרים.
אחרי שאילת הייתה נקייה מקורונה בגל ההתפרצות הראשון, בעיר רוצים להשיג זאת גם בגל השני – ופועלים להתחיל פיילוט של בדיקות קורונה מהירות בשתי הכניסות לעיר, כך שרק תיירים שיימצאו שליליים לנגיף יורשו להיכנס לאילת. "כל האטרקציות, המסעדות והמלונות בעיר יודעים לעבוד על פי התו הסגול", מבהיר יוסי חן, מנכ"ל תאגיד התיירות אילת.
בתאגיד התיירות אף גיבשו מעל התו הסגול את תוכנית "עיר ירוקה", שמלבד הבקרה על הנכנסים והבדיקות המהירות כוללת גם הפעלת אפליקציה למעקב אחר הצפיפות בחופים ובאטרקציות השונות, וכן הכשרה של מאות "נאמני בריאות" שיהיו אחראים על ההסברה ועל השמירה על ההנחיות - הם יוודאו שהתיירים עוטים מסכות, יתדרכו אותם להתקין את האפליקציה ואף ייתנו להם אלכוג'ל ומגבת באורך של שני מטרים, להפרדה בחוף בין אדם לאדם או בין משפחה גרעינית אחת לאחרת.
בנוסף השיקו באילת את יוזמת Eilat Free, שכוללת שורה של פעילויות קיץ שמוצעות לתיירים בחינם, בהן סיורים קולינריים, סיורי אמנות, שיעורי סאפ, שיעורי יוגה, הופעות, מסיבות על יאכטות ועוד. "יש דברים מדהימים. הכול בחינם ופתוח לכניסה חופשית, הדבר היחיד שאנחנו מבקשים זה מסכה", מסבירה ליאת אגסי, מנהלת השיווק של תאגיד התיירות אילת. לפרטים על הפעילויות החינמיות – הקליקו.
חופים, שנירקולים ו"כרישים משוגעים"
אילת באמת מציעה המון דברים למבקרים – אבל לא יעזור כלום, אילת זה קודם כל החופים המזמינים של הים האדום. הסופה הקשה שפקדה את מפרץ אילת באמצע חודש מרץ אמנם גרמה לנזקים כבדים לשוניות האלמוגים וגם לתשתיות ולמבנים על החופים, אך במידה רבה גם ניקתה אותם – ויש מי שיגידו שהחופים כעת ממש מזכירים את החופים של סיני.
בשמורת חוף האלמוגים יכלו לקלוט לפני הקורונה כאלפיים מבקרים בו-זמנית, אך מאז שהחוף נפתח מחדש מוגדרת מכסת ברזל של 400 מבקרים בלבד – שנדרשים לתאם את כניסתם מראש. בחוף היפה פינות ישיבה וסככות מוצלות, אך גולת הכותרת היא כמובן שונית האלמוגים היפה. ניתן לשכור מאנשי רשות הטבע והגנים מסכות צלילה ושנורקל ולצאת לתצפית עצמאית, או להצטרף באותו מחיר לשנירקול מודרך בקבוצה של 15 איש. לפרטים והזמנת מקום – הקליקו.
חוף מומלץ נוסף הוא חוף קצא"א, אשר נפתח לציבור רק לפני שלוש שנים, אחרי שחברת קצא"א (קו צינור אילת-אשקלון) החזיקה בו קרוב ל-50 שנה. בעבר נפוצו שמועות שהמקום שימש מקורבים לשלטון כגן אירועים סגור, תוך ניצול יכולתה של החברה לעבוד "מתחת לרדאר" ולנצל את החסינות שממנה היא נהנתה לאורך השנים.
אולם בהחלטת יו"ר החברה ארז חלפון ובברכת שר האוצר הקודם משה כחלון, הוחזרה לציבור רצועת חוף של כ-500 מטרים. אחד הסודות השמורים ביותר של האילתים הוא שבשעות הבוקר המוקדמות, הדולפינים של הריף נוהגים להגיע לשחייה בחוף קצא"א – אל תפספסו.
בקרוב מאוד, אילת תתחדש בחוף נוסף – הפעם בזכות פעילות העירייה להשיב לציבור רצועת חוף ששימשה במשך עשורים את חברת החשמל. מדובר ב"חוף המשאבות", שצמוד לחוף הדקל מצידו הצפוני, ובו פעלה בעבר תחנת הכוח שהוקמה באילת. בתחילת השנה סיימה חברת החשמל לפנות את המבנים והמתקנים שלה מהחוף, והגדרות שחסמו את הים הוסרו. המשאבות עצמן נותרו בחוף, כשריד לתחנת הכוח הישנה, והן ישומרו כאתר מורשת.
חוץ משחייה ושנירקול, מומלץ לבדוק גם את פעילויות הספורט הימי השונות שחלק מהחופים מציעים. בחוף קיסוסקי הסמוך לקניון "מול הים" מציעים לנופשים מגוון פעילויות כמו בננה, אבובים, רכיבה על אופנוע ים, סירות מנוע ומצנח רחיפה, וגם פעילויות חדשות יותר כמו "קרייזי שארק" – מעין ספת ישיבה קבוצתית הנגררת על ידי סירה. לפרטים נוספים – הקליקו.
את הבוקר באילת כדאי לפתוח בסדנת יוגה מיוחדת על גלשני סאפ בלב ים, בהנחיית לידר זיתון. לידר חזרה לארץ מקנדה לפני שמונה שנים והתיישבה באילת – כאן הקימה את סטודיו "אילת היוגה". "כשהגעתי לאילת, לא הייתה כאן שום זיקה ליוגה", היא מספרת. "עכשיו בגלל הקורונה, כולם מחפשים להתחבר יותר לטבע ולרוגע, וזו הפעילות המושלמת". מלבד הסדנאות המיוחדות, לידר מעבירה גם שלל תרגולי יוגה שפתוחים לכולם ובחינם בנקודות שונות בעיר. לפרטים נוספים – הקליקו.
סיורי אמנות וערב יין עם הצגה
"רוב האנשים שמגיעים לאילת לא מדמיינים שבין הים לשופינג ולבטן-גב, אפשר לצאת גם לסיורי אמנות מרתקים", סבורה יעל לרנר, תושבת קיבוץ אילות הסמוך ויועצת לפיתוח תיירות עבור תאגיד התיירות אילת. לרנר יצרה ומדריכה את הסיור הייחודי, שנמשך שלוש שעות וחצי – וכולל ביקור בגלריות מיוחדות ומפגש עם אמנים מקומיים.
הסיור מתחיל בגלריית אמני אילת, הממוקמת בסככת אבן יפהפייה ומוצגות בה תערוכות מתחלפות של יוצרים מקומיים, בנוסף לתכשיטים ומזכרות בעבודת יד המוצעים למכירה. לאחר מכן ממשיכים אל בית פיליפ מוריי – שם פוגשים את האמן נבו אפק, רק בן 21, אוטיסט ועיוור, שמצייר ציורים מרהיבים ומלאי צבע אשר מדגישים את ניצחון הרוח. ציוריו של אפק נמכרים ברחבי העולם באלפי שקלים לציור, ואף הוצגו במשך שבוע בתערוכה מיוחדת באו"ם.
סיור האמנות כולל גם ביקור במוזיאון הבית של אמיר אלקיים – יליד קזבלנקה בעל סיפור חיים מרתק שכולל ילדות ללא הוריו הביולוגיים, גאונות בפיזיקה ומתמטיקה ואף חברות קרובה עם דודו טופז. נבו אפק, שאותו פוגשים לפני כן, הוא אחד מתלמידיו. הסיור מסתיים בטעימות יין ב"יינות אילת" והתרשמות מיצירותיו של האמן אדם לס.
סיור האמנות מתקיים ללא תשלום מדי יום שלישי החל מהשעה 9:00 ועד 12:30, ומלווה במיניבוס ממוזג. הסיור מיועד לגילאי 18 ומעלה, מספר המקומות מוגבל ולכן יש להירשם מראש בטלפון: 08-6340754.
נקודת המפגש ליציאה לסיור היא מוזיאון אילת עירי – ומומלץ לבקר במקום בלי קשר לסיור (בתשלום נפרד – 10 שקלים לאדם) כדי ללמוד על סיפורה ההיסטורי של העיר. לצידו של המוזיאון נמצא פארק המזרקה המוזיקלית, שבו מתקיים מופע אורות ומים מיוחד בערבי שלישי וחמישי.
גם נקודת הסיום של הסיור, "יינות אילת", שווה ביקור מיוחד אם לא הזדמן לכם להשתתף בסיור האמנות. המקום – חנות יין ובית יין קולינרי שממוקם דווקא בלב אזור התעשייה המאובק של אילת - הוא אחת ההפתעות הגדולות בעיר ואחד מהסודות הכי שמורים של המקומיים. את המקום הקימו ערן ודולי לס, תושבי העיר, שחלומם היה להכיר את עולם היין והאמנות לתושבי אילת. "החלום שלי היה להתעסק עם יין", מסביר לס. "אבל היות שאנחנו לא מייצרים כאן יין בעצמנו, החלטנו לפתח תרבות סביב יין". לפרטים נוספים – הקליקו.
אחת הפעילויות המיוחדות ב"יינות אילת" היא ההצגה "It Must Be Love" של תיאטרון אלעד – תיאטרון אילת והערבה. בעיצומו של ערב עמוס ביין פתאום תגלו שחלק מהמלצרים ומהאורחים האחרים הם בעצם שחקנים, והם ישירו, ינגנו – ואף יהפכו את הקהל עצמו לחלק אינטגרלי מהמופע. לפרטים נוספים על ההצגות של תיאטרון אלעד – הקליקו.
ארוחות בוקר מיוחדות וגלמפינג במדבר
המשבר האחרון אילץ גם את המסעדות באילת להמציא את עצמן מחדש. המוכרת מכולן היא מסעדת "לווייתן" של השף ליאור רפאל, שהפכה להמבורגרייה – אך היא אינה היחידה.
מסעדת "פאגו פאגו" הייתה מזוהה במיוחד עם הסושי שהגישה, אבל אחרי שטבחי הסושי המומחים שלה נתקעו בחו"ל הבין השף קובי רווח שהוא צריך לחשב מסלול מחדש. "התחלנו להגיש ארוחות בוקר, כשהבנו שבעצם נוצר איזשהו מחסור פה בעיר בגלל ההגבלות בבתי המלון. סושי הפסקנו להגיש", הוא מסביר. מלבד ארוחות הבוקר המושקעות, מציעה המסעדה גם כריכי שחיתות מיוחדים.
כמעט כל המלונות באילת כבר נפתחו מחדש – בהם גם מלון "נפטון" הוותיק שממוקם ממש במרכזה של הטיילת וחדריו עברו לאחרונה שיפוץ. מי שמעוניין ללון בזול יותר ולהתחבר לטבע, יכול לבחור גם במתחם הגלמפינג של "מדבריא" שנפתח ממש לאחרונה בנחל שלמה, צמוד לחוות הגמלים. אפשרות נוספת היא לינה בבית ספר שדה אילת של החברה להגנת הטבע, מול שמורת חוף האלמוגים.
על רקע סגירת שדה דב לפני שנה בדיוק, הושק גם שירות היסעים מיוחד וישיר בין אילת לתל אביב בשם "Bfirst" – שנועד לחסוך את זמן הבידוק וההמתנה בנתב"ג ובנמל התעופה רמון, ואת הנסיעות בין שדות התעופה לערים עצמן.
ב-Bfirst מציעים לנוסעים אוטובוס מחלקה ראשונה חדשני, הכולל מושבים מרווחים במיוחד, wi-fi, דיילת שמגישה קפה ושתייה קלה ואף שירותים בתוך האוטובוס. לפרטים נוספים והזמנת נסיעה – הקליקו.
"אנחנו זוכים לארח כעת אנשים שלא היו באילת שנים או אפילו מעולם", מסכמת אגסי מתאגיד התיירות. "כל עוד אנחנו יכולים לעשות תיירות, אנחנו נעשה את זה, וככל שנשכיל להשתנות אולי גם נשפר את המוצר התיירותי שאנחנו מציעים. אם הקורונה תאפשר, אני מאמינה שיכול להיות כאן קיץ מדהים".
הכותב היה אורח של תאגיד התיירות אילת ומלון נפטון.