הקיץ כבר ממש מעבר לפינה, וזה הזמן של כולנו לגלות מה מתחבא לנו מתחת לאף, כאן בישראל. בנינו עבורכם תוכנית טיול מפורטת ליומיים, לשלושה או לארבעה ימים. בתוכנית: מסלולי טיול קלילים בטבע, אתרי טבע ומורשת, מעיינות, אטרקציות, מקומות לינה ואוכל ועוד.
אפשר לנסוע ולטייל בדיוק לפי התוכנית, ואפשר לשלב, לערבב, לדלג או סתם לתת קפיצה אל יום הטיול שהכי נראה לכם מתוך הרשימה. כך למשל, ניתן לבצע את תוכנית היום הראשון, ולדלג הישר ליום האחרון, הכולל את מצדה, שבה ממתינה לכם הפתעה מרגשת שנחנכה לאחרונה, בדמות מופע אור-קולי מתקדם ובלתי נשכח.
ועוד הערה: המסלול המתואר כאן מיועד למגיעים מצפון ים המלח, וממשיך לדרומו. ניתן כמובן גם לבצעו באופן הפוך – מדרום לצפון, ולהתחיל במצדה.
שימו לב: בימים אלו, מועדי ואופני הפתיחה של חלק מהאתרים משתנים ומתעדכנים כל העת, ויש להתקשר לאתר בטרם ההגעה. ההמלצה שלנו היא לתכנן כעת את מסלול הטיול, וכן להירשם מראש לאתרים השונים.
איך נראה נווה מדבר? בדיוק כך. בדיוק כפי שתמיד דמיינתם. אז אם אתם מגיעים לאזור ים המלח מאזור ירושלים, אל תחמיצו טבילת-סיפתח-בוקר במעיינות ובבריכות המים המרעננות של שמורת טבע עין פרת.
כאן, כאשר מסביב הכל צחיח, תגלו פלגי מים צלולים וצמחייה עבותה, פינות מחבוא מהעולם וגם חורשת פיקניק מרכזית ומוצלת. ואם אתם כבר פה, ערכו את מסלול הטיול הקליל שמוצע בשמורה, שיפגיש אתכם עם מנזר פארן, שממש "תלוי" על צלע ההר.
הגעה: מצומת הגבעה הצרפתית בירושלים לכיוון פסגת זאב. אחרי מחסום חיזמה נוסעים מזרחה על כביש 437. נכנסים ליישוב עלמון (ענתות), ומשם לפי השילוט. הכניסה ברישום ותיאום מראש באתר רשות הטבע והגנים.
אופציה נוספת לשכשוך בוקר מרעננת ממתינה לכם במרחב קטן ואינטימי יותר – עין מבוע. בדומה לעין פרת, גם עין מבוע היא נביעה המזינה את נחל פרת (ואדי קלט). במקום בריכת מים עמוקה שמימיה הקרים ירעננו גם את המותש שבמטיילים. מסביב יש פינות כיפיות לצד הנחל, שבהן, אם יהיה לכם מזל, תוכלו להתבודד מכולם. הגעה: נוסעים על כביש 1 בין ירושלים לצפון ים המלח. מזרחית לכניסה לכפר אדומים פונים צפונה לכביש 458. חולפים על פני היישוב אלון, ולאחר כקילומטר מחנים.
ועכשיו, אחרי שסימנתם "וי" על שכשוך בוקר, הגיע הזמן לקצת תרבות מסוג שונה. במרחק צעקה ורבע מעין פרת, ממתין לכם מוזיאון השומרוני הטוב, במיקום ייחודי. פה, לצד הדרך שיורדת מירושלים לים מהלח, היה בעבר התוואי ששימש המוני צליינים ונזירים, שעשו את דרכם אל אתר הטבילה בנהר ירדן (קאסר אל-יהוד, אתר ביקור מומלץ בפני עצמו אם אתם באזור).
בתקופה הביזנטית והצלבנית, הייתה זו דרך הומה יחסית, ורמז לאותם ימים תגלו במוזיאון הקטן והמיוחד, שמוקדש כולו לפסיפסים מאותם ימים. הפסיפסים הללו לוקטו מאזורים שונים ביהודה, שומרון וחבל עזה, וכעת הם מקובצים יחדיו בנקודה יפה על הדרך, שבה גם שרידים ארכיאולוגיים נוספים.
הגעה: מכביש מס' 1, מזרחית לצומת כפר אדומים. הכניסה ברישום ותיאום מראש באתר רשות הטבע והגנים.
אחרי הביקור, ואולי גם אחרי ארוחת צהריים על הדרך (ראו בהמשך), הירידה הגדולה תיקח אתכם אל צפון הים המלח. וזה בדיוק הזמן לטבילה טובה, כי להיות בים המלח מבלי לטבול (כלומר, לצוף), זה כאילו לא עשיתם דבר.
אז הכירו את חוף נווה מדבר באזור קליה. זוהי רצועת חוף שמזכירה מעט את הסתלבט שיש בחופי סיני. יש בה מסעדה, משטחים עם צל, מלתחות ושירותים, שירותי הצלה ובריכה, כמו גם מתחם קמפינג וחושות. פרטים נוספים בטלפון 02-9942781.
מי שמעוניין להתפנק אפילו יותר, יכול להמשיך אל חוף ביאנקיני הסמוך – שם פועל כפר נופש ייחודי ויחיד מסוגו בצפון ים המלח, אשר מציע לנופשים צימרים מפנקים ואף סוויטות, ממש על שפת הים – והכל עם אירוח מרוקאי-ים תיכוני. לפרטים נוספים - הקליקו.
נקודה מצוינת להתחיל בה את היום השני היא באחת משמורות הטבע היפות בישראל – שמורת טבע עינות צוקים (עין פשחה). כאן, כאשר מצד אחד מתרומם לגובה מצוק ההעתקים האדיר ומצד שני הולך ונסוג ים המלח, משגשג עולם חי וצומח מפתיע, מרשים ובמיוחד – ציורי להפליא. פלגים של מים מתוקים ממלאים בריכות שחלקן מותרות לטבילה ושחייה, וחלקן שייכות לטבע באופן בלעדי, ומהוות את ביתם המוגן של מיני דגים ושאר חברים המתגוררים בסמוך – חרקים, זוחלים ודו-חיים. אל תוותרו על פיקניק מושקע ליד המים.
לעתים נערכים סיורים מודרכים מרתקים ב"שמורה החבויה", ומומלץ לברר מראש – ולהצטרף אליהם. הגעה: השמורה שוכנת בצפון ים המלח, על כביש 90, כשלושה ק"מ דרומית לקיבוץ קליה. הכניסה ברישום ותיאום מראש באתר רשות הטבע והגנים.
וכעת, הכירו מיזם תיירותי מומלץ ומהנה במיוחד העונה לשם "צפונות ים המלח". הוא הוקם על ידי נתנאל שלזינר, צעיר נמרץ ואוהב טבע שמקדיש רבות מזמנו לחיבורים ושיתופי פעולה בין אתרי תיירות באזור. הוא מציע טיולי אופניים בים המלח, כאשר ניתן לצאת לטיולים עצמאיים בנופי המדבר וים המלח, בשעות הערב או עם הזריחה. אחת האופציות הפופולריות היא טיול אופניים במסלול ייחודי בין מצוק ההעתקים לבין הים הנעלם.
המסלול ניתן להתאמה לפי רמת הקושי המבוקשת ומשך הזמן המתאים למשתתפים. בנוסף, ניתן להוסיף לחוויה פינוקים בהפתעה בפינות נסתרות במסלול – בתצפיות נוף, בין העצים ועוד). עוד מוצע במיזם: סדנת כתיבה אישית או זוגית, סדנת אימפרוביזציה בתנועה, לינה בסטודיו מפנק הצמוד לנקודת היציאה לטיולים ועוד. כדאי לדעת: ב-4 ביוני ייערך במקום אירוע ייחודי - רכיבת אופניים לאור ירח מלא בשילוב הדרכה. פרטים נוספים בטלפון: 054-3316613 או באתר.
אם או בלי טיול אופניים, אזור צפון ים המלח מתהדר בכמה מסלולי טיול מרהיבים. אחד מהם קרוי "משאש מורבעת", והוא מהווה גרסה קלה ופשוטה יחסית של המסלולים בנחל דרגה. הטיול מיועד למשפחות אתגריות אוהבות לכת, ואורכו כ-6-5 ק"מ (תלוי היכן מחנים). הוא חולף בוואדי משאש, מטפס אל מערת מורבעת ועובר בקניונים ולצד מצוקים מרשימים. לא קל, אבל בהחלט שווה.
הגעה: מכביש 90 עולים לכיוון כפר נופש מצוקי דרגות. ניתן לחנות לצדו, או להמשיך בנסיעה זהירה עם הדרך המשובשת עד לתחילת המסלול הרגלי היורד לנחל (מה שיקצר לכם את המסלול). תחילת ההליכה בדרך עפר רחבה בסימון ירוק. בשלב מסוים היא פונה דרומה לשביל צר שעובר בקניון מרהיב (סימון אדום). אל סיום המסלול מגיעים בשביל בסימון שחור. יש להצטייד במפת המסלול ובתיאור מפורט של המסלול.
את היום הזה מומלץ להתחיל מוקדם, בנחל דוד שבשמורת טבע עין גדי. היתרון הגדול של מרחב זה: ניתן לבחור מבין כמה מסלולים, בהתאם לחשק, ליכולת ולכיף שלכם. ניתן לצעוד בקלילות עד למפל הראשון בנחל דוד, לטבול בו ולחזור בחזרה, או להמשיך אל המסלול המלא או אפילו אל נחל ערוגות השכן, שבו מפל נסתר ומרשים ובריכות טבילה מענגות. במקרה זה, מדובר במסלול למשפחות מיטיבות לכת.
כך או אחרת, אל תצאו מכאן מבלי שחשתם את אחד המפלים "נופל" הישר על ראשכם, בעודכם טובלים במים. והילדים בכלל יעופו מהמפגשים עם היעלים ושפני הסלע, שזהו ביתם (רק זיכרו – אין להתקרב, אין לגעת ובוודאי שאין להאכיל את בעלי החיים). הגעה: הכניסה לשמורת עין גדי נמצאת על כביש 90, כמה מאות מטרים צפונית לקיבוץ עין גדי. הכניסה ברישום ותיאום מראש באתר רשות הטבע והגנים.
אם אתם כבר כאן, מומלץ לבקר בגן הבוטני של קיבוץ עין גדי, שבו צומחים מאות רבות של צמחים, חלקם נדירים, שהגיעו לכאן מרחבי העולם – מאפריקה ועד אוסטרליה, מאירופה ועד יבשת אמריקה. אל תוותרו על סלפי עם עצי הבאובב הענקיים.
הגעה: דרומית לכניסה לשמורת עין גדי.
וכעת, אטרקציה ייחודית להפליא: שיט בים המלח בסירה או בקיאק. נשמע מדליק? זה הרבה יותר מדליק ממה שאתם מדמיינים. האופציה הראשונה מגיעה בדמות "נופי מלח", המציעים שיט בים המלח, עם דגש על אזור החופים הצפוניים, הנראים לעתים כמו סרט טבע סוריאליסטי. כל זאת, בניצוחם של ג'קי ואורית בן זקן, תושבי מצפה שלם. השיט נמשך כשעה וחצי, מלווה בהסברים, ומותנה בעשרה משתתפים. פרטים נוספים בטלפון 052-4333050.
ואם כבר אתם שטים על פני הים העמוק בעולם, למה שלא תעשו זאת על גבי קיאקים? בחברת Kayak Tours של עפר שמואל פלד מציעים את החוויה הזו, אף היא בצפון ים המלח, כאשר השימוש בקיאקים יביא אתכם אל פלאי הטבע המפוסל באזור זה, במרחק הושטת יד. כמו כן, תוכלו לקבל מבטים לא שגרתיים על בולעני ים המלח ושאר תופעות גיאולוגיות מרהיבות, בהם נטיפי מלח מרשימים. החתירה אורכת כשעתיים נטו, ונערכת בקיאקים זוגיים. פרטים נוספים בטלפון 050-8650705.
בין אם אתם לנים באזור עין גדי או דרומה לו, אם הגעתם ביום הנכון (ראו בהמשך), מומלץ לשלב הערב או בערב המחרת (או בכל זמן אחר בחופשה זו), הפתעה לילית מרגשת במצדה.
בערבי חמישי מתקיים המופע החדש במצדה - "מצדה משקיעה לזריחה". הוא מוקרן על צדו המערבי של ההר, ועושה שימוש בטכנולוגיית Video-Mapping מתקדמת. צפו גם לאפקטי תאורה ייחודיים, פסקול שהולחן במיוחד על ידי שלמה גרוניך ומופע שמקים לתחייה את סיפור מצדה באופן מרגש, באמצעות עשרות שחקנים וניצבים וכן הזמרים הראל סקעת ולירז צ'רכי. משך המופע: כ-45 דקות, והוא נערך בשעה 21:00. כאמור, מומלץ לתזמן את ההגעה לאזור בימי המופע, כדי לשלב אותו בחופשה שלכם. חשוב: ההגעה נערכת מאזור ערד בלבד, הישר אל חניון הלילה "מצדה מערב", ולכן יש לתכנן את ההגעה בהתאם לתכנית הטיול שלכם. הכניסה ברישום ותיאום מראש באתר רשות הטבע והגנים.
את היום הרביעי מתחילים בטיפוס אל מרומי ההר הכי מפורסם בישראל - מצדה. אתם יכולים לטפס אליו ברגל ב"שביל הנחש", להעפיל אליו לטיול זריחה הישר מחניון הלילה באמצעות "שביל הסוללה" או פשוט לעלות עם הרכבל ולזכות בנקודות תצפית מנצחות על המדבר, הים ומה שביניהם.
מעבר לנופים המרהיבים, מצדה תספק לכם שפע בלתי נדלה של סיפורים היסטוריים ומפגשים עם שרידי עבר מפוארים – מהארמון הצפוני המרשים שבנה הורדוס, דרך רמזים למערכת הובלת המים המשוכללת ועד לבית הכנסת העתיק. לצד כל אלו, אל תוותרו על ביקור במוזיאון מצדה, שבו פריטי העבר מופיעים במרחב מסתורי וגדוש באווירה. וכמובן, ישנו מופע הערב החדש, שהוזכר קודם לכן – ומשלים את חוויית הביקור באופן עוצר נשימה.
הגעה: על כביש 90, כ-15 ק"מ צפונית לעין בוקק. הכניסה ברישום ותיאום מראש באתר רשות הטבע והגנים.
אחרי כל ההיסטוריה הזו, מומלץ לצאת לטיול-טבילה בעין בוקק – מסלול קצר וחמוד שבו מפלונים קטנים שילדים יאהבו. פשוט צעדו מחניון הרכב שעל כביש 90, עם סימון השבילים השחור, עד שתגיעו לבריכות הטבילה. הגעה: על כביש 90, באזור המלונות של עין בוקק. הכניסה למסלול הטיול משולטת, ונערכת מצדו המערבי של הכביש.
כדאי לדעת גם, כי באזור נווה זוהר ממתין לכם כמה חופי ים מוסדרים ומטופחים, אם אתם בעניין של טבילה נוספת בים המלח.
טבילה נוספת, זעירה יותר ונטולת מסלול הליכה, ממתינה לכם בעין פלוטית. זהו מעין קטן ואינטימי באזור כיכר סדום, המוקף בעצי תמר גבוהים. לא סתם מכנים אותו "מעיין האהבה". תגיעו – תבינו.
הגעה: מכביש 90 לכביש 2499, ומשם לפי השילוט.
אם יש לכם זמן וחשק, כדאי גם לצאת לטיול קצר בנחל פרצים ובהר סדום הסמוך. הראשון מספק הליכות בקניון מרהיב שסימני הזמן והשיטפונות ניכרים בו היטב. השני יספק לכם תצפיות נוף מדהימות על חלק זה של מדבר יהודה וים המלח. מומלץ להצטייד במפה ובתיאור הדרך. המסלולים קלילים, מסומנים היטב בשטח ומתאימים למשפחות. הגעה: בכביש 90 פונים מערבה ליד אבן הק"מ ה-94, וממשיכים לפי השילוט בשטח.
אם אתם חוזרים לאזור המרכז דרך ערד, כדאי מאוד לסגור את הטיול הזה בנקודת תצפית נוספת על מדבר יהודה, אחת היפות מסוגה בישראל. הכירו את מצפור מואב, המצוי בפאתי ערד. מכאן ניבטים לא רק נופי מדבר יהודה, אלא גם אזור ים המלח והרי מואב שבממלכת ירדן. והכל, לצד פסל מרשים הקרוי "המטוס", פרי עמלו של יגאל תומרקין. הגעה: סוף רחוב מואב בערד.
עוד נקודה באזור שכדאי לבקר בה, במיוחד אם אתם רוצים לסגור את החופשה הקיצית שלכם באתר ארכיאולוגי מרתק, היא גן לאומי תל ערד. פה התגלו שרידיה מעוררי ההתפעלות של עיר כנענית מבוצרת, כמו גם מפעל מים קדום ורחב ידיים, מצודות מימי מלכי יהודה ואף שרידי מקדש יהודאי, שפעל בד בבד עם בית המקדש בירושלים, במאות התשיעית והשמינית לפני הספירה.
הגעה: בצומת תל ערד שעל כביש 31 (ערד-צומת שוקת), פונים צפונה לכביש 2808. הכניסה ברישום ותיאום מראש באתר רשות הטבע והגנים.
מסעדת "הצ'אנס" היא פונדק דרכים באזור צומת אלמוג (בדרך מירושלים לצפון ים המלח). במקום מוצע אוכל ישראלי, בשרים על האש, מאפים, סלטים ועוד. 053-8094660.
בחוף נווה מדבר פועלת מסעדת אוכל ביתי, עם דגש על בשרים וסלטים. נכון למועד כתיבת שורות אלו, המקום פתוח במתכונת טייק אוויי. 02-9942781.
ולסיום, "מוזה", פאב-מסעדה בערד שהפך למוסד קולינרי נחשב ואהוב, ובו מנות נהדרות ומגוונות, כמו גם משקאות אלכוהוליים משובחים ואווירה מצוינת. 08-9975555. אופציה נוספת היא מסעדת "כפרוצ'קה", גם היא בערד, ונחשבת לאחת המסעדות הטובות ביותר בדרום. ומה אוכלים בה? אוכל בסגנון איטלקי, ישראלי ומולדובני. 08-8606615.
שימו לב: בכל מה שנוגע ללינה באזור, יש לוודא מראש את פתיחתם של האתרים המצוינים כאן.
חניון מצדה מערב הוא ה-מקום לחובבי קמפינג מדברי. עם זאת, קחו בחשבון שהגישה אליו נערכת מאזור ערד ולא מכביש 90, כך שיש לתכנן את הביקור בהתאם. חניון הלילה עצמו כולל תאורה מלאה, מקלחות מים חמים, שירותים, ברזיות מים, נקודות חשמל, ספסלים ושולחנות פיקניק, נקודות לטעינת טלפונים ניידים, פינות לקומזיץ, עמדות להדלקת מנגלים, מטבחי שדה, כירות גז לבישול, כיורים לשטיפת כלים, מקררים גדולים, מרכז שירות למבקר ועוד.
כפר מטיילים מצוקי דרגות מהווה אופציה מצוינת נוספת, והוא מציע גם נוף מרהיב ממרומי מצקו ההעתקים. כאן ניתן ללון בקמפינג, חדרי אכסניה, יחידות אירוח על המצוק ואפילו אוהלי גלאמפינג (קמפינג משודרג). 1-700-70-71-80.
בית הארחה קיבוץ קליה בצפון ים המלח מציע חווית אירוח קיבוצית מהנה שמתאימה במיוחד למשפחות, עם המון מדשאות, בריכת שחיה, תחושת חופש, ונקודת יציאה מצוינת לטיולים באזור. פרטים נוספים בטלפון 02-9936333 או באתר.
מלון עין גדי מציע אף הוא נקודת יציאה מצוינת לטיולים באזור. גם בו יש יחידות אירוח בגדלים ובסגנונות שונים, וכן בריכת שחייה גדולה ושטחי חוץ מטופחים, אל מול המדבר. המלון צפוי להיפתח ב-16 ביוני. נוסף על כל אלו, ישנו כמובן מתחם המלונות באזור נווה זוהר.
ומי שמעוניין בחוויה מדברית של ממש ולא חושש מקצת נסיעה, יכול לבחור גם ב"כפר הנוקדים" בלב מדבר יהודה, באמצע הדרך בין ערד למצדה – אשר מציע מגוון אפשרויות לינה, החל מאוהלים בדואים, דרך סוכות המאפשרות חוויית "גלמפינג" ועד לצימרים מפנקים. 08-995-0097. לאתר - הקליקו כאן.
אם אתם מעוניינים בלילה נוסף, ניתן לשלב לינה ביישובי כיכר סדום, ועל הדרך גם להצטרף לסיור חקלאי באזור.
באתר ארץ ים המלח תמצאו עוד שפע של חאנים, צימרים, אכסניות ומקומות לינה נוספים באזור. קחו בחשבון שבמרחקים במרחב זה גדולים יחסית, וכדאי לשקול לינה בשני אתרים שונים, בהתאם לתכנית הטיולים.
אתר רשות הטבע והגנים מציע 300 מסלולי טיול חינמיים, מומלץ לעיין בהם בטרם היציאה לטיול. לחיפוש אחר מסלולי הטיול - הקליקו כאן
חשוב לדעת: הכניסה לגנים לאומיים ושמורות הטבע בתשלום דורשת רישום מראש באתר רשות הטבע והגנים. פרטים נוספים בטלפון 3639*.