בכל סוף שבוע, עשרות אלפי בני אדם בוחרים לנפוש בחופי הכינרת – אך מי שדווקא מחפש לטייל בטבע, יכול למצוא את זה ממש סביב החופים. לפני יותר מעשור התחילו לתכנן את שביל "סובב כינרת", במטרה לאפשר הליכה או רכיבה על אופניים באופן חופשי סביב האגם הלאומי – שחלקים גדולים בחופיו היו עד אז מגודרים בעקבות השתלטות של גופים שונים או לא נגישים בשל סיבות אחרות.
כיום, השביל שמסומן בצבעים לבן-סגול-כחול ומתוחזק על ידי רשות הכינרת ואיגוד ערים כינרת כבר חובק כ-90% מהכינרת ואורכו כ-53 קילומטרים. קבלו כמה המלצות לטיול סביב האגם.
חצי אי ומפל נסתר: בין כפר נחום לטבחה
איך מגיעים? מחנים את הרכב בחניון חוף כפר נחום, 3.5 ק"מ מצומת כפר נחום מזרחה. נקודת הסיום היא בעין איוב, ומומלץ שרכב איסוף ימתין ברחבת החניה מצפון לכביש. יש לנקוט משנה זהירות בעת החניה וחציית הכביש הצר.
תיאור המסלול: מחוף כפר נחום הולכים מערבה וצועדים בין הכינרת לבין מטעי המנגו והזיתים. לאחר כקילומטר מגיעים למבנה בזלת חסר גג וממשיכים ללכת עם השביל שמוביל אל חצי אי עם תצפית מרהיבה על האגם. הולכים לצד מטע הזיתים ובקצהו כבר שומעים את שצף המים הנופלים במפל הנסתר ישירות אל הכינרת– זה מעיין עין איוב, והמפל השוצף הוא תוצאה של קידוח משנות ה-60, כחלק מהמאמץ של המוביל הארצי למניעת נביעת המעיינות המלוחים בכינרת.
עם זאת, מכיוון שבסופו של דבר נתגלה שהמים הם בעלי מליחות נמוכה, הם זורמים בחופשיות אל הכינרת.משפת האגם עולות מדרגות אל כביש 87. בדרך למעלה אל הכביש מבחינים משמאל במבנה עגול, "באר איוב" - בריכת הרמה שנבנתה מעל המעיין, אשר נובע בין קירות הבריכה, ממלא אותה ומאפשר השקיית שדות סמוכים.
אורך המסלול: 6 ק"מ.
רמת קושי: קלה.
כמה עולה? ללא תשלום.
חורשות פסטורליות: מעין גב לקיבוץ האון
איך מגיעים? הטיול דורש הקפצת כלי רכב. מחנים את רכב האיסוף בתחנת הדלק ליד כפר הנופש של קיבוץ האון ועם הרכב השני עוצרים בצד הדרך סמוך לחלק הדרומי של כפר הנופש עין גב.
תיאור המסלול: שביל סובב כינרת נמצא בסמוך לחניה, בדרך הסלולה בצמוד לכביש. חולפים על פני מבנה עתיק וחוף שיטים עד חוף רותם שיזף, שם עוברים לצעוד על דרך העפר שמתוחמת בקנים מרשימים. לאחר כ-60 מטרים עולים על דרך סלולה, פונים ימינה ומיד שמאלה שוב לדרך עפר המתרחקת מהכביש. צועדים בשטחי בריכות הדגים ההיסטוריות של קיבוץ האון, שטחים חקלאיים ונוף ייחודי.
בהמשך סימון השביל פונים ימינה ומיד שמאלה ומקיפים משאבה נטושה. מנקודה זו הדרך פסטורלית, בין איקליפטוסים, קנים, סוף ועוד מיני צומח רבים. ממשיכים לעבר חורשת איקליפטוס נחמדה ופונים ימינה לתוך קיבוץ האון עד ליציאה מהצד השני של הקיבוץ, ומשם לכיוון כפר הנופש האון עד לאבני בטון בצורת קונוס המסמלות את סיום המקטע בשביל סובב כינרת. ממשיכים עם הסימון השחור מזרחה לתחנת הדלק.
אורך המסלול: 7 ק"מ.
רמת קושי: קלה, מתאים לכל המשפחה.
כמה עולה? ללא תשלום.
תצפית מהפנטת: מצוק הארבל
איך מגיעים? מחנים את הרכב בגן הלאומי ושמורת טבע ארבל, המסלול הינו מעגלי.
תיאור המסלול: מצוק הארבל אמנם אינו חלק משביל "סובב כינרת", אך הוא מציע תצפית מרהיבה על האגם הלאומי ונוף מהפנט שאסור לפספס. מהכניסה לאתר צועדים בשביל המסומן שחור אל מצפור החרוב, הנקרא כך בשל עץ חרוב הצומח על שפת המצוק. מכאן השביל פונה מזרחה ויורד במצוק התלול. יתדות שהתקינה רשות הטבע והגנים במצוק מסייעות מאוד בירידה. השביל יורד אל מרגלות המצוק ופונה מערבה.
לאחר כ-800 מטרים השביל השחור פוגש שביל מסומן אדום. פונים שמאלה במעלה השביל האדום, אשר מטפס אל מערכת גדולה של חללים שבחזיתותיהם קירות עצומים, בנויים מאבני בזלת שחורות ומאבני גיר לבנות לסירוגין. זהו מבצר המערות (קלעת אבן מען) מן המאה ה-17, וכנראה בנה אותו עלי בק, בנו של האמיר הדרוזי פחר א-דין השני ששלט באותה תקופה על דרום לבנון וצפון ישראל. השביל האדום ממשיך לעלות במצוק התלול של הר ארבל וחוזר אל רחבת החניה.יש לטפס בזהירות ולהיעזר בכבלים וביתדות הקבועים בסלע.
אורך המסלול: 3 ק"מ (משפחות המעוניינות במסלול קצר וקל של כ-1 ק"מ יכולות לעבור רק בין שלושת המצפורים שעל ראש המצוק).
רמת הקושי: אתגרי (מסלול המצפורים – קל).
כמה עולה? כניסה לגן הלאומי בעלות 22 שקלים למבוגר ו-9 שקלים לילד.
חציית נחלים: יהודייה, דליות וזאכי
איך מגיעים? את רכב האיסוף מחנים ליד הכניסה לשמורת המג'רסה (למעוניינים במסלול הקצר) או בחוף כינר (למסלול הארוך). לתחילת המסלול, יש להחנות את הרכב בדרך העפר בצמוד לגשר אריק, בצד הצפון מזרחי שלו. מכאן יורדים לעבר הכינרת ומתחילים בהליכה.
תיאור המסלול: צועדים על השביל האדום כ-200 מטרים ופונים שמאלה לעבר סימון שביל ירוק, בצמוד לשמורת הבטיחה שמקיפה את שפכי הנחלים של הירדן והגולן לכינרת. צועדים לכיוון מזרח, כשמימין שמורה ומשמאל מטעי מנגו, עד שמגיעים לחורשת איקליפטוס. אחריה פונים שמאלה בצמוד לערוץ קצר על הדרך הירוקה בין השטחים החקלאיים, חולפים על פני סבך קנים, פונים ימינה ומגיעים לערוץ נחל זורם – זה הזאכי.
ממשיכים עוד 100 מטרים קדימה ושם ממתין נחל יהודייה. לאחר חציית היהודייה, פונים ימינה לעבר שביל "סובב כינרת", צועדים על סימון השביל כ-500 מטר לעבר עיקול חד שמאלה ולאחר מכן ימינה, כק"מ קדימה פונים ימינה לעבר מטע תמרים ולאחר מכן מגמת הצעידה הינה לכיוון מזרח בצמוד לגבול שמורת המג'רסה ולצלילי זרימת נחל דליות. את המסלול ניתן לסיים בפנייה שמאלה לעבר המבואה שלהמג'רסה או לחילופין לפנות ימינה ולהמשיך בשבילעד לאנדרטת גוליבר וחוף כינר.
אורך המסלול: 8 ק"מ (המסלול הקצר כ-4.5 ק"מ)
רמת קושי: בינונית, חלק מהמסלול כולל צעידה בתוך המים.
כמה עולה? ללא תשלום.
מערות קני סוף: בין האון למעגן
איך מגיעים? נוסעים על כביש 92, פונים לכיוון קיבוץ האון ומחנים את הרכב בתחנת הדלק אלונית הצמודה לקיבוץ. סיום המסלול בקיבוץ מעגן.
תיאור המסלול: השבילים במסלול נחשפו ורופדו בגזרי איקליפטוס על ידי תלמידי בתי ספר, שיצרו פינות חמד מוצלות ובתי קינון לציפורים. לאורך השביל מערות העשויות מקני סוף ופינות חמד בין סבכי ה"ג'ונגל", בצל עצי תאנה המאפשרים מקומות נעימים וקרירים בהם ניתן לנוח ולקיים פיקניק וליהנות מנוף הכינרת. מתחילים בהליכה בשביל, מתחנת הדלק אלונית. השביל השחור עובר על גדת נחל סמרה היורד ממצוקי האון בדרום רמת הגולן ונשפך אל הכינרת.
בשפך הנחל מבחינים ב"שיני הדרקון" - יציקות בטון חרוטיות שהציבו הבריטים במלחמת העולם השנייה כחלק ממערך ההגנה נגד הנאצים בגבול המנדט הבריטי-צרפתי. בנקודה זו מתחבר השביל השחור לשביל "סובב כינרת" - פונים בו דרומה. השביל עובר בסבך קנים צפוף אשר יוצר נוף ייחודי ומרשים, וממשיך עד כפר הנופש מעגן.
אורך המסלול: 3 ק"מ.
רמת קושי: קלה.
כמה עולה? ללא תשלום.
נחלים ומבנים עות'מאניים: מגשר אריק לכפר נחום
איך מגיעים? הטיול דורש הקפצת כלי רכב. את רכב האיסוף מחנים בחניית הגן הלאומי כפר נחום. עם הרכב השני ממשיכים צפונה בכביש 87, פונים לפני גשר אריק דרומה לשפך הירדן ומחנים את הרכב סמוך לנקודת הסיום של שיט הקיאקים "אבוקיאק".
תיאור המסלול: מחורשת האקליפטוס שעל הירדן הולכים מערבה בשביל סלול היטב,בתחילה על שפת נהר הירדן ובהמשך על שפת הכינרת. כאן תבחינו בערוץ נחל אור, הזורם כל השנה בזכות מעיין עין עייש הסמוך לאתר הארכיאולוגי תל עייש - ישוב קדום שהתקיים מתקופת הברזל ועד תקופה העות'מאנית. לאורך השביל עוברים דרך "מפרץ אמנון" היפיפה וחוף ספירית. לאחר כחצי קילומטר חוצים את נחל כורזים בשביל עזים צר ולאחר מכן עוברים דרך הגן הלאומי כפר נחום.
אורך המסלול: 6 ק"מ (משפחות המעוניינות במסלול קצר של 2 ק"מ יכולות ללכת רק עד עיינות עייש).
רמת הקושי: קלה.
כמה עולה? ללא תשלום.
כנסייה, עתיקות ומעיינות: מהגרין ביץ' למגדלא
איך מגיעים? את הרכב משאירים ברחבת החניה שבין חוף הדקל לגרין ביץ'. יורדים לחוף וצועדים על פי סימון "סובב כינרת" צפונה, חוצים את הגרין ביץ' ואת חוף בורה בורה, וממשיכים בצמוד למבנה בית ההארחה של ימק"א.
תיאור המסלול: ממשיכים לצעוד לאורך השביל בקו החוף, כשמשמאל האגם, לעבר מתחם הכנסייה הרוסית. מדובר במקטע מרהיב ומיוחד, רווי מעיינות נובעים שזורמים לכיוון האגם וניתן לשכשך בהם רגליים. לאחר הכנסייה, חוצים את נחל רקת המנקז את החלק הדרומי של בקעת ארבל, וממשיכים בחלק התחתון מתחת לחומה על סימוני השביל בקו גבול בין חלקות פרטיות לשטח הציבורי. אחרי כ-600 מטר, עוברים בין כמה פרדסים, מגיעים לסימון שבילים על שער. במקטע זה תפגשו פיקוס ענק ומבנה עתיק- באר אנטיליה, שבה אמת מים שפעלה על פי הערכות בתקופה העות'מאנית.
ממשיכים בסימון השביל, עולים על גשרון קטן ונצמדים למתקן של מקורות, עוברים בצמוד למתקן ממזרח ונצמדים למעקה הבטון-המוביל המלוח - מערכת הטיית מים מלוחים מהכינרת שנועדה להקטין את מליחותה. ממשיכים עוד כקילומטר כשמצד ימין שמורת הטבע סלע הנמלה וברקע הרי הגולן. בסוף דרך העפר מגיעים לשני שערים, השער השני מסמן את סיום המסלול.
אורך המסלול: 3.5 ק"מ.
רמת קושי: קלה.
כמה עולה? ללא תשלום.