יש משהו מיוחד בטיול אופניים למקורות מים בטבע בתקופת הקיץ, משהו שנסיעה ברכב או הליכה ברגל לא יכולות להעניק. זה מתחיל מרחש שרשרת האופניים כשהיא מסתובבת בפידול המתמשך ובמאמץ המושקע ברכיבה, נמשך באדרנלין שהתעורר ובתחושת הזרימה והתנועה בנופים עוצרי נשימה שרוכבים דרכם, בזרימת טפטוף המים או ברחש הגלים המרגיעים ומורידים את האדרנלין מהרכיבה והבטבילה בתוך המים שמעצימה את החוויה וההנאה לאחר המאמץ של הדרך, ומסתיים בנקודת הסיום כשעוטפות אותך תחושת החופש שבלגמוע מרחקים ארוכים בזמן קצר ותחושת הסיפוק הגדולה של ההישג.
אם אתם הולכי רגל, תוכלו להגיע לאותם מקורות מים בהליכה שמחולקת למסלולים קצרים יותר וליהנות מאותם נוף ומקורות מים, רק שהדרך לשם תהיה קצרה יותר. בחרתי שלושה מסלולי מים יחסית קלים ולא ארוכים לרכיבה או הליכה רגלית בחיק הטבע באזור הצפון, אז תכננו את הטיול הבא שלכם לסוף השבוע והתחילו לדווש.
סובב עמק המעיינות, נחל חרוד וקנטרה
זהו מסלול האופניים הרטוב ביותר והארוך ביותר מבין השלושה. כבר בתחילתו תפגשו בריכות מים לעצירת קפה ולטבילה ראשונה במים קרירים. אם תגיעו מוקדם בבוקר תוכלו להתענג על השקט ועל רשרוש המים, ומדי פעם יעצרו לידכם למנוחה קצרה רוכבי אופניים נוספים או אנשים שהשכימו קום לריצת הבוקר. בפארק המעיינות נסללו שבילים באורך של 15 ק"מ, ואם תרצו תוכלו לרכוב להנאתכם בתוך הפארק בלבד, ולעצור כול פעם בבריכה אחרת או בנחל הקיבוצים שוקק המים. אם תרצו לאתגר את עצמכם ברכיבה נוספת, תוכלו להמשיך ברכיבה שתרחיק אתכם מפארק המעיינות לנופים של שדות מעובדים, עצי דקלים ובריכות דגים, כשמסביבכם נופי הגלבוע והגלעד, ולעצור למנוחה במפלים הלבנים ליד עין הנציב.
המשך הרכיבה מהמפלים הלבנים יחבר אתכם לשביל הולכי רגל ואופניים בנחל חרוד שהוכשר על ידי קק"ל. הדרך נוחה מאוד לרכיבה ונעימה לטיול, ותוכלו למצוא המון נקודות חן מקסימות בתוך השבילים והגשרונים העוברים בשרידים היסטוריים מימי הרומאים, טחנות קמח, מפלים ועצירות לתצפת על העמק. נרכב חזרה לפארק המעיינות שבו תוכלו לסיים בטבילה מהנה בנחל הקיבוצים בפינות חמד הפזורות לאורכו, ולטיפוס קליל לתל שוכה. אם אתם מעדיפים הליכה רגלית, תוכלו לפצל את המסלול לשניים ולטייל בפארק המעיינות או בעין חרוד וקנטרה בנפרד.
המסלול: נחנה את הרכב בחניית העפר בפארק המעיינות ונתחיל את הרכיבה לעבר עין שוקק ובריכת טחנת הקמח, אחרי הפסקה קצרה נרכב דרך בריכות הדגים לעבר עין מודע. נמשיך ברכיבה דרך מטעי דקלים לעבר המפלים הלבנים. נרכב בדרך עפר העוקפת את בית שאן עד שנגיע לשביל מבטון המקביל לנחל חרוד, לאורך נחל חרוד נוכל להתרשם מטחנות קמח ישנות, מחורבות קנטרה ומגשר קנטרה. משם נרכב חזרה דרך נחל עמל אל שביל נחל הקיבוצים ונעלה לתל שוכה לתצפית על האזור. נחזור חזרה לחניה ברכיבה קלילה צמוד לנחל הקיבוצים.
אזור גיאוגרפי: הגליל התחתון.
דרכי הגעה לנקודת ההתחלה בווייז: פארק המעיינות.
סוג המסלול: מעגלי.
אורך המסלול: כ-25 ק"מ.
דרגת קושי: קלה אך ארוכה.
טיפ לדרך: לידיעת הכוהנים שבינינו, המסלול מקיף את חלקו החיצוני של בית העלמין בבית שאן.
סובב שמורת טבע פארק הירדן וצופה מג'רסה
הטיול הזה הוא חיבור בין שביל האופניים פארק הירדן של קק"ל לבין מסלול סובב צופה כינרת ומג'רסה. כשתכננתי אותו יום קודם באתר אופרואד, ייעדתי את כולו למסלול סובב צופה כינרת ומג'רסה אבל כשהגעתי לשטח, מהר מאוד גיליתי שחלק מהשביל פשוט נמצא מתחת למים. הכינרת השנה עלתה על גדותיה, וזה אולי אילץ אותי לשנות מסלול ברכיבה באופניים, אבל מים זו ברכה גדולה לכולנו, וזה אפשר לספורט השיט בקיאקים באזור לשגשג. ממליצה בחום לעצור באמצע המסלול או בסופו לשייט בקיאק. אם אתם מטיילים ברגל, ניתן לחלק את המסלול לשניים: ביקור בפארק הירדן, שבו יש כמה מסלולי הליכה שחלקם גם בהליכה במים (מידע נוסף תוכלו למצוא באתר פארק הירדן של קק"ל); ויום נוסף לטיול הליכה סביב סובב כינרת + שיט בקיאק.
המסלול: את הרכיבה נתחיל מהחניה של שביל האופניים פארק הירדן של קק"ל. נרכב לפי הסימון הצהוב, נעבור בחורבות תל בית ציידה ונעצור להשקיף על הנוף המדהים. נרד (ברכיבה או ברגל) את המדרגות ונמשיך בירידה זורמת עד לאתר הלינה של פארק הירדן. מכאן נעזוב את שביל האופניים של קק"ל, נרכב לכביש הראשי וניכנס לשביל רכיבה סביב הלגונות בזאכי ובמג'רסה. תוכלו לעצור בכל אחת מהלגונות להפסקה וכדי ליהנות מהנוף. שימו לב שהכינרת עלתה על גדותיה, ולכן המעבר יתאפשר רק אם ניתן לעבור באופניים או להסתובב ולחזור חזרה באותו השביל. נרכב לחלק קצר בשביל צופה כינרת (מאותה סיבה של גובה המים שהסתירו את השביל) וניהנה מהנוף של הכינרת. מכאן נרכב חזרה דרך הכביש הראשי לכניסה לאתר הלינה של פארק הירדן, ונחזור לרכוב את שביל האופניים של קק"ל עד החניה.
אזור גיאוגרפי: הגליל התחתון.
דרכי הגעה לנקודת התחלה בווייז: פארק הירדן.
סוג המסלול: מעגלי.
אורך המסלול: כ-21 ק"מ.
דרגת קושי: קלה.
טיפ לדרך: מומלץ מוקדם בבוקר, חלק מהמסלול חשוף לשמש.
סובב שמורת טבע נחל יפתחאל ומעיין הסוסים (עין יבקע)
רכיבה בחלקו של נחל ציפורי הזורם בשמורת הטבע נחל יפתחאל, כשסביבנו פינות חמד קטנות לטבילה המוקפות בצמחיית נחלים ובשדות חקלאיים. הנחל מתחיל את זרימתו בהרי נצרת ונשפך לעמק זבולון, והודות למעיינות המזינים אותו, חלק מהנחל איתן בכל השנה ומאפשר טבילה מהנה. נחצה ברכיבה גם את יער קריית אתא, בדרך העוברת בנופי יערות נטועים גדולים ומרשימים. הדובדבן שברכיבה כמובן הוא ההגעה למעיין הסוסים, בריכה שנבנתה על שרידי חומת הבריכה מהתקופה הרומית. בכל שעה במהלך היום שבה תגיעו, תמיד יהיה מישהו שהגיע לפניכם.
גם בשש בבוקר, כשהגעתי לצלם במיוחד את הבריכה, כבר היו מבקרים ישובים בתוכה. תמיד יעברו לצדכם רוכב אופניים או מטיילים רגלית אחרים, ואלו עם התיקים הגדולים על הגב שצועדים את שביל ישראל העובר בחלק מהמסלול. לאלו מכם שרוצים להאריך את הרכיבה, ניתן להמשיך לרכוב בעלייה על שביל ישראל ולהגיע לתחנת הנזירים, שבהחלט שווה עצירה. אם בחרתם להלך את המסלול, תוכלו לבחור מקטע מנחל ציפורי ולהלך בו. ההמלצה שלי תהיה לאזור תחנת הנזירים למשפחות ולעגלות, ומשם צעידה למיטיבי לכת למעיין הסוסים. מידע נוסף תוכלו למצוא בסרטון על נחל ציפורי.
המסלול: את רכיבת האופניים סביב שמורת נחל יפתחאל נתחיל ברכיבה במקביל לזרימת נחל ציפורי. ניתן לעצור בדרך במעיינות הקטנים המוקפים בצמחיית נחלים. ניכנס לשביל ישראל בעלייה לא קלה (ניתן לרכוב בצידי הכביש במקביל), ובסופה נתחיל בירידה בדרך נוף קריית אתא. משם נמשיך ברכיבה קלה עד עין יבקע, לטבילה ולהפסקה נעימה. נרכב חזרה מעין יבקע לנקודת ההתחלה בדרך העוברת צמוד לזרימת נחל ציפורי.
אזור גיאוגרפי: הגליל התחתון.
דרכי הגעה לנקודת התחלה בווייז: ארומה בית זרזיר.
סוג המסלול: מעגלי.
אורך המסלול: כ-20 ק"מ.
דרגת קושי: קלה.
טיפ לדרך: את העלייה החלקית בשביל ישראל ניתן לעלות בקלות רבה יותר על הכביש הראשי הצמוד, גם בהליכה רגלית.
לא משנה באיזה מסלול תבחרו, אתם בדרך להרפתקה, ובהחלט מובטחת לכם הנאה. רגע לפני שאתם יוצאים לדרך, חשוב מאוד לבדוק את תקינות האופניים מראש, להצטייד במים בכמות מספקת, בחלקי אופניים ספייר, בנעלי רכיבה מתאימות (את הסנדלים תשאירו בבית או קחו איתכם בתיק) ובקסדה. אל תשכחו לשמור על הטבע נקי.
אפרת בן חמו היא צלמת, מטיילת ורוכבת אופניים. מעוניינים בסרטונים, מידע ובתמונות נוספות של אפרת? היכנסו ליוטיוב ולעמוד הפייסבוק שלה.