בראש השנה אנו מבטיחים לעצמנו ש"בשנה הבאה נשב על המרפסת ונספור ציפורים נודדות". ולכן, זה בדיוק הזמן לצאת לטייל ב"מרפסות" של הטבע. בחרנו עבורכם 18 נקודות תצפית מצפון לדרום – שבעינינו, הן התצפיות הכי יפות בארץ. מזג האוויר היום (שלישי), יומו האחרון של ראש השנה, יהיה מעונן חלקית עד בהיר עם טמפרטורות רגילות לעונה. עומסי חום כבדים יורגשו בים המלח, בערבה ובבקעת הירדן. מזג האוויר צפוי להישאר דומה עד סוף השבוע.
הר שאול
על מה משקיפים? מצפור הר שאול, בצפון-מערב רכס הגלבוע, מאפשר תצפית יפה לכיוון צפון מזרח ומערב – אל עמק חרוד ועמק בית שאן, גבעת המורה, הר תבור ורמות יששכר. מהתצפית שגובהה כ-302 מטרים נראה המתלול הזקוף של הרכס, אשר פירוש שמו בערבית "תל כולילה" הוא "כליל היופי". ניתן לצאת מהמצפור לטיול בשביל סלול ששמו "שביל התנ"ך" – שביל אשר סומן על ידי קק"ל ועובר ביער אורנים, ולאורכו שלטים עם פסוקים מהתנ"ך הקשורים לגלבוע.
איך מגיעים? מהיישוב נורית נכנסים לדרך נוף גלבוע (כביש 667), וממנה יוצאים לדרך סלולה מסומנת אדום וממשיכים עד לחניון שעל פסגת הר שאול. משם צועדים בשביל המסומן ירוק.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. בסוף החורף צדי השביל מלאים בפריחת כלניות, ובתחילת האביב ניתן לפגוש בהר את אירוס הגלבוע בשיא פריחתו.
הכניסה? ללא תשלום.
מצוק הארבל
על מה משקיפים? הארבל הוא צוק סלע תלול המתנשא מעל הכינרת, והוא מהווה את ליבה של שמורת הטבע ארבל והגן הלאומי אשר מקיף אותה.בראש הצוק שלושה מצפורים:
- מצפור אל מול הכינרת - משקיף על נופי דרום הגולן והכינרת.
- מצפור החרוב - משקיף על הכינרת, הגולן, החרמון ומזרח הגליל העליון והגליל התחתון.
- מצפור הר ניתאי - משקיף על הר ניתאי המתנשא מצפון לארבל.
איך מגיעים? מהכניסה לגן לאומי ארבל צועדים בשביל המסומן שחור. משך ההליכה כשעה.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. בסוף החורף המצוק ירוק ומכוסה פריחה.
הכניסה? בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.
מערת קשת
על מה משקיפים? פארק אדמית, שבשטחו שוכנת המערה, משתרע בין נחל נמר מצפון וממערב ונחל בצת מדרום. למרות שמה, "מערת קשת" כבר אינה מערה. תהליכים גיאולוגיים שהתרחשו עם השנים הביאו לקריסת תקרת המערה, וכיום נותרה ממנה רק קשת הכניסה -והצורה המיוחדת מושכת אליה מטיילים רבים וכן חובבי סנפלינג מכל העולם. התצפית מהמערה מרהיבה: נחל בצת ומלוא ההרדופים שפורחים באפיקו, יישובי הגליל המערבי וחוף הים שנמתח מראש הנקרה הצפון ועד רכס הכרמל.
איך מגיעים? נוסעים משלומי מזרחה בכביש הצפון (כביש 899). אחרי כ-4 ק"מ, מעט לפני מושב יערה, פונים צפונה בכביש המעפיל בעיקולים חדים לעבר קיבוץ אדמית (כביש 8993). הכניסה לפארק אדמית נמצאת בראש הרמה, כ-4 ק"מ מהצומת, מעט לפני הכניסה לקיבוץ אדמית. מהחניה צועדים למערה כ-15 דקות בשביל המסומן ירוק.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. בחורף ובתחילת האביב ניתן ליהנות משפע רקפות הפורחות בין הסלעים לאורך המסלול.
הכניסה? ללא תשלום.
כוכב הירדן
על מה משקיפים? מבצר כוכב הירדן הוא מבצר צלבני מפואר שנותר כמעט בשלמותו, ומהבחינה הזו הוא יחיד במינו בישראל. המבצר נבנה בראש רמת יששכר המתנשאת כ-500 מטרים מעל בקעת הירדן, ומשום כך כונה על ידי האבירים הצלבנים שישבו בו "בלוואר" שמשמעו "יפה נוף". במבצר שלוש תצפיות עיקריות:
- מצפור דן שומרון - ממרפסת התצפית מדרום למבצר נשקף נוף מרהיב של בקעת הירדן והכינרת, החרמון, הגולן והגלעד, הגלבוע והשומרון.
- השער המזרחי של המבצר - נקודת מבט דומה לנוף הנשקף ממצפור דן שומרון.
- שביל הידיד - השביל מקיף את המבצר ומעניק מבט מזרחה וגם תצפית מערבה על גבעת המורה, הרי נצרת, הר תבור והרי הגליל העליון עד הר מירון. הוא נקרא על שם אורד צ'ארלס וינגייט.
איך מגיעים? כ-15 ק"מ מצפון לבית שאן בכביש בית שאן-טבריה (כביש 90) פונים מערבה לכביש 717 העולה לגן הלאומי.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.
ראש הנקרה
על מה משקיפים? שמורת ראש הנקרה נמצאת בקצהו הצפוני של חוף הים התיכון של ישראל, ומתאפיינת במצוק לבן ותלול היורד לתוך הים התיכון ובחוף הים המפורץ שלו. מצוק הנקרות הוא קצהו המערבי של "רכס הסולם" - ההר התוחם את הגליל המערבי מצפון, ומתנשא לגובה של 300 מטרים. מטיילת ראש הנקרה ניתן להשקיף על המצוק עצמו ועל החוף שהינו שמורה ימית מוכרזת הכוללת שלושה איים: תכלת, שחף ונחליאלי.
איך מגיעים? בקצהו הצפוני של כביש 4. לחלק החינמי של הגן הלאומי (מדרום לצוק) ניתן להגיע מכיוון חוף בצת ולחנות במפרץ החנייה בקצה הדרומי של הצוק.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. מומלץ מאוד לבקר גם בשעות הדמדומים והשקיעה.
הכניסה? ללא תשלום (הביקור באתר הנקרות שבצוק עצמו כרוך בתשלום).
מצפור המונפור
על מה משקיפים? מצפור מונפור שבפארק גורן מעניק תצפית מרהיבה על המדרונות התלולים והירוקים של נחל כזיב. ממש מול המצפור, בגדה הדרומית של הנחל, נראים שרידיו של המבצר הצלבני מונפור. מהמצפור ניתן לצאת למסלול טיול מאתגר באורך של כ-3 ק"מ (הלוך ושוב) הכולל מורד תלול לנחל כזיב ומעלה תלול למבצר, ושיבה באותה דרך חזרה. המסלול מסומן בצבע אדום, ומשך הטיול כשלוש שעות.
איך מגיעים? הכניסה הראשית לפארק נמצאת כ-900 מטר ממזרח לקיבוץ אילון (כביש 899). דרך נוספת היא ממושב עבדון (כביש 70)– הדרך פוגשת את דרך הנוף של הפארק ליד מצפה מונפור.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? ללא תשלום.
מצפור אלעד
על מה משקיפים? בדרכו ממורדות הר תבור לבקעת הירדן חוצה נחל תבור את רמת הבזלת של מזרח הגליל התחתון. מצפור אלעד שבשטח שמורת נחל תבור צופה על קניון הבזלת המרשים שבו זורם הנחל. המצפור מנציח את אלעד ליטווק, בן קיבוץ גזית הסמוך שנהרג בשנת 2001 בפעילות מבצעית בהר דוב. במצפור סככות צל ושולחנות פיקניק.
איך מגיעים? מהשער הראשי של קיבוץ גזית נוסעים על פי השלט לשער האחורי וממשיכים כ-400 מטרים בדרך עפר עד למפגש עם דרך מסומנת אדום ורחבת חניה. מכאן צועדים מזרחה בדרך היורדת לערוץ נחל תבור (סימון שבילים אדום). לאחר כחצי קילומטר מגיעים למצפור. מכאן ניתן לשוב לרכב באותה הדרך.
מתי הכי מומלץ? באביב, כאשר הקניון מכוסה בצמחיה ירוקה. בתחילת האביב מתמלא המדרון בפריחה צפופה וכחולה של תורמוס ההרים.
הכניסה? ללא תשלום.
מצוקי גדור
על מה משקיפים? לא הרבה יודעים שדרומית לחדרה, מצוק כורכר בגובה כ-30 מטרים המזדקף מעל חוף צר יוצר נוף מן הדרמטיים בחופי ישראל. רוחבה של רצועת החוף שלמרגלות המצוק נע בין 21 מטרים במקום הרחב ביותר ועד למטר אחד בלבד במקום הצר ביותר. מנקודת התצפית בתל גדור נשקף נוף של החוף ושל מרחבי השרון – מחדרה ועד נתניה. מחשש לקריסה, יש לשמור מרחק מקצה המצוק.
איך מגיעים? כניסה דרומית - ממחלף ינאי פונים למכמורת, חולפים על פני הכניסה למכמורת וממשיכים צפונה עוד כ-300 מטרים עד לרחבת החניה.כניסה צפונית– הליכה מרחבת החניה של חוף אולגה בדרום חדרה.
מתי הכי מומלץ? כל השנה,שעות הדמדומים והשקיעה מומלצות במיוחד. בסוף הקיץ ותחילת הסתיו (אוגוסט-אוקטובר) מכסה את המצוקים פריחת חבצלת החוף.
הכניסה? ללא תשלום.
טיילת החומות
על מה משקיפים? החומה הנוכחית של העיר העתיקה בירושלים נבנתה במאה ה-16 בהוראת הסולטאן העות'מאני סולימאן המפואר. 400 שנים צעדו חיילים טורקים בשביל הפטרולים לאורך החומה, בין השערים ומגדלי השמירה. עם השנים השביל שופץ והוסב למסלול טיול ייחודי שמאפשר נקודות מבט לא שגרתיות לעבר ירושלים שבתוך החומות וכן מחוצה להן.המסלול הדרומי מתחיל בשער יפו וממשיך עד שער האשפות, והמסלול הצפוני גם מתחיל שם ונמשך עד שער האריות. אחת הנקודות היפות במסלול הצפוני הוא "תצפית שלוש הכיפות", שממנה ניתן לתפוס בפריים אחד גם את כיפת הסלע, גם את כנסיית הקבר וגם את בית הכנסת החורבה. נקודת תצפית יפה נוספת מתאפשרת מהמגדל המקורה שנמצא לפני שער שכם.
איך מגיעים? הכניסה לטיילת החומות היא מעט נסתרת – ממש אחרי הכניסה משער יפו, בצד שמאל. כרטיסים קונים ב-Tickets Officeשנמצא ליד דוכן המרת הכספים.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? בתשלום: 18 שקלים למבוגר, 8 שקלים לילד.
תל שוכה
על מה משקיפים? בדרך לירושלים, בגבול בין ההרים לעמק האלה, ניצב תל שוכה – שנחשב לזירת הקרב התנ"כי בין דוד לגוליית. הגבעה משקיפה על הנוף הירוק-זרחני של עמק האלה וכן על תל עזקה, קיבוץ נתיב הל"ה, הרי יהודה והחווה הלוויינית שלמרגלותיהם.
איך מגיעים? נוסעים מבית שמש דרומה, פונים שמאלה בצומת האלה ואחרי כ- 2.5 ק"מ ימינה לדרך עפר ליד הגבעה. שביל מסומן כחול עולה לגבעה מצדה הדרום-מזרחי ויורד צפונה אל הכביש.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. בסוף החורף ותחילת האביב התל מכוסה במרבדים כחולים של פריחת תורמוס ההרים.
הכניסה? ללא תשלום.
מצפור ויקר
על מה משקיפים? מצפור וִיקֶר שוכן על גדת נחל אלכסנדר בעמק חפר, ממזרח לבריכות עין החורש, ומשקיף על מאגר המים של קיבוץ משמר השרון – מאגר אשר מארח מדי שנה בחודש נובמבר אלפי שקנאים וקורמורנים גדולים. השקנאי, העוף הגדול ביותר שעובר בארץ בנדידה, מגיע למקום בכל סתיו בלהקות גדולות מאוד. המאגר מארח גם אנפות אפורות ועוד.קק"ל הקימה במקום מרפסת תצפית גדולה ומרשימה.
איך מגיעים? מצומת רופין (כביש 4) פונים מזרחה בכביש המוביל למושב בית הלוי. בצומת המושב פונים ימינה לקצה הצפוני של מושב חניאל.
מתי הכי מומלץ? בחודשים אוקטובר-נובמבר. ניתן לראות את הציפורים במקום לאורך כל שעות היום, אולם השעות המומלצות ביותר לצפייה בהן הן כשהאוויר מתחמם (סביבות 12:00-10:00), ואז הן פעילות ומתחילות לעוף.
הכניסה? ללא תשלום.
מצודת ארסוף (אפולוניה)
על מה משקיפים? העיר ארסוף, ששרידיה נמצאים כיום סמוך לשכונת נוף ים בהרצליה, הוקמה על ידי הפניקים בין המאה ה-6 למאה ה-4 לפנה"ס. העיר החליפה אדונים רבים, ובתקופה הצלבנית בוצרה והוקמה בה מצודתה הגדולה. כיום נמצאים השרידים הארכיאולוגיים בתחומי הגן הלאומי אפולוניה (תל ארשף)– ובאתר ארבע נקודות תצפיות: תצפית האשל – תצפית מראש המצוק אל הים, אל קו החוף ואל המבצר הצלבני;התצפית אל הים מ"ספסל האוהבים" אשר מהווה אתר רומנטי לפיקניקים;מגדל העוז (דונגו'ן) – תצפית אל הים מהמגדל שבמבצר; ותצפית אל המפרץ הנעלם.
איך מגיעים? בצומת כפר שמריהו פונים לכיוון הרצליה פיתוח (שילוט חום ילווה אתכם עד לכניסה לגן). בכיכר השנייה פונים ימינה לרח' ווינגיט וממשיכים ישר עד לגן.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.
מצדה
על מה משקיפים? על הצוק המבודד בלב מדבר יהודה שכן בעבר ארמונו המפואר של המלך הורדוס. בימי המרד הגדול התבצרו בו אחרוני המורדים היהודים ברומאים, והפכו את מלחמתם הנואשת סמל למאבק לחירות. בתחומי האתר, שמוגדר כגן לאומי, כמה נקודות תצפית עיקריות:
- התצפית המזרחית - תצפית מרהיבה על ים המלח והרי מואב.
- מרפסת התצפית בארמון הצפוני - מבט מארמונו הפרטי של הורדוס. מכאן אפשר להשקיף לעבר מצוק ההעתקים של מדבר יהודה, חופי ים המלח, השביל הקדום למעיינות נחל צאלים ולעבר הדָיֵיק הרומי.
- התצפית המערבית - נקודת תצפית נאה על מדבר יהודה, נחל מצדה והסוללה הרומית.
- התצפית הדרומית - נקודת תצפית על מצוק ההעתקים והר אלעזר, שבו שכן המחנה השמיני של הרומאים.
- למגיעים מכיוון ערד - תצפית מהפנטת על הר המצדה עצמו ממש לפני השער והירידה לכיוון החניון.
איך מגיעים? הכניסה המזרחית והרכבל - דרך כביש 90, כ-18 ק"מ דרומית לעין גדי או 12 ק"מ מכיוון עין בוקק. הכניסה המערבית (עלייה רגלית) – מכיוון ערד דרך כביש 3199.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. התצפית אל ים המלח בשעת הזריחה מומלצת במיוחד.
הכניסה? בתשלום: 31 שקלים למבוגר, 17 שקלים לילד.
מצפה רמון
על מה משקיפים? מכתש רמון הוא המכתש האירוזי הגדול בעולם, ונופו הייחודי מאפשר הצצה לקסמיו של המדבר ולשלל תופעות טבע מרתקות. על קצה המכתש נמצאת העיירה מצפה רמון, ובשטחה, לשולי המכתש – טיילת אשר נושקת לסימון "שביל ישראל" ובה כמה עמדות תצפית. קצה הטיילת במרכז המבקרים של רשות הטבע והגנים.
איך מגיעים? מתחילים את המסלול במצפור נועה הנמצא ברחוב עין סהרונים פינת רחוב מעלה דקלים (ליד מגדל המים). יורדים במעלה העקלתוני של הגן אל רחוב רחבעם זאבי, חולפים על פני בית ספר השלום ומגיעים לכיכר נוספת. מכאן צועדים שתי דקות, מגיעים למרגלות הר גמל ועולים בגרם מדרגות קצר לתצפית מרהיבה. מכאן צועדים מזרחה בשביל שלמרגלות הר גמל המלווה את שולי המכתש, אשר מסומך בצבעי "שביל ישראל" (לבן, כחול וכתום). אורך המסלול כ-2.5 ק"מ (כ-20 דקות הליכה) והוא מסתיים במרכז המבקרים. מכאן חוזרים רגלית לנקודת ההתחלה.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? הסיור בטיילת ללא תשלום; הכניסה למרכז המבקרים בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
מצפור מואב
על מה משקיפים? בקצה רחוב בעיר ערד נגלית אחת מהתצפיות היפות ביותר לעבר מדבר יהודה. התצפית המרהיבה חובקת את דרום מדבר יהודה, הר הנגב הצפוני, וים המלח, וגם את הרי מואב והרי אדום הנישאים ממול. במצפור ניצב פסל סביבתי בצורת מטוס של הפסל יגאל תומרקין, לזכר מבצע לוט לכיבוש אזור ים המלח במלחמת העצמאות. מהמצפה יוצא גם מסלול טיול היורד לעבר נחל כידוד ומסומן בסימון שבילים ירוק.
איך מגיעים? הליכה רגלית קצרה לאורך שביל מסודר מקצה רחוב מואב בערד.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. מומלץ מאוד גם בשעות השקיעה.
הכניסה? ללא תשלום.
גבעת חצבה
על מה משקיפים? מראש גבעת חצבה שבשמורת הטבע מכתשים עין יהב יש תצפית מרהיבה על הערבה, הרי אדום במזרח ורכס חצרה במערב. לפני שיורדים מומלץ להמשיך לראש השלוחה הצרה שבראש הגבעה, הפונה דרומה – חרטום הגבעה חושף ערוצים רחבים של נחלים עטורים בעצי שיטה.
איך מגיעים? מעין חצבה נוסעים כקילומטר מערבה בכביש 227 וחונים ליד קבוצת הקרוונים. מכאן צועדים כ-1.5 ק"מ לאורך השביל המסומן באדום עד לראש הגבעה – וחזרה באותה הדרך.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? ללא תשלום.
בריכת צפירה
על מה משקיפים? בריכת צפירה היא בריכת סלע גדולה בחלקו העליון של נחל צאלים שבמדבר יהודה. הבריכה נמצאת בראש מפל ענק שגובהו כ-100 מטרים, ולאחר שהיא מתמלאת במי השיטפונות היא הופכת לבריכת שחייה של ממש עם נוף מהפנט של אפיק הנחל המדברי. למעשה, מדובר בשלוש בריכות צמודות בעומקים שונים, כאשר האחרונה נושקת למפל.
איך מגיעים? ההליכה לבריכה מחניון הלילה של בריכת צפירה אינה ארוכה (כ-1.5 ק"מ), אך כוללת הפרשי גבהים משמעותיים - והירידה אל הבריכה תלולה ומאתגרת ודורשת שימוש ביתדות והליכה על שפת מצוק.
מתי הכי מומלץ? למעוניינים לטבול מול הנוף – סוף האביב, שבועיים לאחר השיטפונות. אין לטייל במקום בימים שבהם יש חשש לשיטפונות או ימים בודדים אחרי שיטפון משום שייתכן שאמצעי הבטיחות במסלול ניזוקו.
הכניסה? ללא תשלום.
הר יואש
על מה משקיפים? אחת הנקודות הגבוהות בהרי אילת (כ-700 מטרים) מאפשרת תצפית מרהיבה על מפרץ אילת – וגם אל תוך חצי האי סיני, עקאבה והרי אדום ואף גבולה הצפוני של סעודיה. מתצפית הר יואש ניתן לזהות בקלות הרים רבים סביב כמו הר יהושפט, הר צפחות, הר שלמה והר אסא. על נקודה אסטרטגית זו ניצב עד 1949 משלט ירדני שצפה על כל האזור והיווה מכשול בדרך לכיבוש אילת, עד שנתפס במהלך מבצע "עובדה".
איך מגיעים? נוסעים על כביש מספר 12, בנקודת המחסום של נטפים (המחסום החדש)יששלט שמאלה לנחל גשרון- מסלול מסומן כחול. אחרי שפונים שמאלה עולים על דרך עפר וממשיכים בעלייה תלולה. גם רכב פרטי יכול בקלות ובזהירות לעבור בדרך. מטפסים עם השביל עד שמגיעים לשלושה מפלסים מסודרים שבהם ניתן לחנות. מהחניה עד נקודת התצפית יש ללכת על כביש תלול מאוד עד לאנטנה הנמצאת בקצה.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. מומלץ במיוחד בזמן הזריחה והשקיעה.
הכניסה? ללא תשלום.
פורסם לראשונה: 00:02, 29.09.19