אפילו כמה סנטימטרים בודדים של שלג גורמים לאלפי מטיילים למהר לנסוע לאתר החרמון - ולעמוד שעות בפקקים. אך כשהשלג נמס, רוב הישראלים שוכחים מההר הגבוה במדינה, ונזכרים בו רק בחורף הבא. אלא שדווקא עונת הקיץ היא כנראה התקופה המיוחדת ביותר של החרמון.
∙ המלצות לטיולים בחופש הגדול
∙ המלצות לטיולים מסביב לכינרת
∙ מסלולי טיול רטובים לסוף השבוע
בזמן שבשאר הארץ הנוף כולו כבר יבש, במרומי החרמון זו שיא הפריחה. ניתן לפגוש על ההר פרחים רבים שאינם קיימים באף מקום אחר בישראל, כשביניהם מתעופפים מאות ואולי אף אלפי פרפרים צבעוניים. קבלו את המדריך המלא למסלולי הטיול ברכס החרמון – מסלולי הטיול הגבוהים ביותר בארץ.
הכי גבוה בארץ: הר חבושית
מסלול הר חבושית הוא מסלול הטיול הגבוה ביותר בארץ. המסלול מסומן בירוק, מתחיל בתחנה העליונה של רכבל המבקרים (רום 2,028 מטרים) ומסתיים ליד הקופות התחתונות של אתר החרמון (רום 1,472 מטרים), אשר פעילות רק בעונת הסקי.
בשל האקלים הסובו-אלפיני של הר החרמון, מזג האוויר כאן קיצוני ושונה משאר אזורי הארץ – ובהתאם לכך גם הצמחייה שפוגשים בטיול. השלג הכבד, הסופות והכפור בחורף, לצד הקרינה העזה, הרוחות והיובש בקיץ – אינם מאפשרים קיום של עצים במרומי החרמון, וזהו האזור היחיד בארץ שבו פוגשים את הצומח הכרקוצי, מלשון "כר קוצים". מדובר בצמחייה נמוכה וסבוכה, ובדרך כלל גם קוצנית.
אחד הצמחים הבולטים במסלול הוא הדובדבן השרוע עם פרחיו הוורודים ופירותיו האדומים שמבשילים בקיץ. במורד ההר ניתן לפגוש בשיא עונת הפריחה גם את עמודי התפרחת הצפופים של עריר הלבנון אשר מזכירים את החצב, את הפרגה הקירחת שפורחת בכתום עז, את כחלית ההרים שפורחת בסגול-כחול עמוק, את הכרבולת המקרינה עם הפרחים שצבעם ורוד בוהק, את האליסון החרמוני שפרחיו צהובים, את ורד הכלב עם פרחיו הוורודים-בהירים, את אירוס ארם-נהריים שפרחיו בצבע תכלת-סגול בהיר ועוד. לזמן קצר בתחילת העונה, פורח במקום גם צבעוני ההרים – חודשים אחרי שפריחתו בשאר הארץ הסתיימה.
השביל מתפתל במורד ההר בין טרשי גיר משוננים, ולאורכו יש סיכוי להיתקל בכמה שלוגיות, גם שבועות ארוכים לאחר שהשלג נמס. בדרך תוכלו לראות גם בולענים שנוצרו כתוצאה מקריסת מערות קארסטיות ואף נטיפים וזקיפים. השביל משקיף על שוליו המערביים של החרמון המיוערים בצפיפות, וביום עם ראות טובה ניתן אף לראות את פסגת הבופור בלבנון.
בחורפים מושלגים, הר חבושית הוא מסלול הטיול היחיד בארץ אשר מאפשר "טרק אלפיני" והעפלה אל פסגת החרמון. אולם בקיץ, מומלץ להתחיל את המסלול בפסגה – ומשם לרדת. רכב נוסף מומלץ להשאיר בחניה הצמודה לבסיס ערער –נקודת הסיום והנקודה שבה מתחיל "שביל הגולן", וניתן לזהותה בקלות לפי שלושת שלטי המתכת הגדולים אשר מסבירים על השביל. לחילופין, ניתן לנסות לתפוס טרמפ מנקודת הסיום אל חניית אתר החרמון.
למרות שהמסלול קצר יחסית (3 ק"מ), הוא קשה ומתאים רק למטיבי לכת. משך ההליכה כשלוש שעות, ויש להצטייד במשקפי שמש וקרם הגנה (קרינת השמש בחרמון חזקה במיוחד), נעלי הליכה טובות, מים וכובע. משום שמדובר בשטח אש ובשל הקירבה לגבול הסורי, נדרש לקבל אישור מקדים לטיול מחטיבת החרמון בטלפונים: 04-6966207, 04-6966336 או 04-6966203.
בסטייה מהמסלול ייתכן שתיתקלו בנפלי תחמושת – יש לדווח עליהם לחטיבה, ובשום פנים ואופן אין לגעת בהם. הכניסה למסלול אינה כרוכה בתשלום, למעט מחיר העלייה ברכבל (30 שקלים לכיוון אחד, 49 שקלים לעלייה וירידה).
אפשרות למטיילים אמיצים במיוחד: להתחיל את הטיול מוקדם בבוקר במרומי החרמון, ולאחר הירידה מהר חבושית להמשיך ברצף אל המקטע הראשון של "שביל הגולן". המסלול יוביל אתכם באפיק התלול של נחל גובתה דרך הר קטע, יער נמרוד, בריכת רם ויער אודם – אל נקודת הסיום בפסגת תל קצעה. אורך המסלול כולו כ-17 ק"מ וייקח יום שלם להשלימו.
רק בקבוצות: גבעות הקרב
מסלול אחר במרומי החרמון עובר באזור שבו נערכו הקרבות הקשים לכיבוש החרמון מידי הסורים, לאחר השתלטותם החוזרת על ההר במהלך מלחמת יום הכיפורים (1973). אולם, בשל הקירבה הרבה לגבול, הטיול במסלול מתאפשר אך ורק במסגרת סיורים מאורגנים.
את הסיורים מדריכים מדריכי בית ספר שדה גולן של החברה להגנת הטבע, ובמהלכם ישמעו המשתתפים את סיפורי הקרבות בנוסף להסברים על הפריחה הייחודית על החרמון. בניגוד למסלול הר חבושית התלול, מסלול "גבעות הקרב" כמעט מישורי ומתאים למשפחות. באזור זה ניתן לפגוש בשיא עונת הפריחה פרחים ייחודיים ומרהיבים ביופיים כמו צבעוני החרמון שצבעו לבן-סגול, רומוליאת השלג ואירוס ווסט הנדיר במיוחד שפרחיו בצבע תכלת ומנומרים בכתמים חומים.
הסיור המודרך מתחיל ברום 2,040 מטרים בתצפית והסבר על הרי הלבנון, הגליל העליון, סוריה ורמת הגולן – תצפית שתבהיר מדוע זכה החרמון לכינוי "העיניים של המדינה". הסיורים המודרכים מוקדשים לזכרו של רב-סמל יהודה-חיים וייס, חובב טבע שהתמסר לתחום המסוכן של חקר נחשים ועקרבים והיה ממדריכי החברה להגנת הטבע בחרמון, עד שנפל במלחמת לבנון לפני התקפה על מנצוריה ב-23 ביוני 1982.
משך הסיור שעתיים, והיציאה היא מהקפיטריה העליונה שליד תחנת הרכבל. ההשתתפות בסיורים אינה כרוכה בתשלום (למעט מחיר העלייה והירידה ברכבל – 49 שקלים) ולא נדרשת הרשמה מראש, אך יש להגיע לאתר החרמון חצי שעה לפני תחילת הסיור כדי להספיק לעלות ברכבל אל נקודת המפגש. סיורים מודרכים מתקיימים בחודש יולי בכל שישי ושבת בשעות 11:00 ו-13:00, ובחודש אוגוסט בכל יום בשעות הללו.
מורדות החרמון: בקעת מן, הר כחל והר סנאים
הר כחל נמצא בשלוחה התיכונית של הר החרמון, וגובה פסגתו 1,402 מטרים. בניגוד למרומי החרמון, כאן הפריחה דלילה מאוד בקיץ – אך מדובר במסלול שעובר בחורש יפה וירוק ולאורכו כמה אתרים מעניינים.
מקופות אתר החרמון צועדים לאורך המסלול המסומן באדום, ובמהרה מגיעים לבקעת מן – שנראית כאילו הועברה לכאן משווייץ. במרכז הבקעה יש בריכה עגולה שמנקזת מי שלגים מופשרים ומושכת למקום עדרים גדולים של פרות וסוסים, וגם פרפרים. לאחר הליכה קצרה המסלול משתלב עם דרך ג'יפים, ובהמשך יורד ימינה מדרך העפר לשביל צר אשר מקיף את הר כחל ומטפס לאוכף שנמצא דרומית לפסגתו.
השביל שמקיף את ההר עובר דרך מכרה עתיק של אבני כחל, שעל שמן נקרא ההר. מדובר במינרל כחול המורכב בעיקר מעופרת, ובעולם העתיק שימש לאיפור, צביעה ואף להכנת תכשיטים. בתקופה המודרנית התברר כי אבני הכחל פולטות חומר שנשימתו מאוד מזיקה לבריאות, והשימוש בהן הופסק. ייתכן שהמכרות נחפרו על ידי היטורים– שבטים שהקימו בימי קדם ממלכה בדרום לבנון, בגולן ובגליל העליון, אשר התקיימה עד שסופחה לממלכת יהודה בתקופת החשמונאים ותושביה גוירו.
כשהמסלול פוגש שוב את דרך הג'יפים, ניתן לפנות שמאלה כדי לשוב אל נקודת ההתחלה (כחצי שעה של הליכה בעלייה), או להמשיך עד סוף המסלול ליד היישוב נווה אטי"ב. אם בחרתם להמשיך עד הסוף, מומלץ לשים לב בהמשך הדרך לשביל המסומן בשחור שמתפצל ימינה מהשביל האדום ומוביל אל פסגת הר סנאים. ההליכה הלוך ושוב בשביל השחור צפויה לקחת כ-40 דקות, ומהפסגה נשקף נוף מדהים של עמק החולה ואצבע הגליל. על ראש ההר נמצאים גם שרידים של מקדש אלילי יטורי ובו כתובת ביוונית.
אורך המסלול מקופות החרמון סביב הר כחל וחזרה הוא כ-4 ק"מ ורמת הקושי היא בינונית-קשה. המסלול המלא עד נווה אטי"ב נמשך לאורך כ-9 ק"מ ומתאים רק למטיבי לכת. הכניסה אינה כרוכה בתשלום ואין צורך בתיאום ביטחוני.