רוב השטח שנשרף באסון הכרמל לפני עשור הוא חלק משמורות טבע וגן לאומי שמושכים אליהם אלפי מטיילים בכל סוף השבוע. כיום כמעט שאין סימנים לשריפה הגדולה שהתחוללה במקום, אך למעשה מסלולי הטיול שנפגעו שינו את פניהם באופן משמעותי.
17 מסלולי הטיול נפגעו בשריפה ונסגרו בעקבותיה למשך שנים, בהם מסלולים פופולריים מאוד כמו הר אלון, נחל אורן, המסלול מחניון האגם אל חורבת רקית, נחל בוסתן, הר שוקף, מחצבות קדומים, נחל כלח-גלים, שביל הצנירים, נחל חיק, רכס אצבע וסובב משמר הכרמל.
"המסלולים נחשפו לשמש בעקבות השריפה, לפניה היה בהם צל", מספר נתן אלבז, מנהל ענף היער ברשות הטבע והגנים. "השטח התמלא באורנים שהתרבו בעקבות הפצת האצטרובלים במהלך השריפה, והם תפסו את השטח של החורש הטבעי שנשרף. בחלק מהמסלולים ניתן עדיין לראות עצי אורן שרופים שוכבים במדרונות הכרמל".
לדבריו, "ראינו גם פחות פעילות של חיות הבר באזורים שנשרפו. זוחלים ומכרסמים נעלמו מהשטח כמעט לחלוטין בשנים הראשונות, ורק כיום אנחנו רואים שהמצב חזר לקדמותו. לפני חמש שנים התחלנו להשיב יחמורים לכרמל לראשונה מאז השריפה".
אייל כהן, מנהל הגן הלאומי פארק הכרמל. מוסיף כי "המטייל בשבילי הכרמל באזור השריפה יכול להבחין בצמחיה המתחדשת במרחב ולעיתים אף כזו שצומחת מבין גדמי עצים יבשים, המהווים מעין תזכורת למה שהיה כאן קודם. לצומח יש סדר משלו, תחילה יוצאים העשבוניים החד-שנתיים ולידם פורחים פרחי הבצל והפקעת, אחריהם מתחדשים בני השיח והשיחים כמו אלת המסטיק והרתמה הקוצנית שצומחת רק בכרמל, ולבסוף העצים המתחדשים לאיטם לאורך שנים - עד שישובו לתפארתם כמו לפני השריפה".
פתיחת המסלולים מחדש למטיילים לקחה כמעט ארבע שנים, והושלמה רק בספטמבר 2014. "כדי לפתוח מחדש את המסלולים היה צורך לכרות מאות עצים שנשרפו וסיכנו את המטיילים, וכן להזיז מאות עצים שקרסו על השבילים. אנשי רשות הטבע והגנים יכלו להתחיל בעבודתם רק לאחר סיום עבודת הקבלנים החיצוניים שנמשכה שנה וחצי, ובמסגרתה הוציאו מסה גדולה של עצים באזורים שאליהם ניתן היה להכניס כלים", מסביר אלבז.
לדברי אלבז, הצוותים נדרשו לעבודה פיזית עם חרמשים ומסורים כבדים וכן להסדיר שבילים להליכה לאחר שאלו ניזוקו ואף כוסו בסחף בשיטפונות שפקדו את ההר לאחר השריפה. "לעתים הצוותים נדרשו להליכה קשה ברגל עם הציוד הכבד עליהם ואף לגיזום, כריתה והזזה של בולי עץ כבדים מהדרך בלי מנופים, מכיוון שהם לא יכלו להיכנס לעומק השמורה", הוא מוסיף. כמו כן, היה צורך להתקין מחדש שלטים במסלולים וכן לסמן מחדש את שבילי הטיול.
לצורך פתיחת המסלולים, הכינו ברשות הטבע והגנים תוכנית לפינוי העצים השרופים והסחף שחסמו את השבילים, והעבודה תועדפה לפי הביקוש של ציבור המטיילים. "הר אלון ורקית-האגם למשל היו מסלולים מטוילים מאוד לפני השריפה, ורבים נהגו לרדת לעין אלון ומשם להמשיך לבקעת אלון ומחצבות קדומים. מסלולים אהובים מאוד על המטיילים שמתאימים מאוד למשפחות", מוסיף אלבז. "לכן מסלולים אלו היו הראשונים שנפתחו, כשנה לאחר השריפה".
המסלול האחרון שנפתח מחדש היה מסלול נחל בוסתן. "העצים באזור זה היו רבים וגבוהים, וצריך היה לפעול עם כננת מיוחדת ולגרור את העצים הצידה. עבודה קשה, מורכבת ומסוכנת", מסביר אלבז. מסלול אחד בלבד, מסלול רכס המתלה, לא נפתח שוב לאחר השריפה. זאת, על פי רשות הטבע והגנים, בשל ביקוש נמוך של ציבור המטיילים עוד לפני השריפה, וכן בשל המורכבות הבטיחותית לטפל בו.
השריפה שינתה את העדפותיהם של המטיילים, ואם לפני האסון היו מסלולי הר אלון ורקית-האגם המבוקשים ביותר, כיום על פי נתוני רשות הטבע והגנים – המסלול המטויל ביותר הוא נחל כלח. "רק 20 מטר ממנו נשרפו. השריפה נגעה במסלול ונעצרה, ונשארה רק סביבו", מוסיף אלבז.
מדובר במסלול מוצל בתוך ערוץ נחל, שממנו ניתן להמשיך לכיוון בית אורן, שוויצריה הקטנה, נחל גלים, נחל נדר, עין קדם או שמורת חי-בר כרמל. חלקו של המסלול קל מאוד ומתאים למשפחות, ובסוף האביב פורח בו השושן הצחור הנדיר. חלקו האחר מעט אתגרי וכולל מעבר בגבי מים וירידה באמצעות מאחזי יד.
גם שמורת חי-בר כרמל לא נפגעה בשריפה, אך משום שהלהבות התקדמו לכיוונה בעלי החיים שבה שוחררו כדי שיוכלו להימלט. "בתקופה הראשונה לאחר השריפה, הכרמל משך המוני מבקרים שבאו לראות בעיניהם את עקבות האסון הנורא", נזכר שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים. "תופעה זו נקראת 'תיירות אופל', אנשים שמגיעים לאתרים שהתרחשו בהם אסונות.
"לימים נבנתה האנדרטה שמעצם היותה משכה הרבה מבקרים לעצור, לבחון את האזור ולהיחשף לסיפור השריפה. האנדרטה, גם כיום, 10 שנים אחרי, היא אחד ממוקדי המשיכה הגדולים בכרמל ואנשים עדיין מחפשים עדויות בשטח לשריפה הגדולה".
בשבוע הבא יצוין שבוע ההתנדבות השנתי של רשות הטבע והגנים, ובמסגרתו קוראת הרשות למתנדבים להצטרף לבדיקת וניקיון מסלולי הטיול בפארק הכרמל ודיווח על מצבם. מטיילים מוזמנים לדווח לפקחים על מפגעים בשטח כמו סימוני שבילים שנמחקו, חסימת שבילים על ידי צמחיה ופסולת שלא ניתנת לאיסוף עצמי. ביום שבת, 5 בדצמבר, יפעלו בחניון פתחת נחל אורן ובחניון שוויצריה הקטנה תחנות שיאוישו על ידי פקחים שיסבירו על היוזמה.
מתנדבים שרוצים לקחת חלק בפעילות מוזמנים לפנות למשרדי פארק הכרמל בטלפון 04-8228983 או למוקד רשות הטבע והגנים *3639.