אנחנו מחנים את הרכב בחניה של בית הספר הדמוקרטי בהוד השרון, המאכלס חלק מהמבנים המקוריים של הפנימייה הנטושה. המבנים המתפוררים מגודרים בגדרות קרועות, המאפשרות כניסה קלה יחסית למתחם הנטוש.
שלטי האזהרה ההזויים שהציבה במקום עיריית תל אביב מזהירים מפני חדירה לשטח פרטי, אבל לפי הסימנים הרבים שעל הגדרות הפרוצות, נראה שתושבים רבים בהוד השרון מצפצפים על אזהרות העירייה - ונכנסים פנימה בכל זאת.
בפנים נגלה בפנינו שטח רחב וירוק, עמוס צמחייה עשירה ועצים עתיקים, וברקע מתנגנים קולות הציפורים המקננות על העצים. בניגוד גמור למראה הפסטורלי שמסביב ניצבים להם מבנים גדולים ומתפוררים ולצידם מבנים קטנים יותר, שנראה כי שימשו בעבר כיתות לימוד. בהמשך, לאורכה של שדרת עצי פיקוס יפהפייה, נגלים בפנינו מבנים נוספים ששימשו ככל הנראה כמעונות עבור הנערים והנערות שהתגוררו בפנימייה. למרות ההזנחה והעזובה השולטות בכל פינה, נראה כי החיים במתחם הנטוש התנהלו באווירה כפרית ונינוחה.
למרות האווירה הפסטורלית משהו השוררת במקום, על המבקרים לדעת כי בעת שהותם במתחם המסתורי - על מבניו המתפוררים - ביטחונם האישי אינו מובטח, והם עלולים להיות חשופים לפגיעות גופניות כתוצאה מההזנחה השוררת במקום.
אווירה פסטורלית לצד הזנחה קשה
פנימיית "בית הנערה" לנוער בסיכון, הוקמה בשנת 1930 על ידי עיריית תל אביב ב"גבעת הוד" - שטח חקלאי נרחב הצמוד למושבה הוותיקה רמתיים שבשרון, אותו רכשה העירייה באותה שנה. סמוך לפנימייה המפורסמת, שהעניקה מחסה ובית חם למאות ילדים ונוער בסיכון במשך שנים ארוכות, הקימה העירייה גם בית ספר יסודי. בשנת 2003 נסגרה הפנימייה וננטשה.
מכיוון שמדובר למעשה במובלעת תל-אביבית, בת כלאיים מוזרה הנמצאת באמצע השטח המוניציפלי של הוד השרון, עשרות המבנים הנטושים והצמחייה הפראית שרדו את בהלת הנדל"ן המקומית והשטחים הנרחבים - המתפרשים על פני 133 דונם - הפכו לאזור דמדומים נטוש ונטול חוק.
על הקיר שמעל לדלת הכניסה למבנה הראשון במתחם תלויה יצירת אומנות נוסטלגית מחימר וצבע ישן ומתקלף שמציגה ילדים המשחקים בגינה, ולצידם חיות מחמד שונות. על הדמויות חרותים בכתב זעיר שמות הילדים שיצרו את השלט (וזה גם הזמן לבקש מכל אותם ילדות וילדים שלמדו וגדלו בזמנו בפנימייה, ומחזיקים בתצלומים ישנים של המקום הנטוש מימי הזוהר שלו, לשלוח אותם בבקשה למערכת ynet באמצעות המייל האדום).
ההליכה בתוך המבנה הנטוש נעימה במיוחד: את הקירות מקשטים ציורי גרפיטי מודרניים, המשתלבים עם הציורים הילדותיים שצוירו שם במקור. העצים הגדולים והצמחים התרבותיים שגדלו פרא משתלטים על החלונות והקירות ומשמשים בית לעשרות ציפורים.
בשטח עצמו מפוזרים עשרות חפצים, המלמדים למה שימשו המבנים הנטושים בעבר - לוח מודעות שבור בכניסה למסדרון, שורת מתלים ממוספרים לתיקים, כיתות לימוד נטושות, חדר אוכל גדול עם מטבח ועמדת שטיפת ידיים שבורה.
ואולם, המראה המצמרר ביותר עבורנו התגלה דווקא בחדרי המעונות - מבנים צנועים עם תקרה מתפוררת, שילדים ונוער בסיכון התגוררו בהם והפכו אותם לביתם.
רצח, סמים וסרטי סטודנטים
במטבח שבחדר האוכל אנחנו מוצאים ערימת מסמכים וניירות. מבט מהיר בהם מגלה שמדובר בתסריט לסרט סטודנטים. על הרצפה בחדר הסמוך מתגלה תסריט נוסף. לפתע נשמע רעש פתאומי, ומיד לאחריו מהדהדים בבניין קולות צחוק. אנחנו קופאים מיד במקום. לשמחתנו, מתברר שלא מדובר ברוחות הרפאים הנקמניות של תלמידי הפנימייה הנטושה אלא בחבורת צעירים בשר ודם שמצלמת במקום סרטון וידיאו בהנאה רבה.
לאחר שכולנו נרגענו והסדרנו את הנשימה כתוצאה מהמפגש המפתיע והבלתי צפוי, התברר כי גם הצעירים חובבי הצילום חששו מאיתנו בשלב הראשון - והתחלנו בהחלפת חוויות על השהות והסיור המסקרן במבנה הנטוש. מכיוון שהצלם הצעיר וחבורת הבנות העליזה שהתלוו אליו כדי להצטלם בתפאורה הסוריאליסטית והמפחידה שמספקת הפנימייה הנטושה הם מתחת לגיל 18, וממש לא מעוניינים שהוריהם יידעו שהם מסתובבים בתוך מבנים נטושים ומתפוררים על חשבון שעות הלימודים, אנחנו נשמור על זהותם בסוד.
מסתבר שמדובר במקום מפגש סודי אך ידוע לבני הנוער באזור ולחובבי צילום רבים מהסביבה, שנוהגים לצלם שם פרויקטים שונים. למעשה, כך התברר לנו בהמשך, הפנימייה הנטושה הפכה עם השנים לאתר צילומים מפורסם של הוד השרון. כשאנחנו שואלים את הצעירים אם מדובר במקום מסוכן לילדים, הצחוקים והחיוכים נפסקים בבת אחת. אחת הצעירות מספרת לנו, כמעט בלחישה, כי "בשנת 2012 היה כאן רצח של ילדה". חברתה מתקנת אותה, ומוסיפה פרטים חדשים לסיפור המסתורי: "היא לא נרצחה כאן, רצחו אותה בחוץ ליד הגדר וגררו את הגופה שלה לכאן". הצלם ממהר אף הוא לספק את הגרסה שלו לסיפור הרצח המחריד: "היא הייתה ילדה שמכורה לסמים, חבר שלה רצח אותה בשדה ופה מצאו את הגופה שלה".
תיאור הרצח המזעזע על ידי הצעירים חובבי הצילום שינה באחת את מצב רוחנו, האוויר במבנה הנטוש הפך למחניק והחלטנו לצאת ממנו ולהמשיך בסיור. במבנה השכן - שנראה כי שימש בעבר מתחם לכיתות לימוד מתפוררות - אנחנו פוגשים סטודנטים חרוצים לצילום, ואיתם שחקנים מאופרים בכבדות ולבושים בסגנון קברט תיאטרלי.
בהמשך התברר כי הסטודנטים מנצלים את הלוקיישן המופלא כתפאורה לפרויקט אמנותי. גם כאן, מיד לאחר שכולם נרגעים מהמפגש המלחיץ והבלתי צפוי בין צוותי הצילום השונים, מתחילות השיחות על הרצח המחריד.
המפיקה טוענת שהרצח המפורסם התחולל דווקא בתוך המבנה שבו אנחנו שוהים: "מצאו את הגופה של הילדה בתוך הבניין הזה, היא מתה ממנת יתר. ממש מסכנה". אחד השחקנים, שמאופר בכבדות כליצן עצוב ומקאברי, טוען בתוקף כי "הרוצח התאבד מחוץ לשערי הפנימייה, חבר שלי גם הכיר את המשפחה של הילדה שנרצחה, היא הייתה יתומה. מסכנה".
באחד החדרים, שקירותיו עמוסים בציורי גרפיטי מרהיבים, אנחנו פוגשים את המלבישה הלחוצה, שעסוקה בניסיון לנקות את תלבושות השחקנים מהאבק הסמיך שנופל מהתקרה המתפוררת. במפתיע, מסתבר שהיא עדיין לא שמעה על הרצח המתועב, ואנחנו מצידנו נכנסים מיד לאווירה הקריפית הכללית ומקפידים לעדכן אותה שבדיוק במקום שבו היא עומדת, ומנקה אבק מהשמלה, מצאו את גופתה של הנערה.
אגב, בבדיקה מהירה שערכנו בגוגל ובארכיון המערכת לא נתקלנו בשום תיאור או ידיעה על רצח או על מציאת גופה של נערה בתוך מתחם פנימייה נטוש בהוד השרון. מסתבר שהאגדה האורבנית הזוועתית שנקשרה למקום מוסיפה ארומה מסתורית ומלחיצה לסיור הבלתי חוקי במתחם.
תגובת עיריית תל אביב-יפו:
"עיריית תל אביב-יפו קנתה את השטח המדובר בשנת 1930. בעבר שימש השטח לפנימייה שהייתה בית חם לנוער במצוקה במשך עשרות שנים, ולאחר פינויה עמד המבנה נטוש ומיועד להריסה במשך שנים רבות. תוכנית עיריית הוד השרון, המקודמת יחד עם עיריית תל אביב-יפו, עברה הפקדה ומחכה לאישור ראש עיריית הוד השרון לפרסום ברשומות. התוכנית כוללת בנייה של פארק ומגרש ציבורי שיתפרשו על פני 90 דונם, ושאר השטח מיועד להקמת מבנים צמודי קרקע שישמשו למגורים".
מעיריית הוד השרון לא התקבלה תגובה.
אזהרה!
הסיור הרגלי בגבעת הוד ובפנימייה הנטושה "מתחם הנערה" אסור ומסוכן. מדובר בשטח פרטי מלא בבורות, וחלק מהמבנים נמצאים בסכנת התמוטטות. אין בפרסום הכתבה המלצה לציבור לבקר במקום.
הסיור המצולם בפנימייה הנטושה בהוד השרון יצא לדרך בזכות המלצתה החמה של איריס בכר, תושבת הוד השרון וחובבת מקומות נטושים, שסיפרה לנו על המקום הקסום. אם גם אתם מכירים מקום נטוש ששווה לבקר בו, ספרו לנו באמצעות המייל האדום.