מים חמימים ומלטפים בצבע כחול-ירקרק, חורשת עצי אקליפטוס עתיקים שיוצרים צל מפנק על הנהר הפראי, נהר שמלא בלהקות דגים מנצנצים וסרטנים צבעוניים המתחבאים בין שורשי העצים בתוך הגדה הבוצית. חבלים ארוכים משתלשלים מצמרות העצים המעוקלים: בודקים את הסיכון ואת הזווית, לוקחים תנופה, נותנים צעקה וקופצים בסלטה למים - ממש כמו בסרטים הישנים של טרזן מלך הקופים.
לא מדובר כאן בזכרונות מסע מאפריקה או בטיול אחרי צבא לנהר האמזונס בברזיל - אלא במורד נהר הירדן הקסום שלנו.
איפה נמצאת קפיצת הטרזן המושלמת?
שעת בוקר מוקדמת בשמורת הטבע - מורד הירדן, הממוקמת בסמוך לסכר דגניה ואתר הטבילה הקדוש לנוצרים - הירדנית. קבענו להיפגש עם עילום אביגדורי, איש התיירות הוותיק וחבר קיבוץ כינרת הסמוך, במטרה לבדוק באופן מדעי את קפיצות הטרזן המסורתיות אל הירדן המפנק ולחתום באופן סופי ומוחלט את הוויכוח ארוך השנים - איפה נמצאת קפיצת הטרזן המושלמת?
אביגדורי הקיבוצניק גדל כילד על גדות הירדן, כיוון שלא רצינו להיכנס לסיפורים נוסטלגיים על הימים היפים ההם, לפני שהמציאו את האינטרנט - וכדי להפוך את הבדיקה למעט יותר מדויקת ועכשווית, גייסנו חבורת ילדים ספורטיבית - עירוניים וקיבוצניקים, להתנסות בקפיצות הטרזן השונות והמסקרנות במורד הירדן. וגם כדי לשמוע את דעתם.
באופן מפתיע, ההסבר הקצר על טכניקת הקפיצה למים בסגנון "טרזן מלך הקופים" היה מובן לכולם - למעט הצעקה המסורתית "אאאאאאההההה", כיוון שהנוער של היום - "לא יודע מי זה טרזן"!
הקפיצה הראשונה
קפיצת הטרזן הראשונה שבדקנו הייתה מאד מהנה. גיבורים אלמונים וחסרי פחד טיפסו על עץ אקליפטוס גבוה והצליחו להשחיל באחד הענפים שבצמרת - חבל עבה בזווית מושלמת לקפיצת טרזן קלאסית לתוך המים העמוקים והחמימים של הירדן. כל הילדים קפצו בהנאה מופגנת וללא ספק מדובר בקפיצה חלקה ומהנה - וללא סיבוכים מיותרים, פתיחה מצויינת ליום הארוך ואינטנסיבי שאנחנו עומדים לעבור.
הקפיצה המורכבת
בצד השני של הירדן על הגדה הפראית ומלאת הצמחייה, זיהינו חבל יפה ומבטיח בזווית מעולה, שמשהו סיכן את חייו וקשר אותו לעץ מאד גבוה. חצינו בשחייה את הנחל ובאמצעות השורשים העבים שחרצו את הגדה הבוצית טיפסנו על עץ האקליפטוס העצום.
מדובר במתקן קפיצות טרזן מתקדם ביותר, כדי לבצע את "הקפיצה המורכבת", צריך לטפס על עץ אחר ולהתייצב בגובה רב על סולם עץ רעוע, שמומחה קדמוני לקפיצות טרזן מאתגרות במיוחד - תקע בין הענפים. בגלל הגובה והטיפוס האקסטרימי, חלק מהילדים העדיפו לוותר על הקפיצה המורכבת, אבל אלה שקפצו טענו כי מדובר ב"קפיצת הטרזן הכי טובה בעולם".
הקפיצה הקטנה או "הקפיצה המעפנה"
לאחר שבדקנו את שני העצים המפורסמים ביותר באזור, המשכנו בשחיה איטית במורד נהר הירדן במטרה לאתר חבלים נוספים לקפיצה. מסתבר ששמורת הטבע המופלאה הזאת עברה זעזוע כבד בחודשי הקיץ האחרונים, כשמסות עצומות של מבקרים חסרי בושה עשו קמפינג על גדות הנחל, החריבו עצים, זרקו כלים חד פעמיים למים, עשו את צרכיהם בכל מקום והשאירו ערימות מטורפות של לכלוך וריהוט מסריח. עובדי הניקיון החרוצים שאספו כמויות עצומות של פלסטיק וזוהמה, הצביעו על עץ מסוים ליד המים - וטענו ששם קופצים.
באופן מצער, החבל היה קרוע. ניסינו לאלתר בשטח ולהעביר חבל חדש מעל הענף העקום שמתעקל מעל המים. לאחר מספר נסיונות כושלים החלטנו להתפשר ואילתרנו את "הקפיצה הקטנה" שהייתה חמודה. אולם הילדים שחוו כמה רגעים קודם מסיבת אדרנלין כבדה ודופק גבוה, זלזלו בקפיצה החמודה וקראו לה - "הקפיצה המעפנה".
קפיצת שיווי המשקל
בגדה השניה והמיוערת, חבורת צעירים עלומה הקימה זולה ענקית ומורחבת, הכוללת מספר אוהלים, מערכת הצללה ובית עץ מרשים על צמרתו של אקליפטוס ענק. הדובדבן של הזולה היה חבל קפיצות מעולה שההגעה אליו היא באמצעות הליכה די מפחידה על גזע עץ מעל המים.
מדובר בחוויה מאתגרת שמצריכה שיווי משקל וכן היא זכתה לשם - "קפיצת שיווי המשקל". למרות הסרטנים הענקיים שהסתתרו בשורשי העץ ואולי בגללם, הילדים מאוד אהבו את קפיצת הטרזן הרביעית והאחרונה וניצלו אותה גם לקפיצות סלטה ללא החבל.
והזוכה בתואר קפיצת הטרזן הטובה במורד הירדן היא...
לסיכום, הרחצה המפנקת בשמורת הטבע "מורד הירדן" היא חוויה מדהימה ומענגת גם ללא טיפוס וקפיצות על חבלים. כל הקפיצות היו מהנות, חלקן מאתגרות יותר או פחות, אבל "הקפיצה המורכבת", שהייתה הכי גבוהה וכללה גם טיפוס מפחיד על עץ, זכתה במירב הנקודות וקיבלה באופן רשמי את התואר - "קפיצת הטרזן הכי טובה במורד הירדן!".