את חלליהן יוצאי הדופן של מערות הפעמון בגן הלאומי בית גוברין חצבו תושביו הקדומים של האזור, אך מהשבת הקרובה ולמשך חודשיים יהפכו כמה מהם למוזיאון פתוח יחיד במינו בשעות הערב.
באחת המערות, שתיפתח לראשונה לכניסת מטיילים, תוצג התערוכה "צורות אנוש" שמורכבת מפסלים לצד וידאו-ארט ואנימציות על קירות המערה, וכן שימוש בטכניקות תאורה אמנותיות שיטילו צלליות ענק על גבי הקירות.
את התערוכה יצר האמן האיטלקי איוו ביזיניאנו (Ivo Bisignano) במיוחד בהשראת המערות. "לעיתים רחוקות יוצא לנו להגשים חזון. כשביקרתי במערות בית גוברין הרגשתי שפסליי מצאו סוף-סוף בית", הוא מספר. "הרעיון נולד מהצורך במתן בית זמני בהקשר היסטורי וקדום לסדרת פסלים בשם 'צורות אנוש'. התערוכה היא סגירת מעגל לאמנות האנושית שהתחילה במערות".
הפסלים עצמם שיצר ביזיניאנו הם פסלי עץ דמויי לגו. "הפסלים נוצרו כמונוליטים, צורות העומדות על כל בסיס ונראים כאילו הם צומחים מתוך התשתית שעליה הם עומדים, לא משנה מהי", מסביר ביזיניאנו. "צורות האדם מזכירות מחשבות ולחשים סמויים ומרוחקים, אך מרשימות ומשכנעות כמו הרוח או הגשם.
"אני מתכוון לחשוף את המבקר לאיזון שנוצר בין הפסל למערה - חללי המערות משרתים ותומכים בפסלים והפסלים תומכים ומשרתים את חללי המערות. חללי המערה הופכים למוזיאון טבעי, תרתי משמע, עבור הפסלים. להשלמת החוויה החושית, יוקרנו בחלל המערה קטעי וידאו-ארט".
לדברי אדר סטולרו-מליחי, מנהלת תוכן במחוז מרכז של רשות הטבע והגנים, "אנו רואים ערך רב בחיבור בין נופי תרבות העבר, לתרבות בת ימינו, ומארחים את התערוכה בשמחה. מסלול הביקור מאפשר הצצה לתוך הפלא תוך שמירה על ערכי הטבע והמורשת. אנו מקווים כי אמנים נוספים ימצאו במערות בית להצגת יצירותיהם המבטאות את הקשר בין האדם לטבע. מדובר בחוויית ביקור יוצאת דופן ומיוחדת לכל המשפחה".
ראשונה בסדרת תערוכות באתרי מורשת עולמית
ביזיניאנו, יליד סיציליה, הוא אמן רב-תחומי, אדריכל ומעצב הפועל בלונדון, מילאנו ותל אביב. באמנותו הוא מפסל בחומרים טבעיים (עץ ממוחזר, נייר, קרטון וחלקי מתכת ממוחזרים), ובכל תערוכה נוהג לייצר יצירות חד פעמיות וחדשות המותאמות ספציפית לחלל שבו הן מוצגות.
התערוכה בבית גוברין היא הראשונה בסדרת תערוכות שיקיים האמן באתרי מורשת עולמית ברחבי העולם, ונועדה לחבר את טביעת האצבע האנושית בעבר ובהווה.
הגן הלאומי בית גוברין-מרשה מציג פלא אדריכלי קדום בדמות מאות מערות טבעיות ומערות שנחצבו בידי אדם ונועדו למגוון רחב של שימושים. בשנת 1989 הוכרז השטח כגן לאומי על מנת לשמר את שרידיה המרשימים של העיר העתיקה מרשה ואת החורש הטבעי המקיף אותה.
ביוני 2014 הוכרז הגן הלאומי כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. בעת ההכרזה נאמר כי "האתר הוא בעל ערך בינלאומי יוצא דופן בהיבט התרבותי, האנושי וערכי הסביבה לשימור לטובת האנושות כולה".
מספר המערות בשטח שהוכרז קרוב ל-500, וחלקן הגדול הן מערכות בעלות עשרות חדרים. הסוגים השונים של המערות הם: מחצבות אבן, בורות מים, בארות, בתי בד, מערות קבורה, מערות פולחן, קולומבריום (שובך יונים), אורוות סוסים, מערות אחסון, בתי מרחץ, נקבות מים, מערכות מסתור ועוד. בשונה ממקומות אחרים בעולם, המערות לא שימשו למגורים.
המערות הראשונות בשטח נחצבו מתחת לתל מרשה במאה ה-9 לפני הספירה. תקופת השיא של השימוש במערות הייתה במאות 2-3 לפנה"ס. במאות הראשונות לספירה נחצבו מערות בית גוברין אשר המפורסמות שבהן, הן מערות הפעמון הגדולות.
התערוכה תיפתח למבקרים במוצאי שבת, 8 באוגוסט, ותוצג עד 10 באוקטובר 2020. התערוכה תהיה פתוחה בימים רביעי, חמישי ושבת בשעות 22:00-18:00.
הביקור בתערוכה מחייב רישום מראש במערכת הזמנות הביקור של רשות הטבע והגנים, וייערך בסבבים על פי הנחיית התו הסגול. הכניסה לתערוכה כלולה בעלות הכניסה לאתר (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד ולאזרח ותיק, חינם למנויי מטמון).