המירוץ אחר הגובה
נתחיל במקום הנמוך בעולם. פה לשמחתנו, אנחנו שוברים שיא עולם שעליו אין עוררין – ים המלח. את הקביעה המדויקת כי ים המלח הוא המקום שמחזיק בתואר הנכסף – כלומר, המקום הנמוך בעולם תחת פני השמש - קבעו הבריטים כבר באמצע המאה ה-19.
הכל התחיל בקיץ 1864, עת יצאה משלחת מחיל ההנדסה המלכותי הבריטי למסע מדידות בארץ הקודש. בראש המשלחת עמדו מספר אנשים מכובדים, ביניהם שניים מוכרים במיוחד לחובבי ירושלים וארץ ישראל – שני קצינים בריטיים העונים לשם הפרטי צ'רלס, האחד ווילסון והשני וורן, ולימים מי שייחשפו את מנהרת הכותל, פיר וורן בעיר דוד, קשת ווילסון בכותל המערבי ועוד תגליות ארכאולוגיות, ירושלמיות מרתקות שזכו בחלקן להיקרא על שמם.
המטרה הרשמית של המשלחת הבריטית, ויש שיאמרו כי מדובר היה בתירוץ ותו ולא, הייתה מדידות גבהים לשיפור תנאי הסניטציה ובעיות המים בירושלים שהייתה אז תחת שלטון העות'מאנים.
תכל'ס, מדובר היה בשני רומנטיקנים חסרי תקנה, שבין השאר גם מתוך תחושות דתיות נוצריות (ואפילו יהודיות), רצו לגלות את צפונותיהָ של ירושלים העתיקה בדגש על אזור הר הבית ועיר דוד.
לא לחינם, התנדבו לסייע למשלחת שניים נוספים שירושלים הייתה יקרה לליבם: קונרד שיק שבביתו - בית תבור ברחוב הנביאים בירושלים - מומלץ לבקר, ויהודי "אנונימי" בשם משה מונטיפיורי.
אנשי המשלחת החליטו לצאת ולקבוע סופית את גובה פני ים המוות, המקום אותו סברו כמקום הנמוך בעולם. משלחות רבות אחרות הקדימו אותם וניסו לקבוע את גובהו של יָם הָעֲרָבָה, אולם כל אחת מהן קבעה גובה שונה; אחת המשלחות קבעה שגובה הים הנו "רק" 115- מטרים יחסית לחוף יפו, ואחרת מצאה כי גובהו 426-.
ואלו רק שתיים מתוך משלחות רבות שהגיעו ארצה במחצית הראשונה של המאה ה-19, ניסו את מזלם ופספסו, כאמור. אבל כל זה השתנה ב-1864, אמצע המאה ה-19. וכך, במקביל לבהלה לזהב שהגיעה לשיאה בארה"ב באותן השנים, החלו גם הבהלה והמירוץ לקביעת גובה פני הַיָּם הַקַּדְמוֹנִי (כינוי מקראי נוסף לים המלח במקרא, הנקרא גם ים הערבה).
וכך, ב-16 ביוני 1864, הגיעה המשלחת המדוברת לירושלים והחלה בעבודתהּ. התכנית המקורית הייתה ביצוע מדידות מיפו שלחוף הים התיכון, דרך רמלה וירושלים ועד לים המלח.
אך מה לעשות שמזג האוויר התערב ושינה את התכניות, ובמקום להימצא בדרכים מיפו לים המלח בחודשי החום הכבדים - העפילו חברי המשלחת אל עיר הקודש, ומשם החלו בפרויקט המדידות. כמה חודשים לאחר מכן, במהלך ימי החורף הנוחים, יצאו מהעיר אל ים המלח וליפו. לפחות כך נמנע מהם להתמודד עם מדוזות הקיץ בחופי הארץ.
לאחר שנתיים קשות ומתישות, במהלכן עברה המשלחת על הקו שבין יפו – רמלה – ירושלים – ים המלח, חברי המשלחת הגיעו למסקנה הנכונה – ים המלח הנו המקום הנמוך בעולם, וגובהו דאז נקבע על 396- מטרים מתחת לנמל יפו.
אגב, את הסימנים בשטח שבין יפו לים המלח, אשר סימנו חברי המשלחת הבריטית ב-1864, אפשר למצוא עד היום ביפו, ברמלה, בעיר העתיקה בירושלים, במוזיאון השומורני הטוב ובמקומות עתיקים נוספים ברחבי הארץ.
מראה מראה שעל הקיר, מיהי הקדומה שכונתה אז עיר?
ואם כבר מצאנו את המקום הנמוך בעולם, מכאן ניתן להסיק ולקבוע כי העיר הנמוכה בעולם היא יריחו הסמוכה, שמתהדרת בתואר מכובד נוסף - אחד מהיישובים הקדומים בעולם.
יש הטוענים כי היא-היא העיר הקדומה ביותר, אבל לא באנו לכאן במטרה להתווכח או לצאת בהצהרות. אגב, גם המקצוע העתיק בעולם, לפחות על פי המקרא, מוזכר כאן ביריחו, אבל לא ברכילות זולה עסקינן.
לאחרונה, פורסם מחקר שקבע כי היישוב הניאוליתי בצ'טלהויוק (Çatalhöyük) שבטורקיה - קדום ליריחו, אבל למה להרוס שיא ארצישראלי טוב עם עובדות?
ואם כבר ירדנו נמוך כל כך, ברור שעין גדי הוא הקיבוץ הנמוך העולם. ואם נתקדם צעד אחד נוסף - הרי שתחנת הרכבת בגשר נהריים, אשר נחנכה בשנת 1904, היא תחנת הרכבת הנמוכה בעולם, וגובהה הוא 246- מטרים מתחת לגובהו של נמל יפו.
ולבסוף - אם נרצה להמשיך ולהגזים, הרי שכביש 90, בחלקו הסמוך לים המלח, הוא-הוא הכביש הנמוך בעולם.
אותו כביש 90, אגב, מחזיק בשיא הישראלי המכובד ככביש הארוך בישראל - ממטולה ועד אילת. צופה על לבנון, ירדן ומצרים והוא משתרך על כ-480 ק"מ. אפשר היה להמשיך ולהיסחף ולהמציא עובדות נוספות הקשורות לגובה הנמוך עמו פתחנו את הרשימה, אבל נעצור כאן. מיצינו.
מרכז העולם זה כאן!
על פי המסורת הנוצרית, מרכז העולם נמצא בלב ליבהּ של כנסיית הקבר בעיר העתיקה בירושלים, אל מול פתח קברו של ישוע, בתוך אולם הקתוֹלִיקוֹן שבחסות היוונים האורתודכסים. במקום הזה, ניתן לצפות במזבח קטן המכונה ביוונית אומְפַאלוס - ובעברית טבּוּר.
נישאר בעיר העתיקה ונעלה אל הר הבית (ולמי שמרימים גבה כעת, תתפלאו לדעת אבל מראשון עד חמישי - מורשים הישראלים להיכנס אל הרחבה עצמה, אליה הם מגיעים דרך שער המוגרבים שברחבת הכותל המערבי.
ולמי מכם שטרם ביקרו במקום המיוחד הזה, נספר כי בלב כיפת הסלע שבמרכז ההר, כיפת הזהב אם תרצו, ניצב מבנה מונומנטלי אדיר ומפואר שנבנה בשנת 691. במרכזו נמצאת "אבן השתייה", אשר שימשה בעברה כמרכז בית המקדש, קודש הקודשים, המקום אליו נכנס הכוהן הגדול רק פעם בשנה, ביום כיפור.
הסלע עצמו הוא קצהו הגבוה של ההר, עליו עמד בעבר ארון הברית בטרם נלקח (ועל הדרך גם היווה השראה לסרט אינדיאנה ג'ונס והתיבה האבודה). אגב, מקור השם "אבן השתייה" מתייחס לתשתית העולם. כלומר, מרכז העולם ביהדות.
ועוד משהו שאולי לא ידעתם: על פי המסורת, כאן ארעה גם עקדת יצחק (הר המורייה) שהסתיימה בטוב, למזלנו. ואם נלך על פי האמונה הנוצרית, במקום הזה - 350 מטרים מטבור העולם - נמצא גם מרכז העולם. בקיצור, מדובר במקום בעל ערך רב ביותר.
גם במדרשי חז"ל מוצגת ארץ ישראל כמרכז העולם, ושם גם מתואר עתידה הוורוד - "עתידהּ ירושלים להיעשות מטרופולין לכל הארצות - ועתידים להתקבץ אליה כל הגויים וכל הממלכות" (שמות-רבה פרשה כג).
על פי דברי חז"ל ארץ ישראל יושבת במרכזו של עולם, וירושלים במרכזה של ארץ ישראל, ובית המקדש במרכזה של ירושלים, וההיכל - מניחים שהבנתם כבר את האנלוגיה - באמצע בית המקדש, והארון באמצע ההיכל, ואבן השתייה לפני הארון - "שממנה נשתת העולם" (מדרש תנחומא).
גם באסלאם, "נדדה" מסורת מרכז העולם אל הר הבית. על פי האמונה המוסלמית, בכיפת הסלע, במקום שבו נמצאת אבן השתייה, עלה מוחמד השמימה והוריד את התפילות ארצה. מעניינת לא פחות העובדה שעל פי המסורת מוסלמית, ביום הדין תגיעָ האבן השחורה ממכּה - הכעבּה - אל ירושלים, ותתחבר כמו חתן וכלה אל אבן השתייה שבכיפת הסלע.
מסגד אל אקצא ("המקום הקיצון" בתרגום לעברית) שוכן כמאה מטרים דרומית לכיפת הסלע, ונחשב למקום השלישי בעולם בחשיבותו לרוב המוסלמים. המקום, זכה בכבוד המוסלמי בעקבות מסורת חיצונית לקוראן שעסקה בקידוש ירושלים והחלה תופסת תאוצה בתקופה האיובִּית - קרי ימיו של צלאח א-דין בשלהי המאה ה-12, עת נלחם בצלבנים.
והנה שלושה שיאים נוספים הקשורים אף הם לעיר העתיקה בירושלים, שניים מהם מחזיקים במדליית זהב ואחד במדליית ארד.
הראשון מבין השלושה, הוא המקום הקדוש בעולם ליהודים ולא, די כבר עם הטעות הזאת, לא מדובר בכותל המערבי (ואם כבר טעויות, אז הוא אינו הקיר של בית המקדש אלא הקיר של רחבת ההר).
מדובר בהר הבית, מקום בית המקדש של שלמה ובית המקדש השני, שנבנה אגב פעמיים. הר הבית מחזיק גם במדליית ארד, ומשמש כמקום השלישי הקדוש (לרוב) המוסלמים בעולם, כפי שכבר הזכרנו קודם לכן.
מדליית זהב נוספת, שייכת לכנסיית הקבר ברובע הנוצרי בעיר העתיקה, אשר נבנתה בשנת 335 לספירה. הכנסייה משמשת כמקום קדוש (לרוב) הנוצרים בעולם, להוציא את הפרוטסטנטים.
אגב, בארץ ישראל נמצאים ארבעת האתרים הקדושים בעולם לנוצרים – כנסיית הקבר, כנסיית המולד, כנסיית הבשורה ואתר הטבילה בקאסר אל יהוד.
הכנסייה הפרוטסטנטית הראשונה במזרח התיכון - נמצאת עד ימינו סמוך למגדל דוד ולשער יפו - מדובר בכנסיית עמנואל (המשיח), אשר הוקמה בשנות ה-40 של המאה ה-19.
המדבר הקטן בעולם - הוא כנראה כחול לבן
נתחיל בגילוי נאות – את העובדה הבאה לא הצלחתי לאמת באופן ודאי, אך גם לא להפריכה. מדבר יהודה, או כמו שכונה בנצרות - המדבר של העיר הקדושה (ירושלים) - הנו המדבר (החם) הקטן בעולם.
רק לשם השוואה - מדבר סהרה, המדבר הגדול בעולם, גדול ממדבר יהודה פי 4,300, אבל ידוע לכול כי הגודל לא קובע. באלסקה למשל, נמצא מדבר קטן ממדבר יהודה, אבל נקודת המוצא שלי היא שנתייחס למדבריות כפי שאנחנו מכירים אותם - ועל פי ההגדרה מדבר הוא מקום צחיח, חם ויבש עם ממוצע של פחות מ-200 מ"מ גשם בשנה.
לפני 25 שנה לערך, ערכתי מסע רגלי מרתק יחד עם מספר חברים. יצאנו בחמש בבוקר מנחל קדרון שלמרגלות הר הצופים בירושלים, ולאחר פחות מעשר שעות הליכה - הגענו דרך הנחל אל ים המלח, תוך כדי עצירה ומילוי בקבוקים במנזר מר סבא.
רוחבו הממוצע של מדבר יהודה - מדבר בצל גשם שאינו נמצא ברצועת המדבריות העולמית - נע בין 25-20 ק"מ בלבד. כּוּלה חצי מרתון. אורכו מרמאללה בצפון ועד לערד בדרום - כ-85 ק"מ.
אז מי מכם זכה לחצות מדבר בפחות מיום הליכה? אני מציע רעיון, אבל הביצוע עליכם.
הנהר הארוך בישראל
הנהר הארוך בישראל הוא הירדן, אולם אם נודה באמת - לא מדובר בחכמה גדולה מדי, שכן יש רק אחד כזה בהגדרה המקומית הארצישראלית. ישנם אגב כאלה שטוענים שמדובר בנחל בלבד, בשל העובדה שהוא אינו גדול מספיק בשביל להיקרא נהר. אבל מי אנחנו שנתווכח עם יהושוע בן נון או עם אליהו הנביא, שהגדירו אותו כך.
כך או כך, לא רק שהירדן הוא הארוך ביותר בישראל - ממבט אווירי ניתן להבחין כי כ-250 ק"מ ממקורותיו זורמים למרגלות החרמון, אלא שהוא גם המפותל ביותר.
אם מסתכלים ממבט אווירי על חלקו המרכזי, מסכר דגניה ועד לים המלח, הוא מתפרס על פני 105 ק"מ, אבל תכל'ס בשטח - מקורותיו הם כ-210 ק"מ הזורמים לאורכו של כביש 90, וברובו הוא מהווה גבול עם ירדן. ומה באשר לפיתולים שלו? אז גם כאן, נראה כי היחס של הפיתולים לאורכו של הירדן - גבוה בהרבה מממוצע פיתול נהרות נוספים בעולם. כבוד.
אגב, אם נפתח את התנ"ך ואת הברית החדשה, נגלה שהירדן הוא לא רק הנהר הארוך בישראל, אלא גם הנהר המפורסם בעולם. תשאלו את מיכאל ירדן, או בשמו האמריקאי - מייקל ג'ורדן.
גבולות אקולוגיים בארץ הקודש
בארצנו הקטנה יש כ-2,600 מיני צמחים שונים וחמישה אזורים אקלימיים שונים, פיטוגיאוגרפים (בלעז וסליחה על הקללה, מדובר בתחום בבוטניקה). בחלק מאותם אזורים - זכינו "רק" בצמחים המאפיינים אזורים עולמיים אלה, כלומר גאוגרפית איננו שייכים להם - אלא רק בוטאנית.
אחד מהם, מהווה גבול גאוגרפי עולמי כאן, בארץ ישראל. מדובר בצמחייה שמקורה בחדירה סודנית, הצומחת לרוב באזור הבקע הסורי-אפריקאי. הערבה (נוף דמוי סוואנה) ועין גדי, הם דוגמאות מצוינות לאזורים בהם תוכלו לראות את הצמחים הללו.
אז מה כאן השיא, תשאלו ובצדק - מסתבר שארץ ישראל משמשת גבול תפוצה צפוני עולמי של צמחייה סודנית. סעו לעין גדי וגעו בהרנוּג השיטים או בפתילת המדבר, ותבינו. חלום שלי לפגוש את מי שהעניק להם את השמות האלה בעברית.
שיא עולמי בנדידת ציפורים
עוד שיא עולמי והוא לגמרי שלנו – כחצי מיליארד (אני מת לדעת מי ספר) ציפורים נודדות, חולפות בשמי הארץ מדי שנה בדרכן מאירופה לאפריקה - והפוך. לא פחות מ-400 מינים שונים מבקרים כאן מדי שנה.
עמק החולה וכן אזור אילת, הנם המקומות המושלמים לצפות ולעקוב אחר בעלי החיים המעופפים. ומי שלא חווה בחייו לשלשת ציפורים על ראשו ועל דש חולצתו - לא יצליח להבין את ההתרגשות שבדבר.
בין הציפורים הנודדות, 90 מינים - המכונים מינים יציבים - נשארים כאן בישראל עד סוף העונה בטרם ישובו לביתם. בנוסף, 140 מינים חולפים בארצנו למספר ימים בודדים בלבד בשנה.
כ-100 מיני ציפורים מגיעות אלינו בסתיו, ומעבירות את העונה הקרה בארץ הקודש. מספיק חם להן והם מוותרות בשמחה על הנופש של "הכל כלול" באפריקה. עוד כ-100 מינים מגיעים לכאן באביב ומעבירים כאן את חופשת הקיץ, ולשמחתנו חלקם אף מקוננים בישראל, כדוגמת החסידה והחיוויאי.
אחת הציפורים הנודדות שעוברות על הציר בארץ ישראל ובסיני, מוזכרת במקרא בהקשר של הצלת העם הנבחר בדרכו ממצרים לארץ המובטחת – השליו.
נתיב הנדידה של ציפור זו, ממערב אסיה אל אפריקה, הוא שהציל את בני ישראל מרעב בעת נדודיהם ככתוב בספר במדבר י"א: "וְרוּחַ נָסַע מֵאֵת יְהוָה וַיָּגָז שַׂלְוִים מִן הַיָּם, וַיִּטֹּשׁ עַל הַמַּחֲנֶה כְּדֶרֶךְ יוֹם כֹּה וּכְדֶרֶךְ יוֹם כֹּה סְבִיבוֹת הַמַּחֲנֶה, וּכְאַמָּתַיִם עַל פְּנֵי הָאָרֶץ. לב וַיָּקָם הָעָם, כָּל הַיּוֹם הַהוּא וְכָל הַלַּיְלָה וְכֹל יוֹם הַמָּחֳרָת, וַיַּאַסְפוּ אֶת הַשְּׂלָו". יאמי.
כך קרה שזכינו להוות ציר עולמי מרכזי. לחובבי העניין, ישנן מפות צירי נדידה לכל מין לפי תקופות ומקומות. ישראל משמשת גם מרכז למחקר עופות נודדים, ובעקיפין תורם הדבר לתיירות הנכנסת וטוב שכך. כן יירבו.
העיר המוסלמית הראשונה בארץ
רמלה הנה העיר המוסלמית הראשונה והיחידה שבנו הערבים בישראל. היא הוקמה דרומית ללוד, והפכה בתחילת המאה ה-8 לספירה לבירת מחוז גֻ'נד פילסטין שהייתה בזמנו גדולה מירושלים, וכפופה לה מנהלתית.
בשנת 1900 בנו העות'מאנים - מוסלמים שאינם ערבים - את באר שבע, ששימשה אף היא כעיר מוסלמית גדולה.
ועוד משהו שסביר להניח שרובכם לא ידעתם: עד היום מתנהל ויכוח קטן בין החוקרים האם צפת נבנתה לראשונה במיקומה הנוכחי על ידי הממלוכִּים (מוסלמים) כיישוב גדול, מה שהופך אותה למעשה לעיר המוסלמית הגדולה בארץ אחרי רמלה, אבל לא ניכנס לוויכוח העתיק הזה.
אם כך, רמלה כאמור, היא הראשונה. ברמלה אגב, עומדת בשלמותה הכנסייה הצלבנית הגדולה בישראל, ששרדה בשלמותה עד לימינו. מדובר בכנסייה שנבנתה בסגנון אדריכלי בזיליקאי, שימשה בעברה כקתדרלה וכיום משמשת כמסגד הגדול של העיר ואף מקבלת קהל. מומלץ.
בעיר, גם עומד לו מזה 700 שנים המגדל הלבן הממלוכּי - מבנה נדיר ויחיד בישראל, אשר נמצא ברשימה הטנטאטיבית של אונסקו כאתר מורשת עולמי. בריכת הקשתות ברמלה, נבנתה בשנת 789 לספירה, ומהווה את המבנה השלם היחיד בישראל ששרד מתקופת השושלת העבאסית.
ברמלה גם נמצא המרכז העולמי של היהדות הקראית, והכל במרחק רבע שעה מתל אביב. עיר קטנה. שיאים גדולים.
על מיתוסים, גאווה ומה שביניהם
מצדה. בואו נדבר על זה. ישנן מספר תיאוריות שההתאבדות ההמונית במצדה כלל לא ארעה, או לחלופין שהממצאים בשטח לא ממש תואמים את הסיפור הכתוב. אם נסתמך על יוספוס פלביוס, 960 איש מצאו את מותם במו ידיהם אי שם בשנת 73 לספירה, עת צרו הרומאים על המקום.
והיה ויוספוס דייק בדבריו, למרות שכלל לא היה בשטח, הרי שמדובר בהתאבדות ההמונית (המתועדת) הגדולה בהיסטוריה. אחריה ברשימה המפוקפקת נמצאת ההתאבדות המזעזעת בג'ונסטאון שברפובליקה השיתופית של גִיאָנָה, שהתרחשה בשנת 1978 ובה מצאו את מותם 909 אנשי הכת "מקדש העם".
מעניינת העובדה שאנשי הכת הללו, בדומה למה שהתרחש במצדה או כמו גם סופהּ של הכת של דיוויד כורש בחווה בוואקו טקסס בשנת 1993, החליטו על התאבדות משותפת ברגעים האחרונים, בטרם יגיעו השלטונות ויעצרו את מנהיגם או ייטלו את חירותם. בכל המקרים שציינתי, זה נגמר בנאום חוצב להבות של המנהיג הכריזמטי. מעניין.
שיאון נוסף במצדה, המשמש גם כאחת הסיבות לכך שזכתה בתואר המכובד - אתר מורשת לאומי – הוא שמדובר באתר היחיד בעולם בו שרדו בצורה מעולה (יחסית) מערכות המצור הרומית, בפרט שמונה שטחי המחנות הרומאים מזמן המצור.
בית הכנסת הקדום ביותר
אין כמו ויכוח טוב ובריא, במיוחד כזה העוסק בשאלה מיהו בית הכנסת הקדום בעולם, או אם תרצו - מיהו הראשון שנחשף?
נתחיל מהעובדה שבגדול ישנם שני סוגים של בתי כנסת; אלה שקמו אחרי חורבן המקדש השני, קרי "תחליפים" זמניים עד שיקום בית מקדש בירושלים (שאלה בגדול בתי הכנסת שפועלים בימינו), והסוג השני בו אנו דנים הוא בתי הכנסת שהיו בתקופת בית המקדש, ותכליתם שונה מבתי הכנסת של ימינו.
מימי הבית השני נמצאו עד כה תשעה בתי כנסת. הראשון שהתגלה היה מצדה, כאמור. השני היה בית כנסת שפעל בעיר דוד שאמנם טרם התגלה, אבל בשנת 1912 נמצאה כתובת חשובה המציינת את נוכחותו ותפקידו של בית כנסת בימים בהם עמד בית מקדש. אותה כתובת מציינת בבירור כי תפקידו של בית הכנסת (בזמן המקדש) היה בלימוד תורה, וכן שימש כמרכז התכנסות חברתי-קהילתי.
לאורך השנים נמצאו גם בתי כנסת בח'רבת בד עיסא שליד מודיעין עלית, ח'רבת אום אל עומדן שבמודיעין, שישנם הטוענים כי הוא הקדום ביותר, בחרבת עתרי שבפארק עדולם, בגמלא ובמגדל.
גם באזור הארמונות החשמונאים ביריחו התגלה בית כנסת, שגם הוא מתוארך לקדום ביותר. מולו מתמודד על התואר הנכסף גם בית הכנסת שפעל בהרודיון שליד ירושלים. אין כמו ויכוח טוב, כבר ציינו?
איך אומרים מכתש באנגלית?
ישראל מחזיקה בשני שיאי עולם בתחום "המכתשולוגיה". אבל רגע לפני שנפרט על כל אחד מהם, חשוב להבין שמכתשים טבעיים - אירוֹזִי בהגדרה המקצועית, כלומר כאלה שנוצרו כתוצאה מבלייה וסחף - ישנם שבעה בעולם. שניים מהם נמצאים בחצי האי סיני, וכל החמישה האחרים שלנו, כחול לבן, Made in the Negev.
אגב, ישנם הטוענים שהמכתשים שבסיני אינם עונים על ההגדרה המדויקת. ביקורת דומה מופנית גם כלפי חמישה מהמכתשים שנמצאים בנגב. בקיצור, כפי שניתן להבין, ההגדרה של מכתש משתנה ותלוי את מי שואלים.
אבל מה אכפת לנו, שכן ברשותנו המספר הגדול בעולם של מכתשים, ולנו גם יש את המכתש הגדול בעולם. וכן, במקרה הזה - הגודל כן קובע, וזו עובדה. מדובר, כמובן, במכתש רמון שבקמר מחמל שבנגב.
בעבר, עוד חשבו שמכתש ירוחם (שם חדש יחסית) שנמצא בקמר חתירה בנגב, או בשמו הנפוץ המכתש הגדול - גדול ממכתש רמון. אז הנה לנו שני שיאים – הגודל והכמות. אגב, אני עוד זוכר את משחקי הכדורגל בילדותי שנערכו במכתש ז"ל בגבעתיים בואכה רמת גן, אבל זה כבר סיפור אחר לחלוטין.
זוטות אבל גדולות: אלוף העולם
המקום הקדוש בעולם לבהאיים נמצא בארץ ישראל ולא, לא מדובר במקדש הבהאיים היפה שבחיפה שמשמש כמרכז העולמי של דת הבהאיים.
המקום הקדוש נמצא צפונית-מזרחית לעכו, ונקרא מקדש בהאא אללה באל-באהג'ה (אחוזת בהג'י). במקום הזה, בשנת 1892, נקבר הבאא אללה, תפארת האל המערבית, או בשמו המקורי - מירזא חוסיין עלי, ומי שטרם ביקר באתר - שירוץ מהר ולא יישכח מצלמה. הכניסה ללא תשלום.
ומה בנוגע למקום הקדוש בעולם לדרוזים? גם הוא נמצא בישראל, נבי שועייב הסמוך לקרני חיטין ולטבריה.
והיכן נמצא המבצר הצלבני הגדול בעולם? בלב ליבּהּ של צפת. ומה בנוגע לכנסייה הגדולה בישראל, ויש הטוענים כי במזרח בתיכון כולו? מדובר בכנסיית הבשורה בנצרת, כשהנוכחית שבה נבנתה, תאמינו או לא, על ידי...סולל בונה. כן, כן.
מערת המלח הארוכה בעולם, המתפרסת על פני כ-10 ק"מ, היא מערת המלח בהר סדום. היא זכתה שוב בתואר הנכסף לאחר שמערה אחרת באיראן ירשה אותה ממנה לפני כ-14 שנה, אולם במהלך 2019 נמדדה המערה שלנו - וקיבלה את התואר בחזרה. מי אמר שישראל ואיראן הן רק בעניין של מאבק גרעיני? לא אנחנו.
אגב, הביטוי "מֶלַח הָאָרֶץ" מקורו בברית החדשה, ונאמר על ידי ישוע בדרשת ההר. ואם נחזור לענייני השיאים - אז בישראל ישנו ריכוז מערות המלח הגדול בעולם.
גם מספר העדות היהודיות הגבוה בעולם –נמצא בישראל. באופן די מדהים, גם מספר העדות הנוצריות בישראל הוא הגבוה בעולם. כך למשל, יש אצלנו לא פחות מאשר 105 מסדרים קתולים לטיניים. הזוי ומרתק כאחד.
באילת, נמצאת שונית האלמוגים הצפונית בעולם. לצערנו, השונית חטפה מכה קשה בחורף האחרון כתוצאה מהסופה הקטלנית שפקדה את העיר, ויצרה הרס שייקח שנים רבות - אם בכלל - לשקם. ואם כבר עסקינן באזור הדרום, אז בעין עברונה, מעט צפונית לאילת, ישנו אתר צמיחת דקל הדוֹם הצפוני בעולם.
ישנם גם מחקרים הקובעים כי הזכוכית הקדומה בעולם מקורהּ כאן, בארץ ישראל, באזור נחל נעמן שבצפון. מסתבר שהיינו חזקים בהייטק כבר בימי קדם.
ונסיים עם העובדה המדהימה שישראל היא המדינה היחידה בעולם, אשר סיימה את המאה ה-20 עם יותר עצים מאשר היו בה בתחילת המאה. מניח שזו עובדה שמשוויצים בה בקק"ל, ובצדק.
אם ידועים גם לכם שיאים עולמיים או מקומיים בתחום ידיעת הארץ בישראל, שתפו אותנו בשמחה.