אולי זה בגלל זיכרונות ילדות משדות פורחים שהיום כבר הפכו לבניינים, או בגלל הוויכוח הנצחי ב"ארץ עיר" אם זה צומח ב-ט' או ב-ת' – אבל התורמוס הוא ללא ספק אחד הפרחים האהובים ביותר על הישראלים, שתמיד מתרגשים לפגוש אותו בטבע.
בזמן שבמישור החוף מכירים בעיקר את התורמוס עם הפרחים הלבנים (תורמוס ארצישראלי), באזורים הגבוהים יותר ניתן לפגוש תורמוס עם פרחים כחולים-סגולים – זה תורמוס ההרים, שיוצר לפעמים מרבדים מרשימים במיוחד.
איפה תוכלו לראות אותם? ריכזנו לכם כמה המלצות לטיולים בעקבות הפריחה – גם למטיילים שלא חוששים מהליכה מאתגרת, וגם לאלו שמחפשים טיול יפה וקליל. אך זכרו: מדובר בפרח מוגן! אין לקטוף את התורמוסים או ללקט את זרעיהם, ויש להיזהר שלא לרמוס את הצמחים במהלך הטיול והצילומים.
למטיבי לכת: נחל תבור
מסלול נחל תבור הוא אחד המסלולים היפים ביותר בארץ – אך הוא אינו מסלול קל. אף על פי כן, בשבתות בעונה זו מורגש במקום לעתים קרובות עומס מטיילים, ולכן מומלץ - במיוחד בימים אלו - להגיע דווקא באמצע השבוע.
קטע הנחל המומלץ לטיול נמצא סמוך לקיבוץ גזית – שם מתחתר הנחל ב"קניון הבזלת" המפותל, שגדותיו בנויים מסלע בגווני חום-אדמדם ושחור. בחורף, מתכסה הקניון בעשב שצובע את המצוקים בירוק וגורם למקום להיראות כמו גלויה. בתחילת האביב, מורדות הקניון נצבעים בכחול בזכות פריחת תורמוס ההרים. בשטח זה נמצאת גם האוכלוסייה הגדולה ביותר של הצבי הארצישראלי.
כדי להגיע למסלול, יש להגיע אל קיבוץ גזית דרך כביש 7276. עוברים את שער הקיבוץ וממשיכים ישר עוד כחצי קילומטר לפי שלט ההכוונה לשמורת נחל תבור. יוצאים מהשער הצפוני של הקיבוץ לשביל עפר המוביל לחניה שבתחילת המסלול.
מרחבת החניה צועדים בעקבות השביל המסומן באדום. לאחר הליכה קצרה תבחינו בצד ימין בעמדת תצפית – מצפור אלעד, המנציח את אלעד ליטווק, בן קיבוץ גזית שנהרג בשנת 2001 בפעילות מבצעית בהר דוב. מהמצפור נשקף הנוף המהפנט של קניון הבזלת כולו, וניתן להבחין גם במבצר הצלבני "כוכב הירדן" על הרמה מצד ימין. במקום סככות צל ושולחנות פיקניק.
המשך השביל האדום עובר בין שטחי מרעה עד למפגש עם שביל מסומן ירוק. בצומת השבילים פונים שמאלה אל השביל הירוק, אשר חולף מעל הקניון ומעניק עוד כמה נקודות תצפית מרשימות. בהמשך, ממשיכים לעבר שביל מסומן כחול אשר יורד (בירידה תלולה למדי שעלולה להיות מחליקה) אל תוך אפיק הנחל בתחתית הקניון.
מכאן צועדים לצד הנחל על פי הסימון הכחול. המסלול כולל כמה חציות של הנחל, אולם בשל הזרימה החזקה הסיכוי להירטב גבוה ומומלץ להיערך מראש עם נעליים מתאימות להליכה במים וגרביים להחלפה. הנחל יוצר כמה מפלונים יפים, ועובר גם בבריכה עמוקה המכונה "הבריכה האדומה" בשל צבע הסלע בגדותיה. ניתן לשכשך רגליים בבריכה, אך הכניסה למים אינה מומלצת.
בהמשך תגיעו לצומת שבילים – ניתן לקצר ולפנות אל השביל האדום אשר עולה בעלייה תלולה מעט לכיוון רחבת החניה, או להאריך את הדרך ולהמשיך עם השביל הכחול, אשר יביא אתכם בתום עלייה מתונה אל תוך קיבוץ גזית – שאותו יש לחצות כדי לשוב אל רחבת החניה.
אורך המסלול המעגלי כ-8 ק"מ, והטיול לוקח ארבע-חמש שעות. רמת הקושי היא בינונית, והשביל כולל גם ירידה בסולם דרגיות.
נוף העמק בירוק-זרחני: תל שוכה
בדרך לירושלים, בגבול בין ההרים לעמק האלה, ניצב תל שוכה – שנחשב לזירת הקרב התנ"כי בין דוד לגוליית. הגבעה משקיפה על הנוף הירוק-זרחני של עמק האלה וכן על תל עזקה, קיבוץ נתיב הל"ה, הרי יהודה והחווה הלוויינית שלמרגלותיהם. בעונה זו, התל מכוסה במרבדים כחולים של פריחת תורמוס ההרים, ולכן מכונה גם "גבעת התורמוסים של מטה יהודה".
כדי להגיע, נוסעים מבית שמש דרומה בכביש 38 לכיוון בית גוברין, פונים שמאלה בצומת האלה אל כביש 375 ואחרי כ-2.5 ק"מ פונים ימינה לדרך עפר ליד הגבעה. שביל מסומן כחול עולה לגבעה מצדה הדרום-מזרחי ויורד צפונה אל הכביש.
מלבד תורמוסים, חודש מרץ הוא שיאה של הפריחה בהרי ירושלים – ומחלקת התיירות של מטה יהודה מזמינה את הציבור להצטרף בימי שישי הקרובים לסיורי פריחה וקולינריה באזור בעלות של 10 שקלים למשתתף ובהובלת מדריכי בית ספר שדה שער הגיא. סיורים יתקיימו בחורבת עתרי וחורבת בורגין, חורבת עיטאב ונחל מערה ורכס השיירות והמשלטים. לפרטים נוספים והרשמה – הקליקו.
מסלול קליל ונוף מרהיב: תל קטרה
בתל קטרה שנמצא על גבעה בתוך המושבה גדרה, התגלו שרידי התיישבות מתקופת הברונזה המאוחרת (סביבות 1550 לפנה"ס) ועד התקופה הביזנטית. מהתל נשקפת תצפית מרהיבה על כל האזור המקיף את גדרה, ובגבעות הסמוכות לו יש בעונה זו מרבדי תורמוסים כחולים.
ההגעה לתל קטרה היא מרחוב שפרינצק בצפונה של גדרה – העלייה לגבעה נמצאת במרכז הרחוב.
בדרך למעיינות: מעל קיבוץ גונן
מורדות רמת הגולן בסמוך לקיבוץ גונן, מתכסים בעונה זו במרבדי תורמוסים כחולים-סגולים ועוצמתיים. עמותת התיירות "ארץ הגליל", ממליצה לשלב את הטיול אל הפריחה עם טיול למעיינות עין חשק ועין מיימון הסמוכים, שבהם ניתן לטבול בימים חמים.
מגיעים לצומת גונן (או מצומת הגומא או בכביש גדות-גונן דרך צומת מחניים) בכביש 918, ופונים מזרחה לכביש 959, לכיוון הגולן. לאחר כ-200 מטר, כשהכביש מתעקל בחדות שמאלה, חונים בצד ימין של הכביש. מהחניה צועדים ימינה, עולים בשביל המסומן בכחול עד לשער מעבר בקר. עוברים לצידו השני של השער (ואם השער סגור, דואגים לסגור מאחור בכדי שהבקר לא יברח) וממשיכים בהליכה בשביל, כאשר בצידיו כבר ניתן לראות את התורמוסים.
ממשיכים בהליכה כ-10 דקות עד למזלג שבילים - ופונים ימינה. יורדים בשביל עד למזלג שבילים נוסף, פונים שמאלה וממשיכים עד למדרון שבו פורח תורמוס ההרים.
מרבדי תורמוס ההרים ניתן למצוא בעונה זו גם בפארק הירדן, בגבעת נפוליאון הסמוכה לפארק הירקון, ברמות מנשה (לאורך כביש 70, בעיקר בין בת שלמה לאליקים) ודרומית לכפר נעורה שלמרגלות גבעת המורה (ממש בכניסה לכפר דרך כביש 716 פונים שמאלה אל דרך עפר המובילה לשדות).