עם תום חודשיים של סגר בבתים, חייבים לצאת להתאוורר - בזה אין כל ספק. הרי בסופו של דבר, אם נבחן את עצמנו, נגלה כי משבר הקורונה לימד אותנו דבר מה חשוב ביותר והוא, שצפיפות זה רע ואילו מרחבים פתוחים זה טוב. ואם אלה התובנות החדשות של המין האנושי - הרי שאין כמו רמת הנגב רחבת הידיים, על מנת לתת מענה לצורך שלנו במסלולי התאווררות קצרים, ובחוויות המתאימות להנחיות החדשות.
ובואו גם נהיה ריאליים - בשנה-שנתיים הקרובות, או לפחות עד שיימצא חיסון יעיל לקורונה המנוולת, התיירות של כולנו צפויה להשתנות, ובעצם כבר השתנתה; כל מה שאנשים מחפשים בימים אלה זה את האפשרות לצאת לטייל ולהתאוורר במרחבים הפתוחים ובקבוצות קטנות של משפחה, ואולי גם עם כמה חברים קרובים.
אושרה פתיחת שמורת הטבע והגנים הלאומיים
טיול קבוצתי באוטובוס לא צפוי להיות מבוקש בעתיד הקרוב, ואותו דין בנוגע לאתרים צפופים ולמקומות סגורים. למה? פשוט מאוד - כי אנחנו חוששים להידבק בנגיף. אז כן - מִּדְבַּר אוורירי, במרחק של שעה וקצת מהבית, מסתמן כפיתרון מצוין בעת הזו, בטח לפני שחום יולי-אוגוסט יגיע ויכניס את כולנו בחזרה למקומות סגורים וצוננים.
יצאנו לטיול ברמת הנגב, אזור רחב ידיים המשתרע על שטח עצום במושגים ישראליים (למעלה מארבעה מיליון דונם), ובו עשרות מסלולים מסומנים במגוון רמות קושי. על אף גודלו העצום, באזור מתגוררים רק כמה אלפי תושבים (זהו המרחב הכי פחות צפוף בישראל במושגים של מספר נפשות לכל דונם).
וכן, במושגים של עידן הקורונה - זהו גן עדן של מרחבים פתוחים, שבו הריחוק החברתי הוא עובדה מוגמרת ולא באמת צריך להתאמץ כדי לשמור עליו. צאו למדבר - עכשיו זה הזמן.
הנגב ובן גוריון - לא מה שחשבנו
נתחיל דווקא בשבירת מיתוס קטנה: מרחב הנגב המוכר לנו על המפה כאזור שמתחיל מצפון לבאר שבע ומתפרש עד לגבול מצרים ודרומה לאילת, הוא אינו הנגב המקורי הנזכר במקרא.
הנגב כפי שאנו מכירים אותו כיום, הוא אותו אזור ששמו וגבולותיו נקבעו בשל סיבות פוליטיות בעידודו של בן גוריון, אשר כבר לאחר הקמת המדינה "סיפח" מילולית את כל המדבריות הנזכרים בתנ"ך בדרומה של ארץ ישראל, וקרא לכולם יחד - הנגב.
הנגב המקראי, הוא "בסך הכל" אזור בקעת באר שבע ובקעת ערד, שהיו נחלתם של שבט יהודה ושבט שמעון. זהו אם כן, רק חלקו הצפוני של מה שבן גוריון כינה הנגב. כך יצא שעל פי ההגדרה המקראית - בן גוריון כלל לא קבור בנגב אלא במדבר צין - אחד מאותם מדבריות שמזכיר המקרא מדרום לנגב, ובהם מדבר פארן, מדבר שוּר, מדבר סין, מדבר סיני ועוד.
אואזיס דקה ממצרים
מתחילים במדבר הנסתר של ניצנה: פתחת ניצנה המבודדת, מתחילה לאחרונה לעלות על מפת הטיולים של חובבי המדבר. זהו ביתן של כ-200 משפחות העוסקות בחקלאות ובתיירות, והן מתפרשות על שטח נרחב שבו חמישה יישובים נידחים, אשר סביר להניח שאת שמותיהם יכיר רק איתי הרמן, הלוא הוא הצ'ייסר המפורסם.
התחנה הראשונה שלנו היא דיונה קסומה, קטנה ומרשימה בסמוך ליישוב באר מילכה, שנראה כאילו נלקחה היישר מסיפורי "הנסיך הקטן".
כאן לצד הדיונה, מפעיל בועז שר שלום, תושב באר מילכה והבעלים של חברת הטיולים "הרפתקה במדבר", חוויות נהדרות למשפחות המבקשות להימלט מהמחנק האורבני וליהנות ממרחבים שלווים.
הדיונה מספקת חוויה מאתגרת של גלישת חולות במורד המדרון התלול, באמצעות גלשני חול מקצועיים (Snowboard). אחרי שתנסו לעשות זאת פעם אחת - לא תרצו להפסיק, מה שיגרום לכם להזיע במעלה הדיונה פעם אחר פעם - בניסיון לתפוס את המיקום המושלם לגלישה הבאה.
לצד הדיונה שלום מפעיל גם אתר "גלאמפינג" (Glamping) עדכני וחדשני, אותו הוא פורס בכל פעם מחדש עבור משפחות וזוגות. מדובר בסגנון לינה חדש יחסית בישראל, המספק חוויה מפנקת באוהלים מפוארים ואסתטיים עם מזרנים כיפים, כשלצידם שירותים ומקלחות חמות. האוהלים מוצבים על פי בקשה במקומות מנותקים בלב המדבר.
לדברי שלום, "עד פרוץ הקורונה, קצב ההזמנות לחוויה המדברית שאנחנו מציעים היה מעבר לקיבולת האפשרית ושמחנו על כך. עם פרוץ המשבר הכל נפסק. פתאום השבוע, כשאנשים במרכז הארץ שמעו שההקלות בפתח וייתכן ואפשר יהיה לשוב ולהתאוורר בקבוצות קטנות, התחלנו לקבל פניות ואנחנו שמחים על כך. הלוואי ובכל הארץ ישובו התיירנים לעבוד ולקבל הזמנות".
האגם הנסתר של ניצנה
אי שם, בין השטחים החקלאיים של המושבים כמהין וקדש ברנע, זורם לו אפיק נחל ניצנה רחב הידיים. האפיק, מתחיל במרומי הר הנגב ברום אלף מטרים מעל פני הים, לא רחוק מבית הספר לקצינים בה"ד 1. בדרכו צפונה ומערבה אל הים התיכון, אוסף נחל ניצנה את מימיו בשיטפונות מרשימים מכל הר הנגב הגבוה והנידח.
החורף האחרון היה נדיב במיוחד במדבר, שנהנה מכמות גשם כפולה מהממוצע הרב שנתי. מספר שיטפונות גדולים, הותירו באפיק הנחל אגם רחב ידיים ועמוק במיוחד, המשמש כבריכת שחייה בלב המדבר. כמובן, יש לקחת בחשבון שאין מדובר במקום רחצה מוסדר ובהתאם לכך גם אין שם שירותי הצלה. הערכה שלנו - השנה האגם ישרוד עד חודש יוני - בטרם יתייבש.
יין ישמח לבב אנוש: ביקור ביקב רמת הנגב
הנבּטים הקדמוניים, אליהם עוד נגיע בהמשך, ואחריהם גם החקלאים הביזנטיים - הוכיחו כבר לפני שנים רבות, כי הנגב מהווה כר פורה לגידול גפני יין משובחות. ההיסטוריה מלמדת כי יין איכותי שנוצר בנגב, הועבר לאירופה כבר במהלך התקופה הרומית והביזנטית.
בשלהי המאה ה-20, החליט אלון צדוק מהיישוב קדש ברנע, לחדש את מסורת היין הקדומה של הנבטים והחל לגדל שוב גפנים ברמת הנגב. לימודי יין מקצועיים שעבר במשך כמה שנים, החלו להשתלם כשפתח את יקב קדש ברנע, שלימים הפך ליקב רמת הנגב.
כיום, מייצר צדוק למעלה מ- 200,000 בקבוקי יין מ-17 סוגים שונים בכל שנה. היין, שזכה לביקורות איכות מהללות, מבוקש מאוד על ידי חברות קייטרינג יוקרתיות בארוחות מפנקות.
כאן, בקדש ברנע, תוכלו ליהנות ממפגש אישי עם היינן, שניצוץ החלוציות לא סר מעיניו לרגע, ומטעימת יינות מודרכת המציעה חוויה שלווה באווירה מדברית רוגעת, הכוללת גם סיפורים היסטוריים על אריק שרון, מלחמת יום כיפור וסיפורי מורשת מרתקים אחרים.
מסלולי הליכה באזור
ואם כבר הגעתם לפתחת ניצנה ואתם בעניין של מסלולי אוורור קצרים ומהנים - להלן כמה המלצות שיעשו שמח לכל המשפחה. ביישוב הסמוך עזוז, תוכלו למצוא מגוון נרחב של צימרים וחדרי אירוח מקסימים, שמגדירים מחדש את המושג ריחוק חברתי והתבודדות בלב המדבר.
לצד עזוז, מצוי חאן בארותיים הוותיק והמוכר שבעליו - עופר הרטוב, נחשב לאחד המומחים בארץ לטיולי שטח מדבריים. מי שמחפש מסלולים קצרים להתאווררות, יכול יהיה למצוא סביב היישוב עזוז שלל ציורי סלע עתיקים, מקדשים פגאניים ששימשו את נוודי המדבר, וכן שרידי חוות חקלאיות עתיקות מהתקופה הביזנטית, בהן גידלו מזון לצליינים ולעולי הרגל שהגיעו לארץ ישראל באותה תקופה.
בעזוז, ניתן ליהנות גם ממסלול אופניים משובח המסומן בשטח היטב וידוע בשמו "סינגל עזוז", או לחלופין ממסלולי הליכה קצרים ומהנים, המציעים גם תצפיות בעופות נדירים ובבעלי חיים מדבריים, אשר אינם חוששים להראות את עצמם במרחבים הפתוחים של המדבר.
שבת אחים בשִׁבְטָה
המקום הבא, משלב בין מסלול התאווררות קליל ונעים עם תפאורה טבעית מושלמת, לצילומים עבור אלבום התמונות המשפחתי או לאינסטגרם - ברוכים הבאים לגן הלאומי שבטה. הכניסה, אגב, בחינם!
בלב המדבר מזדקרים לפתע מתוך השממה שרידיה הנטושים של עיר קדומה על שלל כנסיותיה, רחובותיה, בתיה ומבני הציבור השוממים שלה. נראה כאילו רק לפני זמן קצר עזבו אותה תושביה ועוד רגע קט ישובו לבתיהם (למעשה, העיר נטושה למעלה מ-1,000 שנים). זוהי תפאורה מרהיבה לחוויית צילום אסתטית להפליא, אשר תגיע לשיאה בשעות בין הערביים.
שבטה, נוסדה בתקופה הרומית כעיירה חקלאית גדולה ומצליחה בשולי המדבר. העיר הציורית השתמרה היטב, והחפירות החדשות שנערכו בה בשנים האחרונות, מספקות מידע רב אודות סיפור הצלחתה המרשים במדבר.
ייחודהּ של שבטה, הוא שאין מדובר בעיר שננטשה ביום אחד בשל הרס לאחר מלחמה או רעידת אדמה. זו הסיבה שבתיהָ שרדו במצב טוב (הכל יחסי, כמובן). היישוב עצמו, ננטש אי שם במאה ה-9 לספירה בצורה מסודרת ומדורגת על פני תקופה. לא ברור למה ומדוע, אך ישנן מספר תיאוריות המסתמכות לרוב על שינוי כלכלי, דרכי מסחר ופרנסה. זו הסיבה גם שהארכאולוגים לא מצאו ממצאים זעירים, שכן כשהאוכלוסייה עוזבת את בתיה באופן מוסדר, יש זמן לארוז חפצים ולארגן הובלה כמו שצריך עם איזה חמור טוב ועגלת עץ נוחה.
לנו כמטיילים זה טוב, שכן הבניינים והמרחב הציבורי בשבטה השתמרו, כאמור, במצב מעולה. מעין עיירת רפאים - אם תרצו - שממתינה לנו בלב המדבר.
מסלול קצר מחבר את שבטה עם הבוסתן המוריק שמצפון לה. אותו בוסתן משוחזר הוא, למעשה, גן פרי ירוק המהווה פינת חמד לפיקניקים או לישיבה בצל החרוב העבות, להפסקת קפה מדברית נעימה.
תאנים, רימונים, חרובים, שקדים, זיתים ועצי פיסטוק - כל אלו משתלבים בינות לטרסות נבטיות עתיקות. אנחנו, כחובבי חיפושיות פרת משה רבינו, נהנינו בעיקר מהמרבד האדום המנוקד בשחור שמתהלך בסביבה. תענוג!
פארק ציורי הסלע בהר מחיה: ד"ש עם אימוג'י בני אלפי שנים
מסלול קליל נוסף המתאים לכל המשפחה, מצוי בקרבת שדה בוקר. מעט מדרום למדרשת שדה בוקר, לאחר שעוברים את הכניסה למתחם הנופש "שנטי במדבר", נראה שלט חום המפנה ימינה אל הר מחיה. עלייה קצרה בדרך עפר, תוביל אתכם למגרש חניה שממנו נשקפת תצפית מרשימה אל מצוק הצינים ואל רמת עבדת.
מכאן יוצא שביל הליכה מסומן, קצר ונוח שיוביל אתכם בין מקבצי ציורי סלע עתיקים ומגוונים, החושפים מעט מהעושר התרבותי, ההיסטורי והארכאולוגי של האזור. הציורים כוללים מגוון נרחב של דמויות אדם רוכבות על גמלים, ציורי יעלים, סצנות ציד בעזרת כלבים, סצנות תפילה, ופה ושם ניתן לראות גם כתובות ערביות עתיקות של עולי רגל.
באוויר המדבר הפתוח והנעים, המסלול הזה מציע רוגע ושלווה לצד נופים נעימים וצילומים יפהפיים לכל המשפחה.
קורונה הו קורונה - הבנו שלא תעזבי אותנו בקרוב, אז החלטנו לברוח ממך למדבר כדי להתאוורר, אפילו אם לזמן קצר.
השתתף בהכנת הכתבה: ד"ר שחר שילה
לאתר של רון פלד על סיורים בירושלים