כמה פעמים יצא לכם לנסוע על כביש 40 לכיוון דרום, ובאזור שדה בוקר להרים את ראשכם ולמלמל: "וואו, איזה נוף מקסים ומיוחד, צריך לבוא לכאן פעם ולטייל עם הילדים". אז עכשיו, זו תקופה מצוינת לטייל - המדבר יפהפה, מזג האוויר נוח והטבע משפר תמיד את מצב הרוח. וזה עוד לא הכול: הילדים נהנים מחוויה כיפית במיוחד שכוללת גם ערכים ומורשת, ואתם מרוויחים פסק זמן מהשגרה ויוצאים לנשום קצת אוויר מדברי מרגיע - והכול במרחק שעתיים נסיעה מתל אביב.
לפניכם חמישה אתרים באזור שדה בוקר וסביבתו, המשלבים בין טיולים רגליים, צמחייה מדברית, יעלים חביבים, קצת היסטוריה והרבה נוף.
דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, קיבל את ההחלטה לעבור לגור בנגב כשהיה בן 67, לאחר שנפגש עם כמה מחלוצי קיבוץ שדה בוקר שהתיישבו באזור אחרי מלחמת העצמאות והקימו שם חווה חקלאית. אותו מפגש עורר בבן גוריון רגשות הערצה וכמיהה לקחת חלק במפעל החלוצי בנגב, והוא החליט להתפטר מתפקידו כראש הממשלה ושר הביטחון, עבר להתגורר בשדה בוקר יחד עם אשתו, פולה, ועבד בחריש בשדות הקיבוץ, ובהמשך גם בתחנה המטאורולוגית הסמוכה.
בן גוריון התגורר בשדה בוקר עד יום מותו, ובצוואתו ביקש לשמור על הצריף כפי שהוא - על הריהוט והתכולה שבו, וכן ביקש לאפשר לציבור הרחב להיכנס ולבקר בו.
הביקור במתחם המיוחד והאותנטי חושף לא מעט צדדים באישיותו, אורח חייו ותפיסת עולמו הייחודית של בן גוריון כאדם וכמנהיג דגול. במהלך הביקור ניתן ללמוד על פועלו ועל חזונו, וכמובן - לשהות בצריף ששימש מקום עלייה לרגל לראשי מדינות ולאישים חשובים נוספים מהעולם.
כניסה: בתשלום, למבוגר 20 ₪ ולילד/גימלאי/סטודנט 15 ₪.
שעות פתיחה: בימים א'-ה' 8:30-16:00, שישי וערבי חג 8:30-14:00, שבתות וחגים 10:00-16:00.
יש להגיע עד שעה לפני מועד הסגירה, לקבוצות יש לתאם הגעה מראש.
למי מתאים: לכל הגילאים, תשלום מעל לגיל 5. * האתר נגיש למבקרים מכל קשת הלקויות.
איך מגיעים: בווייז "צריף בן גוריון". בצומת שדה בוקר על כביש 40 נפנה מזרחה לכיוון תחנת הדלק, נמשיך מעט אחריה ונגיע אל הכניסה לאתר צריף בן גוריון.
תיאור כללי: האתר כולו מותאם לסיור באופן עצמאי ומשלב מיצגי אנימציה, ביקור בצריף, פעילות חפש את המטמון לילדים, פעילות אינטראקטיבית של משחקים, חידונים וחשיבה על דילמות בהתייחס לחזונו של בן גוריון לפיתוח הנגב וכיצד הוא פוגש את המציאות כיום.
מידע ופרטים נוספים תמצאו באתר
במרחק 5 דקות נסיעה מכביש 40, נמצא אחד המקומות היפים והנגישים ביותר לתצפית נוף מרגשת ועוצרת נשימה, על בקעת צין ורמת עבדת. מומלץ מאוד להגיע לכאן בזריחה.
במקום היפהפה הזה, שבהמשך הפך למדרשת בן גוריון, בחר "הזקן" - כפי שנהוג לכנותו - להיקבר, ולצידו קבורה גם רעייתו, פולה. מדי שנה מתקיים במקום טקס אזכרה ממלכתי, ובשאר הימים פוקדים אותו מבקרים רבים.
כניסה: חינם.
למי מתאים: לכל הגילאים, משפחות עם ילדים. * יש נגישות לנכים
איך מגיעים: בווייז "גן לאומי אחוזת קבר בן גוריון". מכביש 40 נפנה מזרחה לכיוון מדרשת בן גוריון, במעגל התנועה נפנה ימינה ולאחר כמה עשרות מטרים בפיצול הכביש נפנה שמאלה, לגן הלאומי אחוזת קבר בן גוריון ונגיע אל רחבת החניה.
תיאור כללי: לאחר שחנינו את הרכב, ניכנס אל שביל הגן שעיצובו מזכיר ערוץ נחל מדברי בין צמחייה עשירה. אורך השביל כ-300 מטרים, והוא מסתיים ברחבה גדולה ופתוחה שבמרכזה קברי דוד בן גוריון ורעייתו פולה. מהרחבה נתמוגג מול נוף מדברי ומיוחד של בקעת צין ורמת עבדת, ואם יתמזל מזלנו - נוכל לפגוש גם יעלים שמסתובבים באזור. מומלץ לסיים את הביקור בפיקניק באזור השולחנות הצמודים לחניה, או להמשיך עם השביל המתפתל מטה לביקור בגן הלאומי עין עבדת.
* חובבי לינת שטח יוכלו לישון ב"חניון הסרפנטינות", הנמצא למרגלות חלקת הקבר בסמוך לנחל צין.
מידע ופרטים נוספים על הגן הלאומי תוכלו למצוא באתר
עין עבדת הוא מסלול רגלי מהיפים בארץ ומתאים לכל המשפחה. הוא מתפתל בתוך נווה המדבר של ערוץ קניון נחל צין המיוחד, ולאורך המסלול ניתן ליהנות מהצמחייה המדברית (אלה אטלנטית, עצי צפצפות, עצי אשל ושיחי מלוח), ממפל עין עבדת ומהבריכה שבאפיק הנחל. בהמשך, נמצאות גם מערות הסלע החצובות ששימשו בעבר את הנזירים להתבודדות. ולפינאלה - נקודת תצפית מרהיבה המשקיפה על ראש הקניון.
כניסה: בתשלום (חינם למנויי "מטמון"). מחירים תוכלו למצוא באתר רשות שמורות הטבע והגנים.
שעות פתיחה בשעון חורף: 16:00-08:00 (שישי עד 15:00). יש להגיע לפחות שעה וחצי לפני הסגירה.
לפרטים נוספים: 08-6554418
למי מתאים: לכל הגילאים, מסלול הליכה מקסים למשפחות (וגם לתינוקות במנשא).
איך מגיעים: לעין עבדת יש שתי כניסות - למסלול הרגלי יש להתחיל מהכניסה התחתונה.
1. כניסה תחתונה: עין עבדת חניון תחתון - בווייז: "גן לאומי עין עבדת, נגב". הכניסה נמצאת בסמוך לאחוזת קבר דוד בן גוריון, לפני רחבת החניה יורדים עם הכביש המפותל עד למטה לכיוון עין עבדת.
2. כניסה עליונה: עין עבדת חניון עליון - בווייז "עין עבדת חניון עליון". הכניסה מכביש 40, בין מדרשת בין גוריון לבין עבדת, פנייה מזרחה המסומנת בשלט חום "עין עבדת", ומשם ממשיכים עד לחניון.
תיאור כללי: אורך המסלול כקילומטר ואינו מעגלי, לכן מהכניסה התחתונה אפשר לעשות אותו הלוך וחזור עד למפל עין עבדת. אם מחליטים לעשות את כל המסלול עד למעלה - נדרש להקפיץ מראש רכב נוסף שימתין בחניה העליונה. זמן ההליכה הוא בין שעתיים לשלוש שעות לכיוון אחד, עד למעלה.
נתחיל את המסלול בסימון שבילים כחול, וניכנס לאט אל תוך ערוץ הנחל הקניוני והמיוחד. נצעד בין מצוקי הערוץ, נפגוש צמחייה מדברית, נראה את בריכות המים החשובות כל כך עבור בעלי החיים המתגוררים באזור זה, ונמשיך עד למפל המרשים. כאן נחליט אם לעלות עד למעלה לתצפית דרך סולמות ומדרגות חצובות, או לחזור בחזרה לרכבים. לאורך המסלול, זכרו להביט גם למעלה ולחפש בשמיים עופות דורסים.
הערות חשובות:
* כאשר הנחל זורם, המסלול הרגלי סגור למטיילים.
* בזמן שיטפון באזור - הכניסה העליונה לתצפית עין מעריף מאפשרת להשקיף על המפל בצורה בטוחה.
* הכניסה למים אסורה בשמורה!
* ניתן להמשיך את המסלול הרגלי עד לגן לאומי עבדת.
מסלול הליכה יפה וחווייתי לילדים, שיכול להיות גם רומנטי ומיוחד לזוגות אוהבים. שילוב של הליכה מהנה, מעבר בנקיקי סלע ודיונות של מדרונות חרסית. לציפורי הלילה שביניכם - המסלול יפהפה ומיוחד להליכה בליל ירח מלא, בזכות סלעי הקירטון הלבנים המאפיינים את האזור. חוויה מומלצת!
כניסה: חינם.
למי מתאים: מצוין למשפחות ולילדים.
איך מגיעים: המסלול קווי עם נקודת התחלה ונקודת סיום.
נקודת ההתחלה: בווייז - "בור חווארים", הכניסה מכביש 40, כ-2 ק"מ דרומית למדרשת שדה בוקר, בשלט המסמן פנייה לבור חווארים. כאן גם המקום להחנות את הרכב.
נקודת הסיום: בוייז - "חניון הסרפנטינות", אותה כניסה מכביש 40 למדרשת שדה בוקר, אחוזת קבר בן גוריון ועין עבדת - בכיכר נפנה ימינה, ודרך השער של רשות הטבע והגנים נרד בפיתולי הכביש עד שנחצה גשר אירי ונחנה בחניון הנמצא מצידו השמאלי של הכביש.
תיאור כללי: המסלול קווי ובאורך של 3 ק"מ, זמן ההליכה נע בין שעתיים לשלוש שעות וניתן לעשות אותו גם בלילה, מומלץ בליל ירח מלא (שימו לב כי מדובר בהליכה מאתגרת יותר בשעות הלילה) וחשוב מאוד להצטייד בפנסים.
מהחניה נתחיל ללכת לכיוון מערב בסימון השבילים הכחול, ונרד לערוץ נחל חווארים. בדרך נפגוש בור מים נבטי גדול שחצוב בסלע, ושימש בעבר לאיסוף מי גשמים. נמשיך ונגיע אל קירות סלע צור שיוצרים קיר סלע חזק, ולאחר מכן ערוץ הנחל מתרחב והמסלול עולה לגבעה עם תצפית יפה על האזור. ממנה נרד מזרחה לערוץ, ונמשיך לתוך פיתול ומעבר בין ערוצי הנחל. בהמשך הנחל מתרחב, והופך לסלע חוואר רך ומתפורר שיוצר נוף של מדרונות דיונה. נמשיך עוד כקילומטר, ונגיע אל סוף המסלול בחניון הסרפנטינות.
במקום הבא תוכלו ליהנות מתצפית רחבה ומרהיבה על כל אזור נחל צין ושדה בוקר, ושבילי הליכה מסודרים בין הסלעים על ההר שיובילו אתכם אל חרותות וציורי סלע מדבריים. בשעת שקיעה, מומלץ לעצור כאן להפסקת קפה או בירה.
המצפור עצמו בנוי מרחבה המשקיפה על רמת עבדת ורכסי הנגב הצפוני, ויש בו לוחות תצפית עם הסבר מפורט על האזור. מדרום, אפשר לראות את שרידי העיר עבדת, ששימשה תחנת מסחר נבטית חשובה על דרך הבשמים, מצפון ניתן להבחין בצוקי נחל חווארים ובמדרשת בן גוריון, ומעליהם אפשר לראות את שדה בוקר ואת מגדל החווה הסולארית. במזרח, מתפתל נחל צין המתחיל בהר הנגב הגבוה, מתחתר בקניון עין עבדת וממשיך מזרחה אל צפון הערבה וים המלח.
כניסה: חינם.
למי מתאים: משפחות עם ילדים (שבילי הטיול לא נגישים לנכים).
איך מגיעים: בוייז "מצפור ליפא גל", חשוב לוודא שאתם מנווטים למצפור הנמצא בדרום ליד הר מחיה (יש גם בצפון). דרומית לשדה בוקר וקצת אחרי צומת ציפורים (לבאים מצפון), תפגשו שלט עם פניה מערבה לחוות כרמי עבדת ומצפור ליפא גל. פנו אל שביל העפר, והוא יוביל אתכם עד למצפור שבמעלה הגבעה.
תיאור כללי: את ציורי הסלע שבמצפור תוכלו לפגוש דרך שני שבילי טיולים:
1. מסלול אדום: מעגלי קצר - אורכו כ-500 מטר ומשך ההליכה הוא כחצי שעה.
2. מסלול ירוק: מעגלי ארוך - אורכו כ-1.3 ק"מ, ומשך ההליכה הוא כשעה וחצי.
החרותות וציורי הסלע נחקקו בעיקר בסלעי גיר בהירים המכוסים פטינה - ציפוי בעל גוון כהה, שנוצר כתוצאה מתרכובות קרקע ומינרלים שבאים במגע עם קרני האור והמים. בחרותות הסלע יש כתובות בשפות עתיקות וכן איורים של בעלי חיים, דמויות אדם, סימנים שונים וסמלי שבטים בדואים, דרכם העבירו מידע על שמות השבטים ומיקום מקורות המים במדבר.
סימנים אלה סייעו למתיישבים הקדמוניים לתקשר זה עם זה, ושימשו עבורם כ"שפת המדבר". מגוון החרותות בהר מחיה מייצג תקופה של בערך 6,000 שנה - החל מראשית הברונזה הקדומה, דרך הברונזה הביניימית ועד הוואסמים, שנחרתו בעשרות השנים האחרונות.
נצלו את התקופה הזו לטיולים, בחרו לכם מקום או אתר מועדף וצאו ליהנות מקסם המדבר. אם תרצו לשלב מסלולי הליכה ארוכים יותר או לצאת לטיול ג'יפים, בקרו גם בעין עקב ובמעלה דבשון, טפסו אל חוד עקב או פשוט סעו בשבילי השטח של נחל צין והסביבה, ותיהנו מהנוף המדברי המשגע.
מיכל פישר היא מנחת סדנאות, טיולים ומפגשי טבע בהתאמה אישית, יוצרת ערכת הקלפים "תמונה למחשבה" ובעלת עמוד הפייסבוק "מיכל פישר - אדם וטבע".