אחרי שבדקנו מה יש לאזורים שונים ברחבי הארץ להציע לכם – הגיע הזמן לבדוק את צפון הנגב. האזור המשלב בין טבע ירוק לשער המדבר בדרום המדינה. יש כאן מגוון פעילויות לא צפויות, תוך שמירה על ההנחיות במקומות יפים ובמפגש עם אנשים מרגשים וכמובן, אוכל טוב.
כתבות נוספות בסדרה - חופשה ישראלית
להכין ולטעום בירה ביתית: מושב תלמי יפה
את הטיול שלנו התחלנו בחצר האירוח של הדס קרמזין, שהקימה מבשלת בירה ביתית המציעה סדנאות, מפגשי חשיפה ואירוח ביתי למפגשי טעימה והיכרות עם עולם הבירה - באווירה אינטימית.
"אחד הדברים שאנחנו הכי אוהבים זה לארח אנשים", הסבירה לנו קרמזין בחיוך מזמין. במקום תוכלו למצוא את כל הכלים וחומרי הגלם שתצטרכו כדי להכין בירה בעצמכם בבית ואם אתם במוד יותר עצלני – תוכלו פשוט להגיע ולטעום לפחות חמישה סוגי בירה שונים. בעלי המקום מציינים כי "כל הבירות מבושלות במקום בתוך סירים גדולים ולא במכולות תעשייתיות".
פרטים נוספים: אתר קרמזינה, מושב תלמי יפה. פתוח בימים ראשון עד שישי, בתיאום מראש למבקרים פרטיים, זוגות וקבוצות קטנות.
מחיר: מפגש חשיפה לעולם הבירה וטעימות מקרמזינה, כולל נשנושי בירה - 120 שקלים לאדם.
ספינג' ומופע מוזיקלי במאהל של מיכה: נתיב העשרה
נסיעה קצרה מתלמי יפה הובילה אותנו למושב נתיב העשרה. שם תוכלו לבקר בשני מקומות יוצאי דופן.
הראשון הוא המאהל של מיכה ביטון – מוזיקאי שהקים בחצר ביתו מתחם ענק המשלב בין מזרח ומערב.
בשיחה אינטימית עם ביטון, דיברנו על החוויה שלו כאומן יוצר וכאיש משפחה, על ההתמודדות עם המציאות הביטחונית, על היופי, האופטימיות והכמיהה לשלום. הוא הראה לי את הסטודיו "שבו הכל קורה", ואת סדנאות הקרמיקה של אשתו.
"כל זה מתחבר לאהבתי להופעות, לקהל, לאנשים שבאים לפה", הסביר ביטון. מעבר למוזיקה, לתה ולעוגיות וללא מעט ערק שיציעו לכם – תוכלו גם להשתתף בסדנאות קרמיקה.
פרטים נוספים: עמוד הפייסבוק המאהל של מיכה, נתיב העשרה, ההופעות מתקיימות בימי חמישי בערב במהלך חודש אוגוסט. בתוכנית קבלת פנים עם הרבה ספינג' מרוקאי והמופע "בין שדרות לירושלים".
מחיר: מופעים נוספים בתיאום מראש. 70 שקלים למבוגר, 25 שקלים לילד.
לקשט אבנים ב"נתיב לשלום": נתיב העשרה
לאורך הנסיעה במושב תוכלו לראות, למעשה כמעט מכל נקודה, את החומה המפרידה בין המושב לעזה. "אנחנו סובלים מאוד מהמציאות הזאת כבר שנים רבות", מספרת צמרת זמיר, שהחליטה שאפשר להפוך משהו מפחיד לצבעוני ויפה, משברי הקאסמים ועד לחומת ההפרדה.
זמיר - קרמיקאית ואמנית, הייתה רגילה לקבל קבוצות גדולות לביתה לפני הקורונה. היא יזמה את "נתיב לשלום" - יצירת פסיפס משותפת, של אלפי אנשים יחדיו, למען התקווה, האהבה והשמחה בין בני האדם. היצירה נמצאת על חומת המגן, בסמוך לבתי מושב נתיב העשרה, ונראית למתבונן משני צידי החומה. היא משתרעת על גבי חומות המגן האפורות ומשנה לחלוטין את אווירת המקום.
בסיום הביקור בביתה של זמיר תוכלו לצאת עם אבן שתבחרו, כשהיא מקושטת בציורים ומעוטרת במילים בשלוש שפות: עברית, ערבית ואנגלית, עם מילים כמו שלום, תקווה, שמחה, בריאות, אושר, אהבה ועוד. בצד השני של האבן - כל אחד לוקח רגע לעצמו וכותב משאלה לפני שמגיעים ומדביקים אותה על החומה.
כל האבנים יחדיו יוצרות פסיפס ענק בצורות של בית, פירות, כיתובי ענק כמו המילה "שלום" בשלוש השפות (זמיר הסבירה שזה מופנה כלפי עזה שיוכלו לקרוא את זה) וגם יונת שלום ענקית. "כל אבן בחומה זה בעצם מבקר מהארץ ומחו"ל שהגיע, שמע את סיפור החיים שלנו כאן בעוטף עזה וראה שהחוסן שלנו והאהבה שלנו גוברים על הפחד, זה הכוח שלנו שאנחנו פועלים ביחד ויוצרים את התקווה".
פרטים נוספים: אתר "נתיב לשלום", מושב נתיב העשרה. פתוח בימים ראשון עד שבת, בין השעות: 9:00 עד 16:00. בימי שלישי הקרנת ערב בשעה 20:00.
מחיר: כניסה 25 שקלים.
קטיף בננות ומסעדת שף ביתית: מושב עין הבשור
מנתיב העשרה נסענו למושב עין הבשור, שהוקם בשנת 1982 על ידי מפוני חבל ימית שבסיני. המושב הפסטורלי התברך בגידולי חקלאות רבים ומציע לכם מקום שקט ומבודד לאגור בו כוחות ולהתכונן לעוד יום של שוטטות באזור.
התארחנו אצל רחל ושלמה פלדמן, בעלי ארבעה צימרים בשם "חוות התבלינים". הצימרים, בבקתות העץ הסמוכות לביתם, מתאימים לזוגות ולהרכבים של עד שישה אנשים.
בתוכם תוכלו למצוא רהיטי עץ בעבודת יד, מטבח מאובזר, ג'קוזי, מיטות נוחות וטלוויזיות. אבל מעבר לכך – תוכלו לצאת החוצה וליהנות מחצר גדולה מלאה בכל טוב ולתצפת על המרחבים הגדולים של המושבים והקיבוצים.
ברחבי הגינות כאן תוכלו למצוא חצילים, בננות, ענבים, מלפפונים, רימונים ושאר ירקות לצד הרבה מאוד צמחי תבלין.
מחיר: עלות לילה בצימר נעה בין 500 ל-600 באמצע שבוע וסוף שבוע - בהזמנת שני לילות. ילד בתוספת 100 שקלים ללילה. (ארוחת בוקר בתשלום נוסף).
אין הרבה אפשרויות קולינריות במרחק נסיעה קצר במעין הבשור. לכן הטיפ שלנו הוא להזמין מראש מקום במסעדת שף ביתית במושב.
בני הזוג ליבנה - נירה ונחמיה יארחו ויבשלו עבורכם בביתם ארוחה מתוחכמת ויוקרתית באווירה כפרית וידידותית, כשהכל בשילוב המעניין שבין מסעדה לבית. בני הזוג סיפרו כמה הם אוהבים לארח ועל האח"מים שהגיעו לאכול בין כותלי ביתם. בהם, הנשיא לשעבר שמעון פרס ז"ל, שר הביטחון בני גנץ ועוד רבים נוספים.
פרטים נוספים באתר בית ליבנה
ואפשר גם במלון: "ארץ צאלים"
אם אתם מחפשים בריכה קרירה להשתכשך בה בימים חמים אלו או שפשוט מתחשק לכם להניח את הראש במלון - בקיבוץ צאלים מחכה לכם מלון "ארץ צאלים".
יש כאן 51 חדרי אירוח בין שטחי הקיבוץ הגדולים במלון צמוד קרקע. "השתדלנו לשזור בעדינות לתוך החדרים את החוויה שלנו, לצד השקט והשלווה". סיפר שלמה ווילר, מבעלי המלון.
קבלת האורחים נעשית באופן עצמאי מחוץ למבנה בשטח הפתוח בעמדה שבה מחכה המפתח לצד הרבה אלכוג'ל. ווילר הסביר על שיתוף הפעולה המתבקש מצד הצרכן הישראלי: "שפתאום מקבל שירות שהוא שונה ממה שהוא בדרך כלל רגיל, אבל בסך הכל זה באמת עובד בסדר, אנשים מבינים את הסיטואציה". המקום גם מציע טיפולי ספא, סאונה יבשה, פאב ”הבאר” ואת מוזיאון “מורשת צאן ברזל".
מחיר: לינה באמצע השבוע: מחיר לזוג החל מ-575 שקלים, בסוף שבוע החל מ-665 שקלים. המחיר כולל ארוחת בוקר.
וואטסו באמצע המדבר: גבעות בר
מקיבוץ צאלים המשכנו צפון-מזרחה לעבר מושב גבעות בר. "במרחבי המדבר מחפשים משהו עמוק וחוויה משמעותית פנימה", הסבירה לי עינת צרפתי כהן, בעלי מתחם האירוח.
בעינות בר תוכלו לעבור טיפול וואטסו – שיאצו במים. אז מה זה בדיוק אומר? נכנסים לבריכה עם מים בטמפרטורה של 35 מעלות לטיפול אחד על אחד, כלומר רק המטפל/ת ואתם, למשך 45 דקות עם מוזיקה בתוך המים, הגוף של המטופל צף ומרחף "ואנחנו עובדים יחד עם הגוף דרך מתיחות לחיצות ותנועות שמשחררות את הגוף, ובעיקר לוקחים את הנפש, הנשמה, את הרוח שלנו, למסע מאוד-מאוד רחב, מאוד משמעותי", לדברי צרפתי כהן.
מעבר לטיפולים, המתחם יציע לכם פינות ישיבה מחוץ למים ובתוך המים. בנוסף, תוכלו להשלים את החוויה ולאכול כאן ארוחות מתוצרת מקומית.
ישנה אפשרות גם לישון במקום בסוויטות שיכולות לארח עד 15 אנשים ובחדרי בוטיק אינטימיים.
מחיר: טיפול וואטסו: 350 שקלים באמצע שבוע, 390 שקלים בסוף שבוע. אירוח בסוויטה עם ארוחת בוקר וטיפול זוגי במהלך חודש אוגוסט החל מ-1,650 שקלים.
ללכת לאיבוד במבוך תבלינים: ניר משה
התחנה הבאה שלנו היא מבוך התבלינים של אלי ומרים שדה במושב ניר משה. בני הזוג, שהכירו בארץ לאחר שאלי עלה מעיראק, הקימו את ביתם במושב ומנסים לחנך את הדורות הצעירים לאהבת הארץ דרך הרגליים.
השניים עושים זאת בדרכים מקוריות כמו יצירת סמלי המדינה מגזעי עץ ופיזור של עצי שבעת המינים בחצר ביתם.
המבוך, שכולו עשוי מצמחי תבלין ובושם, משתרע על שטח ענק שבו ילדים וגם מבוגרים יכולים להשתעשע, לטעום, להריח ולחוות את מיטב צמחי הבושם הישראליים שיש למדינה להציע – והכל אורגני וטבעי, מה שגורם גם לכוורת הדבורים שלהם לחיות בהרמוניה לצד המבקרים (משום שאין תרסיסים לא טבעיים שמרגיזים אותן, הסביר שדה).
שדה הסביר לנו מה כה מיוחד במבוך: "לחוות חוויה של מגוון הריחות והטעמים שישנם כאן, הילדים מתרוצצים ומבלים כאן כשההורים מקבלים הסברים ויוצאים עם שקיות ריח טבעיות הביתה".
שדה הודה כי המחסור בקבוצות פוגע מאוד בהכנסה שלו אך הסביר כי החיים המורכבים גם כך בעוטף עזה הרגילו אותו להתכונן לימים קשים יותר. כרגע הם פותחים את שעריהם לקבוצות קטנות בלבד. בני הזוג גם מציעים סיור לילי עם פנסי אצבע.
מחיר: 25 שקלים - מבצע לקיץ.
קצת היסטוריה והרבה טבע: קיבוץ רוחמה
כשחושבים על התיישבות יהודית בנגב, חושבים על בן-גוריון אבל מסתבר שהוא לא היה הראשון. אתר ראשונים ברוחמה, ששופץ ונפתח מחדש, יחשוף בפניכם את ההיסטוריה של ההתיישבות הציונית הראשונה בנגב.
תוכלו לראות לצד כלים חלקאיים משנות ה-50 גם שרידי מטוס מצרי שהופל בשטח הקיבוץ, משוריינים ממלחמת השחרור וחפצים הקשורים באנשי רוח חשובים בתקופת העליות, בהם: יוסף לישנסקי, ציפורה זייד, לורנס איש ערב ועוד.
קיבוץ רוחמה נהרס שלוש פעמים וכל פעם הוקם מחדש. האתר משלב את סיפורו המיוחד של המקום, שחזור של באר מים שפעילה היום כמו פעם, בליווי סרטון וטיול באזור אל מגדל התצפית המשקיף אל נוף הבתרונות.
פרטים נוספים: ניתן להגיע באופן עצמאי למקום ולהיכנס אליו בכל זמן, בתיאום מראש. אתר ראשונים, קיבוץ רוחמה. בנוסף, ישנה אפשרות לסיור מודרך.
מחיר: הדרכה באתר הראשונים 15 שקלים לאדם.
ואיפה אוכלים?
בין האטרקציות והצימרים – ישנן כמה אפשרויות קולינריות באזור, שלא נוכל להתעלם מהן. אנחנו אומנם נמצאים בתקופה לא ודאית, בעיקר בהקשר מצבן של המסעדות, עם זאת אנחנו מנסים לשמור על אופטימיות לצד העובדה שתמיד תוכלו לעשות פשוט "גזור ושמור", לתקופה שבה המסעדות ייפתחו כסדרן.
להביא את תל אביב לדרום: מסעדת סינס
מסעדה זו, הנמצאת בצומת גבים, דוגלת בשילוב בין הים והיבשה. אם אתם אוהבים בשר ופירות ים - זה המקום האידיאלי עבורכם.
בין מנות הדגל תוכלו ליהנות מעוד מנות נוספות פרי יצירתו של הבעלים, שבעברו שימש כשף במסעדות נחשבות כמו "גוצ’ה", "לוקאס" ו"שה רומי", שבמרכז הארץ.
הבעלים הגשים חלום ישן והקים מסעדת שף קטנה וביתית המתמחה במאכלי ים ובשרים. מטרתו הייתה להביא את תל אביב לאזור הדרום מבחינת רמת האוכל והשירות במחירים נוחים. תפריט הבר כולל גם קוקטיילים מרעננים ויינות בוטיק מקומיים.
אווירה ברזילאית: מסעדת מידס
המסעדה, שבקיבוץ ברור חיל, תראה לכם איך משלבים בין מרחבים ירוקים, אווירה דרום אמריקאית ואוכל טוב.
הבעלים הברזילאי, נתן גלקוביץ', שעלה ארצה לפני 20 שנה, תמיד חלם להקים כאן בית ומטבח עם טעמי ילדותו ועשה זאת. למה דווקא כאן? "גם בעד מיליון דולר לא הייתי פותח את המסעדה בתל אביב".
גלקוביץ' פתח את המסעדה לפני 13 שנה אחרי שבתו נהרגה מפגיעת פצמ"ר בנתיב העשרה והחליט לבשל לאנשים את האוכל שהיא כה אהבה, שהוא נהג להכין לה. המסעדה תיתן לכם אווירה קיבוצית-דרום אמריקאית שקטה ואינטימית כשברקע שירי ה"בוסה נובה" ישלימו את המלאכה ויסגרו את הפינה החסרה אחרי יום טיול ארוך ועמוס בחוויות.
במסעדה תוכלו ליהנות ממיטב המנות של המטבח הברזילאי. יש כאן מענה לאוכלי בשר כמובן אך גם לאוהבי דגים, פירות ים וגם לצמחוניים, זאת בנוסף לקינוחים מפתיעים. תר המסעד
במסעדה תוכלו ליהנות ממיטב המנות של המטבח הברזילאי. יש כאן מענה לאוכלי בשר כמובן אך לאוהבי דגים, פירות ים וגם לצמחוניים, זאת בנוסף לקינוחים מפתיעים.
מסעדת מידס, קיבוץ ברור חיל, ימים חמישי ושבת בין השעות 18:00 עד 23:00 וביום שבת החל מ-12:00 ועד 23:00.
בשרים כמו בארגנטינה: מסעדת פטגוניה
ואם בדרום אמריקה עסקינן – בצד השני של הכביש - בקיבוץ אור הנר, שהוקם על ידי עולים מארגנטינה תמצאו מענה נוסף לבשר איכותי.
מדובר בעולים שהתגעגעו יותר מדי לבשר המולדת והחליטו להקים מסעדה בקיבוץ. המסעדה מתמחה בבשרים העשויים על פריז'ה (גריל) לוהטת של גחלים. יש כאן מגוון בשרים כמו אסאדו, אנטריקוט, צ'וריסו ועוד, מלווים בסלטים, אמפנדס, יין אדום וקינוחים.
חשוב לציין כי במהלך אוגוסט, יתקיים אירוע "דרום בעשר" באזור - שבוע שבו תיירנים רבים מציעים פעילויות ומנות בעשרה שקלים בלבד: סיור שקיעה במבוך מרים, הדרכה ברוחמה ועוד.