הגענו למצפה-רמון ביום חמישי אחר הצהריים. השמיים כבר החלו להיצבע אדום. השקט של המדבר החל לחלחל פנימה, ולהשקיט את הרעשים. מגפת הקורונה מבחינתנו נשארה במרכז. כאן, באוויר הפתוח של המדבר, היא מאבדת אחיזה. זה הזמן לסוף שבוע באחד המקומות הכי מיוחדים שיש למדינה הקטנה שלנו להציע. תחליף לחו"ל, לפחות בתקופה הקרובה.
למה מצפה-רמון אפשר לשאול, ודי בצדק. יש את אילת, יש את הצימרים בגליל, בכולם הקורונה פגעה, אז איך הגענו דווקא למצפה-רמון? העיר הקטנה שתושביה חיים מהתיירות, בדומה לאילת, חטפה בחודשים האחרונים מכה קשה והעתיד לא ברור. אבל בניגוד לאילת ולצימרים בצפון, מצפה-רמון היא עיר מדבר שהתבססה בעיקר על תרמילאים ותיירים מחו״ל, שבבוקר אחד פשוט הפסיקו להגיע - וזה קרה בדיוק בתקופה הכי טובה, כשמזג האוויר האביבי מושלם.
אז כשהזמינו אותנו לבוא ולחוות מה יש למקום להציע למשפחות שמחפשות מקום לברוח אליו כששערי המדינה סגורים, קפצנו על ההזדמנות וקיבלנו סוף שבוע מושלם.
מצפה-רמון היא מקום שונה. כנראה שזה משהו באוויר ובאנרגיה, שמקבץ אליה צעירים, אמנים, אנשי רוח וכאלה שהחליטו להימלט מתל-אביב ולחפש מפלט. המקומיים, אלה שנולדו במצפה, בדרך כלל מאמצים את גלי ההגירה אליה בזרועות פתוחות, והשילוב הזה יוצר משהו ייחודי. מעין נווה צדק תל-אביבית שהתמקמה בגובה של 900 מטר מעל פני הים, צופה לנוף מהפנט.
גם מזג האוויר כאן הוא פלא. המחשבה הראשונית שלנו הייתה שהולכים למדבר והחום יכריע אותנו. סוף השבוע אליו הוזמנו היה אחרי כמה ימים של שרב קשה, והתלבטנו אם בכלל לנסוע. אבל כמו רבים גם אנחנו טעינו לחשוב שהמדבר הוא מקשה אחת. מצפה, כמו שקוראים לה המקומיים, היא אמנם במדבר, אבל בגלל הגובה, האוויר פה בקיץ נעים ביום וקריר בלילה. כמובן שיש ימי שרב קשים אבל כשהמצב במרכז בלתי נסבל, כאן דווקא היובש והגובה מאזנים את העומס. בכל מקרה, גם בקיץ כדאי שתיקחו אתכם משהו ארוך כי (רמז קטן להמשך) בסיור הכוכבים הלילי במכתש תזדקקו לו מאוד.
אפשרויות הלינה במצפה מגוונות. יש כמובן את מלון בראשית היוקרתי והמפנק, אבל מתברר שאת רבים מאלה שמגיעים לבראשית, מצפה פחות מעניינת. הם באים להתפנק בחדרים מעוצבים מול המדבר, ומפסידים את מה שיש לעיר להציע. אבל עבור מי שמחפש חופשה אחרת, משפחתית יותר ובאווירה צעירה - יכול למצוא מקום באחד הגסט האוסים והמלונות הקטנים והזולים בעיר, או בחאנים כמו חאן "צל מדבר" הממוקם על קצה המצוק. נכון, זו לא רמת פינוק של מלון בוטיק, אבל לסוף שבוע משפחתי, שבו כמעט ולא תראו את החדר, זה בהחלט מספק - והמחיר אטרקטיבי.
מי שגילו את מצפה בשנים האחרונות הם צעירים אחרי הטיול הגדול בדרום אמריקה ובמזרח, שמצאו בה את "הודו הקטנה" ומתמקמים בה לתקופה כדי ליהנות מהאווירה, השקט והקהילתיות שהיא מציעה.
עכשיו, כששערי השמיים סגורים, בונים בעיר המדברית גם על החיילים המשוחררים והצעירים הרבים שתכננו את הנסיעה הגדולה שלהם למזרח הרחוק, וייאלצו בתקופה הקרובה לדחות את הטיול ולהחליף אותו בירידה למדבר. השכירות זולה, וכך גם הלינה בגסט האוסים, ובליבה של מצפה התפתח בשנים האחרונות רובע דרך הבשמים כאזור בילוי עם ברים, מסעדות, גלריות ובתי קפה ואפילו מועדון ג'אז.
אז מה עושים בסוף שבוע במצפה? הנה כמה טעימות על קצה המזלג.
סומסומיה | מסעדה טבעונית מפתיעה
את סוף השבוע פתחנו עם סדנת אוכל טבעונית של השף אבישי נגר, שפתח במצפה־רמון מסעדה לבנטינית טבעונית שפועלת בשבתות בלבד. נגר, שף צעיר שבאוכל שלו מורגשת השפעה מקסיקנית לצד המטבח הים-תיכוני, מספר שהביקוש לסדנאות גדל בשנים האחרונות כמו הביקוש לאוכל טבעוני בכלל.
המנות המוגשות מפתיעות (עראייס טבעוני עם מילוי כרובית בטעם שווארמה), מרעננות (גספצ'ו עגבניות שרי צהובות) וטעימות מאוד (פולנטה רכה מתירס טרי, פטריות חמות, ירוקים, ריחן וקריספי תירס). התפריט מתחלף מדי שבוע וכדאי ליצור קשר לפני כדי להזמין מקום.
הר בוקר 12 I לפרטים: 054-6477470
האור-חאן | לינה עם אווירה מוזיקלית
את אחד מהלילות במצפה-רמון, העברנו באחד החאנים החמודים בעיר שהקים שרון מאור. מאור, מוזיקאי, משורר ואיש רוח, עזב את תל-אביב לפני שנים, נדד בארץ והתיישב במצפה-רמון בגלל האנרגיה שיש במקום. הוא כותב שירים ולא מפסיק להופיע, ואווירת המוזיקה מורגשת בכל פינה בחאן שממוקם ברובע דרך הבשמים.
בחלל המרכזי יש במה קטנה, אליה מגיעים מדי פעם להופיע אמנים, חברים של שרון, ומדי שבת הוא עורך במקום קבלת שבת מוזיקלית עם הגיטרה. גם אנחנו הצטרפנו לקבלת שבת שכזו, והאווירה הייתה קסומה. שרון וחברים ניגנו על רקע השקיעה, האורחים הצטרפו בשירה והייתה תחושה נפלאה של אחווה ושלווה.
כמו הרבה מקומות במצפה-רמון, גם כאן לא מדובר באירוח מתוחכם. במתחם חלל מרכזי, חדרי אירוח פרטיים עם מקלחות ושירותים, בית קפה-מסעדה, גלריות ללינה משותפת ועריכת סדנאות, חלל פנימי לכנסים, אוהל אירוח בחצר, אזור קמפינג ופינות ישיבה. יש גם מטבח חדש ומאובזר לאורחים, ומקלחות ושירותים ציבוריים.
בגלל המגוון הגדול המתחם מתאים ללינת משפחות, מטיילים עצמאיים וקבוצות. בתיאום מראש המקום מספק גם תוכן ייחודי שמותאם למטיילים ולדרישות שלהם כמו מופעים במכתש, סדנאות תנועה יצירה ותוכן, טיולי שטח, טיולי רועים עם הבדואים שמתגוררים בסביבת מצפה (פרטים בהמשך) וימי נוודות.
שימו לב: למאור יש שני מקומות ברובע דרך הבשמים שקרובים זה לזה. אחד המקומות משודרג יותר והמחיר בהתאם.
מחירי הלינה (כל החדרים ממוזגים): לינה בגלריה - מ-100 שקלים למבוגר ו-80 שקלים לילד; לינה באוהל בנוי פרטי משודרג - 140 שקלים למבוגר ו-120 שקלים לילד; לינה באורחן - מ-260 שקלים לאדם; לינה בחאן רמון - 390 שקלים לאדם. לרגל היציאה מהבית אחרי ההסגר, מציעים במקום 20% הנחה על המחירים לכל סוגי הלינות עד 1 באוגוסט.
הר בוקר 13 | לפרטים: באתר
מעבר | לא רק מקום לישון בו
ברובע הבשמים תמצאו עוד מקום לינה מקסים בשם "מעבר". במבנה תעשייתי ששופץ לפני ארבע שנים, ושימש במשך 17 שנה את להקת המחול אדמה, הקימו דן לוי ויניב בר-נכון, זוג חברים מירושלים, מקום שבו הם יכולים לעשות מה שהם הכי אוהבים - לארח אנשים וליצור חיבורים ביניהם.
יחד עם קבוצה של חברים ומתנדבים מכל העולם הם שיפצו, ניקו, צבעו וסידרו את ההאנגר ופתחו מתחם אקלקטי לפסטיבלים, אירועים וסדנאות תוכן המשלב בתוכו אירוח תיירים וישראלים במגוון רמות - מצימרים, דרך חדרים פשוטים ועד ללינת קמפינג ולינת קבוצות.
השם "מעבר", אולי מרמז על הכוונה שלהם לספק מעבר ללינה גם חוויה עשירה בתוכן איכותי ומקומי. כשביקרנו שם מצאנו צעירים ממדינות שונות, מנגנים בגיטרה ויושבים בחצר המקסימה או על הבר במתחם. "אנחנו מארחים מטיילים מכל העולם ומהארץ בווייב צעיר ואלטרנטיבי, וכל המהות היא לחבר בין אנשים", אומר לוי. ובאמת יש במתחם מיני מקומות מפגש שמאלצים יצירת קשר בין האורחים. "מגיעים לפה לבד ויוצאים יחד", הוא אומר.
אבל לא מדובר רק בתרמילאים צעירים. יותר ויותר משפחות שגילו את המקום, מאמצות אותו כבסיס לטיול במדבר ובאזור מצפה. "לא צפינו את זה, אבל ילדים עפים על המקום. וברגע שהילדים נהנים - גם ההורים נהנים. יש צבעוניות ופתיחות, ויש להורים שקט", אומר לוי.
קחו בחשבון שמדובר בלינה פשוטה ולא מתחכמת, ושיש גם חדרים פרטיים וגם אופציות משותפות וחללים לקבוצות. גם ב"מעבר" מציעים לאורחים טיולים ופעילויות במדבר, סדנאות שונות וסיורים, וכדאי לברר במקום.
מחירים: מ-70 שקלים ליחיד בחלל משותף - ועד 300 שקלים לחדר למשפחה. השירותים והמקלחות משותפים כמו בחאן. יש ארוחות לקבוצות בהזמנה מראש.
הר בוקר 4 | לפרטים: 08-9495967
חאן צל מדבר | להתחבר לטבע באוהל אקולוגי
למי שמעדיף לינה יותר מדברית, החאן האקולוגי "צל מדבר" - ששוכן בין הגבעות הסמוכות לעיירה מצפה-רמון ומשקיף על מכתש רמון - הוא המקום. החאן, שהקים זיו ספקטור לפני 30 שנה, הוא חוויית מדבר אמיתית. מרגישים את החיבור לטבע ולשקט, מול הנוף המשתק של המכתש והזריחות עוצרות הנשימה שהוא מספק. אמנם צריך להשקיע ולהתעורר בחמש וחצי בבוקר, אבל זה שווה את זה. גם הלילה בחאן הוא חוויה. יש פינות שונות להבעיר קומזיץ קטן ולתת לשמיים לדבר, והם בהחלט מדברים.
כל המבנים בחאן נבנו בבנייה קלה חכמה מחומרים ממוחזרים ואבן מקומית, כדי ליצור הרמוניה עם הסביבה והנוף העוטף את החאן. זיו קורא להם "אוהלוגים", והם עשויים מקירות אקולוגיים בשילוב חומרים ממוחזרים ואדמה מקומית, וסופגים את חום המדבר ביום - ושומרים על הטמפרטורה צוננת בלילה. אבל בגלל הקורונה שעצרה את התיירות מחו"ל ומאלצת גם את זיו לפנות לקהל מקומי, הותקנו בכולם גם מזגנים.
זיו, שהקים את החאן ונלחם על קיומו מול כל הקשיים הבירוקרטיים, הוא טיפס מרתק ואיש שיחה מעניין. ואם אתם כבר שם, שבו איתו לאיזו כוס יין מעולה שהוא מפיק בעצמו מכרמים שפזורים בוואדיות ובמדרונות הר הנגב, ותלמדו ממנו על מצפה-רמון של אז והיום ועל החיים במדבר. ליקב שלו קוראים "רוג'ום", ואת יינות הבוטיק אפשר לקנות בלעדית בחאן.
ביולי אוגוסט נערכים בחאן לחבילות של חופשוני סוף שבוע למשפחות מחמישי עד שבת, שיכללו גם אירוח וגם פעילות משולבת של סיורי עקרבים ליליים וטיולים מודרכים, תצפיות כוכבים וקבלת שבת במדבר עם מוזיקה ויין ומדורת השבט - ארוחת פוייקה מפנקת. כמו בחאן, יחידות הלינה חולקות מקלחות משותפות, אבל כחלק מהתו הסגול כל "אוהלוג, מקבל יחידת שירותים נפרדת ופרטית (לא צמוד לחדר).
מחירים: מ-80 שקלים לאדם בקמפינג - ועד 340 שקלים ללילה ליחידה זוגית (לינה בלבד). אפשר להזמין ארוחה בגלריית האבן (תפריט פיקס ומוזמן מראש), וארוחות בוקר.
שד' קק"ל 1 | לפרטים: באתר
גן לאומי צבעי הרמון | אגם בלב המדבר
אם הגעתם למצפה, אל תוותרו על ביקור בגן הלאומי צבעי הרמון היפהפה שנחנך רק לאחרונה. כחלק משיקום המכתש, הוקם גן גיאולוגי לאומי שחושף תופעות גיאולוגיות מרתקות. במהלך העבודות במקום, שוקמו מחצבות החרסית והוכשר ציר המכונה "ציר צבעי רמון" שעובר בין מצוקים יפהפיים של צבעי שכבות הקרקע השונות שנחשפו במהלך שנות החציבה. כל מבני המחצבה סולקו מהשטח, למעט תנור אפיית החרסית הענק שעדיין ניצב במקום.
הציר מחבר את כביש 40 לחניון בארות, אורכו כ-7 ק"מ והוא מסומן בסימון שבילים כחול. אנחנו הגענו אל הפארק ביום חם, וכ-400 מטר מהכניסה לפארק נגלה לעינינו אגם קטן ומקסים. לגלות מים במדבר זו חוויה שלא משאירה אף אחד אדיש - ותוך כמה דקות מצאנו את עצמנו מתרעננים במים הקרירים. מתברר שבפארק כמה גבי מים שנוצרים בחורפים גשומים, ומספקים אופציה מעולה להתרעננות קלה בסוף הטיול.
אגם גדול ומוכר יותר נמצא לא רחוק משם, כמה קילומטרים לכיוון מצפה-רמון על כביש 40. הוא נקרא "אבן, רוח, מים". בלב המכתש היבש, בין הגבעות המדבריות, נוצר בחורף אגם בשטח מחצבה ישנה שכבר אינה פעילה. "הים של מצפה" קוראים לזה, והמקומיים מגיעים לכאן כדי לטבול או להשתזף על שפת האגם הקטן שיצר הטבע בלב המדבר.
איך להגיע: מכביש מכתש רמון (כביש 40, בין סימני ק"מ 86–87), כ-3.5 ק"מ אחרי שתעברו את הכניסה לאתר "אבן, רוח מים", פונים מזרחה אל הפארק. מאחר שקו הפרדה לבן לא מאפשר פנייה שמאלה לבאים ממצפה-רמון -צריך להמשיך עוד כמה מאות מטרים, ולבצע פניית פרסה בזהירות ולחזור אל הכניסה לגן (או: כתבו פארק צבעי רמון בווייז).
רובע הבשמים | אספרסו בסטודיו וגלריות ייחודיות
רובע דרך הבשמים הוא מתחם של האנגרים בכניסה לעיר, שהפך מאזור תעשייה אפור - למתחם שוקק חיים. נמצאים בו מקומות לינה ייחודיים, מסעדות, ברים וגם מאפיית הבוטיק "לשה", שממלאת את הרחוב הקטן בריח מגרה של לחמים ועוגות. ממול תמצאו חנות יד שנייה מסקרנת, ולא רחוק משם נמצא גם פאב "הברך" המיתולוגי.
סטודיו בקסטייג' | קפה ושיחה על אמנות
רוני הרמן ואליאן דבש-הרמן הקימו את בית הקפה שלהם ברובע דרך הבשמים במצפה-רמון לפני שנתיים, ובשביל רוני מדובר בסוג של הגשמת חלום. לא מדובר בעוד בית קפה - אלא במתחם לאמנות ואירוח. "זה בית קפה פריזאי עם גלריה לאמנות, ואנחנו מקרינים עבודות וידיאו ותערוכות מתחלפות", אומר רוני שבכלל עוסק בעריכת סרטים לקולנוע, ואולפן העריכה שלו נמצא בגלריה מעל חלל בית הקפה.
כמו רבים, גם הוא הגיע למצפה מתל-אביב לפני שש שנים אחרי 25 שנה בתחום הקולנוע. "היה לי סטודיו דומה בשדרות רוטשילד בתל-אביב המון שנים, אבל המדבר תמיד קסם לי. לפני שש שנים הגעתי לסוף שבוע למצפה עם חברה והוקסמתי, וממש התבאסתי לחזור לתל-אביב. כביכול הכל היה סבבה - עבודה, כסף מעמד, אבל לא היה לי כיף ומצפה התחילה להופיע לי בחלומות. ואז, ממש כמו בסרטים, חיסלתי הכל בתל-אביב והעברתי את כל הקליינטורה והיצירה לבקסטייג' במצפה", אומר הרמן.
אל בית הקפה מגיעים כמובן תושבי מצפה לשתות אספרסו בבוקר, ולדברי הרמן גם לדבר על אמנות, כמו באירופה במאה ה־19. "כמובן שאליהם מצטרפים עוברים ושבים, אנשים ומשפחות שנוסעים מאילת צפונה או מתל-אביב דרומה, ועוצרים לשתות משהו קר בלב מדבר. ברגע שהם נחשפים - קשה להם לצאת. "יש לנו אחריות לתת לכל מי שבא ללב המדבר מקום נעים לשכוח את הצרות, ולשתות קפה טוב ולשמוע מוזיקה טובה".
בית הקפה ממוקם ברובע דרך הבשמים שהולך ומתפתח, ומאזור תעשייה משעמם - הופך בשנים האחרונות לרובע יצירתי עם אווירה מגניבה ועסקים ייחודיים. "לאט לאט התעשייה מתפנה, ונפתחים בתי קפה וגלריות ומקומות לאירוח וזה כיף להיות חלק מזה. יש פה פסטיבלים, ובעקבות הקורונה כל יום חמישי בערב אנחנו מקרינים סרטים בכניסה לקפה, פורסים מסך גדול ואנשים יושבים בחוץ, אוכלים אבטיח, שותים בירה ורואים סרט. יש בריזה מדברית נעימה וזו חוויה. הכל כדי לעשות טוב לאנשים", הוא אומר.
הר ארדון 8 | לפרטים: 052-8130301
גלריה חקוק באבן | יודאיקה מדברית
בין רחובות הרובע התמקמו גם אמנים רבים, בהם עליזה חזן שגרה, יוצרת ומוכרת את הפריטים שלה בגלריה "חקוק באבן". רוב חייה התפרנסה חזן מאמנות: אם מיצירת תכשיטים, עיצוב חלונות ראווה או צילום.
לפני ארבע שנים היא עברה למצפה-רמון, והבית שלה משמש גם כסטודיו וגם כגלריה שבה היא מוכרת פריטי יודאיקה מדבריים ומקוריים בהשראת פרשות השבוע. תוכלו למצוא שם שרשראות, טבעות, צמידים, פמוטים, חנוכיות, מזוזות כשכל פריט הוא ייחודי. העבודות של עליזה מורכבות משלל אבנים וגזעים שהיא מוצאת בשיטוטיה במדבר.
בגלל שהחנות והסטודיו שבו היא יוצרת ממוקמים באותה מקום שבו היא גרה, המפגש עם עליזה הוא בלתי אמצעי ומספק הצצה נדירה לחייה, והיא שמחה לשתף ולספר. מכיוון שזה מקום המגורים של האמנית תוכלו למצוא אותה שם ברוב שעות היום, אך ניתן להתקשר לתיאום זמן ביקור.
הר ארדון 11 | לפרטים: 054-4951716
סטודיו איצו רימר | אמנות קודרת
גם האמן איצו רימר גר ועובד ברובע דרך הבשמים. רימר, הוא בוגר בצלאל ואמן פעיל כבר למעלה מ-40 שנה. כשיצא לפנסיה לפני שמונה שנים ופרש מכל משרות ההוראה שבהן החזיק, החליט לעזוב את תל-אביב ולהגיע למצפה-רמון.
״אני מסתובב בהר הנגב כבר מאמצע שנות השמונים, והאמנות שלי קשורה להיסטוריה ולארכיאולוגיה של הנגב. אני מחובר לפה, ולכן החלטתי לעזוב את העיר הגדולה ולבוא לחיות פה. אם לא הייתי קשיש - הייתי גר בהרים, אבל בגלל שאני כבר מבוגר החלטתי לגור בעיירה", הוא אומר.
לדבריו, מצפה-רמון היא מקום מיוחד. "הדבר העיקרי הוא לברוח מהלחץ ומחיי היומיום, הזיהום והרעש. פה הכל הרבה יותר שקט ושלו, ואני רחוק מכל התחרות של עולם האמנות הישראלית וזה עושה לי טוב". רימר אמנם רכש דירה במצפה, אבל החליט גם הוא להתגורר בסטודיו. "החלטתי שיש לי מספיק מקום גם לגור פה. זה נחמד לקום בבוקר עם פיג'מה ולהתחיל למרוח צבע", הוא אומר.
ביקור בסטודיו של רימר הוא לא פשוט - והוא מודע לכך. "אליי מגיעים מעט אנשים, כי האמנות שלי קצת בעייתית לציבור הרחב. זו אמנות קצת קשה, לא לגמרי ברורה ולא דקורטיבית, וגם המצב רוח שלהם הוא קצת קודר". למי שבכל זאת מוכן לנסות - מובטחת חוויה מעניינת.
הר ארדון 2 | לפרטים: 08-6347012
בטבע | מסע בין כוכבים, הטלסקופ מיותר
בערב שישי, אחרי ארוחת הערב, כבר היינו מוכנים ללכת לישון, אבל שרון מהאור-חאן התעקש שנרד עם נדב סילברט למכתש לצפות בכוכבים. כבר חשבנו איך מתחמקים, אבל שרון התעקש ולא השאיר לנו ברירה - אז עלינו על הרכב ונסענו אחרי נדב. איזה מזל.
יצאנו מהרכב בלב המכתש בחושך מוחלט למעגל כיסאות ומזרנים מסביב לטלסקופ גדול, שהתברר כמיותר. מספיק היה להביט למעלה - ולהרגיש את הקסם של המדבר עובד. ערפיליות, צבירים, גלקסיות וכוכבים מילאו את השמים, והזכירו לנו את החופשות בסיני כשהיינו צעירים.
נדב, הפגין ידע מדהים ותשוקה אמיתית שסחפה את כולנו. לא זוכר מי התעקש שניקח משהו ארוך ללבוש, אבל הוא בהחלט צדק. אמנם היו 28 מעלות ביום, אבל הלילה במדבר היה קר. כדי להתחמם - הדליק נדב מדורה קטנה, ואיפשר לילדים לצלות מרשמלו על האש כשהם מרותקים להסברים על תנועת הכוכבים, המזלות וגלקסיות רחוקות.
מחירים: 130 שקלים לאדם, 1,400-2,200 שקלים לקבוצה בהדרכה פרטית.
בטבע | טיול רועים וארוחה בדואית
בשבת בבוקר, אחרי ארוחת הבוקר, יצאנו לאחת הפעילויות הכי כיפיות למשפחה - טיול רועים לצד העזים של עיד אל ראמאק, שמתגורר לא רחוק ממצפה. עיד קומוניקטיבי ועם סבלנות של בדואי, איפשר לילדים להוביל את העיזים בשבילי המדבר, כשהוא עוצר מדי פעם לנגן בחליל ולספר קצת על החיים של הבדואים. את הטיול הקצר (שעתיים) על מצוק המכתש, סיימנו מתחת לעץ גדול ומצל ועם ארוחת רועים מסורתית שכללה תה, קפה, לאבנה, סלט חצילים קלויים ופיתות שעיד הכין במקום. הילדים לא הפסיקו לחייך.
מי שחיברה אותנו אל עיד היא אפרת קדם סילברט, שהתברר שהיא בת זוגו של נדב מהכוכבים וגם היא מדריכה במרכז ההדרכה "בטבע". מדובר באנשים מקסימים באמת, ואפרת תשמח לייעץ לכם מה לעשות כשאתם מגיעים למצפה. אם תרצו, היא גם תיקח אתכם לטיולים בסביבת מצפה - למשל ביקור בערים הנבטיות, מכתש רמון, טיולים לציורי סלע ומעיינות, מאהלי אירוח בדואים או טיולי גמלים.
מחיר טיול רועים: 90 שקלים למשתתף או 270 שקלים למשפחה. 45 שקלים למשתתף בעבור ארוחה בדואית בסיסית (פיתות על המדורה, חצילים על האש, סלטים אותנטיים ושתייה חמה).