לאחר שנה שבה טיילנו לכל אורכה ורוחבה של הארץ, המשימה להגיע לאזורים חדשים נעשתה מאתגרת מתמיד. אבל אז יצאנו ליום עמוס במיוחד וגילינו מחדש את חבל יתיר. התחברנו לטבע ולהיסטוריה של המקום דרך היקבים, האטרקציות, היער העצום, המורשת והסיפורים המרתקים שמגיעים מאנשי האזור.
אי ירוק באמצע המדבר
התחלנו ביער יתיר, שהוא "כתם" ירוק ענק באמצע המדבר עם לא פחות מארבעה מיליון עצים. לכן את היום שלנו התחלנו בסיור ג'יפים ברחבי היער. "המדבר הזה הוא נס", מסביר לי נחשון אפיק, מורה דרך מ"טיילי חבל יתיר", שהתכוון לכך שהיער הנטוע הגדול ביותר בישראל עצר את המדבור וקטע את השממה המדברית.
אפיק לקח אותנו לפסגת הר עמשא, שמתנשא לגובה 859 מטרים מעל פני הים, והראה לנו את באר שבע מצד אחד, את ערד מהצד השני, וגם את חברון יכולנו לראות מרחוק מצד אחר. ברחבי היער ישנה אפשרות לסיורים רגליים, וגם שביל ישראל עובר בו. ישנן גם אפשרויות קצת יותר אקסטרימיות כמו אופניים חשמליים וכמובן - סיור ג'יפים.
במשך הסיור נחשפנו לנופים מדבריים מצד אחד וליערות מהצד השני, עברנו דרך מאגר יתיר ואף התמזל מזלנו ופגשנו בדרך צבאים, גמלים, סוסים וחיות נוספות. ואם כל זה לא היה מספיק כדי לספוג את המקום, רגע לפני שעזבנו את פסגת ההר, אפיק שלף חליל והחל לחלל על רקע הנופים המדבריים כדי להכניס אותנו לאווירה המדברית השלווה של תושבי המקום.
ד"ש מלפני 1,500 שנה
משם המשכנו אל חורבת ענים. בראש הגבעה הקטנה עומדים שרידיו של בית כנסת עתיק ומצודה מתקופת ממלכת יהודה. "בית הכנסת הקדום מחכה לנו 1,500 שנה לפחות בלב יער יתיר. היהודים עזבו את העיירה הזאת, לא יודעים למה, והשאירו לנו מזכרת: בית כנסת שפונה לכיוון ירושלים", הסביר אפיק והמשיך: "היה פה פסיפס יפה, ונמצא כאן גם מטמון לא קטן. מעלינו מצודה בת 3,000 שנה מימי מלכי יהודה".
הגישה למבנה היא חופשית, ומתחת לבית הכנסת נמצאת מנהרת מילוט שניתן לזחול בה. סמוך לחורבה יש מסלול קצר שמחבר בין עצי היער לשביל המתקנים החקלאיים.
בריכה, אוכל, יין ועוד קצת יין
אחרי כל ההתרוצצויות הבטן התחילה לקרקר, זה הזמן המתאים לבקר את סיגלית ברייר, בעלת סטודיו ומשק חקלאי בוטיקי בלב יער יתיר, שמציעה קטיף עצמאי.
"האנשים שמגיעים אליי יכולים להגיע לקטיף עצמי של פירות יער כמו אוסנה, תותים, אוכמניות ופטל אדום. אני מדריכה, מספרת ומלמדת", אומרת ברייר. לדבריה, בגלל הגובה הרב, הגידולים מקבלים "מכת קור" שנותנת להם את הטעם המתקתק והייחודי שלהם. במקום תמצאו האנגר שמציע מכירת ירקות ותוצרת חקלאית, פרוזן יוגורט, גלידות, קפה ותה, מיץ תות וריבת תות, וגם אוסף פרטי וייחודי של מוצרי וינטג', פינות ישיבה לקריאה ולמשחק, מכירת כלי קרמיקה, שמלות וינטג' ועוד.
סמוך למתחם של ברייר, בישוב הקהילתי שני לבנה, תחכה לכם בריכת שחייה רחבת ידיים שמוקפת בדשא ובעצים גדולים שמספקים הרבה צל. זה המקום לעצור, להתרענן ולהמשיך הלאה לשאר הפעילויות. במקום מזנון המציע למכירה גלידות, שתייה קלה, בירה, המבורגר, צ'יפס, שניצלים, פיצה ועוד.
יער יתיר, שממוקם בדרום הרי יהודה, הוא בעל היסטוריה מפוארת של ייצור יין. למעשה, כבר לפני 1,800 שנה, בין חורבן הבית השני לתקופה המוסלמית, התפרנסו רוב החקלאים מגידול ענבים וזיתים שיוצאו למצרים, לרומא ולאזורנו. לכן ביקרנו בשני יקבים באזור כדי לבדוק מקרוב את התוצרת המקומית בימים אלו.
התחלנו ביקב הבוטיק עטור הפרסים והתיוגים באינסטגרם לאחרונה - "לה פורה בלאנש". המנכ"ל יעקב בריס הציג את מרכז המבקרים החדש שנחנך ממש בימים אלו, וקיבל את פני המבקרים עם הנוף של היער המקומי. במקום מייצרים מגוון סוגי יין, וניתן לתאם סיור טעימות בליווי גבינות. המנכ"ל הבטיח שמי שיבוא לפה בחודשים אוגוסט-ספטמבר יוכל לראות איך מייצרים את היין החל מקבלת הענבים, דרך הסחיטה ועד לפס הייצור, וכמובן ליהנות מטעימות יין וגבינות.
משם המשכנו לוותיק והמוכר יותר - יקב יתיר, שבשנה שעברה חגג שני עשורי פעילות. לכבוד המאורע התחדש היקב לאחרונה במרכז מבקרים למרגלות המצודה, בתל ערד היהודאית.
יעקב בן דור, מנכ"ל יקב יתיר, הסביר שיקב יתר מנסה לספר את הסיפור של האזור בצורה המיוחדת ביותר, תוך חיבור לעבר ולעתיד, בקפדנות ובחוויה מאוד ייחודית ומאוד מקצועית. "יער יתיר הוא אזור מרתק שהרבה מאוד אנשים לא מכירים, וזה כאילו אקסטרים להגיע לפה, לראות את אזור גידול הענבים הייחודי הזה, על גבול המדבר". חוץ ממרכז המבקרים החדיש, תוכלו לסייר ביקב עצמו ולהתרשם מחביות הענק המכילות אלפי ליטרים של יין, וכמובן - ללגום קצת יין מכל הצבעים והסוגים שהיקב מציע.
בית הארחה שהוא גם מקום להתחדשות: אחוזת היוצר בסנסנה
בקצה היישוב הקהילתי סנסנה, לצד נוף היער, יחכה לכם בית בן שלוש קומות. בקומה התחתונה תמצאו סדנת מִחדוש ושחזור זוגיות או משפחתיות בקרמיקה, בעץ ובברזל שאורכה ארבע שעות, וכולה באווירה שלווה במיוחד. לאחר הסדנה תוכלו לעלות לקומה האמצעית, ושם ליהנות מקפה על המרפסת המשקיפה על הרי הנגב. אם תרגישו עייפים ותרצו לשים את הראש, בקומה העליונה וגם בשאר הקומות תמצאו חדרי שינה גדולים ומפנקים במיוחד, ובהם פינות ישיבה.
"בסדנאות אנחנו לוקחים דברים שאנחנו מוצאים, מחדשים אותם והופכים אותם למשהו אחר לגמרי, משהו חדש, מרענן. אפשר לבוא לישון פה, יש פה בעצם בית הארחה, חדרי אירוח לכולם שאפשר לבוא להתארח בהם, ליהנות מהנוף המקסים שפה מסביבנו ומכל מה שיש פה להציע", מספרת שירה סופר, מבעלי האחוזה. את הלינה או הסדנה תוכלו לשלב עם ארוחת בוקר שתקבלו במקום.
מחיר הסדנאות משתנה לפי התוצרים ומספר המשתתפים, וישנן גם סדנאות המיועדות לפיתוח חשיבה פורצת דרך וחדשנית למנהלי ארגונים.