האביב בעיצומו, המלחמה נמשכת, החטופים עדיין בעזה והייאוש מכרסם ומאיים לחדור ללב. כדי למצוא קצת רוגע בחיק הטבע ושלווה פנימית לזמן קצוב, החלטנו לצאת לטיול בטוח בזמן מלחמה. המטרה: קפיצה קטנה לים המלח וטבילה במים התרמו-מינרליים הרותחים של "הנהר החם" בעין קדם.
הנהר החם בים המלח הוא תופעת טבע נדירה ויוצאת דופן הכוללת מספר נביעות טבעיות של מים חמים ופלגי מים בוהקים בצבע לבן זרחני, המעלים אדים סמיכים של חום קיצוני ומתחפרים בעומק האדמה המלוחה. כל החגיגה הגיאולוגית הזאת מתפוצצת בתוך הנוף המופלא של הים הכחול ועשרות בולענים בגדלים שונים. בקיצור, חוויה אולטימטיבית למי שאוהב ספא פראי בחיק הטבע.
הטיול הרגלי אל הנהר החם בים המלח מסוכן, מכיוון שמדובר באזור עם הרבה בולענים, בוץ טובעני וסכנת התמוטטות. הדרך המפרכת אל הנהר החם היא ללא שביל מסומן או פיקוח של הרשויות, ולמעשה מדובר בחבל ארץ פראי, על כל המשתמע מכך. כדי לא להסתכן יתר על המידה ביקשנו מגיא גולן, מדריך הטיולים הוותיק, להוביל אותנו.
שעת בוקר מאוחרת בכביש 90, צפונית לעין גדי. אנחנו חונים בחניה קטנה סמוך לשלט הצנוע "עין קדם". ים המלח ממלא אותנו בכחול עמוק, וגולן המדריך הוותיק מראה לנו את הדרך הרגלית המומלצת, ואשר נחשבת לבטוחה יותר מאחרות, אל הנהר החם.
"ההליכה בכל אזור החוף של ים המלח מסוכנת", מסביר גיא. "כל יום נפערים שני בולענים חדשים לאורך החופים. כל האזור הזה הוא ללא שבילים מסומנים, כי זה אזור דינמי שכל הזמן משתנה. יש רכבים שנופלים לתוך בולענים, ויש אנשים שמועדים לתוך בולענים. כדי להגיע בבטחה לנהר החם צריך להכיר את הדרך טוב-טוב, וגם כשמכירים אותה היא כל הזמן משתנה".
אנחנו נמצאים עכשיו שני קילומטרים דרומית לעין קדם, באזור עם נביעות של מים חמים. יש פה חמישה נחלים של מים חמים שזורמים בנביעה טבעית כל השנה. הנחל הכי חם הוא הצפוני, בטמפרטורה של 47 מעלות – וזה חם מאוד.
אנחנו צועדים דרומה אל הנהר החם, ולשמחתי הדרך אל הטבילה המיוחלת היא יפה וכוללת תצפית ייחודית על בולענים בצבעים שונים, גושי מלח בוהקים וצורות מוזרות בבוץ. שלי גולדשמיט, בלוגרית המעיינות הוותיקה מקבוצת הטיולים "אל תבואו יהיה כיף", שמחה מאוד על המראה יוצא הדופן שהתגלה לפתע מול העיניים: ואדי עמוק ומתפתל שבתוכו שוצף נחש לבן של מים רותחים.
"סוף-סוף הגענו לנהר החם, והוא לבן", היא צוחקת. "אני לא יודעת אם הייתי קוראת לזה נהר, אבל יש פה זרם יפה של מים חמים, תראה את הצבע המדהים".
גולן המדריך מזהה עבורנו את הנקבה הטבעית שממנה יוצאים המים החמים, ואני יורד בזהירות בעקבותיו, מחליק פנימה לתוך הוואדי הלבן אל תחושה מתעתעת של קסם קדום, מוקף במים חמים מאוד ובאדים בריח גופרית שיוצאים מתוך בטן האדמה, ממש כמו בסיפורי האגדות.
"הגענו לאחת הנביעות היפות של הנחל", מסביר לנו גולן. "רואים כאן את המים שנוזלים מהקרקע בטמפרטורה הכי גבוהה שלהם". גולן לוקח בוץ לוהט ועוטף את כפות ידיו. "הביקור בנביעה הוא הזדמנות טובה לעשות טיפול לעצמי, למרוח קצת בוץ איכותי ולהזרים את הדם בגוף".
אנחנו עולים בחזרה לפני השטח, וגולן מוביל אותנו בצעידה איטית ובטוחה לאורך הגדה התלולה של הנהר החם, לכיוון הים, ומסביר לנו על צבע המים: "השילוב של גופרית וסידן מייצר גבס, והוא מקור הצבע הלבן. זאת אחת הסיבות לכך שהחליטו לא להביא לכאן מים מהים התיכון, כי אם היו מערבבים את הסידן הרב שבים המלח עם הגופרית הרבה שבמים של הים התיכון, היה נוצר המון גבס וים המלח היה הופך לים הגבס.
"המים באים מתוך אקוויפר ההר ויורדים לעומק של 1,200 מטרים. המאגמה הלוהטת שבעומק האדמה מחממת את הסלעים, הטמפרטורה של המים עולה ל-42 מעלות והם עולים לפני הקרקע באופן טבעי".
מכיוון שביקרתי בעבר בנהר החם, הופתעתי לגלות כי הוואדיות שבהם זורמים המים התארכו והעמיקו. גולן מייחס את השינוי המהיר לתהליך ההתייבשות של ים המלח: "כולנו פוגעים בים המלח. אולי זה יפליא אותך, אבל רק שליש מהנזק לים המלח נגרם על ידי מפעלי התעשייה, וכל היתר הוא כתוצאה מחסימת מעבר המים מנהר הירדן ומנחלים אחרים, כמו נחל דויד ונחל ערוגות, לים המלח. כתוצאה מכך הים מתייבש והנהר החם מתארך".
אנחנו הולכים לאורך הוואדי לנקודת המפגש בין הנחל החם לים המלח. המטרה היא למצוא את נקודת המפגש המושלמת בין המים החמים והקרים. שלי צועדת בזהירות לתוך המים החמים שיוצאים מהוואדי הלבן, ונשפכים לתוך מפרץ יפהפה וכחול. תוך פחות מדקה בלוגרית המעיינות המקצועית מאתרת את הנקודה המדויקת שבה המים הרותחים שיוצאים מהנהר החם מתערבבים במים הקרים של ים המלח, ויוצרים את הטמפרטורה המושלמת לטבילה מפנקת בספא הפראי של הטבע.
זה מיקום מצוין - אמנם המים רדודים מאוד ולא מאפשרים טבילה של כל הגוף, אבל הקרקע בוצית ונעימה והחום של המים התרמו-מינרליים עובר לאורך הגוף בהנאה רבה. תוסיפו לזה נוף של חוף פראי ושומם, וקיבלתם טבילה מושלמת בספא בחיק הטבע.
"אני נותנת לטבילה בנהר החם בעין קדם דרום את הציון המושלם", אומרת שלי. "אין אבנים חדות שצריך לשבת עליהן, הבוץ החם מאוד נעים לגוף, וגם הנוף הכחול של ים המלח וכל ההרים שמסביב הוא מושלם. ההליכה קצת קשה, ויש גם קצת לכלכוך שהשאירו מטיילים חסרי אחריות, אבל כאן הגענו לשיא של השיא, הטבילה פה כל כך נעימה לי שאני נותנת לה ציון עשר".
אחרי הטבילה שתינו הרבה מים ואכלנו קצת פירות, ועכשיו גולן מוביל אותנו באיטיות בחזרה לציביליזציה. ליד בולען רדוד בקרבת החוף, שהפך לבריכת מים גדולה בצבע תכלת, הוא עוצר לפתע ואומר: "אני יודע שבאתם לטבול בנהר החם ומאוד נהניתם, אבל לדעתי האישית זאת הבריכה החמה הכי שווה בכל ים המלח".
קשה להתעלם מעצת זהב של מדריך הטיולים הוותיק. תוך פחות משנייה שלי כבר בתוך המים, צועדת לאט בתוך הבוץ הנעים, וריח קלוש של גופרית מתפזר באוויר. המים עמוקים והיא שוחה באיטיות, נזהרת לא להרטיב את העיניים במים המלוחים, ולפי התגובות המצחיקות שלה מדובר בטבילה מושלמת.
"חשבנו מקודם שמצאנו את המקום המושלם", היא אומרת, "אבל כאן המים קצת פחות חמים ויותר נעימים לי. זאת בריכה עמוקה לטבילה של כל הגוף. אסף, זה מושלם, יש כאן ערימות של בוץ רך לרגליים".
איך מגיעים? נוסעים בכביש 90 דרומה לאורך ים המלח. אם הגעתם לקיבוץ עין גדי, סימן שפספסתם את השלט הקטן "עין קדם", לכן מומלץ לרשום בווייז "מעיינות חמים נחל קדם". חנו בזהירות בחניה הקטנה. סמוך לחניה יש קו הפרדה לבן, ולבאים מצפון אסור לפנות שמאלה לחניה. כדי לא לסכן אתכם ואת הנהגים האחרים, חובה לבצע פרסה רק באזור המותר בחוק. הדרך הרגלית המומלצת של גיא גולן לנהר החם היא הליכה דרומה בשביל עפר מאובק המקביל לכביש 90. לטענת גולן, ההליכה לאורך הציר הרבה יותר בטוחה מההליכה המתעתעת לאורך קו החוף הבוצי עם סכנת הבולענים.
גולן: "בערך לאחר קילומטר וחצי של הליכה דרומה בדרך העפר נגיע לסלע גדול שניצב מצד שמאל, זה הסימן לרדת מהשביל. משם נרד לחוף אל הנהר החם. אני מבקש מכולם להביא שקיות זבל ולשמור על הניקיון".
אזהרה: הטיול לנהר החם עלול להיות מסוכן. מדובר באזור פראי ללא שביל מסומן ופיקוח, עם בולענים רבים ובוץ טובעני. המים החמים שיוצאים באופן טבעי מבטן האדמה חמים מאוד, והרחצה בהם אסורה. באזור אין שירותי הצלה, והרחצה היא על אחריות המתרחצים בלבד. הרחצה במים החמים מסוכנת לנשים הרות ולחולי לב. מסיבות ביטחוניות אסור לשהות ממזרח לכביש 90 לאחר רדת החשיכה. כדי ליהנות מטיול מוצלח באזור מומלץ להצטייד במדריך טיולים מוסמך, עם פוליסת ביטוח עדכנית, שמכיר היטב את השטח.