אירוס הארגמן פורח רק בישראל. צבעו בורדו עז, נוטה לעתים לשחור, ואי אפשר להתעלם מפרחיו הגדולים כאשר נתקלים בהם במהלך טיול. זהו גם אירוס ההיכל הראשון לפרוח – ולעומת שאר קרובי משפחתו הוא גם היחיד שניתן לפגוש במרכז הארץ. אז איפה תוכלו לראות אותו? ריכזנו לכם את המקומות המומלצים.
מבין האירוסים בישראל, היפים ביותר הם אירוסי ההיכל, שנקראים על שם צורת הפרח הייחודית, ואף זכו להיות סמל החברה להגנת הטבע. יש כ-30 מינים של אירוסי היכל בעולם, וכולם גדלים רק במזרח התיכון. תשעה מהם גדלים בישראל, ולמעט אחד מהם, כולם אנדמיים ולא קיימים בשום מדינה אחרת.
אחד מהאירוסים הבלעדיים לישראל הוא כאמור אירוס הארגמן. בעבר הוא היה נפוץ בחולות וברכסי הכורכר במישור החוף, מאשדוד ועד בנימינה, אולם הפיתוח של האזור פגע ברוב האוכלוסיות שלו – וכיום הוא בסכנת הכחדה חמורה.
אירוס הארגמן פורח בחודשים ינואר עד מרץ, ושיא הפריחה הוא בדרך כלל מאמצע פברואר. צבעיו נעים בין בורדו כהה לשחור, ולעתים רחוקות ניתן למצוא גם פרטים בצבע צהוב-כתום, שאותם מכנים המטיילים "אירוס ג'ינג'י".
אבל לפני שיוצאים לטיול – חשוב להדגיש: אירוס הארגמן הוא פרח מוגן. אין לגעת בפרחים ובטח שאין לקטוף אותם, ויש להיזהר מאוד שלא לרמוס במהלך הטיול את הצמחים שעדיין לא פרחו! וכמובן, לא להשאיר שום אשפה בשטח.
שמורת האירוסים – נתניה
בין שכונות נתניה הסמוכות לחוף הים משתרעים מאות דונמים של חולות שבהם צומח הריכוז הגדול ביותר בישראל של אירוס הארגמן. בשמורה מספר שבילים, וניתן לעשות טיול מעגלי באורך של כ-2 קילומטרים, כאשר מתחילים בהליכה לכיוון הים, ולאחר מכן בחזרה לכיוון הכביש כשהשביל מתעקל – עד למפגש עם "שביל ישראל" – שם פונים שמאלה כדי לשוב לנקודת ההתחלה. בשמורה פורחים בחלק מהשנים כמה פרטים בודדים של אירוסים בצבע זהוב, ולעתים אף נצפים פרטים בצבע צהוב-חלמוני. מלבד אירוסים, בשמורה גם פריחה יפה של תורמוס ארצישראלי בעונה זו.
השמורה נמצאת מערבית לשדרות בן-גוריון בנתניה. מומלץ לחנות בחניית פארק שלולית החורף ("בריכת דורה") ולחצות את הכביש על גבי הגשר החדש שמחבר בין שני האתרים. גם בתוך מתחם שלולית החורף, מדרום לבריכה, ניתן לראות אירוסים פורחים. גם בשפך נחל פולג ליד מכון וינגייט ובשמורת שער פולג הסמוכה פורחים אירוסים.
גבעת האירוסים – עין הים
בצמוד לשכונת עין הים בחדרה נמצאת גבעת האירוסים ובה מרוכזים עשרות פרחי אירוס הארגמן. שלט הכניסה לאתר מכריז כי הגעתם ל"נקודה הצפונית ביותר בעולם" שבה צומח הפרח הייחודי, אולם עם השנים נוספו שני אתרי פריחה קטנים צפוניים יותר – ריכוזי פריחה טבעיים שהתגלו בשמורת תל זומרה שליד גן שמואל, וכן אוכלוסיית אירוסים שהוצלה מהאזור שבו נמצאת כיום שכונת אגמים בנתניה – ונשתלה ברכס הכורכר ליד המושב מגדים הסמוך לעתלית.
כדי להגיע נוסעים לשכונת עין הים שסמוכה לכביש החוף, כניסה ממחלף אולגה. ממשיכים עד למלון רמדה ובכיכר פונים שמאלה. ממשיכים כ-1.5 ק"מ עד לכיכר של שכונת עין הים, ומצד ימין תראו שלט "גבעת האירוסים" – כאן חונים.
שמורת אלוני קדימה
שמורת אלוני קדימה הצמודה למושבה שבלב השרון מייצגת ומשמרת את נוף הקדום של יערות עצי אלון התבור, שהיה אופייני לאזור לפני כ-100 שנה – ובין העצים פורחים עשרות אירוסים, כמה מהם בצבע זהוב.
השמורה היא אחד השרידים שנותרו מיער השרון העבות, שהשתרע בעבר מאזור הירקון ועד למרגלות הכרמל. היער נכרת ברובו במאה ה-19, והושמד כמעט לחלוטין במהלך מלחמת העולם הראשונה, כדי לספק את צורכי העץ של המאמץ המלחמתי הטורקי. מספר העצים שנכרתו בתקופת המלחמה היה כה גדול, ששתי מסילות רכבת הידועות בשם "רכבת האלונים" נסללו על מנת להוביל את העצים הכרותים.
בשמורה עובר שביל קצרצר באורך של כ-500 מטרים לכיוון, והוא מתוחם בכבלי מתכת. בשנים האחרונות אוכלוסיית האירוסים בשמורה נפגעה קשות בשל רמיסה ודריכה של מטיילים, ולכן המבקרים מתבקשים שלא לסטות מהשביל המוסדר. ההגעה דרך רחוב חנקין בקדימה.
יער אילנות
ביער אילנות שבשרון, משני צדדיו של כביש 4 בין פרדסיה לקדימה, מפעילה קרן קיימת לישראל גן בוטני בשטח שבו הוקם בשנות ה-50 הארבורטום (גן אקלום לעצים) הלאומי של ישראל. מחוץ לגן הבוטני, בשטחו ה"פראי" של היער, הוסדר "שביל האירוסים" – שביל הליכה מעגלי שאורכו כ-1.5 קילומטרים שמוביל אל גבעה ועליה ריכוז של עצי אלון התבור. לכל אורך השביל ובפרט על הגבעה ניתן לראות מאות אירוסים פורחים, כולל פרט אחד מיוחד בצבע צהוב לימוני, ששונה מהאירוסים ה"ג'ינג'יים" שהוזכרו.
ביער פורחים בעונה זו צמחים נדירים נוספים כמו אזוביון דגול ושום תל אביבי. ההגעה ליער בפנייה ימינה מכביש 4, בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד). הפנייה אפשרית לבאים מדרום בלבד.
מערות אפקה – אקו-פארק גלילות
אולי תופתעו לשמוע שאת אירוס הארגמן אפשר לפגוש אפילו ממש בתוך תל אביב – במתחם מערות אפקה בשטח פארק הטבע העירוני החדש "אקו-פארק גלילות". האתר המסקרן הוא ריכוז של 15 מערות קבורה שומרוניות עתיקות, שהתגלה במקרה בשנת 1951 בעת עבודות הקמת מסילת הרכבת, אך ננטש עד שנערכו בו שוב חפירות ב-1989 עם סלילת נתיבי איילון.
המתחם ככל הנראה היה בית קברות ששימש את תושבי חירבת אל-רורה – אתר ארכיאולוגי שהתגלה ברמת השרון – והיה פעיל החל מהמאה ה-2 לספירה ועד לכישלון מרד השומרונים בביזנטים בשנת 529. בכניסה לחלק מהמערות נחצבו מדרגות ואף ספסלי ישיבה, ובמקום נמצאו נרות, סירים, תכשיטים ועוד.
מלבד השרידים הארכיאולוגיים, באתר גם ריכוז גדול של פריחה עונתית מרשימה וחריגה מאוד בנוף של גוש דן. לצד כמה פרטים בודדים של אירוס הארגמן שהשתמרו בשטח, האתר מכוסה בעונה זו במרבדי כלניות ותורמוסים. איך מגיעים? במפגש הרחובות דרזנר וגרונר ברמת אביב ג' יש גן ציבורי קטן עם עצים. מעבר לגן משתרע שטח פתוח ובו כמה שבילים. פונים אל השביל הימני וממשיכים בהליכה עד שמגיעים אל האתר, שמוקף בגדר.
גבעת האירוסים – ראשון לציון
"גבעת האירוסים" היא גבעת כורכר מפורסמת בגבול שבין ראשון לציון לנס ציונה, ובעקבות מאבק ציבורי על רקע השלכת פסולת פיראטית בשטח ועבודות עפר ללא אישור נקבע לפני שנה שהיא תוגדר כשמורת טבע. מהגבעה נשקף נוף יפה והיא שופעת פריחת פרחי בר – ובראשם אירוס הארגמן שהעניק לה את שמה.
מומלץ לחנות ליד תחנת הדלק פז בכביש 412 – בהגעה מכיוון צפון בלבד, כ-500 מטרים דרומית למחלף ראשונים. משם הולכים כ-350 מטרים אל הגבעה.
גבעות הכורכר – נס ציונה
את אירוס הארגמן ניתן לפגוש במלוא הדרו ועל כל צבעיו גם בגבעות הכורכר של נס ציונה – אשר הוכרזו כגן לאומי. השביל המרכזי באתר, המוכשר להולכי רגל וכן לרוכבי אופניים, הוא "שביל שומר הגבעות" – מסלול מעגלי שאורכו כ-2.5 ק"מ ומסומן בשטח בצבע סגול – אשר עובר בין כמה מוקדי עניין וכן בריכוזי פריחת האירוסים.
ניתן לצאת למסלול מהחניה ליד הכיכר בצומת של רחוב השריון בנס ציונה ודרך גבעות הכורכר. בנוסף, הגבעות מרושתות עוד בשלל שבילים שאינם מסומנים.
שמורת אירוס הארגמן – בית חנן
שמורת טבע קטנה ויפה זו משתרעת על צמד גבעות כורכר בין ראשון לציון לפלמחים, ומוקפת מרחבים חקלאיים. מתפתלים בה שפע של שבילי הליכה צרים והיא מהווה אי של טבע בין מחלפים וכבישים סואנים. למעשה, השמורה היא שריד של גבעות הכורכר של מישור החוף לפני שתנופת הבנייה והפיתוח של המאה ה-20 הרסה אותן, והיום היא משמשת מקלט לכמה מיני צמחים ובעלי חיים ששיני הציוויליזציה טרם חיסלו. גם כאן נצפו אירוסים "ג'ינג'יים". אורך המסלול 2-1 קילומטרים, בהתאם לרצונכם.
כדי להגיע, נוסעים על כביש 42 בין יבנה למחלף עין הקורא ועוקבים אחר השלט המכוון למושב בית חנן. נכנסים דרך היישוב בית חנן, עוקבים אחר השלטים לגן האירועים "האחוזה", עוברים את גן האירועים וממשיכים ישר בדרך עפר עד שרואים את השמורה בצד שמאל.
גבעת חומרה – פלמחים
גבעת חומרה, גם היא בין ראשון לציון לפלמחים, לא נקראת כך על שם אדמת חמרה – שכלל אינה נמצאת על הגבעה – אלא על שם האתר הארכיאולוגי הסמוך ד'הרת אל-חומרייה, שבו התגלו קברים מתקופת הברונזה התיכונה (לפני כ-4,000 שנה). הגבעה מצטיינת בפריחה רבה, ובראשה זו של אירוס הארגמן. במשך שנים הייתה הגבעה מוזנחת ושימשה אתר לפסולת בניין, עד שבשנת 2005 החלו תלמידי בית הספר האזורי גן רווה לטפחה, ניקו אותה והסדירו בה מסלולי הליכה. עם זאת, בשנים האחרונות הגבעה שוב אינה מטופחת והזבל שמטיילים משאירים בשטח נערם.
ההגעה דרך כביש 4311 בנסיעה לכיוון קיבוץ פלמחים. מעט לפני הפנייה החדה ימינה והמעבר של הכביש מתחת לגשר כביש 4 יש שלט המפנה לדרך עפר המובילה לגבעת חומרה. מיד עם הירידה מהכביש לדרך העפר ניתן לחנות, ולעלות ברגל אל הגבעה.
שמורת מבוא אשדוד
שמורת מבוא אשדוד מפורסמת בריכוז הגדול ביותר בארץ של עצי שיטה מלבינה הנמצא בשטחה – עצים שמקום גידולם העיקרי הוא הסוואנות של מזרח אפריקה, והם נחשבים בישראל לצמח נדיר ומוגן. בעונה זו עצי השיטה עדיין עומדים בשלכת, אך בשמורה פורחים אירוסים לצד שיחי רותם המדבר שמתכסים בפריחה לבנה ומרבדים צהובים של סביונים.
השמורה משתרעת בכניסה הצפונית לעיר אשדוד, צפונית-מערבית למחלף אשדוד בכביש 4. דרך עפר המובילה לשמורה יוצאת מכביש 41, כמה מאות מטרים לאחר הפנייה אליו ימינה מכביש 4 לבאים מצפון. מומלץ לחנות ליד שער תחנת המיתוג של חברת החשמל בתחילת דרך העפר ולהמשיך משם ברגל. בשמורה מסומן מסלול טיול מעגלי בצבעים כחול וירוק שאורכו כ-3 קילומטרים. לא להתבלבל עם "פארק השיטה המלבינה" באשדוד – זהו אתר אחר.