כ-10,710,000 מטיילים ביקרו במהלך שנת 2022 בשמורות הטבע והגנים הלאומיים ברחבי הארץ. כך עולה מנתוני סיכום השנה של רשות הטבע והגנים שפורסמו היום (רביעי). מדובר בגידול של 17% לעומת שנת 2021.
האתר שבו נרשמו הכי הרבה ביקורים בשנה האחרונה היה הגן הלאומי קיסריה עם כ-670 אלף מטיילים - זינוק של 76% ביחס לשנה שעברה. אחריו בדירוג נמצא הגן הלאומי תל אשקלון עם כ-630 אלף מטיילים - אחרי שהיה בצמרת הטבלה בשנתיים האחרונות. במקום השלישי נמצאת שמורת עין גדי, ואחריה בדירוג מצדה, שמורת הבניאס, גן לאומי ירקון (תל אפק) וגן השלושה (הסחנה).
בקרב המטיילים הישראלים בלבד, תל אשקלון היה האתר הפופולרי ביותר השנה, וקיסריה התייצבה במקום השני. גם בקרב התיירים מחו״ל קיסריה נמצאת במקום השני - אך אצלם את המקום הראשון כבשה מצדה.
מספר הישראלים שביקרו באתרים עלה ב-2% לעומת השנה שעברה, בעוד שמספר התיירים מחו״ל זינק ב-1,850% אחרי שנת הקורונה שבה השמיים היו רוב הזמן סגורים. עם זאת, מספר התיירים השנה (1,469,000) עדיין נמוך בכ-40% לעומת שנת 2019. בשל הירידה החדה בתנועת התיירים, מספר המטיילים הכולל השנה נמוך בכ-18% לעומת 2019. יש לציין כי חזרת התיירים החלה להתעצם השנה רק במהלך חודש יולי.
במקביל, בחלק מהאתרים הקטנים נרשם השנה זינוק משמעותי במספר המטיילים שביקרו בהם. בגן הלאומי קומראן ביקרו 179 אלף בני אדם - 358% יותר ממספר המבקרים בשנה שעברה. בתל מגידו מספר המבקרים זינק ב-219%, בגן הלאומי כורסי ב-121%, בגן הלאומי בית שאן ב-96% ובגן הלאומי כורזים בכ-90%.
גם בתחום הקמפינג ממשיך להירשם גידול - ומספר הלנים השנה בחניוני הלילה עלה בכ-13% לעומת השנה שעברה. ב-17 חניוני הלילה בתשלום של רשות הטבע והגנים נרשמו במהלך השנה כ-480 אלף לינות. "אני חושבת שאנחנו עושים מהפכה בתחום", אמרה מנכ"לית רשות הטבע והגנים רעיה שורקי. "מבחינתנו חניוני הלילה הם כלי לשמור על הטבע".
בשנת 2022 לקחו פקחי רשות הטבע והגנים ויחידות החילוץ של משטרת ישראל חלק ב-427 אירועי חילוץ ופציעות מטיילים (לעומת 553 בשנה שעברה) בשטחי שמורות טבע וגנים לאומיים. מתוכם נרשמו 321 מקרי פציעות (לעומת 384 אשתקד) ו-11 מקרי מוות (לעומת 10 אשתקד) מסיבות שונות בהן טביעה, נפילה, תאונות דרכים, אירועים רפואיים/לבביים ועוד.
במהלך השנה האחרונה הושלמו הכרזות של 18 שמורות טבע וגנים לאומיים חדשים בשטח כולל של 22,670 דונם. בשנה הבאה צפויים להיפתח למבקרים שלושה אתרים חדשים - תל לכיש, סוסיתא ועין יהודה (עין הנצי״ב), אולם שורקי מציינת כי המיקוד לשנים הקרובות יהיה בפיתוח ושדרוג האתרים הקיימים.
"רואים עומס רב באזורים מסוימים"
בין היעדים לשנה הבאה, ציינה שורקי כי רשות הטבע והגנים תתמקד בשמורות הטבע הפתוחות שאינן בתשלום - והוסיפה כי בימים אלו מתגבש ברשות מסמך מדיניות לגביהם. "בעיניי זו דרמה. הקשר של הרשות עם המטיילים בשטחים הפתוחים כיום הוא לא מספיק טוב, ואנחנו צריכים לשפר אותו", אמרה.
"לדעתי לא יהיה מנוס מלנהל בשטחים הפתוחים מכלולי טיילות, משום שכבר היום אנחנו רואים עומס רב באזורים מסוימים", הוסיפה שורקי - וציינה כדוגמה את פיילוט "אישורי המסע" (פרמיטים) במסלול "דרך הבשמים" שייתכן וייושם במסלולים נוספים.
יעד נוסף מבחינתה של שורקי נוגע לניקיון בטבע והזבל שהמטיילים משאירים אחריהם. "המדינה שלנו מלוכלכת ואנחנו צריכים לשפר את תרבות הטיול", אמרה. "עשינו השנה הרבה פעילות הסברה, אבל יש עוד כברת דרך לעשות". שורקי נתנה כדוגמה את פעילותם של המסבירנים בחג סוכות האחרון - שהתאפשרה בזכות תקציב ייעודי שהועבר מהמשרד להגנת הסביבה: "הם שוחחו עם 50 אלף מטיילים, ובחלק גדול מהמקרים המגע הישיר מאוד סייע. אבל האם זאת הדרך היחידה? לא, זאת טיפה בים. צריך משהו אסטרטגי יותר, אמרתי למשרד התיירות 'איפה אתם בנושא הניקיון? בואו תתעוררו'".
לדבריה, גם הממשלה החדשה היא אתגר שעימו תצטרך רשות הטבע והגנים. "אני לא מינוי פוליטי ואני לא חייבת לאף שר - שהיה או שיהיה - שום דבר", הבהירה. כשנשאלה על האפשרות שהדרישה לרחצה בהפרדה בשמורות הטבע תחזור לשולחן לאחר שהנושא הוקפא על ידי הממשלה הקודמת - השיבה: "ככל שזה תלוי בי, האג'נדה שלי היא ללא הפרדה. אם רוצים לקדם צעד כזה - יש לעשותו אחרי שעות הפעילות של האתר, ולא במהלך שעות הביקור הרגילות שבהן האתר צריך להיות פתוח לכולם בלי שום הבדל".
היא ציינה גם כי לחלק גדול מהאתרים אין כיום גישה בתחבורה ציבורית - וכי בכוונתה להביא לשינוי גם בזה. "אני מקווה שלשר התחבורה הבא תהיה אוזן קשבת לנושא", אמרה.