פרחי ראשית החורף מתחילים לקשט בצבע את הנוף שמתחיל לאט-לאט ללבלב בירוק - וזה הזמן לצאת לחפש את הנרקיסים, הכרכומים, הרקפות, אירוסי הסרגל וגם את הסתווניות שמזכירות לנו שאנחנו עדיין בכלל בסתיו. ריכזנו לכם כמה המלצות יפות לטיולי פריחה מרעננים.
חשוב להדגיש: כל הפרחים שצוינו הם פרחים מוגנים. אין לגעת בפרחים ובטח שאין לקטוף אותם, ויש להיזהר מאוד שלא לרמוס פרחים או ניצנים שטרם פרחו אם מתקרבים כדי לצלם או להצטלם!
אירוס הסרגל ביער קרן הכרמל
אירוס הסרגל, שפרחיו סגולים-תכולים, הוא האירוס הראשון לפרוח בכל שנה, והוא גדל רק בארץ ישראל. מסלול מומלץ לטיול בעקבותיו הוא "שביל המערות" שבליבו של יער קרן הכרמל. היער נמצא במורדות הדרומיים של רכס הכרמל, למרגלות הפסגה המכונה "המוחרקה" ומתנשאת לגובה של 474 מטרים מעל פני הים. היער מציע בימים אלו טיול ירוק עם פריחה של אירוסים – לצד נרקיסים, כרכומים, רקפות ופרחים נוספים שפריחתם רק תלך ותתעצם בשבועות הקרובים – וגם נוף מדהים והיכרות עם מערות הקבורה העתיקות והמסקרנות של חורבת חרמש.
הטיול מתחיל ומסתיים בחניון "שער הכרמל" הצמוד לכביש 672 המקשר בין מחלף אליקים לדליית אל-כרמל. המסלול כולו מעגלי באורך כ-4 ק"מ ובדרגת קושי קלה, אך כולל בחלקו מעלה קצר ומעט תלול. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש. לפרטים נוספים על המסלול - קליקו.
אירוס הסרגל בהר שוקף
הר שוקף הוא הפסגה הגבוהה ביותר בכרמל התיכון, המשתרע מדרום לנחל אורן, ומתנשא לרום של 497 מטרים. השריפה הקשה ב-2010 כילתה אלפי דונמים של חורש ויערות במרחב ההר, אך בשדות הפתוחים שנוצרו משגשגת פריחה מרהיבה מהסתיו ועד האביב – ובחורף פורח כאן אירוס הסרגל בהמוניו, לצד נרקיסים, כרכומים וחינניות.
עיקר הפריחה היא לאורך "שביל ישראל" אשר עולה אל הפסגה מחניון רקית. אל החניון מגיעים דרך פנייה היוצאת מכביש 721, והמרחק מהחניה הוא כ-2 קילומטרים. עלייה קלה יותר אל פסגת ההר מוצעת דרך שביל מסומן באדום שיוצא מפינת הרחובות פריס וסמר בדלית אל-כרמל. לצורך כך יש לנווט בווייז אל "הר שוקף" ולבחור במסלול המוביל דרך דלית אל-כרמל, ולחנות ברחבת העפר שבסוף רחוב פריס. המשך הדרך אינה מומלצת לרכב שאינו רכב שטח, ויש להמשיך משם ברגל. מרחק ההליכה אל הפסגה הוא כ-1.5 קילומטר. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
סתווניות בגבעת הפרחים במעגן מיכאל
פרחיה הוורודים של סתוונית היורה בוקעים ישירות מהאדמה כשבוע לאחר הגשם המשמעותי הראשון – ומכאן שמה. אתר פריחה יפה של סתוונית היורה הוא "גבעת הפרחים" הממוקמת בתווך שבין הקיבוצים מעגן מיכאל ומעיין צבי. מהגבעה ניתן להשקיף אל אזור ביצות הכבארה שהשתרעו בעבר ממזרח, אל נחל תנינים בדרום, ואל בריכות הדגים ממערב שמושכות אליהן בסתיו עשרות מינים של עופות נודדים, בהם שקנאים, חסידות, קורמורנים, ברווזים, אנפות, שחפים, שלדגים ועופות דורסים.
אל גבעת הפרחים ניתן להגיע בכל ימות השבוע וללא תשלום דרך צומת פוריידיס בכביש 4, ומשם בנסיעה לכיוון בריכות הדגים של מעיין צבי. הגבעה ממוקמת מעט צפונית לבית העלמין של מעגן מיכאל.
סתווניות וכרכומים ביער בן שמן
יער בן שמן הוא אחד מגושי היערות הגדולים בארץ, והוא משתרע על פני כ-30 אלף דונם בין הערים לוד ומודיעין-מכבים-רעות. אדמות היער נרכשו על ידי קק"ל ב-1905, ובשטח ניטעו עצי זית והוקם בית החרושת לשמן "עתיד". אלא שגידול הזיתים בשטח לא הצליח וב-1915 נשרף המפעל כליל. לאחר מכן, המליצו המומחים לקק"ל על נטיעת עצי סרק בשטחים שאינם מיועדים לעיבוד או להתיישבות – וכך ניטעו עצי הברוש והאורן שצובעים כעת את מורדות השפלה בירוק. בין העצים לאורך רוב השבילים ביער צצות בהמוניהן לאחר הגשמים הראשונים סתווניות היורה, ולאט לאט מצטרפים אליהן גם רקפות, נרקיסים וכרכומים.
בתחומי היער נמצא האתר "קברות המכבים" – תשעה קברים חצובים בסלע המסודרים בשתי שורות על גבעה קטנה, וכל אחד מהם כולל שני כוכי קבורה מופרדים. על פי המסורת, מדובר בקבריהם של בני משפחת חשמונאי, למרות שהממצאים הארכיאולוגיים מצביעים על כך שככל הנראה מדובר במבנה קבורה מהתקופה הביזנטית. למטיבי לכת מומלץ לטייל לאורכו של נחל גמזו, אשר עובר בחלקו הדרומי של היער ומוביל אל אזור מרתק המכונה "בקעת הנזירים". הכניסה לאתר ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש. לפרטים המלאים על מסלולי הטיול ביער בן שמן - קליקו.
נרקיסים בשמורת אודים
על פסגת רכס הכורכר שמתנשא מעל נחל פולג שבשרון, בצמוד לכביש החוף, נמצאת שמורת אודים הקטנה והמפתיעה - ובה המוני נרקיסים פורחים. במרכז הרכס פירצה חצובה המכונה "שער פולג", ודרכה מבקיע נחל פולג נתיב לים התיכון. הפירצה ככל הנראה נחפרה לראשונה במאה ה-19 לפני הספירה כחפיר הגנה לעיר קדומה ששכנה על פסגת הרכס, ולמעשה פילגה אותו לשניים - ומכאן שמו של נחל פולג.
לכניסה קלה לשמורה מומלץ לנווט אל רחוב הכלנית במושב אודים, ומשם להמשיך רגלית. הכניסה לאתר ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
נרקיסים בשמורת גמלא
שמורת גמלא שבגולן מציעה שילוב נדיר של טבע ונוף עם סיפור אנושי היסטורי מרתק. בשמורה זורם כל השנה מפל גמלא - המפל האיתן הגבוה ביותר בארץ (51 מטרים). לא רחוק ממנו, בראש קניוני הנחלים המרשימים, נמצאים שרידיה של העיר העתיקה גמלא המספרים את סיפור גבורתה הייחודי במרד הגדול בסוף תקופת בית המקדש השני. לצד השבילים ומול הנופים היפים פורחים נרקיסים ורקפות.
גמלא מוזכרת בתלמוד כאחת הערים מוקפות החומה בתקופת כיבוש הארץ על ידי יהושע בן נון. בחפירות ארכיאולוגיות שבוצעו במקום נחשפו שרידי בית כנסת, אמת מים, מקווה טהרה, מבני ציבור, אבני קלע רבות וראשי חיצים שמעידים על הקרב הקשה שהתחולל במקום. אחד הממצאים החשובים ביותר שהתגלו במקום הם מטבעות קטנים, ועליהם חקוקה הכתובת "לגאולת ירושלים הקדושה".
בשמורת הטבע שבליבה חורבות העיר העתיקה שלושה מסלולי טיול מרכזיים: שביל התצפיות - שביל מעגלי נוח ונגיש שעובר על שפת המצוק; השביל אל העיר העתיקה - מרחק של 20 דקות במורד לביקור בבית הכנסת, בית הבד, בית המרחץ ועוד ממצאים שהתגלו באזור; והשביל אל מפל גמלא. אורך מסלול הליכה כ-1.5 ק"מ, לכל כיוון. הכניסה לשמורה בתשלום (31 שקלים למבוגר, 16 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
רקפות במצוק הארבל
מצוק הארבל הוא אחת מנקודות הנוף היפות ביותר בארץ. ההר צופה על הכינרת ומתנשא לגובה של כ-390 מטרים מעליה, ומשקיף גם על הגולן, על החרמון ועל הרי הגליל. מלבד נוף משגע, האתר מציע גם כמה מסלולי טיול מרתקים – חלקם קלים ומתאימים לכולם, וחלקם מאתגרים למטיבי לכת - ובכל מסלול שתבחרו כנראה תיתקלו ברקפות ראשונות שכבר פורחות, ומספרן רק יעלה בחודשים הקרובים.
בראש הצוק שלושה מצפורים: מצפור אל מול הכינרת - משקיף על נופי דרום הגולן והכינרת; מצפור החרוב - משקיף על הכינרת, הגולן, החרמון ומזרח הגליל העליון והגליל התחתון; מצפור הר ניתאי - משקיף על הר ניתאי המתנשא מצפון לארבל. הכניסה בתשלום (31 שקלים למבוגר, 16 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים. לפרטים מלאים על המסלול – הקליקו.