חידוש נוסף הושלם הבוקר (חמישי) בשביל ישראל, ולראשונה הוא יעבור דרך האזור ההיסטורי של המושבה זכרון יעקב ופארק הטבע רמת הנדיב. שינוי בתוואי גם בין לטרון ל"דרך בורמה", שיכלול מעתה גם תצפית על שער הגיא לצד לוח המתכת עם מילות השיר של חיים גורי "באב אל-וואד".
לדברי איציק בן דב, רכז סימון שבילים בחברה להגנת הטבע שתכנן ותיאם את התוואי החדש יחד עם המועצה המקומית זכרון יעקב ואנשי רמת הנדיב, מטיילי השביל ייהנו ממעבר באתרי מורשת ותיירות במושבה כמו גן ירון, יקב כרמל ההיסטורי, רחוב המייסדים (המדרחוב ההיסטורי), בית הכנסת ההיסטורי "אוהל יעקב", מוזיאון העלייה הראשונה , מוזיאון ניל"י - בית אהרונסון, בריכת בנימין, בית העלמין ההיסטורי, גן שם עולם ועוד. בנוסף, יעבור השביל בשולי הגן שמסביב לאחוזת הקבר של הברון רוטשילד ברמת הנדיב, ואז יתחבר אל התוואי הקיים.
"התוואי הישן עבר בשולי כביש צר ללא שוליים, בחצר מפעל בטון שמערבלי בטון עוברים דרכו, וחצה את כביש 652 הסואן", מסביר בן דב. "שביל ישראל סומן לפני כ-30 שנה, כאשר נפח הטיילות והתנועה היו נמוכים, וכל העת מתבצעים בו שינויים ועדכונים. אנחנו משקיעים משאבים ומאמץ להרחיק שבילים בכלל, ואת שביל ישראל בפרט, מסכנות למטיילים".
שביט סער וקסלר, מנהלת הוועדה לשבילי ישראל בחברה להגנת הטבע, מוסיפה כי "אנחנו בעיצומה של עונת הטיולים בשביל והמטיילים עושים את דרכם צפונה ודרומה. מזג האוויר בשבועות הקרובים צפוי להיות מושלם להליכה במקטעי השביל בכל רחבי הארץ, ואני ממליצה לכולם לצאת לטבע, ליהנות מהנופים והייחודיות של השבילים שלנו, וכמובן - לשמור על ניקיון ולקחת את הפסולת לפחי הזבל".
לדברי גלי כהן, מנהלת תחום קהל ושיווק ברמת הנדיב, הגנים, הסרט, מתחם הפיקניק ושאר שירותי המקום פתוחים להנאת המטיילים ללא תשלום. "רמת הנדיב שמחה לשתף פעולה עם החברה להגנת הטבע בשינוי תוואי שביל ישראל, בכדי שהמטיילים ייהנו מכל מה שהמקום המיוחד הזה מעניק למבקריו. המטיילים יוכלו להיכנס, בשעות הפתיחה של האתר, לפארק הטבע ולגני הזיכרון המשתרעים על שטח של 70 דונם ובהם גנים שונים בניחוחות שונים: גן הריחות, גן הוורדים, גן המפלים ועוד. שבילי הגנים המפותלים עוברים בין דשאים מוריקים, עצים עבותים ומיוחדים, פרחים בשלל צבעים ומזרקות מים. בלב הגנים נמצאת רחבת הקבר בו קבורים הברון אדמונד דה רוטשילד, 'הנדיב הידוע', ורעייתו אדלאיד. אני ממליצה להיכנס גם למרכז המבקרים, שהיה המבנה הראשון בישראל שזכה בתו תקן לבנייה ירוקה. רחבת הקבר סגורה בשבת וחג, אנא תכננו בהתאם", היא אומרת.
"שביל ישראל מחבר בין אנשים, נופים וההיסטוריה של הארץ שלנו", מוסיף זיו דשא, ראש מועצת זכרון יעקב. "המושבה זכרון יעקב היא ערש הציונות המתחדשת בארצה. בשנת 2022 ציינו 140 שנים להיווסדה. נופיה, אתריה ההיסטוריים ואתרי הטבע, הנופים, הבתים המשוחזרים המדרחוב ההיסטורי, חצרות האיכרים שהפכו לפינות חמד, בתי הקפה המסעדות, הגלריות, הפאבים, וגם מלאכי השביל מחכים לכם, ובעיקר פנים מאירות של תושבי המושבה יקבלו את פני הצועדים והצועדות בשביל. הכנסתו והגדרת המסלול של שביל ישראל בזכרון יעקב נעשתה בסיוע של סמי בן דהן מורה דרך ומומחה לשביל ישראל שיש לי את הזכות לטייל איתו, ברוכים הבאים".
בתוך כך, בעקבות הרחבת היישוב נווה שלום הסמוך ללטרון, צוות סימון שבילים של החברה להגנת הטבע בשיתוף עם קק"ל הסיט השבוע את שביל ישראל צפונה - וכעת הוא עובר במקביל לנחל נחשון ועין חילה. מעין חילה יעלה השביל לגבעת חתול ולתצפית על שער הגיא, שם ימצאו המטיילים את לוח המתכת עם מילות השיר של חיים גורי "באב אל וואד". משם, הוא מתחבר לתוואי הקיים שממשיך אל "דרך בורמה".
שינויים אלו מצטרפים להארכתו של שביל ישראל בכ-38 קילומטרים, עם פתיחתם הרשמית של שני המקטעים החדשים, בין החרמון לתל חי, בחודש שעבר. שינויי התוואי מופיעים באוגדן שביל ישראל החדש, שניתן לרכישה באתר החברה להגנת הטבע.
שביל ישראל, שנחנך על ידי החברה להגנת הטבע בשנת 1995, הוא שביל הליכה רגלי לאורך מדינת ישראל שעובר בהרים, יערות, ערים, כפרים, יישובים, נחלים, מעיינות, אתרים היסטוריים ותופעות טבע ייחודיות, שיחד מרכיבים את ההוויה הישראלית מבחינה גאוגרפית ותרבותית.
השביל מסומן בשטח בצבעים לבן, כחול וכתום, והוא מחולק ל-56 מקטעים - שאפשר לטייל אותם ברצף כטרק ארוך או לבחור בכל פעם מקטע אחר. כיוון שהשביל מסומן בחלקו על שבילים קיימים המובילים לאתרי טבע מרכזיים בישראל, אפשר גם לטייל בו במסלולים קצרצרים. השביל מתחיל מהחרמון, עובר בגליל העליון, בגליל התחתון, בכרמל, לאורך החוף, בתל אביב, במרכז הארץ, בפאתי ירושלים, בנגב, בערבה והוא מסתיים בחוף האלמוגים באילת. על סימון כ-1080 ק"מ של שביל ישראל ותחזוקתו, אחראי צוות סימון שבילים של החברה להגנת הטבע.