פסגות עם נוף פנורמי, מכתשים, חולות וסלעים צבעוניים, קניונים עמוקים – ואפילו מרחבי בולבוסים נדירים. הנגב, מדבר יהודה, הערבה והרי אילת הם פסיפס של מקומות מרהיבים. קבלו את רשימת 10 טיולי הנוף המומלצים ביותר במדבר הישראלי.
- סדר האתרים בכתבה נקבע על פי מיקום גיאוגרפי – מצפון לדרום.
מצפור מואב
מה רואים כאן? בקצה רחוב בעיר ערד נגלית אחת מהתצפיות היפות ביותר לעבר מדבר יהודה. התצפית המרהיבה חובקת את דרום מדבר יהודה, הר הנגב הצפוני וים המלח, וגם את הרי מואב והרי אדום הנישאים ממול. במצפור ניצב פסל סביבתי בצורת מטוס של הפסל יגאל תומרקין, לזכר מבצע לוט לכיבוש אזור ים המלח במלחמת העצמאות. מהמצפה יוצא גם מסלול טיול היורד לעבר נחל כידוד ומסומן בסימון שבילים ירוק.
איך מגיעים? הליכה רגלית קצרה לאורך שביל מסודר מקצה רחוב מואב בערד.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. מומלץ מאוד גם בשעות השקיעה.
הכניסה? ללא תשלום.
מצוק הצינים
מה רואים כאן? עוד לפני מותו, בחר דוד בן גוריון להיקבר ברמה שמדרום לקיבוץ שדה בוקר, אשר משקיפה על נחל צין ורמת עבדת – והוא ידע מה הוא בוחר: מאחוזת הקבר נשקף נוף מהמרהיבים ביותר בנגב, והמבקרים מוזמנים ללכת כאוות נפשם על שביל התצפית של מצוק הצינים, שממנו נשקפים גם נחל חווארים, נחל עקב, רמת דבשון, הפסגה המחודדת של חוד עקב, החווארים המלבינים של נחל צין ומצוקי רמת עבדת. בתנאי ראות טובים ניתן להבחין גם בהרי מואב. עדר יעלים נוהג לפקוד את המקום בשעות הבוקר והערב.
איך מגיעים? שביל התצפית יוצא מאחוזת הקבר של דוד ופולה בן גוריון. הכניסה לאתר היא כ-3 ק"מ מדרום לקיבוץ שדה בוקר (לא בכניסה לקיבוץ). פונים מכביש 40 מזרחה על פי השלטים המכוונים למדרשת שדה בוקר. בכניסה לאחוזת הקבר מפעילה רשות הטבע והגנים את מבואת הצינים – מרכז מידע למטיילים באזור, שבו אפשר לרכוש ספרות מטיילים ומפות.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. מומלץ מאוד גם בשעות הזריחה והשקיעה.
הכניסה? ללא תשלום.
הר צין
מה רואים כאן? הר צין הוא אחד היפים והמיוחדים בהרי הנגב בשל העובדה שיש לו שתי פסגות המוקפות במצוקים תלולים, ולמרגלותיו נמצא שדה בולבוסים עצום ומרשים. גושי הסלע העגולים שזכו לשם "בולבוסים" (גם שמם הספרותי של תפוחי האדמה) הם בין הדוממים הבודדים שהוגדרו בישראל כערכי טבע מוגנים – ולכן אין לפגוע בהם, להשחיתם או לקחת אותם איתכם. מדובר בסלעים שנוצרו לפני מיליוני שנים בקרקעית ים תטיס, שכיסה אז את ארץ ישראל, ובמרכזם שריד אורגני (כמו שלד של דג) שסביבו התרכז מינרל קלציט בצורה מעגלית, והתקשה. שטחו של השדה למרגלות הר צין מתפרש על פני מאות דונמים, והבולבוסים מונחים בו בצפיפות של עד 15 סלעים למטר רבוע.
איך מגיעים? כדי להגיע להר צין נדרשת נסיעה בכבישים ישנים ודרכי עפר שבדרך כלל עבירות גם לרכב פרטי, אך המצב עשוי להשתנות מעת לעת. ניווט בווייז אל "שדה הבולבוסים" אמור להוביל בדרך הזו: נוסעים לדימונה וממנה מזרחה בכביש 25, ובצומת רותם פונים ימינה (דרומה) אל כביש מספר 206. נוסעים בכביש זה כ-16 קילומטרים ומגיעים לפנייה שמאלה לפני מפעל אורון. אחרי הפנייה נוסעים עוד כעשרה קילומטרים ופונים ימינה (דרומה) לדרך עפר מסומנת בכחול (במקום שילוט המפנה להר צין, שדה הבולבוסים ושדה בוקר). בדרך העפר נוסעים בזהירות כ-3.5 קילומטרים ואז פונים שמאלה אל דרך עפר מסומנת בירוק. בדרך זו נוסעים עוד 4 קילומטרים נוספים עד לחניון הלילה. כאן יש לחנות ולהמשיך רגלית, משום שהמשך דרך העפר אינה מומלצת לרכב רגיל.
מהחניון ממשיכים בדרך העפר הירוקה, כאשר שדה הבולבוסים פרוס מצד שמאל. מטיבי לכת יכולים להמשיך לאחר הביקור בשדה עם השביל הירוק לטיול בפסגת ההר. ממשיכים עד למפגש עם שביל כחול. שני השבילים עולים לראש ההר, אך המעלה בשביל הירוק תלול פחות ועדיף לעלות בו. בחזרה יורדים בשביל הכחול דרך הפסגה הדרומית של ההר. המורד תלול מאוד ויש לרדת בו בזהירות רבה. אורך הטיול הרגלי כולו כ-2.5 קילומטרים.
מתי הכי מומלץ? בחורף ובאביב, אך לא בימים גשומים או בימים שבהם קיימת אזהרת שיטפונות. בקיץ ובסתיו חם מדי בשביל המסלול הרגלי, שאמנם קצר אך אינו קל.
הכניסה? ללא תשלום.
גבעת חצבה
מה רואים כאן? מראש גבעת חצבה שבשמורת הטבע מכתשים עין יהב בערבה התיכונה יש תצפית מרהיבה על הערבה, הרי אדום במזרח ורכס חצרה במערב. לפני שיורדים מהגבעה מומלץ להמשיך לראש השלוחה הצרה שבראש הגבעה, הפונה דרומה – חרטום הגבעה חושף ערוצים רחבים של נחלים עטורים בעצי שיטה.
איך מגיעים? מעין חצבה נוסעים כקילומטר מערבה בכביש 227 וחונים ליד קבוצת הקרוונים. מכאן צועדים כ-1.5 ק"מ לאורך השביל המסומן באדום עד לראש הגבעה – וחזרה באותה הדרך.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? ללא תשלום.
הר גמל וטיילת אלברט
מה רואים כאן? מכתש רמון הוא המכתש האירוזי הגדול בעולם, ונופו הייחודי מאפשר הצצה לקסמיו של המדבר ולשלל תופעות טבע מרתקות. על קצה המכתש נמצאת העיירה מצפה רמון, ובשטחה, לשולי המכתש – נמצאת "טיילת אלברט" אשר חופפת לסימון "שביל ישראל" ולאורכה הוסדרו כמה נקודות תצפית מרהיבות.
עם קצת מזל אפשר לצפות לאורך הטיילת בנשרים מעופפים. אי אפשר להחמיץ את הציפור סלעית שחורת-בטן, המקפצת מסלע לסלע ליד הטיילת ושומרת בקנאות על הנחלה שלה - ורק מטייל חסר מזל במיוחד יחמיץ מפגש עם עדרי יעלים, המטיילים בחוצות מצפה רמון כבעלי הבית ממש. לטיולים נוספים באזור: המדריך המלא למכתש רמון.
איך מגיעים? מומלץ להתחיל את המסלול במצפור נועה הנמצא ברחוב עין סהרונים פינת רחוב מעלה דקלים (ליד מגדל המים) במצפה רמון. המצפור נמצא בראשו של גן ורדימון המדברי הנשען על טרסות בנויות, ונשקפים ממנו חלקים ממצפה רמון, רכס רמון והר גמל – לשם מועדות פנינו.
יורדים במעלה העקלתוני של הגן אל רחוב רחבעם זאבי, חולפים על פני בית ספר השלום ומגיעים לכיכר נוספת. מכאן צועדים שתי דקות, מגיעים למרגלות הר גמל ועולים בגרם מדרגות קצר לתצפית מרהיבה שממנה נראה מכתש רמון כמעט במלוא אורכו. לפני שמתחילים במסע מזרחה מומלץ לצעוד כמה צעדים מערבה – אל מצפור אסף רוז המוקף מעקה ירוק, וממנו נראה הסלע הגדול בהר גמל כמו גמל הכורע על ברכיו.
מכאן צועדים מזרחה בשביל שלמרגלות הר גמל המלווה את שולי המכתש, אשר מסומן בצבעי "שביל ישראל" (לבן, כחול וכתום). השביל עובר על פני גשרון עץ ובהמשך פוגש שביל מסומן ירוק היורד אל תוך המכתש – אך אנו נמשיך שמאלה אל סלע גדול שלידו מתחילה את דרכה טיילת אלברט, המנציחה את זכרו של אלברט כץ, מידידי קק"ל בשווייץ.
מכאן הטיילת סלולה ברובה, ועבודות פיסול מעטרות את הדרך. אורך המסלול כ-2.5 קילומטרים והוא מסתיים במרכז המבקרים של רשות הטבע והגנים, ומכאן חוזרים רגלית לנקודת ההתחלה.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? הסיור בטיילת ללא תשלום; הכניסה למרכז המבקרים בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
הר רמון
מה רואים כאן? מעל הפינה הדרום-מערבית של מכתש רמון, לא רחוק מגבול מצרים, מתנשא לגובה 1,037 מטרים מעל פני הים הר רמון – הפסגה הגבוהה ביותר בהר הנגב. בשל הטופוגרפיה הייחודית של האזור, הנוף מפסגת הר רמון אינו מרשים במיוחד, אך במרחק הליכה קצר לכיוון שפת המכתש נגלה הנוף המרהיב של שבע גבעות הבזלת השחורות שנמצאות בתוכו. הגבעות מכונות "קרני רמון", והגבוהה שבהן היא הר ערוד המתנשא לגובה של 945 מטרים מעל פני הים – גבוה יותר מרוב ההרים סביב המכתש.
על פסגת ההר נמצא שדה רגמים (טומולים) – גלי אבנים מתקופת הברונזה התיכונה (בין שנת 2000 לפני הספירה לשנת 1550 לפני הספירה) שככל הנראה שימשו לקבורה, ובקרבתם עובר קיר אבן נמוך המכונה "קו K". אורכו של הקיר כ-4.5 קילומטרים והוא ככל הנראה קישר בין היישובים הקדומים בהר רמון לבין היישוב הקדום בהר רומם. לטיולים נוספים באזור: המדריך למסלולים בהר רמון.
איך מגיעים? בנסיעה בכביש 40 ממרכז הארץ לכיוון מצפה רמון, יש לפנות ימינה (מערבה) בצומת הרוחות (בה"ד 1) אל כביש 171. אחרי נסיעה של כ-28 ק"מ פונים שמאלה אל דרך עפר עבירה לכל רכב. מהחניה צועדים בעקבות השביל המסומן באדום אל הפסגה, אשר מסומנת באמצעות אבן גדולה. מהפסגה ממשיכים עם השביל ימינה, חולפים ליד הרגמים ומתחילים במגמת ירידה לכיוון שפת המכתש – שאינה נראית מרחוק, ונראה אותה רק כשממש נגיע אליה. לפני שפת המכתש יש עלייה קצרה אך מעט תלולה – ומיד אחריה נפרש הנוף עוצר הנשימה של קצהו המערבי של מכתש רמון.
מכאן ממשיכים עם השביל שמאלה, לאורך שפת המכתש, עד שמגיעים אל נקודת תצפית נוספת – שמנציחה את זכרם של שבעת האסטרונאוטים חברי צוות המעבורת "קולומביה", בהם האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון ז"ל, שנספו עם התרסקותה בפברואר 2003. מנקודת התצפית חוזרים אחורה כמה מטרים ופונים ימינה אל השביל השחור שחוזר אל פסגת הר רמון ואל החניה. אורך המסלול כ-3 קילומטרים.
מתי הכי מומלץ? כל השנה. בסופם של חורפים גשומים פורחים במקום פרחי מדבר נדירים ומיוחדים.
הכניסה? ללא תשלום.
הר שגיא
מה רואים כאן? אחת הנקודות שהכי שוות עצירה לאורך כביש 10 היא מצפור הר שגיא, שממנו נשקף נוף פנורמי עוצר נשימה. עם זאת, מאז מתקפת הטרור על האוטובוס שהיה בדרכו לאילת ב-2011, רובו של הכביש העובר בצמוד לגבול מצרים היה סגור לתנועת אזרחים ושימש רק את כוחות הביטחון. אולם החל מהקיץ שעבר, צה"ל פותח את הכביש לתנועת מטיילים אחת לחודש.
כמעט כל הר הנגב נשקף מהמצפור בהר שגיא: הר חריף, מצוקי מכתש רמון, בקעת חיסון, הר עריף, ועוד. מנקודת תצפית נוספת בהמשך הכביש נשקף נוף מרהיב של חלקו המערבי של הר הנגב הנמצא כבר בתחומי סיני, ושם בולטת פסגת ג'בל עריף א-נקה שבראשה מכתש. על רמתו המוגבהת של הר שגיא יש פעילות של צבאי הנגב, פראים, עדרי יעלים ובעלי חיים רבים נוספים.
איך מגיעים? אל המצפור מפנה שלט הממוקם בסוף העלייה של כביש 10 להר שגיא. מהרחבה יוצא שביל קצר לכיוון מזרח המוביל לתצפית המרהיבה ועליה לוחיות הסבר. בהמשך הכביש נקודות תצפית נוספות שבהן ניתן לעצור.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הכניסה? ללא תשלום – אך רק במועדים שבהם צה"ל פותח את כביש 10 לתנועת אזרחים: בחגים ואחת לחודש בימים שישי ושבת בין השעות 8:00 בבוקר עד 17:00 אחר הצהריים. מועדי הפתיחה מפורטים באתר תיירות הר הנגב.
פארק תמנע
מה רואים כאן? בלב הערבה הדרומית נמצא פארק תמנע, המהווה חלון גיאולוגי לתצורות נוף ייחודיות שפוסלו על ידי כוחות הטבע האימתניים במשך אלפי שנים. תמנע היא המקום הראשון בעולם שבו כרו נחושת, וברחבי הפארק ניתן למצוא אלפי פירים - עדות אילמת למפעל כריית הנחושת המספר את התפתחות הכרייה וההפקה על כל שלביהם, וכן שרידים של תנורי התכה מתקופת האימפריה המצרית הקדומה. הנחושת היא המתכת הראשונה שנעשה בה שימוש ליצירת כלי עבודה, כלי נשק, כלי בית, כלי יוקרה ופולחן. ממצאים ארכיאולוגיים אחרונים מראים כי כריית הנחושת בתמנע החלה עוד בתקופת מלכות דוד ושלמה.
בפארק מסלולי טיול רגליים, מסלולי טיפוס ייחודיים על צוקי אבן חול ו-80 ק"מ של שבילי אופניים. הפארק מציע למבקרים פעילויות נוספות כמו שיט בסירות פדלים באגם, מילוי בקבוקים בחול צבעוני, סיורי עששיות ליליים, לינת קמפינג ועוד. הסיורים כוללים ביקור במקדש האלה המצרית חתחור ובעמודי שלמה המרהיבים הסמוכים, באתר הפטרייה, הקשתות המרשימות ואתר ציורי הסלע העתיקים ובו ציור של ציד יענים ויעלים, מרכבות רתומות לשוורים ועוד.
איך מגיעים? הכניסה לפארק תמנע נמצאת על כביש הערבה, כ-20 ק"מ צפונית לאילת, בסמוך לקיבוץ אליפז. למגיעים מצפון – בפנייה לקיבוץ אליפז פונים ימינה לכיוון פארק תמנע, וממשיכים בנסיעה כ-3 קילומטרים עד שמגיעים למרכז המבקרים של הפארק. בווייז: פארק תמנע.
מתי הכי מומלץ? כל השנה.
הקניון האדום
מה רואים כאן? הקניון האדום שבערוץ נחל שני הוא אחד ממסלולי הטיול היפים ביותר בהרי אילת, והטיול בו כולל הליכה בנחל שהתחתר לעומק של כ-30 מטרים באבן החול האדומה ויוצר פיתולים מרהיבים. הקניון צר בחלקו ורוחבו מטרים בודדים. בימי קדם צדו בתוך הקניון נמרים שאותם פיתו להיכנס למבנה אבנים סגור באמצעות גדי או טלה, ולאחר מכן חסמו את היציאה עם אבן כבדה. לטיולים נוספים באזור: המדריך המלא לשמורת מסיב הרי אילת.
איך מגיעים? נוסעים על כביש 12 לכיוון צפון, ולאחר כ-20 ק"מ מהיציאה מהעיר אילת שלט יפנה ימינה לקניון האדום ולדרך הפטרולים הישנה. פונים ימינה על שביל העפר המתאים לכל רכב ונוסעים עד לפיצול השבילים – שם ממשיכים ישר בעקבות השביל המסומן ירוק ולאחר כ-400 מטרים מגיעים לרחבת חניה מסודרת.
מחניון הרכבים הולכים בשביל ירוק המוביל ישירות לתוך הקניון האדום. בתוך הקניון יורדים שלושה מפלים יבשים בעזרת מעקה ויתדות. הנחל נהיה צר יותר, אך לאחר כ-200 מטרים מגיעים לאפיק רחב ופתוח. מכאן ניתן לפנות ימינה בעקבות הסימון השחור (המסלול הקצר) אשר מוביל אל שביל שמטפס מעלה וצופה אל הקניון הצר. המשך השביל השחור מתחבר אל השביל הירוק מתחילת הטיול – ומשם שבים אל הרכב באותה הדרך.
מתי הכי מומלץ? בחורף ובאביב, אך לא בימים גשומים או בימים שבהם קיימת אזהרת שיטפונות. הטיול בקניון מעט אתגרי וכולל ירידה בעזרת סולם יתדות ואחיזה במעקה צינור, ולכן לא מומלץ למי שסובל מפחד גבהים.
הכניסה? ללא תשלום.
הר צפחות
מה רואים כאן? פסגת הר צפחות אמנם נמוכה מרוב הפסגות ברכס הרי אילת, אולם זו הפסגה הדרומית ביותר – ולכן נשקף ממנה נוף מרהיב של מפרץ אילת ללא כל הפרעה. זו אחת מנקודות התצפית שזכתה לכינוי "תצפית ארבע הארצות", ושמהן ניתן להשקיף על ארבע המדינות שסובבות את מפרץ אילת – ישראל, מצרים, ירדן וסעודיה. לטיולים נוספים באזור: המדריך המלא לשמורת מסיב הרי אילת
איך מגיעים? אפשרות ההגעה המומלצת והקלה ביותר דורשת שימוש בשני כלי רכב: את רכב האיסוף יש להשאיר ליד שמורת חוף האלמוגים או בית ספר שדה אילת של החברה להגנת הטבע, ולהגיע בעזרת רכב נוסף (או מונית) אל חניון לילה נחל שלמה הסמוך לחוות הגמלים. מחניון הלילה צועדים בעקבות השביל המסומן בירוק בתוך ערוץ נחל צפחות. לאחר כ-1.3 ק"מ השביל הירוק מתמזג עם "שביל ישראל". ממשיכים דרומה (שמאלה) בעקבות השביל עוד כ-800 מטרים עד למפגש עם השביל הכחול – ופונים בעקבותיו שמאלה אל פסגת הר צפחות. לאחר מכן ממשיכים דרומה בעקבות "שביל ישראל" עד חוף האלמוגים.
אפשרות נוספת היא להגיע להר דרך "שביל ישראל" – בהליכה צפונה מנקודת הסיום של השביל ליד חוף האלמוגים ובית ספר שדה אילת. לאחר כ-1.5 ק"מ מגיעים לפיצול שבילים ממש ליד פסגת ההר, ושם עוזבים את "שביל ישראל" ופונים ימינה בעקבות השביל הכחול שמוביל לאחר כ-100 מטרים אל התצפית. לאחר מכן ניתן לשוב באותה הדרך. למרות שזו דרך קצרה, היא קשה וכרוכה בעלייה תלולה, ולכן מיועדת למטיבי לכת בלבד.
מתי הכי מומלץ? בחורף ובאביב. מומלץ מאוד גם בשעות הזריחה והשקיעה.
הכניסה? ללא תשלום.