אחרי כמה חודשים שבהם הנוף ברוב אזורי הארץ היה צהוב ונטול פריחה, הפרחים האמיצים הראשונים כבר מגיחים לאוויר הפתוח שעדיין לא התקרר – אלו, כמובן, החצבים. על אף שהוא נחשב ל"מבשר הסתיו", החצב הוא למעשה פרח קיץ, ואת ראשוני החצבים ניתן לראות פורחים כבר באוגוסט. בצפון ובדרום החצבים כעת רק בתחילת פריחתם, אך במישור החוף הם כבר ממש בשיא הפריחה. אז איפה כדאי לחפש אותם? ריכזנו לכם כמה המלצות.
תל דור
תל דור, על רכס הכורכר של חוף הכרמל, צפונית-מערבית לקיבוץ נחשולים, מזוהה עם העיר המקראית דור. באזור התל שלושה מפרצים, שהדרומי והארוך מביניהם תחום על ידי שלושה איים קטנים היוצרים מעין לגונה הנוחה לעגינת ספינות – מה שאפשר ליושבי העיר לבנות בה כמה נמלים ולהפוך אותה לעיר נמל ונקודת סחר חשובה בעולם העתיק.
ניתן להגיע אל התל רגלית מחוף דור או דרך דרך עפר העוברת ממזרח ומצפון לקיבוץ נחשולים. עוד ניתן להגיע משמורת חוף הבונים הסמוכה (בתשלום) דרך השביל המסומן באדום. בחלקו המזרחי של התל נמצא ריכוז חצבים גדול.
נחל תנינים
נחל תנינים הוא נחל איתן שמתחיל את זרימתו ברמות מנשה ונשפך לים התיכון בסמוך לקיבוץ מעגן מיכאל ולכפר ג'סר א-זרקא. בתקופה הרומית נבנה באפיק הנחל סכר שהיווה בסיס למפעל מים מתוחכם שנועד להעלות את מפלס המים כדי שניתן יהיה להזרימם בכוח הכבידה אל העיר החשובה קיסריה באמצעות אמת המים ששרידיה המרשימים מוכרים היטב מחוף האקוודוקט.
חוסר התחזוקה של אתר הסכר עם השנים גרם ליצירת ביצה שהייתה ידועה בשם ביצת כבארה – שיובשה ברובה, אך האגם המכונה בריכת תמסח ונמצא בשטח שמורת הטבע נחל תנינים הוא שריד לאותה ביצה. שביל טיול באורך כ-1.5 קילומטרים הוכשר בגדתו הדרומית של הנחל, עד לשפך שלו לים. בשמורה אף מסלול הליכה "רטוב" באורך של 260 מטרים – בתוך קטע חצוב של אמת המים, שבו זורמים מי הנחל ועומקם 45 סנטימטרים.
הכניסה לשמורה בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד, חינם למנויי מטמון של רשות הטבע והגנים.
בריכת חורף לב השרון
בריכת החורף לב השרון היא אתר טבע משוקם שהוקם בשטח ששימש בעבר לכריית אדמת חמרה בחולות הסמוכים למושב עין שריד. שטח הפארק כ-30 דונם ובמרכזו בריכה קטנה שמתמלאת בחורף במי גשמים שאינם מתייבשים עד הקיץ.
לאחר הפסקת הכרייה במקום, הפך האתר למזבלה פיראטית – עד ששוקם בשנת 2013 ביוזמת המועצה האזורית לב השרון ובתמיכה ומימון של הקרן לשמירה על שטחים פתוחים ברשות מקרקעי ישראל. הבריכה עצמה אינה מרשימה במיוחד, אך אל סביבתה הושבו מיני בעלי חיים וצמחים האופייניים לשרון. באביב ניתן לראות כאן מרבדי פריחה צבעוניים ומרשימים – אך גם כעת, בסתיו, אזור הבריכה מתמלא בפריחת חצבים.
כדי להגיע לפארק מנווטים באמצעות ווייז אל "בריכת חורף לב השרון", אשר ממוקמת בין המושב עין שריד לבין היישוב קדימה-צורן. במקום רחבת חנייה ושבילים מסודרים ונוחים המתאימים למטיילים בכל הגילים. הכניסה לאתר ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
גבעת נפוליאון
צמוד לפארק הירקון נמצאת גבעת נפוליאון אשר מוכרת גם כתל ג'רישה ומתנשאת לגובה של 38 מטרים. במקום התגלו שרידי יישוב כנעני קטן ששכן על הגבעה כבר בשנת 2700 לפני הספירה. בהמשך היישוב התרחב והפך לעיר מבוצרת מוקפת חומה, שבה נבנו גם ארמון ומפעל מים. בעת המצור על יפו ב-1799, חנה צבאו של קיסר צרפת נפוליאון על הגבעה - ומכאן שמה.
החל מחודש ספטמבר ניתן לפגוש על פסגת הגבעה ריכוזי חצבים מרשימים, לצד שיחי סברס רבים ונוף עירוני מרהיב של תל אביב ורמת גן. ההגעה הקלה ביותר היא דרך רחוב רוקח פינת שד' הנרקיסים ברמת גן, אך ניתן להגיע גם דרך פארק הירקון ויער ראש ציפור. הכניסה לאתר ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
"שביל החצבים" בתל אפק
במתחם תל אפק שבגן הלאומי ירקון הכשירה רשות הטבע והגנים את "שביל החצבים" – שבו נשתלו מאות בצלי חצבים וצמחים מוגנים אחרים שניצלו והועברו למקום בעת בניית השכונות החדשות של ראש העין. את בצלי החצבים טמנו לפני כמה שנים מבקרים ומתנדבים. השביל מתחיל בתצפית על בריכת החורף החריבה, ממשיך בתצפית אל "דרך הים" ההיסטורית, צופה על המסדרון האקולוגי שגן לאומי ירקון הוא חלק ממנו ומשתלב עם רחוב רומי עתיק (קארדו) של העיר אנטיפטריס שנבנתה על ידי המלך הורדוס ומנציחה את שם אביו. לאחר ביקור במבצר השביל ממשיך לאורך מפעל המים המנדטורי שהוביל מים לירושלים ויורד לאגם שבו שט לבנון הירקון - הדג היחיד בעולם שנכחד מאזור מחייתו והושב אליו בהצלחה יתרה.
הכניסה לגן הלאומי בתשלום (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד) ויש לתאם את מועד הביקור מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
גבעות הכורכר – נס ציונה
גבעות הכורכר של נס ציונה, שהוכרזו כגן לאומי, מפורסמות בשל ריכוז פריחת אירוס הארגמן המרשים שבה בסוף החורף, אך בסתיו ממלאת את האתר פריחת חצבים.
השביל המרכזי באתר, המוכשר להולכי רגל וכן לרוכבי אופניים, הוא "שביל שומר הגבעות" – מסלול מעגלי שאורכו כ-2.5 ק"מ ומסומן בשטח בצבע סגול – אשר עובר בין כמה מוקדי עניין ופריחה. ניתן לצאת למסלול מהחניה ליד הכיכר בצומת של רחוב השריון בנס ציונה ודרך גבעות הכורכר. בנוסף, הגבעות מרושתות עוד בשלל שבילים שאינם מסומנים. הכניסה לאתר ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
גבעת התנ"ך - ירושלים
גבעת התנ"ך שמעל החאן הירושלמי ותחנת הרכבת ההיסטורית של ירושלים היא אחת משש הכיפות האחרונות שנותרו ללא בנייה בעיר. הגבעה נמצאת על קו פרשת המים של ירושלים – מצידה האחד עמק רפאים הזורם לים התיכון, ומצידה השני גיא בן הינום ונחל קדרון הזורם לים המלח. מהגבעה נשקף גם נוף יפה של הר ציון וכנסיית הדורמיציון, ובמורדותיה נמצאת כנסיית סנט אנדרוז. על אף שטחה המצומצם, הגבעה מתמלאת בפריחה צפופה בעונות השונות – ובסתיו היא מתכסה חצבים.
הכניסה הנוחה לגבעה היא ממגרש החנייה בדרך חברון, מול מלון הר ציון. ניתן להיכנס אליה גם דרך רחוב דוד רמז מול מתחם התחנה הראשונה, אך העלייה משם הרבה יותר תלולה. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
אתרי חצבים נוספים במרכז: גיא בן הינום ומורדות הר ציון (ירושלים), שמורת אירוס הארגמן (נתניה), מערות אפקה (תל אביב), אפולוניה, חוף פלמחים, מגדל צדק, תל חדיד ונאות קדומים (יער בן שמן), שמורת נחל פרת.
תל יודפת
אחד ממוקדי החצבים המרשימים ביותר בצפון הוא תל יודפת שבגליל התחתון - מהאתרים הארכיאולוגיים היפים והמעניינים ביותר בארץ. מלבד השרידים הארכיאולוגיים, הנוף סביב התל יפהפה, ולקראת הסתיו מצטרפים רבבות חצבים שמכסים את הגבעה בצבע לבן.
במקום שכנה עיר מקראית ובתקופת בית המקדש השני התקיים בה יישוב יהודי. עם פרוץ המרד הגדול בשנת 67 לספירה בוצרה העיר ועמדה 47 יום במצור, עד שהרומאים הצליחו לכבוש אותה, הרסו אותה עד היסוד והרגו את רוב תושביה. בתל עצמו שביל הליכה מעגלי קצר, ומטיבי לכת יכולים לצעוד גם בהמשכו אל תצפית הר עצמון – מסלול אשר דורש הקפצת רכבים. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
תל רקת
על גבעה נמוכה, כמה מאות מטרים צפונית לטבריה, נתגלו שרידי עיר עתיקה המזוהה עם העיר המקראית רקת, אשר מוזכרת בספר יהושע כאחת מ"ערי מבצר הצדים" בנחלת שבט נפתלי. בפסגת התל נמצא עץ חרוב בודד, ולצידו תצפית נוף יפה לכנרת ולטבריה ופריחה מרשימה של חצבים שמגיעה לשיאה אחרי אמצע ספטמבר.
יש להגיע לקצה רחוב השומר בטבריה, לפני שהוא מתעקל ימינה והופך לרחוב אחד העם. יוצאים בדרך עפר המתעקלת שמאלה וניגשים אל הגבעה הנמוכה שלפני העיקול – זו תל רקת. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
אתרי חצבים נוספים בצפון: נחל מערות, שמורת חי-בר כרמל, שמורת עין אפק, שמורת גמלא ברמת הגולן.
"שביל החצבים" בערד
בוואדי של נחל טוביה בתוך העיר ערד סומן לפני חמש שנים "שביל החצבים". אמנם מדובר בשביל קצר וצנוע, אבל הוא מזכה את הצועדים בו בסיבוב מקסים אל המדבר וחזרה – מבלי להתאמץ יותר מדי. החל מסוף אוגוסט מלווים את המטיילים בשביל אלפי חצבים שצבעם הלבן בולט היטב על רקע הצהוב של המדבר.
אורכו של המסלול כ-2.5 ק"מ והוא מתחיל בקצה רחוב נוף – מסלול מסומן שחור יוביל אתכם למטה, עד שתגיעו לסולם מקובע בסלע ואל צומת שבילים שחור-ירוק. כדי לעבור ל"שביל החצבים" פונים ימינה אל השביל המסומן בירוק. ממשיכים בהליכה עד שמגיעים למפגש שבילים ירוק-כחול, ומכאן עולים אל נקודת הסיום בקצה רחוב אחווה. בנקודה זו ניתן להשאיר לפני הטיול רכב נוסף, או להמשיך רגלית: פונים ימינה אל רחוב אחווה, ממנו ימינה בפנייה הרביעית אל רחוב מגדל, ואז שוב ימינה אל רחוב נוף כדי לחזור אל נקודת ההתחלה.
אתרי חצבים נוספים בדרום: תל ערד, נחל רחף עליון (מדבר יהודה), עין עבדת, תל קריות (יער יתיר), טיילת מצפה רמון.
פורסם לראשונה: 11:24, 08.09.22