החורף זו העונה המושלמת לטיול רגלי מאתגר לאורך החופים הנסתרים של ים המלח, אזור אשר מוכר גם בשם "ארץ הבולענים". על הפרק: בורות ענק מרשימים ובריכות מים ענקיות בצבעי כחול עמוק וירוק-בקבוק משגע. לצד היופי המפעים שוררת גם סכנה: האדמה לא יציבה ונחלים תת-קרקעיים מפלסים בה סדקים ומכשולים רבים, כך שסכנת התמוטטות קבועה של אדמה בוצית מעורבבת עם מלח מרחפת על כל מי שבוחר לצעוד בדרכים הסודיות של חבל הארץ הנידח. ולמרות כל זאת, כששמענו ששלומי לובטון, מדריך טיולים ותיק ואיש שטח ידוע, מארגן סיור יוצא דופן ב"ארץ הבולענים" - מיד קפצנו על ההזדמנות.
שעת בוקר מאוחרת בצומת מצוקי דרגות, שמש חורפית נעימה פוגשת אותנו ביציאה מכלי הרכב. אנחנו משאירים את המעילים החורפיים במכונית, לוקחים בגד ים ומגבת ונכנסים לשטח, צועדים מזרחה לכיוון קו החוף של ים המלח. לא חולפת דקה ואנחנו מוצאים את עצמנו עומדים מול שני בולענים ענקיים בצבע כחול עז שמשתלבים זה בתוך זה בצורה א-סימטרית ומוזרה. מאחור נפרש הרקע המדהים של ים המלח, ללא ספק מדובר בחוויה ויזואלית יוצאת דופן. מיד כולם מוציאים מצלמות ומתחילים לעשות סלפי עם הבולענים, אבל לובטון עדיין לא מתרגש. "יש בהמשך בולענים הרבה יותר יפים וחבל להתעכב על שני אלה", הוא אומר.
המדריך המנוסה מנצל את הרגע שבו כולם שקטים ומחייכים לעדשות, ומסביר כיצד נוצר בולען. "מי המעיינות שמגיעים לכאן פוערים ובולעים לתוכם את האדמה, ונוצר בור ענק שמתמלא במים", הוא אומר. "'טיול בולענים' הוא למעשה הנגשה של כל העוצמה הזאת של הטבע למטיילים וגם לחובבי צילום. הטיול הזה מסוכן, ולכן בנינו את המסלול עם גיאולוג ועם הידרולוג. הגענו איתם לכאן ובחרנו את השבילים ואת המקומות הנכונים לטייל בהם, ולא לקחנו סיכון על דעת עצמנו". ועל כך נוסיף אנחנו: טיול רגלי בארץ הבולענים ללא מדריך מוסמך הוא מסוכן מאוד.
אנחנו ממשיכים בצעדה לכיוון קו החוף, וצלילים נעימים של נהר זורם מלווים את צעדינו. אנחנו עומדים על גדת בוץ של נחל מהיר שחרץ את דרכו באדמה בזוויות מיוחדות ובהפרשי גבהים שמזכירים בסגנונם את הקניון הגדול והמפורסם של קולורדו, רק בזעיר אנפין, ועולה השאלה כיצד ניתן לעבור את המכשול הלא מתוכנן.
לובטון אומר: "זהו נחל שזורם מתוך נביעה, תסתכלו על כמות המים הגדולה שזורמת, היא זהה לתצרוכת המים השנתית של כל ירושלים. ים המלח ניזון מהמים האלה".
אנחנו מתחילים לרדת לאורך הגדה הבוצית כדי למצוא נקודת מעבר יבשה לכיוון הבולענים הבאים. אני מוצא גשרון אדמה מבטיח, אבל לובטון לא מתלהב מהכיוון. "זאת דוגמה טובה ומוחשית למה מסוכן לטייל כאן באופן עצמאי", הוא אומר. "אנחנו עומדים מעל נחל תת-קרקעי והקרקע יכולה להתמוטט בכל רגע לתוכו, אבל מלמעלה אנחנו לא רואים את זה. הקרקע נראית מאוד יציבה, אבל בשלב כלשהו הכול פה יקרוס".
הסכנה המוחשית שכמעט נקלענו אליה מכניסה את כולם למצב של ערנות מוגברת, וקצת אדרנלין. כמו בטיול שנתי של בית ספר יסודי אנחנו צועדים בעקבות המדריך, שמוצא במורד הנחל בול עץ מאורך והופך אותו לגשר ארעי. בצד השני של הגשר המאולתר מחכה לנו בולען יפהפה ועגול בצורה סימטרית לחלוטין ובצבע תכלת נוצץ. לובטון מספר לנו בחצי חיוך כי מדובר בבולען "תינוק" בן שנה וחצי.
"המעיין שפרץ את הבולען נטש אותו ומצא דרך אחרת לזרום", מסביר המדריך. "הבולען הצעיר הזה הולך ומתייבש. כדאי למהר ולהגיע לכאן כדי לראות אותו, כי בעוד זמן לא ברור הוא ייעלם". באופן ספונטני שוב מתרחש טקס הסלפי המקודש עם הבולען הקטן, וכולם מבסוטים שהצליחו לתפוס תופעת טבע כה מושלמת ומדויקת מבחינה גיאומטרית, רגע גיאולוגי קצר לפני שהבולען המרהיב מתייבש וקמל.
הבולען הבא שאנחנו פוגשים הוא בצבע ירוק רך וזוהר. לפי הצבע של המים ניתן לנחש כי מדובר בבולען של מים מתוקים. צמוד אליו ישנה צמחיית נחלים עשירה, וציפורי מים שונות שוחות בו ומחפשות דגים. מפל קטן וחמוד עושה רעש נעים של נווה מדבר מהאגדות. חוויית הטבע המופלא והעושר הביולוגי הנדיר שעוטף אותנו – ממש צמוד לגדות המלח של ים המוות – הייתה מפתיעה ומענגת. מי היה מאמין שיש פה חיים. הפעם טקס הסלפי עם הבולען הירוק מצומצם, כנראה בגלל שלובטון זיהה עקבות טריים של זאב גדול, ואנחנו מחליטים להתקדם לבולען הבא ולהשאיר את בעלי החיים בשלווה.
בהמשך הציר אנחנו מתקדמים לאורך שפת הים בתוך מישור הזוי ויפהפה המלא בחריצים עמוקים ומאורכים, כאילו מפלצת מיתולוגית שרטה את האדמה. לובטון חולץ נעליים ומבקש מאיתנו להמתין. בתוך בוץ עמוק וטובעני הוא מפלס דרך אל נקודה מסוימת בחוף, חופר בידיו וחוזר אלינו כשהוא מחבק גוש ענק של אדמה סמיכה ובוצית. באופן מפתיע האדמה הצמיגית מלאה בקוביות מלח נוצצות וסימטריות, כמו יהלומים מנצנצים, ולובטון פולה אותן החוצה מהבוץ הדביק בהתלהבות יתרה.
"אלה קוביות מלח טהורות", הוא מסביר. "כשהמלח מתגבש בצורתו הטהורה הוא הופך לקובייה שקופה וצלולה, גביש מושלם. כל פעם מרגש ומפעים אותי מחדש לראות את הדבר הזה". "יהלומי המלח" מכניסים את כולם לאטרף, ההפקה מאבדת שליטה וכולם מתפלשים בבוץ בתקווה למצוא את האוצרות המפתיעים. מי היה מאמין שכוחות הטבע הכאוטיים יכולים ליצור קובייה מושלמת.
ארץ הבולענים של ים המלח יפהפייה ומסתורית. אנחנו מגיעים אל הבולען האדום, ומגלים שהפך לצהוב. משם אנחנו ממשיכים לבולען כחול ענק, שמורכב משני בולענים גדולים עם גדות גבוהות ותלולות ונטיפי מלח לבנים שמקשטים את הקירות. שעת הרחצה המיוחלת הגיעה, אנחנו עוברים לבגדי ים, ולאחר ירידה יחסית מסוכנת דרך סדק נסתר ומחודד אנחנו טובלים במים הנעימים. לצערי לא מדובר במים רותחים, אבל הם גם לא קפואים. בשעת הצהריים החורפית המים הכחולים והעמוקים של הבולען נעימים. התפאורה המושלמת ברקע, של נטיפי מלח לבנים ונוצצים בצורת ספגטי, עוטפת אותנו כמו בסרט מדע בדיוני.
לסיכום, הטיול בארץ הבולענים היה חוויה מרגשת ומדהימה מבחינה ויזואלית, גן עדן מושלם לחובבי גיאולוגיה ולצלמי טבע נועזים. נזכיר שוב כי שלל סכנות אורבות למטיילים בשטח, וגם אנחנו שילמנו מחיר קל: נדב אבס, הצלם הקשוח של ynet, נפל לתוך בור ונחתך מגוש מלח משונן; המדריך המנוסה חטף ברגל, ואני דיממתי מהיד. אבל פרט לפגיעות אלה, הטיול המאתגר עבר בשלום ובהנאה רבה, זאת הודות להדרכה המקצועית ולהיכרות המעמיקה עם פני השטח. ללא ספק מדובר בטיול מהפנט ברמה בינלאומית.
אזהרה: הטיול בארץ הבולענים בים המלח הוא מסוכן. הקרקע אינה יציבה, ונחלים תת-קרקעיים עלולים להפוך למפולות בוץ. מסוכן מאוד לטייל בארץ הבולענים ללא מדריך מוסמך.
מהמועצה האזורית מגילות, השוכנת לאורך חלקו הצפוני של ים המלח, נמסר כי "חל איסור חמור על הימצאות לאורך חופי ים המלח שלא באזורים המוסדרים לשם כך. בצפון ים המלח יש שלושה חופי רחצה – חוף קלי"ה, חוף נווה מדבר וחוף ביאנקיני – כל השטחים המצויים דרומית לחופי הרחצה הנ"ל הם שטחים המצויים בסכנת בולענים ואסורים באיסור חמור לביקור.
"המדריכים הנ"ל מסכנים את הציבור בהמלצתם לסייר באזורים אלה, גם אם לדבריהם הדברים נבדקו מראש. לא ניתן תמיד לנבא היפערות בולען ועל כן כל האזור הוכרז כאסור לכניסה כפי שגם נמסר לציבור בשילוט האזהרה הפרוס במרחב. זאת ועוד, לבד מן הסכנה עצמה: חברות הביטוח מחריגות בשנים האחרונות את נושא הבולענים מכל פוליסת ביטוח, אדם שייגרם לו נזק בשל הפערות בולען, ימצא עצמו ללא שיפוי ביטוחי.
"אזור צפון ים המלח משופע במסלולי טיול, אתרי ביקור, חופי רחצה וטבע פראי. לשם השמירה על בטיחות המבקרים באזורנו חשוב להדגיש כי אסור לטייל באזורים המוגדרים אזורי בולענים, כדוגמת אלה הנזכרים בכתבה. בימים אלה אנו עמלים על תכנית תיירותית שתרחיב את מגוון המענים התיירותיים באזור ותסייע בידנו למצות את מלוא הפוטניצאל התיירותי של צפון ים המלח, תצפיות בולענים ממוקד בטוח הם חלק מתהליכי החשיבה. עד אז אנו ממליצים לציבור להימנע באופן מוחלט משיטוט באזורים המהווים סכנה".