נופי העמק שאלי כל כך אהב, המעיין ששופץ על ידי חבריו לצוות של אילון, החורשה שמשקיפה על השדות שאותם חרש יחיאל, והבתרונות הירוקים שבהם בילה זאביק בילדותו: פרויקט מרגש שיזמו צוערי קורס קציני המודיעין נועד להנגיש עבור הציבור עשרות מסלולי טיול ברחבי הארץ – לזכר הנופלים. הפלטפורמה שהועלתה לרשת וזכתה לשם "בשבילם" מציעה לגולשים לצאת לטיול במסלולים שאותם הנופלים אהבו במיוחד או היו משמעותיים עבורם, תוך הכרת סיפוריהם האישיים וסיפורי נפילתם, ולעתים אף ביקור בנקודות שהוקמו לזכרם בשטח.
הרעיון לפרויקט נולד במהלך קורס קציני המודיעין, שהסתיים רק לפני שבועיים כשהצוערים קיבלו את דרגות הקצונה. סג"מ ע', ראש צוות ביחידה 8200 ואחד ממובילי הפרויקט, סיפר לחבריו לקורס על המסורת המשפחתית שלו שנקראת "טיול רוביק" – לזכר דודו, רב"ט ראובן שריג (רוטנברג) ז"ל, שהיה אלחוטן בגולני ונפל ב-1978 ב"מבצע ליטני" בלבנון. "דוד שלי, אח של אבא, אהב את הארץ, את האנשים והנופים שלה, והכיר כל פינה בה. מאז שנפל, אנחנו נפגשים בכל שנה משפחה וחברים ויוצאים לטיול לזכרו - 'טיול רוביק'. ככה אנחנו מצליחים לשמר את הזיכרון שלו, דרך המקומות האהובים עליו והערכים שהובילו אותו", הוא מספר.
"כשדיברנו על הטיול של רוביק, הבנו שטיול זו דרך מיוחדת ומאוד ישראלית לזכור את הנופלים. החלטנו שאנחנו רוצים לייצר עבור כל נופל טיול לזכרו, ולהציע לכל מי שמטייל בארץ לטייל בשביל הזיכרון האישי שלו", מספרים מובילי הפרויקט. "רצינו להקים אתר טיולים שמבוסס כולו על נקודות הזיכרון בארץ, ולאפשר דרך חדשה לזכור. על מפה אחת אפשר למצוא את הסיפורים של המשפחות מנקודת מבט קצת אחרת, את הדרך של הנופלים ואת שבילי הזיכרון שלהם בכל רחבי הארץ".
בין הלימודים האינטנסיביים של הקורס אשר מתמקד בעולמות הסייבר וזירות העניין השונות של ישראל, יותר מ-40 קציני מודיעין לעתיד עמלו על יצירת הפרויקט המיוחד. הצוערים, שחלקם עוסקים בשגרה בבניית אתרים ותוכנות לצרכים המבצעיים הרגישים של צה"ל, בנו אתר אינטרנט ייחודי שבו ממופות נקודות הזיכרון בארץ – ולצידן עשרות מסלולי טיול אפשריים לזכר הנופלים. "המטרה הייתה לנסות ליצור מרחב זיכרון חדש – דרך טיולים. אנחנו מאוד אוהבים לטייל, והבנו שיש הרבה מקומות מדהימים בארץ שהוקמו לזכר נופלים, והסיפור שלהם לא מונגש מספיק למטיילים בעידן הדיגיטלי של היום", מוסיפה סג"מ ז', מפקדת צוות ביחידה 8200 וממובילי הפרויקט. "הכי ישראלי בעיניי זה לטייל, להכיר ולאהוב את הארץ, וזה הכי ישראלי ונכון לעשות את זה לזכר מי שבזכותו אנחנו יכולים לטייל ולחיות כאן".
"אחי נהרג לפני כמעט 35 שנה ופתאום חבר'ה צעירים שמעו עליו"
האתר החדש מאפשר למשפחות הנופלים ולחבריהם להקים אנדרטה וירטואלית בכל נקודה בעלת משמעות וזיכרון עבורם – ממסלול טיול שבו אהב הנופל לטייל, ועד בית הקפה השכונתי שהיה אהוב עליו במיוחד. סביב אותה נקודה ניתן לבנות טיול שלם לזכרו בעזרת בלוגרים, מדריכי טיולים ויוצרי תוכן מובילים העוסקים בהתנדבות בפרויקט. המשפחות יכולות להוסיף גם תוכן אישי כמו שירים, סיפורים, תמונות וסרטונים – כדי ליצור זיכרון חי ואישי ליקיריהן.
מובילי הפרויקט פנו גם לאליסף פרץ, אחיהם של סגן אוריאל ורס"ן אלירז ז"ל ומקים עמותת "האחים שלנו" – למען אחים ואחיות שכולים במשפחת השכול הישראלית – כדי לקבל את עזרתו בתיווך הפרויקט למשפחות השכולות, וכך להגיע למספר גדול יותר של משתתפים בפרויקט. "סג"מ ז' פנתה אליי עם הרעיון, ואמרתי לה בואי נחלום בגדול", מספר פרץ. "נפגשנו בירושלים, וזה באמת היה ערב של חלומות. החלטנו שהולכים על זה ולא משנה מה, ישבנו עם הצוות עד שפיצחנו בדיוק מה אנחנו הולכים לעשות. הצוות של העמותה התגייס בהתנדבות, ע' גייס בין היתר את החלק הטכנולוגי של אמ"ן, ויחד החלטנו שאנחנו לוקחים אחריות על האופן שבו נזכור את האחים והאחיות שלנו".
לדברי פרץ, העמותה שהוא הקים "חרטה על דגלה להדגיש דווקא את סיפור החיים של הנופלים, ופחות להתמקד בסיפורי המוות. חלק מהמטרות של האחים שלנו זה לייצר עוד פלטפורמות משמעותיות שבהן הציבור הישראלי יכול להיפגש עם סיפורי השכול בגובה העיניים, וכך להתחבר למי שמסר נפשו על הארץ הזאת. אם תלמידים, שביליסטים ומשפחות יעמדו בתצפית, יביטו בנוף וישלחו הודעה למשפחה של הנופל 'לא הכרנו אותו, אבל אנחנו מצדיעים לו', 'לא הכרנו אותו, אבל אנחנו אוהבים את הארץ היפה שהוא נלחם עליה', 'לא הכרנו אותו, אבל בזכותו אנחנו יכולים להמשיך לטייל' – אז עשינו את שלנו".
רק השבוע יצאה אחת המכינות הקדם-צבאיות לטייל באנדרטת ליל הגלשונים הסמוכה לקריית שמונה – בשביל לזכרו של רב"ט ניב חזון ז"ל – וחניכי המכינה פגשו במקום את שניו אחיו. "הכרתי את הפרויקט דרך עמותת 'האחים שלנו'", מספרת מיכל, אחותו של ניב. "אחרי שהגשתי לפרויקט את המידע שביקשו על אחי, התקשרו אליי לספר שאחת המכינות מגיעה לאנדרטה לטייל לזכרו של ניב. זה היה מאוד מרגש, אחי נהרג לפני כמעט 35 שנה ופתאום חבר'ה צעירים שמעו עליו ועל מה שקרה. הפרויקט מיוחד בעיניי בגלל שהוא מציג זווית אחרת של החלל. אני לדוגמא העברתי תמונות, מכתב שניב כתב ותחביבים שלו. זאת דרך חשובה לספר את הסיפור שלו".
"להתחבר לזיכרון הנופלים דרך הרגליים"
"היה לנו חשוב שהאתר יהיה עם הטיולים ברמה הכי גבוהה ויאפשר למטיילים לחוות חוויית טיול אידיאלית", מוסיפה סג"מ ז'. "כל מה שהמטייל צריך לעשות זה לבחור מסלול טיול מבין המסלולים הרבים שבנינו, להיכנס לאוטו ולנסוע. כבר במהלך הדרך יוכלו המטיילים לקרוא על הנופל ולקבל מידע שלא תמיד נמצא באנדרטאות זיכרון כמו שירים וסיפורים שכתב, חוויות ילדות ונקודות ציון אישיות במהלך חייו".
כך, כדי להרחיב עוד את קהל היעד ואת עולמות התוכן, פנו מובילי הפרויקט גם לאסף בוחבוט, מנכ"ל קהילת המטיילים visit 2 israel. כשבוחבוט שמע על היוזמה, הוא התרשם שמדובר ב"פרויקט מדהים, שיכול לעשות טוב לכולם - למשפחות השכולות, למטיילים, לבלוגרים ולכל מי שמחפש דרך חדשה ליצור זיכרון".
בוחבוט וקהילתו התנדבו לסייע ביצירת התוכן התיירותי עצמו. "בכל נקודת זיכרון מצורפת המלצה לטיול שאנחנו בונים יחד עם קהילה של יוצרי תוכן, מדריכי טיולים ובלוגרים שהצטרפו לתרום מעשייתם כדי לייצר ממד זיכרון חדש בישראל", הוא מסביר. "הפרויקט מבחינתי הוא לטווח רחוק, ומאפשר לאנשים מקהילת המטיילים להמשיך ולהוסיף נקודות, ליצור תכנים ולהתחבר לזיכרון הנופלים דרך הרגליים".
"מאוד התרגשנו לעבוד על הפרויקט", מוסיפים הצוערים שעמלו על בנייתו. "בשירות שלנו אנחנו מרגישים את האחריות שיש לנו על הכתפיים, ויש לנו פה הזדמנות לתרום למדינה מזווית קצת אחרת. בפעם הבאה שאתם יוצאים לטייל, תנצלו את ההזדמנות ותעצרו לרגע – להכיר סיפור, לשמוע שיר, ולומר תודה למי שבזכותם אנחנו מטיילים בארץ שלנו. תטיילו בשבילם".