הטווס החשדן בחוות הזיתים אלאדין שבמושב כפר רות עושה רבע צעד נוסף לעבר עזאם נאצר, שמשליך לעברו פירורים מהפיתה שעד לפני רגע עוד הייתה על הטאבון. כשהטווס ילך לדרכו, מניפת זנבו מרהיבת עוז, נשב אנחנו לשולחן מתחת לעץ הזית, וננגב עם הפיתה לאבנה ששוחה בשמן זית שמייצרים כאן נאצר ושותפו רימון ארצי. תוך כדי נדבר על דו קיום ועל זיתים, על התמסרות לאדמה ולכדור הארץ, ועל הכביש שמחבר בין כפר רות, היישוב של רימון, לכפר ספא, מקום מגוריו של נאצר, שנמצא קילומטר מכאן, מעבר לקו הירוק.
"עזאם ואני גדלנו על זה שאפשר לחיות ולעשות עסקים ביחד. החווה שלנו היא מקום של רוגע ודוגמה לילדים שמגיעים לכאן ללמוד איך עושים שמן זית, ועל הדרך גם לומדים שיהודים וערבים יכולים לעבוד יחד את האדמה", אומר רימון ועוטף במבטו את 18 הדונמים של החווה האקולוגית שמנהלים השניים, שכבר מזמן הפכו למשפחה.
עזאם: "אנחנו ביחד כבר 37 שנים. גם בכפר שלי מכירים את רימון. לא מעניין אותנו מצב ביטחוני, אנחנו ביחד".
רימון: "37 שנים ולא נמאס לנו, ככה כל בוקר עם השמן זית והזעתר והפיתות, שעל ההכנה שלהן בשוטף אחראית עביר, אשתו של עזאם, שעובדת איתנו בחווה".
בחווה לא מרססים ולא מדשנים את עצי התות והתאנים, הפיטנגו והלימונים, וכמובן את עצי הזית. בכל עונה מגיעים מבקרים וטועמים את תנובת האדמה, ובעונת המסיק גם משתתפים בתהליך הכנת שמן הזית בבית הבד המקומי, וגם יוצאים לסיורים במטע הזיתים. תוכלו גם לטחון קמח ולהכין פיתות על הטאבון, שאותן תאכלו עם הלאבנה, הזיתים ושמן הזית של החווה, ומי שרוצה יכול לסור ללול הגדול שבו מקרקרים בחדווה תרנגולי ותרנגולות החופש, ולרכוש לו לחצר הבית תרנגולת מטילה. תרנגולי החופש הם לא היחידים שחיים כאן בתנאי פינוק – גם בעלי החיים שמסתובבים חופשי באזור יודעים שמחכה להם בחווה נקודת מים, ומגיעים להרוות את צמאונם, וכך אפשר לפגוש פה גם צבאים ידידותיים ולהקות של תנים, דורבנים ונמיות.
"בני האדם נועדו לגנן את כדור הארץ ולשמור עליו ועל בעלי החיים", אומר עזאם. את השמן שמייצרים השניים אפשר לקנות רק כאן, והוא שווה את כל הדרך.
כפר רות שבחבל מודיעין, הקרוי על שם חירבת רות, נמצא באזור עתיר ממצאים ארכיאולוגיים ומנוקד בגתות ובמקוואות. רימון ועזאם הכירו כשרימון, במקור מהנדס מכונות, החליט לגדל בחווה ורדים. "מי שלימד אותי לעשות את זה היה עזאם. ביחד הקמנו את המקום מאפס, כשהחזון הוא לקרב אנשים לאדמה, כדי שיבינו שצריך לטפח אותה ולא רק לקחת ממנה. הכדור מתערער, החום בוער, ואם לא נתעורר זה יהיה מאוחר", הוא אומר. בסמוך לחווה, אגב, נמצא מרכז האימוץ של "תנו לחיות לחיות", ורימון ועזאם אומרים שזו תחנת חובה למבקרים במקום.
חוות הזיתים אלאדין, כפר רות, שישי ושבת 21:00-09:00 בהרשמה מראש בלבד, 35 שקל לאדם, 054-3141822, בווייז: חוות הזיתים אלאדין.
גן השדה: ירוק בכל המובנים
מהחווה המטופחת והנעימה, שיכולתי להמשיך ולשבת בה עוד שעות ארוכות מתחת לצילם של עצי הזית העבותים, אנחנו ממשיכים אל התחנה הראשונה בסיור שעורכים לנו עזאם ורימון בכפר רות וביישובים הסמוכים. זהו גן השדה, גן ירק אורגני בכפר רות, בניהולו של רועי פויכטונגר, חקלאי וחבר של השניים. מאה הגידולים שכאן הם אורגניים - אך ורק בהתאם לעונות השנה, ומה שנשלח ללקוחות עד הבית, נקטף באותו יום.
"אין לנו מקררים", מסביר רועי כשאנחנו עוברים מהשדות של החצילים והפלפלים, העגבניות והמלפפונים, אל בית האריזה הקטן. ואכן כל הירקות מוצגים בארגזים בכמויות קטנות, לאותו היום. "הדברים היחידים שמוחזקים כאן במקרר הם נבטים ופטריות, וכן מוצרי החלב שאנחנו משווקים מחלב עיזים אורגני. אנשים טועים לחשוב שירקות אורגניים הם טעימים יותר, אבל מה שמשפיע על הטעם זו אך ורק הטריות. קוטפים היום, אוכלים היום או מקסימום בעוד יומיים-שלושה, ומבינים את המשמעות של ירק שיצא מהאדמה לצלחת", אומר רועי ומגיש לנו עגבניות שטעם השמש שלהן היה שולח את אייל שני לכתוב איזה חמשיר עסיסי. עזאם ורימון באים לעשות כאן קניות כי הם אוהבים את הסחורה הטרייה והמעולה וגם את תפיסת העולם של רועי, שמדבר איתנו על חקלאות מקיימת וכלכלה מעגלית שמטרתה להגיע לאפס פסולת.
מעבר למשלוחים, בחווה מתקיים ארבע פעמים בשבוע – משלישי עד שישי – "שוק האיכר", שבו נמכרת תוצרת החווה. גם אנחנו מצטיידים בארגז מלא כל טוב: במיה אדומה פציחה וקולורבי קטנטן ומתוק, כמה תפוחי אדמה סגולים וכאלה שעדיין מלאים בחול, שניים-שלושה קלחי תירס בהירים וטריים שאוכלים בלי לבשל בכלל, עגבניות, זוקיני ירוקים עזי טעם וצבע וגם צהובים למילוי, שני חצילים לבנים בלאדי, ושתי דלעות קטנטנות ומלפפונים מלאי טעם, כרוביות מלאכיות לצד אפונה שטוחה, וגם פטרוזיליה וכוסברה. מחיר הארגז פחות מ-100 שקל.
גן השדה, כפר רות, שלישי 16:00-13:00, רביעי 17:00-13:00, חמישי 18:00-13:00, שישי 12:00-08:00, משלוח – 15 שקל באזור מודיעין, 25 שקל מחוץ למודיעין, להזמנות: 054-6939320, בווייז: שוק האיכר גן השדה.
הכוורת: דבש בטעמים
אנחנו ממשיכים למגדל הדבורים שי ספקטור, שחנות הדבש שלו "הכוורת" נמצאת גם היא בכפר רות. ספקטור מגדל דבורים כבר 40 שנה ובבעלותו כוורות לאורכה של הארץ – מצאלים בדרום ועד אלרום בחרמון, כאשר בכל אזור הוא מפיק דבש זני בטעמים מקומיים ייחודיים לצמחייה שבשטח. את הכוורות מביאים מכל הארץ למרכז הרדייה שבכפר רות, ומכאן משווקים. צריך לטעום כדי להאמין כמה טעמים יש לדבש.
שי עורך לנו סיור בחנות הגדולה ומספר על הבעיה המדאיגה של היעלמות הדבורים בכל העולם בגלל שינויים אקלימיים וגם בגלל טפיל זדוני ועיקש, שידיהם של המדענים בינתיים קצרה מלהושיע מפניו. שי מוסיף שגם הריסוס שהחקלאים אינם מוותרים עליו – והוא רעיל לחרקים ופחות לבני האדם – הורס את האיזון בטבע.
שי מסביר ש"טעם הדבש תלוי באזור הגידול, בסוג האדמה ובצמחייה". אבל האם אתם יודעים איזה דבש אתם אוהבים? חריף או פרחוני? דבש הדרים בהיר או דבש אבוקדו כהה? ויש דבש אדום מפרחי בצל, ודבש עמוק מאוד בטעמו מפרחי החרוב, ודבש מתקתק של פרחי ליצ'י ומנגו, ודבש אקליפטוס בעל טעמים חריפים, ודבש של מרווה ושל דרדר. בחנות תוכלו לטעום ולהחליט.
החנות פתוחה בימי שישי, ובחגי תשרי לאורך חודש ימים. משלוחים לכל הארץ.
הכוורת, כפר רות, שישי 14:00-09:00, 81-33 שקל לצנצנת דבש, תלוי במשקל ובסוג, להזמנות: 08-9762082, בווייז: הכוורת – חנות הדבש מבית שי ספקטור.
"כפר חשמונאי": איך חיו החשמונאים
התחנה הבאה היא היישוב שילת, ובו מפעל חייו של זוהר ברעם, שהקים לפני 43 שנים את "כפר חשמונאי". הכפר משחזר את אורחות חייהם של החשמונאים – הגתות ובתי הבד, המקוואות, מבני המגורים ובורות המים. האתר משתרע על 20 דונמים של היסטוריה וארכיאולוגיה, תרבות וגיאוגרפיה, חקלאות וחזון - כשחצי ממנו מוקדש לשחזור הכפר, וחציו השני הם מטעי זיתים וכרמים. הילדים שמבקרים כאן לומדים על אורח החיים החקלאי הקדום בארץ ישראל, וברעם זכה על מפעל השחזור בפרס מטעם יד יצחק בן צבי.
רגע לפני שאנחנו עוזבים את הכפר, אחרי שעברנו ברחוב המקצועות המשוחזר, עם סתת האבן והסנדלר, הנגר והטוות בנול – שלאורכו פזורות בובות בגודל אדם שמדמות סיטואציות מחיי היומיום – ברעם אומר שיש לו הפתעה עבורנו. הוא מיישר את הכובע על ראשו ולוקח אותנו לבית אבן משוחזר - הלוקיישן שבו מצלמים חלקים מהסדרה "היהודים באים". "גם סרטים של אוונגליסטים מצלמים כאן, ואז אני מציב צלב קטן בפינה", מגלה ברעם.
כפר חשמונאי, שילת, ראשון-שבת 15:30-10:30, 50 שקל לאדם, 200 שקל למשפחה, להזמנות: 08-9761617, 054-4480463, בווייז: כפר חשמונאי.
הפסקת קפה
החום שולח אותנו לחפש משהו קר לשתות, ורימון מכוון אותנו אל עגלת הקפה "דרייב קפה" על כביש 443 לכיוון תל אביב, לפני הירידה למבוא מודיעים. המקום פתוח בימות השבוע מ-5:00 עד 17:00, ובשישי עד 11:00. אפשר לעצור פה למשהו קר, לקפה, כריך או מאפה. אנחנו קונים רק בקבוקי מים קרים, כי לסיום מחכה לנו הפלאפל הכי ידוע באזור.
פלאפל "על הדרך": לידיעת ראש הממשלה
פלאפל על הדרך של משה כהן נמצא בכניסה למבוא מודיעים, היישוב של חסידי הרב קרליבך. אנחנו עומדים בסבלנות בתור, והקבועים, בהם גם ילדים, מסבירים לנו שלפלאפל הזה שווה לחכות, ושאם נמתין מספיק זמן אולי נפגוש גם חברי כנסת או שרים שמגיעים לכאן.
"וגם ראש הממשלה ביבי נתניהו עוצר כאן הרבה", משה מעדכן, ואנחנו מעדכנים שכבר התחלף ראש ממשלה. "אה, נכון, גם בנט היה", אבל אנחנו מתעקשים ששוב הוא לא בראש הנכון. לא הצלחנו להבין האם לפיד כבר היה כאן או לא, אך בכל מקרה, הכדורים הזהובים שמשה משליך לשמן ומקפיץ לתוך הפיתה הרכה, ביחד עם טחינה, חומוס, כרוב, חמוצים, חריף, סלט ועמבה – מצדיקים את הקלוריות ואת העצירה. לידיעתך, אדוני ראש הממשלה. העניין הוא רק איך מסתפקים במנה אחת.
בהמשך הכביש זיהינו גם דוכן בורקס שהמקומיים משבחים. שמרנו את האופציה לפעם הבאה.
פלאפל "על הדרך", מבוא מודיעים, א'-ה' 18:00-10:30, 054-6550190, בווייז: פלאפל על הדרך, מבוא מודיעים.