ירושלים היא עיר של קצוות. אבנים קרות בנות אלפי שנים לצד מגדלים מודרניים. קצב חיים שרץ בין ההיסטוריה לעתיד, וקהילות מגוונות וקוטביות שאפשר למצוא רק בה. מתוך הקצוות האלו נוצרת עשייה אמנותית ותרבותית עשירה ומיוחדת.
השנה תתקיים בפעם השלישית, ביוזמת הקרן לירושלים וקרן מנדל, "סדרתרבות" - שבה יוכלו המבקרים ליהנות מאירועי תרבות שיערכו בבניינים השונים בעיר, שמאחרי כל אחד מהם סיפור מיוחד. למשך 40 יום ולילה, מ-14 באוגוסט ועד 27 בספטמבר, ניתן יהיה לבקר בבניינים ההיסטוריים האלו, ולחוות בהם גם אירועי מוזיקה, מחול, תיאטרון, קולנוע ופרפורמנס.
בית הקונפדרציה: ממלחמה לשירה
אז: בית הקונפדרציה הוקם במאה ה-19 מחוץ לחומות העיר העתיקה כ"בית עבדאללה" על ידי בעל אדמות מוסלמי, על יסודות מנזר שהוקדש לג'ורג' הקדוש. במלחמת העצמאות הוא הופקע על ידי הבריטים שביקשו לחלוש ממנו על דרך חברון, ועל מגדל דוד ושער יפו מחד ועל משכנות שאננים וימין משה מאידך, וגם כדי שיחצוץ בין יהודים לערבים. ב-1948 כבשו כוחות ערביים את המבנה, והוציאו משטחו פעולות איבה נגד השכונה היהודית, שגבו קורבנות רבים. לאחר שהבריטים כבשו את הבית מחדש, הם מנעו מעבר מימין משה למרכז העיר, ובכך הטילו מצור על השכונה.
עם הקמת המדינה, המבנה ננטש עד לשנות ה-70. הקונפדרציה רכשה אותו וקלמן סולטאניק, שעמד בראשה, החליט להפוך את הבית למרכז תרבות ליברלי ופלורליסטי. כיום הבניין מכיל את חלקיו המשוחזרים של בית המגורים מהמאה ה-19 ותוספות חדשות ומונגשות הכשירו אותו לשמש כאולם מופעים.
היום: בית הקונפדרציה הוא מרכז למוזיקה אתנית ושירה ותיק בבירה. בנוסף, יש בו פעילות לקידום תרבותם של יוצאי אתיופיה. ב-20 השנים האחרונות הפך המרכז השוכן על קו התפר שבין מזרח העיר למערבה, לצומת תרבותי סוער וקשוב, שבו נפגשות הקהילות השונות בעיר.
מה נראה: "קול קורא", אירוע הפתיחה של סדרת האירועים יתקיים כאן ב-14 באוגוסט, מול חומות העיר העתיקה. זהו מופע שירה שבו ישתתפו ארבעה הרכבים מוזיקליים מהבירה: בר ערן ועמית פישביין; אנסמבל נוימה; הקונסורט הקולי הירושלמי; והמופע המרכזי של ויקטוריה חנה ועומרי מור.
כתובת: פול אמיל בוטה 12, ירושלים.
בית הנסן: מבית חולים למקום של חיבורים
אז: "בית הנסן" הוא מרכז לעיצוב מדיה וטכנולוגיה הממוקם בשכונת טלביה. המבנה הוקם בשלהי המאה ה-19 כ"עזרת ישו" - בית חולים וכמרכז אשפוז מבודד לחולים במחלת הנסן (צרעת).
בשל ערכו ההיסטורי והאדריכלי הרב של המבנה, הוא הוגדר ב-1986 כמבנה לשימור, ולאחר שבית החולים נסגר הוא נותר נטוש זמן רב. בתום עבודות שימור ושיפוץ שהתבצעו בו בשנים 2013-2011 בניהולה של הרשות לפיתוח ירושלים הוכרז ייעודו החדש כמרכז ללימודי התארים המתקדמים של האקדמיה לאמנות. מגדל תצפית דמוי קקטוס בגובה של 15 מטר הוקם בחצר ב-2017 בתכנון האדריכל הצ'כי מרטין רייניש. המגדל הוא ביטוי ליחס החם של הצ'כים כלפי ישראל ואהבתם לירושלים.
היום: כיום פועלים במרכז האקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, מחקר ותצוגה בתחום האמנות העכשווית, קבוצות מחקר בתחומי העיצוב והטכנולוגיה, המיזם לקולנוע וטלוויזיה, ומוזיאון להיסטוריה של בית החולים "הנסן" ולהיסטוריה של בתי החולים בירושלים.
מה נראה: מופע של השוטרת "אז-אולי" - Mind the Gap. זהו סיור אינטראקטיבי בשיתוף הקהל. מי שכבר נחשפו לשוטרת הם משתתפי ההפגנות בירושלים שראו את הטכניקות שהיא פיתחה העוזרות להפוך את המרחב הדחוס שברווחים בין בני אדם למרחב של חיבורים.
כתובת: מרכוס 17, ירושלים.
בית ליטבינובסקי: אמנות נשית-דתית ומונולוגים
אז: בית הצייר פנחס ליטבינובסקי שעל גבול טלביה־קטמון הישנה נבנה בראשית המאה ה־20 על ידי משפחת סלמן הערבית־נוצרית. בימי המנדט שכר את קומתו השנייה עוזר הנציב הבריטי, וב־1948, עם סיום המלחמה עבר הבית לעיריית ירושלים שהעמידה אותו לרשות הצייר החשוב פנחס ליטבינובסקי - לימים יקיר ירושלים (1970) וחתן פרס ישראל (1980). ליטבינובסקי התגורר בבית עד יומו האחרון ב-1984, והמקום נשאר כמות שהיה עוד 40 שנים לאחר פטירתו. ב-2020 החלו לפעול בבית אמניות צעירות שהקימו את המרכז "סטודיו משלך" בתום שיפוץ המקום.
היום: "סטודיו משלך" הוא המרכז הראשון בארץ לאמנות נשים שמטרתו עידוד שיח רב־תרבותי באמנות העכשווית. המטרה הראשונית הייתה לקדם אמניות דתיות צעירות בבירה, והמקום פורץ הדרך אחראי לפריחה של יצירה נשית אדירה בתערוכות ופרויקטים שונים.
מה נראה: מונולוגים מהגינה הוא מופע שיתקיים ב־22 באוגוסט בבית הקפה הירושלמי "אמש" של "סטודיו משלך" סביב שולחנות. ארבעה יוצרים מקצועיים וארבעה תלמידי תיאטרון במעבדה למשחק יעמדו מול מיקרופון ויבצעו טקסטים מקוריים באמצעות דיבור, משחק ומוזיקה על נושאי אינטימיות וגבולות שנפרצו מאז 7 באוקטובר ועד היום: על חווית הלידה בעיצומו של אסון 7 באוקטובר; על חתונה במלחמה והחיים בלי החתן שנמצא במילואים; על סטוצים בהפוגות ממילואים ועוד.
כתובת: כ"ט בנובמבר 10, ירושלים.
בית סראפים: מפגשים אמנותיים והופעות
אז: "המפעל" שוכן בבית מידות שהוקם ב-1865 במחנה ישראל - השכונה היהודית השנייה מחוץ לחומות. לאורך השנים, הבניין שנבנה סביב חצר מרכזית ובה בור מים, נודע כ"בית סראפים" ובהמשך כ"בית לורנצו".
השכונה שבה הוא נמצא הוקמה על ידי יהודים מצפון אפריקה ובהמשך פעלו בו מוסדות שונים. הבניין, ששכן ליד בריכת ממילא, והאזור סבל מהצפות בחורף. אז המיקום לא היה אטרקטיבי. כיום ליד הבניין יש מלונות יוקרה.
השכונה והבית נעזבו מספר פעמים לאורך השנים. ב-2016 קבוצת אמנים ירושלמים נכנסה למבנה ושיפצה אותו, במטרה לשמש כגלריה, בר־קפה, סדנה פעילה ומרכז לחללי עבודה לבוגרי בתי הספר הגבוהים לאמנויות ולאמנים מחו"ל. במקום מתקיימות גם הפקות תיאטרון ומופעי פרפורמנס, מחול ומוזיקה אלטרנטיביות.
היום: "המפעל" הוא מרכז לתרבות רב־תחומית וגלריה לאמנות עכשווית. על היצירה המיוחדת במקום אחראית קבוצת "בית ריק" המפעילה את הבית מאז פתיחתו לפני שנה. הקבוצה החלה לפלוש ב-2011 למבנים נטושים, לשפץ אותם בתקציב אפסי, ולהזמין אמנים ליצור בהם.
מה נראה: השקת גיליון המניפסט ופתיחת התערוכה "אקספורט" ב-15 באוגוסט, תלווה בהופעות של הלהקות עדיסקוטק, צ'קאלברה, עמדות די־ג'יי, קולקציית אופנה וכיתות אמן. בנוסף, יתקיימו סיורים פתוחים בתערוכה ומפגש בין פעילי התרבות וחובבי אמנות מכל הארץ.
כתובת: המערביים 3, ירושלים.
הפרסה: הקולנוע הישן מארח מיצג רובוטים
אז: בזמן הקורונה לפני ארבע שנים, בית הקולנוע רב־חן בשכונת תלפיות שינה את פניו לאחר שהעירייה השיקה במקומו את "הפרסה" - מרכז התרבות הגדול בארץ לאמנות אלטרנטיבית. המקום מהווה בית לשלושה מוסדות תרבות ירושלמיים: מחול שלם, הזירה הבינתחומית ו"בין שמים לארץ". בפרסה יש שבעה אולמות, חדרי חזרות וסטודיו בשטח של כ-2,000 מטר.
היום: "הזירה" נוסדה ב-1999 כהתפתחות של תיאטרון "הבמה" שייסדו מריו קוטליאר והדס עפרת לצד תיאטרון הקרון ובית הספר לתיאטרון חזותי. עם הקמת הפרסה ידעו אלו שעד כה הציגו בבמות וחללים מגוונים בעיר, ברחבי הארץ ובחו"ל שיש להם בית חדש. מאז, זהו משכן ליצירה מקורית בתחומי הפרפורמנס והתיאטרון העכשווי.
מה נראה: שמורת הטבע של החיות הרובוטיות הוא מיצג פסלים רובוטיים שעוצבו כחיות מכניות: פילים, חלזונות, צב גלאפגוס ענק, עש, ועוד שלל מיני קופים והמצאות. את מיצג הספארי יצר האומן עמית דרורי מהזירה הבינתחומית. יוצג בין 14 באוגוסט ועד 4 בספטמבר.
כתובת: הפרסה 3, ירושלים.