יום העצמאות ה-76 בפתח, ולכבוד "חג המנגלים" ערכנו עבורכם המלצות לאתרים שבהם תוכלו לעשות "על האש" בחיק הטבע עם המשפחה והחברים.
חשוב לזכור: הטבע הוא של כולנו ועלינו לשמור עליו – גם כדי שהמטיילים הבאים אחרינו יוכלו ליהנות ממקום נעים ונקי, וגם למען חיות הבר שזהו ביתן. את האש, יש להבעיר רק במקומות מוסדרים ובשום אופן לא להשאיר גחלים לוחשות בשטח. בסיום השימוש, ניתן להעביר את הפחמים לחביות המיועדות לכך או להטמין באדמה. כמו כן, מומלץ להצטייד מראש בשקיות אשפה – ובסיום לזרוק את השקיות אל הפחים. אם אין באתר פחים או שהם מלאים, קחו את שקית האשפה אתכם וזרקו בפח מסודר ופנוי.
צפון
מעיין חרוד
הגן הלאומי מעיין חרוד הוא פארק נופש בטבע למרגלות הר גלבוע. בפארק זורם הפלג של מעיין חרוד, הנובע במערה, והוא מזין בריכת שכשוך גדולה ומלהיבה במיוחד לכל המשפחה – בנוסף לפלגי מים ברחבי הגן הלאומי שגם בהם ניתן להתרחץ. במדרון המתנשא מעל המעיין צופה על העמק אחוזת הקבר וביתם של יהושע ואולגה חנקין - המשמשים כמוזיאון ומספרים את קורות חייו של חנקין, מאנשי הציונות הבולטים בישראל וגואל אדמות העמק. בשטח הפארק עשרות ספסלים ושולחנות פיקניק, וכן חניון לילה מסודר של רשות הטבע והגנים.
איך מגיעים? בווייז: גן לאומי מעיין חרוד. הכניסה בתשלום (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד) ונדרש לתאם את ההגעה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
בית שערים
בבית שערים שבגליל התחתון התקיים יישוב יהודי חשוב בתקופת בית שני, המשנה והתלמוד. שיא פריחתה הייתה בין המאות ה-2 וה-4 לספירה, בעת שישבה במקום הסנהדרין בראשותו של רבי יהודה הנשיא – שהיה המנהיג הדתי, הרוחני והמדיני של העם היהודי בתקופה ההיא, ובה הוא ערך את המשנה. האתר נמצא בעמק קטן מוקף גבעות מעוגלות, ומהן אפשר לצפות אל נופי הסביבה היפים: מדרום נגלה הנוף הרוגע של עמק יזרעאל, שדות העמק המוריקים והיישובים הקטנים המנקדים אותו. ממערב מתנשא הר הכרמל, ובראשו בולט מנזר המוחרקה. מהשביל אפשר לראות גם את מערות המנורה. באתר שולחנות פיקניק ופינות שלוות לישיבה.
איך מגיעים? בווייז: בית שערים גן לאומי. הכניסה בתשלום (22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד) ונדרש לתאם את ההגעה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
פארק המנגלים חריש
לפני כשנתיים הקימה עיריית חריש פארק מנגלים ייחודי בלב החורש הטבעי הסובב את העיר – ובו הוצבו חמש פינות עם מנגלים מוכנים, עשר עמדות למנגלים ביתיים ואפילו מתקני אפיית פיתות לילדים. כל זאת לצד שולחנות, כיסאות וספסלי ישיבה. פינות הפיקניק מופרדות זו מזו ונמצאות במעין "חדרי יער" המתוחמים בחומות אבן נמוכות. כמו כן הוצבו מתקנים ייעודיים להשלכת הגחלים במרחק בטיחותי מהעצים. אחד האלמנטים המקוריים בפארק הם המתקנים המיוחדים והפשוטים מאוד לשימוש לאפיית פיתות – ובסמוך אפילו הוצב שלט עם מתכון מומלץ. בפארק גם ברזיות ואשפתונים, והוא נגיש לאנשים עם מוגבלויות.
איך מגיעים? בווייז: פארק מנגלים חריש. במורדות רחוב האורן, מאחורי נקודת המשטרה העירונית. ניתן לחנות במרחק של דקות הליכה בודדות בחניון העירייה. הכניסה ללא תשלום ואין צורך בתיאום מראש. ש הרבה סוגים של ספורט - ריצה, כדור מים, כדור עף, כדורשת, כדורגל ועוד.
חוף מפרץ אמנון – כינרת
חוף מפרץ אמנון הוא החוף היחיד באגם הלאומי שמוגדר כחוף דגל כחול - סטנדרט בינלאומי בתחום חינוך סביבתי, איכות מי הרחצה, בטיחות, ניקיון, שירותים וניהול סביבתי. מדובר בחוף מרהיב עם מפרץ מרשים במיוחד הנחשב למבוקש מאוד בקרב משפחות רבות מכל חלקי הארץ. זה גם חוף שקט שבו נאסרת הפעלת מערכות הגברה. במקום שירותים, מלתחות, צליות, שולחנות ומדשאות.
איך מגיעים? החוף ממוקם על כביש 87, כ-2 ק"מ מערבית לגשר אריק. בווייז: חוף מפרץ אמנון. הכניסה הרגלית ללא תשלום, החנייה בתשלום על פי משך הזמן. אין צורך לתאם הגעה.
חוף גופרה – כינרת
שמו של חוף גופרה נגזר מהנביעה המינראלית הטבעית שבו וייחודית לכינרת, ורצועת החוף שלו באורך של כ-900 מטרים. החוף מאופיין בריבוי עצי אקליפטוס היוצרים אווירה פסטורלית וקסומה שנשמרת גם בשל היותו חוף שקט שבו נאסרת השמעת מוסיקה. בחוף מדרון מותאם להורדת כלי שיט, אופנועי ים וסירות ומתחם מסודר לקרוואנים וכן מתחם אוהלים מאובזרים (עם חיבורי חשמל, מים, מקררים וכו') להשכרה.
איך מגיעים? בווייז: חוף גופרה. הכניסה הרגלית ללא תשלום, החנייה בתשלום על פי משך הזמן. אין צורך לתאם הגעה.
דרך נוף יער בית קשת
לאורך יער בית קשת ויער צ'רצ'יל עוברת דרך נוף שאורכה כ-19 ק"מ. קצה אחד של הדרך נמצא ליד מחנה שמשון, סמוך למחלף גולני. שתי כניסות נוספות לדרך ליד קיבוץ בית קשת ונוף הגליל. לאורך הדרך הציבה קק"ל כמה חניונים.
חניון בית היערן - חניון גדול ובו שולחנות פיקניק, חלקם נגישים. מהחניון יורדת דרך רכב קצרה לבית היערן – בית אבן שבנתה קק"ל בשנות ה-40 למען הנוטעים והעובדים ביער.
חניון האלון הגדול – חניון גדול ובו שולחנות פיקניק, חלקם נגישים, ליד עץ אלון התבור גדול ומפואר. מהחניון יוצא שביל הטרשונים– שביל טיול שעובר בין טרשי אבן מרשימים.
איך מגיעים? משער המחנה הצבאי שמשון נוסעים כ-2 ק"מ מערבית לצומת גולני, או מכביש הגישה לקיבוץ בית קשת. לכתוב בווייז יער בית קשת.
יער חוף כרמל
חניוני השלוחה וטפחות נמצאים ליד מסלולים ותצפיות מרהיבות. הראשונה – מכביש החוף הישן (כביש 4, בין סימני ק"מ 182-183) פונים מזרחה לכיוון מרכז מיר"ב, מרכז תרבות וספורט של יישובי חוף כרמל. לפני הכניסה למרכז פונים שמאלה, עולים בכביש ומתחברים עם דרך הנוף.
השנייה – מכביש החוף הישן (כביש 4, בין סימני ק"מ 182-183) פונים מזרחה בצומת עופר, אל כביש הגישה למושב כרם מהר"ל (כביש 7021). הכביש מנצל את התוואי שפרץ נחל מהר"ל ברכס הכרמל. נוסעים שני קילומטרים ולפני המושב פונים צפונה (שמאלה), על פי השלט המכוון לדרך הנוף (סימון ירוק). הדרך נוחה ומתאימה לכל רכב.
חניון האקליפטוס במנחמיה
חניון ביציאה הצפונית מתוך המושבה מנחמיה לדרך הנוף של קק"ל המובילה ליבנאל. בחניון שולחנות פיקניק ליד מעיין קטן. איך מגיעים? מהקצה הצפוני של רחוב הבנים, בצפון מנחמיה, בדרך הנוף המובילה ליבנאל.
חניון קסטנבוים, יער שווייץ
החניון נמצא ליד המבואה הצפונית של היער, מעט ממזרח לה. בחניון יש שולחנות נגישים לאנשים עם מוגבלויות.
יער לביא
יער לביא שוכן לצד מחלף גולני. ביער יש כמה חניונים, מתקני משחק לילדים, מים לשתייה ושולחנות פיקניק, בהם שולחנות נגישים. איך מגיעים? לבאים מכיוון עפולה, ומצפון לכיוון טבריה נכנסים לתחנת הדלק "דלק" (מסעדת אל מוכתר), לכתוב בווייז "יער לביא".
מרכז
גן לאומי ירקון – מקורות הירקון
הגן הלאומי ירקון – מתחם מקורות הירקון, מציע מפגש יפהפה עם הירקון הנקי וגדותיו שבו פרחי נופר צהוב למכביר, עופות מים, צמחייה מגוונת ופינות פיקניק נרחבות ונעימות. בנוסף באתר ניתן לראות את טחנת הקמח אל מיר – טחנת קמח קדומה מהתקופה העות'מאנית, ואת "בית הבטון"– המבנה הראשון בארץ שנבנה מבטון. את המבנה בנתה חברת "פלשתינה" בשנת 1912, והוא שימש בית משאבות שסיפק מים לפרדסי פתח תקווה. בסמוך נמצא אתר בית לאה, שם ניתן להתרחץ בנחל. בגן הלאומי עשרות שולחנות פיקניק וכן חניון לילה מסודר שמפעילה רשות הטבע והגנים.
איך מגיעים? בווייז: גן לאומי ירקון – מתחם מקורות הירקון. הכניסה בתשלום (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד) ונדרש לתאם את ההגעה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
חניוני דרך בורמה
דרך בורמה היא נתיב תנועה שנפרץ במלחמת העצמאות, במהלך הקרבות על ירושלים הנצורה. קק"ל השקיעה מאמצים אדירים בהמחשת האווירה ששררה בדרך בורמה, שעקפה את לטרון ושימשה צינור חמצן לירושלים – והציבה לאורכה צלליות משוריינים, שילוט ואמצעי המחשה אחרים. לאורך הדרך כמה חניוני מטיילים עם פינות קסומות ומתקנים למנגל.
איך מגיעים? מומלץ להיכנס לדרך מדרום - בכביש 44 בין צומת נחשון ומחלף שמשון, יש לנסוע בדרך המסומנת אדום עד למצפה הראל, במקום חניון ובו מתקני מנגל. מכאן אפשר להמשיך לנסוע לאורך דרך בורמה, ליהנות מחניון עינות סוסין ובהמשך להגיע גם למעלה התאנים. מכאן ניתן להמשיך אל כיוון עין מסילה, עד להגעה אל כביש 38 סמוך לחאן שער הגיא. הכניסה ללא תשלום, אין צורך לתאם הגעה.
עין חמד
עין חמד הוא פנינת טבע בפיתולי הדרך בהרי ירושלים, באפיק נחל כיסלון. האתר יושב על תוואי דרך רומית עתיקה שהובילה בעבר אל ירושלים – ובתקופה הצלבנית נבנה במקום מבצר על מנת לשלוט על חופש התנועה לעיר הקודש ולאפשר לצליינים הנוצרים מעבר בטוח בדרכם אליה. בסמוך למעיינות הנובעים במקום הוקמו חוות חקלאיות שניצלו את המים להשקיה. הצלבנים קראו לאתר "אקווה בלה" – "המים היפים" – ושמו הערבי של האתר "איקבלה" הוא שיבוש של השם הלטיני. כיום האתר הוא גן לאומי שנועד בעיקר לנופש ולתיירות, והוא כולל מרחב הגדול עם מדשאות, שולחנות פיקניק בצל העצים, שירותים וברזיות. בגן מצוי גם מקבץ גדול של עצי דולב מזרחי – אשר עליהם נצבעים בסתיו בצבעים משגעים של אדום, כתום וצהוב.
איך מגיעים? בווייז: גן לאומי עין חמד. האתר שוכן בצמוד למחלף חמד על כביש 1, כרבע שעה נסיעה מירושלים וכחצי שעה נסיעה מתל אביב. הכניסה בתשלום (22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד) ונדרש לתאם את הביקור מראש באתר רשות הטבע והגנים.
אזור ההר
פארק עצמאות ארה"ב
פארק עצמאות ארצות הברית הוא מרחב פתוח של טבע ויערות, המשתרע על פני כ-30 אלף דונם בחלק הדרומי-מערבי של הרי ירושלים. קרן קימת לישראל החלה בפיתוח הפארק בשנת 1976, במלאות 200 שנה לעצמאות ארה"ב.
קק"ל הכשירה בפארק חניוני פיקניק, מתקני נופש פעיל ומצפורים המשקיפים על נופי הרי ירושלים ונופי השפלה. שבילי טיול רבים מובילים את המטיילים אל מצפורים, מעיינות, חורשים טבעיים ואתרי המורשת שבפארק.
איך מגיעים? שער כניסה מערבי - לבאים מבית שמש. נוסעים בכביש 3855 לצומת מחסיה, פונים בכביש 3866 מזרחה ועולים להר יעלה. שער כניסה מזרחי - משכונת עין כרם-צומת כרם נוסעים בכביש 386 לאורך תוואי נחל שורק עד למפגש עם כביש 3866, ליד בר גיורא.
שער כניסה דרומי - מצומת האלה עולים בכביש 375 לעבר צור הדסה ובר גיורא. אפשרות נוספת: לנסוע מעמק האלה לכיוון בית שמש (כביש 3855) לשער כניסה מערבי.
יער עמינדב
ירושלים - הרים סביב לה. אחד מהם הוא רכס שלמון-שורק המתנשא ממערב לבירה. קק"ל נטעה ברכס את יער עמינדב – יער גדול המשתרע על פני כ-7,000 דונם. העצים הנטועים מצטרפים אל עצי החורש הטבעי שברכס ויחד הם יוצרים את השטח הפתוח הגדול ביותר בקרבת ירושלים.
תמצאו כאן גם חניוני נופש, שבילי הליכה ברגל ומסלולי רכיבה על אופניים. בחניון המרכזי ביער, ליד חורבת סעדים, הכשירה קק"ל שביל טיול לאנשים בעלי מוגבלויות. היער עשיר באתרים ובהם מעיינות שכבה וטראסות חקלאיות מהיפות בישראל. במעבה היער פזורים שרידי עבר כגון גִתות, בתי בד וכבשני סיד. שימו לב, ביל המעיינות המפורסם יוצא בסמוך לחורבת סעדים.
איך מגיעים? הבאים מירושלים יחלפו על פני הר הרצל וכביש הגישה לעין כרם ויפנו שמאלה בפנייה למושבים אורה ועמינדב. יד קנדי נמצאת כ-500 מטר מערבה למושב עמינדב. אתר יד קנדי סגור לרגל שיפוצים אבל היער פתוח למבקרים. הבאים מתל אביב יפנו במחלף הראל מערבה (ימינה) מכביש תל אביב ירושלים (כביש מספר 1), ייסעו לכיכר הסטף וימשיכו לביה"ח הדסה עין כרם ומשם לכניסה למושב אורה.
יער ירושלים
יער ירושלים ממוקם ממערב לעיר ומהווה "ריאה ירוקה" של תושבי הבירה. ביער לצד האורנים והחורש הטבעי עצי ארז, מגוון פרחים טרסות ישנות שרידי חקלאות עתיקה, מערות קבורה ואתרים היסטוריים. דרכי יער ראשיות חוצות את היער ולאורכן פינות חמד רבות, יציאה לשבילי טיול, חניוני נופש ומשחק. קק"ל מיישמת ביער בסמוך לשכונות עין כרם והר נוף את מודל היער הקהילתי שבו התושבים שבקרבתו משתתפים בתכנון, בטיפול ובשמירה על היער; כך הופכים מקומות מוזנחים למוקדי בילוי בטבע ומקור גאווה והזדהות של התושבים עם סביבת מגוריהם.
כניסות ליער ירושלים:
- דרך בית זית - בכביש הגישה למושב בית זית, מעט לפני הכניסה למושב, הכביש מתעקל שמאלה ומגיע לציר אוטווה.
- אזור התעשייה גבעת שאול – מדרך הדפוס, ליד מאפיית אנג’ל, פונים לדרך יוסף ויץ העוברת בנחל רבידה שבלב יער ירושלים.
- יד ושם – מדרך הזיכרון המובילה ליד ושם.
- שכונת יפה נוף – כניסה להולכי רגל ולרוכבי אופניים מרחוב פרחי חן המסתעף מרחוב יפה נוף.
- שכונת הר נוף – מרחוב הרב חזקיהו רבין (לא בשבת).
פארק בריטניה
פארק בריטניה שוכן בלבה של שפלת יהודה. זהו חבל ארץ שכולו נופים מרהיבים של גבעות עטורות ביערות נטועים, בחורשים טבעיים ובאתרי עבר מרתקים. אין פלא שמרחבי הפארק, המשתרעים על פני כ-40 אלף דונם, מושכים אליהם מטיילים ונופשים רבים המבקשים לבלות בחיק הטבע. קק"ל פיתחה את הפארק ואתריו בסיוע תרומתה של יהדות בריטניה לשיפור איכות החיים בישראל ולחיזוק הקשר בין ישראל והעם היהודי.
איך מגיעים? דרכי הגישה העיקריות לפארק הן: שער כניסה צפוני - כניסה מכביש 383, ליד סימן ק"מ 17, כ-1.4 ק"מ ממערב לצומת תל עזקה. חניון שריגים - כניסה מכביש 353. מצפה משואה - כניסה מכביש 38, ליד סימן ק"מ 7, כחצי ק"מ מדרום לצומת שריגים.
לאורך הפארק נמצאים חניונים לטובת המטיילים בהם ניתן לקיים פיקניקים ולטייל, כדוגמת תל עזקה, חורבת שקלון, מצפה משואה. חניוני הפיקניק פזורים לאורך הפארק כגון חניון שריגים, חניון השקד ועוד.
דרום
גן לאומי תל אשקלון
גן לאומי תל אשקלון משלב אתר עתיקות מרתק, פארק לבילוי בחיק הטבע וחוף רחצה נהדר. באתר נחשפה עיר מהתקופה הכנענית התיכונה, מוקפת סוללה אדירה ובה השער הקדום בעולם שנושא קשת בנויה. חלקו הדרומי של הגן הלאומי משמר את עולם הצומח והחי של חולות מישור החוף. חניון הלילה המסודר שבגן הלאומי מציע חוף רחצה מוכרז, ומדשאות רחבות ידיים מעוטרות בעצים וצל עם נוף לים התיכון ובריזה נעימה.
איך מגיעים? בווייז: גן לאומי תל אשקלון. הכניסה בתשלום (28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד) ונדרש לתאם את ההגעה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
חניון נחאביר – יער בארי
אדמות נחאביר נרכשו על ידי קק"ל בשנות ה-30 של המאה הקודמת, וקיבוץ בארי הוקם כאן ב-6 באוקטובר 1946 במהלך מבצע הקמת 11 הנקודות בנגב. בחניון המטיילים במקום מוצבים שולחנות פיקניק, ברזי מים ועמדות מנגל - והנופשים מוזמנים לבקר גם בבארי הישנה, בבית הביטחון המצולק מפגזים, במגדל המים ובתעלות הקשר שנותרו ממלחמת העצמאות. האתר מונגש לאנשים עם מוגבלויות.
איך מגיעים? כניסה ליער דרך כביש 232, סמוך לכניסה לקיבוץ בארי. בווייז: חניון נחאביר. הכניסה ללא תשלום, אין צורך לתאם הגעה.
פארק אשכול
גן לאומי הבשור (פארק אשכול) הוא פינה ירוקה על גדת נחל בשור החותר בלב מישורי הלס של הנגב המערבי - מקום נפלא לפיקניק ובילוי בחיק הטבע וגם בסיס יציאה מצוין לטיולים במרחבי חבל הבשור. בפארק אלפי עצים ודקלים, מדשאות מוריקות, מים זורמים, פינות חמד ובנוסף נובעים בתחומו מעיינות עין הבשור המוזרמים אל מערכת בריכות ציוריות שבהן ניתן לשכשך. בפארק גם חניון לילה מוסדר עם מקלחות, שירותים, מתקני בישול ותאורת שטח.
איך מגיעים? בווייז: גן לומי הבשור פארק אשכול. הכניסה בתשלום (22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד) ונדרש לתאם את ההגעה מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
חורשת כרמל – חבל יתיר
בשיפולי דרום הרי יהודה, בחיבור בין ההרים למדבר, נמצאת חורשה קטנה – חורשת כרמל – ובה פינת חמד יפה המתאימה לפיקניק משפחתי. החורשה נמצאת מול הכניסה למושב כרמל.
איך מגיעים? בווייז: מושב כרמל. במקום לפנות ימינה ליישוב יש לפנות שמאלה לחורשה. היעזרו בשילוט ההכוונה החום. הכניסה ללא תשלום, אין צורך לתאם הגעה.
חניון חולות צבעוניים – המכתש הגדול
חניון המטיילים חולות צבעוניים נמצא במכתש ירוחם (המכתש הגדול) והוא מתאים מאוד לפיקניק וגם למנוחה בסיום טיול באזור. מתחילים מכביש נופי היוצא מירוחם ומגיע לתצפית הר אבנון לפני הירידה למכתש. הנוף מצוקי מרהיב וצופה לעבר רכס חתירה הבולט במצלעות חדות ובתופעות גיאולוגיות ייחודיות לאזור. משם יורדים דקות נסיעה עד חניון המטיילים הבולט בעצי אקליפטוס ומתרשמים מאבני החול הצבעוניות. במקום סככות מוצלות, שולחנות וספסלים המתאימים למנוחה, להפסקת קפה או ארוחה. בסמוך ליציאה מהמכתש, מזרחה לחניון, נמצא מעיין קטן הנקרא עין ירקעם - המתאים לטבילה או לשכשוך לפני שעוזבים.
איך מגיעים? בווייז: חניון חולות צבעוניים. הכניסה ללא תשלום, אין צורך לתאם הגעה.
פארק ספיר
פארק ספיר שבערבה התיכונה הוא נווה ירוק וקסום בלב המדבר- המשתרע על פני כ-150 דונם וממוקם בעמק נעלם, כחצי קילומטר מכביש הערבה. בפארק אגם טבעי גדול ומפל מים טובל בירק, לגדותיו עצי תמר ובמימיו שטים בשלווה ברווזים ועופות מים נודדים.
לצידו חורשה ייחודית של כ-60 עצי באובב, בהשראת ספרו הנודע של אנטואן דה סנט-אכזופרי "הנסיך הקטן", ואפילו מטוס קל שנראה ממש כאילו הגיע לכאן מהספר האהוב. בפארק מרחבי דשא, פינות שקטות לפיקניק על המים, וגם חניון קרוואנים. הפארק נגיש ומותאם לאנשים עם מוגבלויות.
איך מגיעים? על כביש 90, כ-6 ק"מ דרומית למושב עין יהב, סמוך ליישוב ספיר. בווייז: פארק ספיר. הכניסה ללא תשלום, אך יש לתאם הגעה מראש בטלפון 052-6170271.
חניון הר יהורם
בהר יהורם, הממוקם כ-12 ק"מ צפונית לאילת, נמצא חניון הלילה המומלץ כנקודת פתיחה למקטע האחרון של "שביל ישראל" אשר מסתיים בחוף הים האדום – אך גם מי ש"סתם" מעוניין להעביר כמה שעות בטבע המדברי מוזמן להגיע למקום. מדובר בחניון לילה פתוח של רשות הטבע והגנים, אשר עבר בשנים האחרונות שדרוג משמעותי במטרה להנגיש את הטיילות באזור ולהפוך אותה לידידותית יותר. מהחניון נשקפת תצפית מרהיבה של מפרץ אילת והמדינות שסביבו, ויש בו ברז מי שתייה, שירותים אקולוגיים וגומחות ייעודיות להדלקת מדורות.
איך מגיעים? בווייז – הר יהורם. נוסעים על כביש מספר 12, וכ-7.3 ק"מ צפונה מאילת מבחינים בשלט ימינה לחניון הר יהורם. הכניסה ללא תשלום, אין צורך לתאם הגעה.
פארק אופקים
יער אופקים, המשתרע על פני כ-500 דונם, ניטע בצדה המזרחי של העיר אופקים, כ-20 ק"מ מצפון-מערב לבאר שבע. יש כאן חניון גדול, המותאם גם לאנשים עם מוגבלות, מדשאה רחבת ידיים, מים לשתייה ושירותים. שתי דרכי נוף קצרות ומשולטות מובילות לאתרים העיקריים ביער ובראשם – מבצר פטיש. קק"ל החלה לטעת את היער ב-1978, והיא ממשיכה בפיתוח במסגרת פרויקט לב הפארק העומד בפני השלמה במטרה להפוך אותו למוקד של בילוי פנאי, תרבות, נופש וספורט.
החניון המרכזי: בכניסה לפארק מקדמת את פנינו חורשה של עצי אשל הפרקים, עץ עמיד לתנאי החום והיובש של המדבר. נוסעים בדרך הסלולה כ300 מטרים עד למדשאה ולחניון המרכזי של הפארק, המשתרע משני צדי הדרך.
איך מגיעים? הבאים מבאר שבע ייסעו לצומת גילת (כביש מס' 25) ומשם מערבה (כביש מס'241) לכביש הכניסה לעיר. באופקים נוסעים דרומה לאורך הרחוב הראשי ופונים שמאלה לקראת קצה העיר, על פי השילוט המכוון לפארק. לבאים מתל אביב ייסעו לצומת יד מרדכי, ומשם דרך שדרות ונתיבות (כביש מס' 34 וכביש 25) לצומת גילת.
פארק שרשרת נחל גרר
פארק שרשרת-נחל גרר הוא "אי ירוק" - יער העולה מתוך מישורי הלס המעובדים של מערב הנגב. היער ניטע בשתי גדותיו של נחל גרר, מיובליו החשובים של נחל בשור. קטע זה של הנחל מחזיק מים רוב חודשי השנה ועל כן הוא נכס טבע חשוב לבעלי החיים שבסביבה. קק"ל סימנה ביער דרכי נוף ושבילי אופניים והכשירה בו חניוני נופש ובהם מים לשתייה ושולחנות נגישים. מצפון לנחל מתנשא האתר ההיסטורי תל הֲרוֹר, ומראשו נשקפת תצפית נאה על הסביבה, המוסיפה הנאה לחוויית הביקור במקום.
דרכי הנוף ביער מגיעות לאורך כולל של כ-10 ק"מ. דרך היער הראשית יוצאת מהכניסה ליער, עוברת דרך שרשרת של חניונים, חוצה את נחל גרר צפונה ומגיעה לצומת. מי שיפנה שמאלה יוכל לנסוע לכיוון גשר הרכבת על נחל גרר ולשוב לנקודת המוצא. מי שיפנה ימינה יוכל לבקר בתל הרור ואחר כך בחניון המצפור ואז לשוב לנקודת המוצא. דרך הנוף מסומנת בחיצים כחולים.
איך מגיעים? הכניסה ליער מכביש 25, בין צומת נתיבות לצומת גילת, מול הכניסה למושב תדהר, בין סימני ק"מ 206-205.
יער המלאכים-שחריה
יער המלאכים-שחריה, המשתרע על פני 7,000 דונם, נמצא כארבעה ק”מ ממזרח לקרית גת. היער נקרא על שמה של מעברת שחריה, שנוסדה בשנת 1956 מעט ממערב למקום שהיער ניטע בו. חלק מיערות השפלה ובהם יער המלאכים ניטעו ביוזמת קרן קימת לישראל על ידי תושבי המעברה. עם פירוק מעברת שחריה נוסדה במקום חווה של תנועת הקיבוץ המאוחד, שפורקה מאוחר יותר גם היא.
קק"ל הציבה ביער חניוני נופש מצוידים בשולחנות פיקניק ובמתקני משחק לילדים והכשירה דרכי יער המובילות אליהם. חפירות ארכיאולוגיות חשפו ביער אתרי עתיקות. בחניון המרכזי הוצבו מתקני משחקים מותאמים לילדים עם מוגבלות ושירותים נגישים.
איך מגיעים? הכניסה ליער מכביש קרית גת-בית גוברין (כביש 35), כארבעה קילומטרים ממזרח לקרית גת. דרך סלולה יוצאת מהכביש צפונה (בוייז: יער המלאכים שחריה).
פורסם לראשונה: 11:15, 03.04.23