סיון פרבר (29) עובדת כבר שמונה שנים כפקחית בשמורת עין גדי, ובמסגרת תפקידה העבירה שעות ארוכות בנקודות שונות בשמורה. חלק מהשעות הללו הקדישה סיון לאהבה השנייה שלה מלבד הטבע – ציור – ותיעדה באמצעות המכחול את המראות שראתה. התוצאה מחממת את הלב.
סיון, במקור מהמושב באר מילכה שבפתחת ניצנה שבמערב הנגב, החלה לעבוד בשמורת עין גדי מיד עם שחרורה מהצבא בשנת 2013 ומתגוררת כיום בבית ספר שדה עין גדי. "ליבי נשבה בקסם של המקום", היא מספרת. "הסביבה שלי, המדבר, ובפרט נווה המדבר עין גדי הם חלק מהותי בחיי. הם השלווה והנחת שלי". כיום, היא אחראית על הגן הלאומי עתיקות עין גדי.
סיון תמיד אהבה לצייר וליצור, ובמקביל לעבודתה בשמורה למדה לתואר ראשון באמנות באקדמיה לאמנות בצלאל – ואז התגלה שהשילוב הזה של אמנות וטבע מוליד יצירות מופלאות, וחלק מהעבודות שלה הפכו לחלק ממשי מהשמורה. "לאט לאט, בתמיכתו של דודי מנהל השמורה ורשות הטבע והגנים, שני העולמות שלי – שמורת עין גדי והאמנות – השתלבו, תחילה עם ציורי קיר ושילוט", היא מספרת.
כך, במבואת הכניסה לנחל דוד למשל, הפך חור בקיר האבנים לציור של מעיין שיעל שותה ממנו מים. בהמשך, לאחר חשיבה משותפת, החלה סיון בפרויקט של סדרת הציורים שמשלבים נקודות עניין במסלולים מהשמורה והסביבה – יחד עם בעל חיים מקומי שאותו היא פגשה בשטח. "כל המקומות שנבחרו קרובים לליבי במיוחד", היא מציינת. בקרוב, המבקרים בשמורה אף יוכלו לקנות תיקים שעליהם יודפסו הציורים.
בציוריה, מתארת סיון רגעים קטנים ויומיומיים, ומקפידה לדבריה להתמקד במקומות ה"לא זוהרים" בשטח השמורה. "דווקא בהם טמון לפעמים היופי", היא מסבירה. "הגעתי לשמורה כי רציתי להכיר את האזור. עם הזמן לאורך השנים, בפיקוחים ובעבודה בשמורה, זכיתי לראות את עין גדי באינסוף פנים – נדידות ציפורים, שיטפונות, עומסי חום כשהאדמה לוהטת והשמש עוטפת אותך, זריחות ירח ושקיעות".
לדבריה, "לא משנה כמה ההיכרות שלי עם המקום כבר נהייתה מעמיקה או כמה היה יום קשה, עין גדי ממשיכה לרגש אותי וממלאת אותי. עין גדי נותנת לי תחושה של בית ושייכות. יש דברים שקשה להסביר במילים, פשוט הלב שלי כאן".
הפקח שחמוש במצלמה
ולא רק סיון גילתה במהלך עבודתה בשמורת עין גדי את השילוב המיוחד בין טבע לאמנות. פקח נוסף, מתן בוגומולסקי (28), התמקצע תוך כדי עבודתו גם בצילום – וזה כבר כמה שנים שהוא מתעד את הטבע לצד חיי האנשים שעובדים בשמורה: בעלי החיים, הצמחייה, הטיולים, העבודה בקופות בכניסה, רגעי השקט מול הזריחה לפני שמתחיל יום עבודה, סיום היום כשהירח משתקף בים המלח – וכן, גם את שקיות הזבל שהם אוספים אחרי שהמטיילים עוזבים.
"במהלך השהות פה בעין גדי, השמורה הפכה להיות לי כבית. התאהבתי במקום ובטבע המופלא והעשיר שעוטף אותך 24/7", הוא מספר. "למדתי כאן לטייל ולהעביר את החוויה והדברים שאני רואה דרך תיעוד הרגע בצילום. גיליתי פה את עולם הצפרות הרחב ואת נדידת הציפורים, את הצמחייה ובעלי החיים הייחודיים למקום, את העוצמה של מדבר יהודה בחילופי העונות – בעיקר בחורף המדהים שלא מפסיק לצבוע את המדבר בכל יום בצבעים אחרים, עונה שהיא פסטיבל שלם עם זריחות ושקיעות אדמדמות, עננות מדהימה ומי גשמים שמגיעים אל המדבר לעיתים רחוקות ויוצרים שיטפונות ומפלים בכל עבר, כמות מים שאינה נתפסת בעיניי".
מתן, במקור מקיבוץ לוחמי הגטאות בגליל המערבי, התוודע לשמורת עין גדי כשעשה בה שנת שירות – ומיד אחרי שחרורו מהצבא חזר לעבוד במקום, ועובד כאן מאז כבר כמעט חמש שנים ברצף. ההיכרות המעמיקה עם השמורה הביאה אותו למקומות מיוחדים שלא כל המבקרים מגיעים אליהם, מה שאשפר לו "לתפוס בעלי חיים ברגעים מיוחדים, להצליח לצלם את הגל הראשון של השיטפון, לדעת שמיד עם השיטפון תגיע גם 'הפטריה' בים המלח והנחלים ישנו את פניהם. רגעים קטנים של חיי שמורת טבע", לדבריו.
"ככל שעובר הזמן פה אני מגלה כמה המקום הזה ממלא אותי ושהוא הפך להיות שלווה לנפש שלי, שהלמידה מהטבע כאן פשוט לא נגמרת ושרק צריך להסתכל ולהקשיב", הוא מספר. "אני מחבק חזק את כל מה שעין גדי מציעה, כי יש כאן המון. מעבר לטבע אני אוהב את העבודה מול המטיילים, השמירה וההסברה השוטפת על המקום המופלא הזה".
לדבריו, "הניסיון שלי להעביר למטיילים את עין גדי דרך העיניים שלי לפני שהם נכנסים למסלול או במהלכו ביום הפיקוח כשאני פוגש אותם עושה לי טוב בלב, במיוחד כשאותם מטיילים פוגשים אותי בסוף יום ואומרים לי תודה, שהם נהנו, ושהם כל כך מעריכים את השמירה שלנו על המקום שאימצתי בתור הבית השני השלי. כמעט כל יום יוצא לי להגיד תודה לעין גדי".
הציורים של סיון והתמונות של מתן יוצגו בעוד כשבוע וחצי באירוע ייחודי לציון 50 שנה להכרזה על שמורת עין גדי – שהיא למעשה נווה המדבר הגדול ביותר בישראל – וגם בספר שנכתב על המקום. השמורה המרהיבה ביופייה כוללת את קניוני הנחלים דוד וערוגות, הזורמים בתחום השמורה כל ימות השנה, ואת המצוקים הנישאים ביניהם. יש בה מעיינות ומפלים, ולמרגלות המצוקים – ביתם של היעלים ושפני הסלע – זורמים פלגי המים.
עבדתם בשמורת עין גדי? התגוררתם בסמוך לה? חקרתם את עולם החי והצומח שבה? אתם סתם מאוהבים בה ואוהבים לטייל בה? אם עשיתם זאת מתישהו ב-50 השנים האחרונות (או קודם לכן), רשות הטבע והגנים מזמינה אתכם להגיע למפגש ייחודי שבו יככבו כל סיפורי השמורה – הנמרים, הפקחים, היעלים, החוקרים וכל מה שביניהם.
המפגש יתקיים ביום חמישי, 11 בנובמבר 2021, החל מהשעה 16:30 ועד 20:30, בבית הכנסת העתיק שבשטח השמורה. בתוכנית: מפגש חברתי שבו יישמעו הסיפורים המרתקים על השמורה לדורותיה, בליווי מוזיקה וארוחת ערב קלה. ההשתתפות בהרשמה מראש דרך האתר, הכניסה בתשלום של 20 שקלים.