למרות הפסקת האש, עדיין לא ניתן לחזור לטייל בצפון הרחוק והגבלות פיקוד העורף עדיין תקפות באזור. בין מסלולי ואתרי הטיול האהובים שעדיין סגורים: הבניאס, שמורת ואגמון החולה, נחל כזיב, נחל עיון, נחל עמוד, חורשת טל, נחל שניר, עין אפק, תל דן, מבצר נמרוד, חוף אכזיב, פארק אדמית (מערת קשת), ראש הנקרה, הר בנטל, הר מירון והחרמון.
אז איפה כן ניתן בכל זאת לטייל בצפון בבטחה? ריכזנו לכם כמה המלצות יפות - אולם יש לשים לב כי בעקבות המלחמה עלולים להימצא בשטח נפלים של טילים, פגזים או כטב"מים שלא התפוצצו. אסור לגעת בנפל או בחפץ חשוד, יש לשמור ממנו מרחק ולדווח מיד למוקד 100 של המשטרה.
ירוק בעיניים ביער קרן הכרמל
מסלול יפהפה ומומלץ בעונה זו הוא "שביל המערות" שבליבו של יער קרן הכרמל. היער נמצא במורדות הדרומיים של רכס הכרמל, למרגלות הפסגה המכונה "המוחרקה" ומתנשאת לגובה של 474 מטרים מעל פני הים. היער מציע בימים אלו טיול ירוק עם פריחה של אירוס הסרגל – לצד סתווניות, רקפות, נרקיסים וכרכומים – וגם נוף מדהים והיכרות עם מערות הקבורה העתיקות והמסקרנות של חורבת חרמש.
הטיול מתחיל ומסתיים בחניון "שער הכרמל" הצמוד לכביש 672 המקשר בין מחלף אליקים לדליית אל-כרמל. המסלול כולו מעגלי באורך כ-4 ק"מ ובדרגת קושי קלה, אך כולל בחלקו מעלה קצר ומעט תלול. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש. לפרטים מלאים על המסלול – הקליקו.
פריחה סתווית בהר שוקף
הר שוקף הוא הפסגה הגבוהה ביותר בכרמל התיכון, המשתרע מדרום לנחל אורן, ומתנשאת לרום של 497 מטרים. השריפה הקשה ב-2010 כילתה אלפי דונמים של חורש ויערות במרחב ההר, אך בשדות הפתוחים שנוצרו משגשגת פריחה מרהיבה מהסתיו ועד האביב – ובעונה זו פורחים שם אירוס הסרגל, סתוונית היורה, כרכומים ונרקיסים.
עיקר הפריחה היא לאורך "שביל ישראל" אשר עולה אל הפסגה מחניון רקית. אל החניון מגיעים דרך פנייה היוצאת מכביש 721, והמרחק מהחניה הוא כ-2 קילומטרים. עלייה קלה יותר אל פסגת ההר מוצעת דרך שביל מסומן באדום שיוצא מפינת הרחובות פריס וסמר בדלית אל-כרמל. לצורך כך יש לנווט בווייז אל "הר שוקף" ולבחור במסלול המוביל דרך דלית אל-כרמל, ולחנות ברחבת העפר שבסוף רחוב פריס. המשך הדרך אינה מומלצת לרכב שאינו רכב שטח, ויש להמשיך משם ברגל. מרחק ההליכה אל הפסגה הוא כ-1.5 קילומטר. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש.
חלמוניות אחרונות בהר תבור
רבים חולפים על פניו של הר תבור, הבולט למרחוק ברחבי הגליל, בכל נסיעה לטיול בצפון הרחוק. אך ההר הירוק כל השנה יכול להיות יעד לטיול יפהפה בפני עצמו, והוא מציע למטיילים מסלולים קלילים לצד מסלולים למטיבי לכת – ומי שעוד לא הספיק העונה לראות חלמוניות ימצא אותן כאן בימים אלו.
למרות התואר "ההר הכי גבוה בגליל התחתון" – הר תבור אינו כה גבוה – ומתנשא לכ-400 מטרים מעל סביבתו ו-562 מטרים מעל פני הים. אף על פי כן, הטיפוס הרגלי אל פסגתו הוא קשה וכולל עליות וירידות מאוד תלולות, ולכן מיועד למטיבי לכת בלבד. אולם הנופים המרהיבים של הגליל ועמק יזרעאל והפריחות הנהדרות בעונה יהיו בהחלט שוות את ההתנשפות מהמסע. מטיילים פחות מנוסים יכולים לעלות אל פסגת ההר עם הרכב דרך הכביש המפותל בצדו המערבי של ההר ולטייל בשביל המקיף את הפסגה, וכן לטייל ב"שביל החלמוניות" בחצי הגובה במדרון הדרומי. הכניסה ללא תשלום וללא צורך בתיאום מראש. לפרטים מלאים על המסלול – הקליקו.
נוף עוצר נשימה במצוק הארבל
מצוק הארבל הוא אחת מנקודות הנוף היפות ביותר בארץ. ההר צופה על הכינרת ומתנשא לגובה של כ-390 מטרים מעליה, ומשקיף גם על הגולן, על החרמון ועל הרי הגליל. מלבד נוף משגע, האתר מציע גם כמה מסלולי טיול מרתקים – חלקם קלים ומתאימים לכולם, וחלקם מאתגרים למטיבי לכת.
בראש הצוק שלושה מצפורים: מצפור אל מול הכינרת - משקיף על נופי דרום הגולן והכינרת; מצפור החרוב - משקיף על הכינרת, הגולן, החרמון ומזרח הגליל העליון והגליל התחתון; מצפור הר ניתאי - משקיף על הר ניתאי המתנשא מצפון לארבל.
הכניסה בתשלום (31 שקלים למבוגר, 16 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים. לפרטים מלאים על המסלול – הקליקו.
המרחצאות התרמו-מינרליים של עולי הרגל
בפאתי העיר טבריה, במרחק נגיעה מהכינרת, נמצא אתר חמת טבריה - גן לאומי קטן ומפתיע שמציע חוויית טבילה "בוטיקית" במיוחד. מאז ימי קדם הגיעו לכאן יהודים כדי לטבול במעיינות החמים, שלהם נודעו סגולות מרפא. באתר גם שרידי מרחצאות מהתקופה הרומית וכן מבנה חמאם סולימאן שהוקם ב-1780 ושימש את תושבי האזור ועולי הרגל עד 1944.
בתחומי הגן הלאומי נובעים 17 מעיינות תרמו-מינרליים בטמפרטורה של 60 מעלות. רוב המים מועברים למרחצאות חמי טבריה במערכת תעלות תת-קרקעיות, אך עודפיהם מועברים אל כמה בריכות שכשוך ששופצו וחודשו לאחרונה.
באתר נמצא גם "בית הכנסת של סוורוס", שעבר כמה גלגולים מאז בנייתו לראשונה, בשנת 230 לספירה. מוצג בו לראווה אחד הפסיפסים המרהיבים ביותר שהתגלו בבתי הכנסת הקדומים בארץ ישראל, והוא כולל גלגל מזלות, דמויות נשים שמסמלות את עונות השנה, כתובות ביוונית וסמלים יהודיים, כמו שתי מנורות שבעת קנים, שופר ולולב. הכניסה בתשלום (16 שקלים למבוגר, 7 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
ציפורים נודדות מול כוכב הירדן
בגן הלאומי כוכב הירדן נראים שרידיו של מבצר צלבני מפואר שנותר כמעט בשלמותו, ומהבחינה הזו הוא יחיד במינו בישראל. המבצר משקיף ממרומי הגליל התחתון על בקעת הירדן והגלעד, ומשום כך כונה על ידי האבירים הצלבנים שבנו אותו "בלוואר" שמשמעו "יפה נוף".
מיקומו הייחודי של המבצר על ציר נדידת הציפורים בין אירופה לאפריקה מאפשר לראות את העופות שנמצאים בימים אלו בנדידתם כמעט במרחק נגיעה. מלבד המבצר והנוף, מציע הגן הלאומי גם שבילי הליכה, גן פסלים של האמן יגאל תומרקין וגן מקלט לצמחים נדירים. הכניסה בתשלום (24 שקלים למבוגר, 10 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.
המפל הגבוה בארץ בשמורת גמלא
שמורת גמלא שבגולן מציעה שילוב נדיר של טבע ונוף עם סיפור אנושי היסטורי מרתק. בשמורה זורם כל השנה מפל גמלא - המפל האיתן הגבוה ביותר בארץ (51 מטרים), ובזכות הגשמים האחרונים הזרימה בו חזקה במיוחד. לא רחוק ממנו, בראש קניוני הנחלים המרשימים, נמצאים שרידיה של העיר העתיקה גמלא המספרים את סיפור גבורתה הייחודי במרד הגדול בסוף תקופת בית המקדש השני.
גמלא מוזכרת בתלמוד כאחת הערים מוקפות החומה בתקופת כיבוש הארץ על ידי יהושע בן נון. בחפירות ארכיאולוגיות שבוצעו במקום נחשפו שרידי בית כנסת, אמת מים, מקווה טהרה, מבני ציבור, אבני קלע רבות וראשי חיצים שמעידים על הקרב הקשה שהתחולל במקום. אחד הממצאים החשובים ביותר שהתגלו במקום הם מטבעות קטנים, ועליהם חקוקה הכתובת "לגאולת ירושלים הקדושה".
בשמורת הטבע שבלבה חורבות העיר העתיקה שלושה מסלולי טיול מרכזיים: שביל התצפיות - שביל מעגלי נוח ונגיש שעובר על שפת המצוק; השביל אל העיר העתיקה - מרחק של 20 דקות במורד לביקור בבית הכנסת, בית הבד, בית המרחץ ועוד ממצאים שהתגלו באזור; והשביל אל מפל גמלא. אורך מסלול הליכה כ-1.5 ק"מ, לכל כיוון. הכניסה לשמורה בתשלום (31 שקלים למבוגר, 16 שקלים לילד) ובתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים.