פסטיבל "דרום אדום", חג הכלניות של צפון הנגב, צפוי להיפתח בשבוע הבא זו השנה ה-17. על רקע המרבדים האדומים יתקיימו מגוון רב של פעילויות לכל המשפחה, חלקן ללא תשלום. גם השנה, בצל מגבלות הקורונה, אירועי הדגל של הפסטיבל – צעדת הכלניות ומרוץ הכלניות – יתפרסו על פני שבוע שלם. אירועי הפסטיבל יתחילו ב-1 בפברואר ויסתיימו ב-28 בפברואר.
גם השנה קרן קיימת לישראל שותפה לחגיגה האדומה – וביערות ובחניוני המטיילים במרחבים שבין נחל שקמה לנחל הבשור, בהם עיקר מוקדי פריחת הכלניות, ייערכו שלל הפעלות וסיורים מודרכים ללא תשלום. השנה במיוחד מומלץ להגיע אל מוקדי הפריחה דווקא באמצע השבוע, כשהדרכים פנויות יותר והטבע ממתין בנחת למבקרים. זכרו: הכלניות הן פרח מוגן - אין לקטוף אותן, ויש להיזהר מאוד שלא לרמוס את הצמחים שעדיין לא פרחו במהלך הטיול והצילומים.
מגוון סיורים מודרכים ללא תשלום בהובלת מדריכי קק"ל יתקיימו גם באמצע השבוע וגם בסופי השבוע (בהרשמה מראש), ובכל שישי ושבת ייצא מהגשר התלוי בנחל הבשור בכל שעה עגולה בין 10:00 ל-16:00 סיור ללא תשלום (וללא צורך בהרשמה מראש) אל הבתרונות והפריחה בנחל בהובלת מדריכי רשות הטבע והגנים. הסיורים ייקחו את המבקרים אל מוקדי הפריחה ואל הנקודות ההיסטוריות באזור, שם יספרו את סיפורם המרתק ויכירו את הכלים הקדומים ששימשו את התושבים לאורך שנות ההתיישבות.
עוד יתקיימו פעילויות "נוגעים בעבר" בהובלת מדריכי רשות העתיקות בבית הכנסת העתיק מעון-נירים (ללא תשלום), בנוסף לאטרקציות רבות כמו סיורים חקלאיים האופייניים וייחודיים לאזור, סיורים היסטוריים וסיורים מודרכים בטבע ברגל וברכב, טיולי אופניים בטבע, סיורים קולינאריים, קטיף עצמי של תותים וירקות, ביקורים בחוות חקלאיות וביקבים, מוזיאונים ללא תשלום בסופי השבוע כחלק ממיזם "שבת ישראלית", סדנאות יצירה, חדרי בריחה, תערוכה מיוחדת לציון 40 שנה לפינוי חבל ימית ועוד. המבקרים בסופי השבוע יוכלו להשתתף ללא תשלום גם בפעילות "גאונים חשבו על זה קודם" ולשחק במשחקי חשיבה ואתגר ייחודיים בפינות חמד בטבע.
בנוסף, לא פחות מעשרה שווקים וירידים יתקיימו בימי הפסטיבל – והם יציעו למבקרים את מיטב התוצרת המקומית עם דוכני אוכל מוכן, ירקות ופירות, גבינות, בירות ויין, יצירות אומנות ועוד.
בין האטרקציות המיוחדות שיוצעו לבאי הפסטיבל ניתן לציין שתיים שיתקיימו גבוה בשמיים: טיסה בכדור פורח מעל מרבדי הכלניות, השדות והפרדסים של האזור עם "Fly Away", או טיסה חווייתית וצניחה חופשית עם "עיט סקיי כיף" בשדה תימן.
וכשהערב יורד, זו השעה של "דרום אדום Live" – מופעים עם מיטב האומנים: גורי אלפי, תיסלם, חווה אלברשטיין במופע חדש, הדג נחש שחוגגים 25 שנות פעילות, מארינה מקסימיליאן ונרקיס. נשארים לישון באזור? לרשות באי הפסטיבל מגוון אפשרויות לינה החל מחניוני לילה בטבע וחאנים ללינת שטח, ועד לינה בבתי ההארחה של הקיבוצים או בצימרים מפנקים.
כמו בשנה שעברה, אירועי הדגל של הפסטיבל – צעדת הכלניות המסורתית לזכרה של ענקית הזמר שושנה דמארי ומרוץ הכלניות – יתקיימו במתכונת שונה: במקום יום אחד שבו כולם נפגשים באותו המקום והזמן, האירועים יתפרסו על פני מספר ימים, שבהם המשתתפים יבחרו בדיוק את היום ואת השעה שבה ייצאו לדרך - כך שהטבע יהיה כמעט כולו לרשותם. המרוץ ייערך בכל יום בתאריכים 11-7 בפברואר ויספק חוויית ריצה בין שדות חקלאיים ופריחה, וצעדת הכלניות תתקיים בכל יום בתאריכים 25-21 בפברואר.
הכלניות פתחו את התיאבון? השנה, בניגוד לשנה שעברה, המסעדות פתוחות ומחכות למבקרים. באזור מחכים מגוון גדול של בתי קפה, בשלנים ביתיים, פוד טראקס, מסעדות, חדרי אוכל קיבוציים, וכמובן – המון סלי פיקניק מעולים – שרק צריך להזמין מראש ולאסוף בדרך אל הטבע.
המקומיים קוראים לציבור המבקרים בפסטיבל "דרום אדום" לא רק ליהנות מהיופי של הטבע - אלא גם לשמור עליו. חברת "נגב אקולוגיה", המפעילה עשרות אתרי מחזור וטיפול בפסולת ברחבי הארץ, התנדבה להציב פחי אשפה ומחזור בעשרה מוקדי טיול מרכזיים באזור - בהם חניון רעים (בארי), שוקדה, באר מרווה, יער ניר משה, הגשר התלוי, יער שרשרת, יער דבירה ורוחמה.
לאורך כל משך ימי הפסטיבל תפנה "נגב אקולוגיה" את הפחים באופן תדיר, תמיין ותמחזר אשפה. האשפה שתיזרק לפחים הירוקים תועבר למפעל המיון לטיפול באשפה ביתית החדשני בדודאים, שהוקם בהשקעה של כ-100 מיליון שקלים, ותועבר למחזור ולקומפוסט.
פרטים נוספים על פעילויות הפסטיבל ניתן למצוא באתר עמותת התיירות "שדות שקמה-בשור", או בדף הפייסבוק "דרום אדום – הדף הרשמי" ובאפליקציית "מטרו נגב".