סגר שלישי? בחירות? שמיים סגורים? על רקע התחזיות הקודרות נראה שכדאי לנצל את התקופה הקרובה, כשעוד די נעים בחוץ, כדי לצאת לטבע ולטייל. והרי אי אפשר לצאת ולטייל בלי לתעד הכל.
אם אתם חובבי צילום שמחפשים להוציא תמונות כמו של מקצוענים - אירוע הצילום, "פלאנט ערבה", שיתקיים השנה בפעם השלישי בדרום הערבה, יעזור לכם לעלות שלב ברמת הצילום שלכם. השנה האירוע יתקיים לראשונה למשך ארבעה ימים בקפסולות במרחב הפתוח, המותאמות להנחיות משרד הבריאות.
בשיחות עם כמה מהצלמים שיעבירו סדנאות באירוע, קיבלנו את הזוויות והדרך שלהם לצילום הכי טוב בטבע. לפניכם הטיפים הנבחרים.
איך מגיעים לתמונה המושלמת בטבע?
"הגיעו לפני הזריחה ב'זמן הכחול'" | יגאל סלבין
"אחד הדברים החשובים בצילום בכלל זה נושא התכנון של הזמן. לצלם בערבה זה לדעת להגיע לפני הזריחה, עם אור ראשון. יש בערך כ-45 דקות לפני הזריחה עצמה, לפני שהשמש עולה, יש הקוראים לו הזמן הכחול שהשמיים מאוד כחולים, ואז ניתן לעשות חשיפות ארוכות ומדהימות עם השקט של הבוקר והתאורה המאוד רכה", מספר יגאל סלבין.
סלבין הוא צלם ומדריך מקצועי מזה שבע שנים. "בזמן הזריחה אשר בעונה הזאת מתקיימת בסביבות 06:00-06:10 בבוקר, אפשר לראות את הקרניים הראשונות יוצאות החוצה, ולצלם בעצם משחקי אור וצל. ניתן לקבל עומקים, במיוחד בערבה הדרומית שם אפשר לראות משחקי אור וצל מדהימים, מעבר לקווי הרכס, ניתן לראות את האור בעיניים. זה דבר מופלא, במיוחד בתקופה הזו שיש ערפילות חורפית והפרשי מזג אוויר ולכן אפשר לזהות את האור צולח את דרכו דרך הערפילות, דרך העננים - מראה מרהיב.
"מבחינת הצילום כמובן ניתן לצלם עם עדשות רחבות על מנת לקבל תמונות נוף רחבות ידיים. כמו כן ניתן כמובן לצלם גם עם עדשות טלא ולזהות איזשהו עוגן, איזשהו עץ שמאפיין את האזור ולקבל תמונה מרתקת. זה מבטיח בוקר פשוט מושלם".
"להיות מוכן לכל - המצב בטבע משתנה כל שנייה" | מיכאל אליגולשוילי
"כל צלם עובד בשיטה שלו: יש צלמים שיושבים במסתורים שעות, צריך המון סבלנות בשביל להוציא תמונה אחת וזה מאוד מאתגר. אני אוהב לעבוד אחרת. לטייל, לסייר בשטח, בהרים, במדבר ולחפש אובייקטים לצילום. בשבילי צילום ציפורים או בעלי חיים זה מין דו-קרב ספורטיבי איתם. סוג של תחרות", מספר הצלם מיכאל אליגולשוילי.
"הם לא ממש אוהבים להצטלם, מעדיפים להתרחק. ואני צריך למצוא פתרון איך להתקרב למרחק שמאפשר לצלם. הכל פייר. אני לא משתמש בטריקים או בגאג'טים מיוחדים. צילום טבע חייב להיות בעיניי טבעי לחלוטין. היום הוא (בעל חיים) ניצח אותי וחזרתי הביתה בלי תמונות. מחר אני אנצח אותו ואצלם תמונה שרציתי לצלם.
"כמובן שבשביל זה אני חייב לדעת דברים ספציפיים לגבי אותם ציפורים או בעלי חיים, ללמוד מה שעות הפעילות שלהם, מתי הם אוכלים, איפה אוהבים 'להשתזף'. וטיפ הכי חשוב בצילומי טבע - להיות מוכן כל רגע. כאן אתה לא יכול לבקש מדוגמנית לחזור למצב הקודם ולעשות פוזה לקליק נוסף. המצב בטבע משתנה כל שנייה וזה גם מה שמרתק בצילומי טבע", מסביר אליגולשוילי, שמארגן את האירוע יחד עם דודו אזולאי, מפיק "פלאנט ערבה".
"לפסל עם האור - זה הצילום כולו" | דורון ניסים
מזה למעלה משלושה עשורים מתעד הצלם דורון ניסים כמעט כל אחד מן ההיבטים של הנוף הצברי ושל אלו המאכלסים אותו – בעלי חיים ובני אדם כאחד, בחדות ובבהירות השמורה למתי מעט. ניסים הוא איש רשות הטבע והגנים שמתמקד בצילום נוף.
"בעשור האחרון הצילום הפך להמוני וקשה מאוד לחדש בצילום טבע. במהלך 30 השנים בהן אני מצלם טבע, בחרתי מספר אתרי צילום שאני חוזר אליהם בכל עונה ומנסה לגעת באור, לפסל עם האור, שזה הצילום כולו. אני עוסק בצילום של סדרות וממליץ לצלמים לצלם סדרה שמתמשכת על פני שנים, צילום טבע ואנשים.
"צילום טבע דורש התבוננות תכנון ומחקר ואני תמיד שואל את עצמי מה אני רוצה להפיק מהצילום הזה? מאחר שאני מתמקד בנוף אז החשיבות כאן היא בזווית הצילום ובניית קומפוזיציה. אירוע 'פלאנט ערבה' הוא אירוע צילומי חשוב שמשלב סדנאות צילום עם מדריכים מעולים בטבע בראשיתי של הערבה הדרומית. האירוח של מועצה אזורית חבל אילות נדיב והאווירה מצוינת של לימוד ומפגש חוויתי עם מיטב הצלמים".
"שימוש באלמנטים סביבתיים של צבע" | ארי בלטינשטר
ארי בלטינשטר הוא כנראה הצלם המקצועי עם הניסיון הכי גדול מבין הצלמים באירוע. בלטינשטר מחזיק ביותר מ-40 שנות צילום, כאשר בעברו שימש כצלם עיתונות במשך 15 שנה בכל עיתוני הארץ החל מ"על המשמר" ו"דבר" ועד "מעריב", "ג'רוזלם פוסט", "הארץ" ו"ידיעות אחרונות".
בנוסף, בלטינשטר השתתף בתערוכות צילום רבות בישראל וברחבי העולם, כשאחד מהצילומים שלו הוצג במוזיאון הארץ ובאו"ם במסגרת חודש איכות הסביבה.
"צילום היא דרך לבטא את המציאות בעיני המתבונן, תוך שימוש באלמנטים סביבתיים של צבע, תאורה מזג אוויר ומיצוב נכון של הפריטים במסגרת. כך שישקפו אלו את תחושות המציאות והמסרים אותם רוצה הצלם להעביר. צאו לטבע, יש לנו ארץ נהדרת והמון מה לראות ולצלם בה", אומר בלטינשטר.
"במדבר נראה שהכל שומם עד שמתחילים לטייל" | אביב עציון
אביב עציון מתגורר באילת 26 שנים ומצלם מילדות אך מזה חמש שנים באופן יותר מעמיק. עציון אוהב לצלם ולחיות את הטבע שמסתתר בבדרום הארץ, "את היופי שבשקט המדברי. בערבה ובסביבה המדברית נראה כי הכול שומם, עד שמתחילים לטייל במקום, מתחילים לגלות שבכל זאת יש לא מעט יונקים ,זוחלים, חרקים, צמחיה ונוף שאין עוד כמותם בארץ", מסביר עציון.
"ככל שזה פשוט - מידת ההנאה רבה יותר" | קובי רפאלי
קובי רפאלי, מנחה קבוצות ומומחה בינלאומי בצילום באמצעות הסמארטפון, אומר כי "כל היופי בצילום זה הדרך של הצלם לבטא את עצמו בצורה מיטבית מבעד לעדשה וככל שזה פשוט וקל - בדגש על סמארטפון - כך גם מידת ההנאה רבה יותר. צילום תמונות מזוויות ונקודות מבט בלתי שגרתיות בכל סיטואציה וסגנון צילום - מבחינתי יוצרים חוויה מושלמת הן לצלם והן למתבונן בה".
10 טיפים חשובים למיטיבי לכת
ויקטור זיסלין, אחד הצלמים שגם יעביר סדנת צילום ב"פלאנט ערבה", נותן את הטיפים שלו למביני עניין:
- מצלמים בשקיעה? תגיעו שעה קודם לחקור את השטח בלוקיישן הנבחר ולמצוא קומפוזיציות מוצלחות.
- היו מוכנים עם הגדרות המצלמה המתאימות לסיטואציה, חשיפה, שיטת פוקוס וכדומה, כדי שברגע האמת, כשהחיה בדיוק בקפיצה מרשימה, תקליקו ותקבלו את הפריים המנצח.
- צלמו ברצף, בקצב הכי מהיר של המצלמה. חיות בדרך כלל תזזיתיות מאוד וקשה לקלוע בקליק אחד לתנוחה הכי פוטוגנית.
- הסוו את עצמכם כדי שהחיה תרגיש שהיא חופשיה בשטח הטבעי שלה. צלמו מהאוטו או תתחבאו מאחורי שיח. מומלץ לשהות במקום המחבוא זמן ממושך לפני הצילום, כדי שהחיה תתרגל לסיטואציה. ואז צלמו בגובה העיניים של החיה - ככה היא תרגיש פחות מאוימת וגם התחושה מהתמונה תהיה טבעית יותר.
- הקפידו להשאיר רקע נקי בסביבה המיידית של החיה. בלי ענפים או עמודי חשמל ש"יוצאים" מהראש וגונבים מהפוקוס של הצופה.
- הקפידו על קומפוזיציה מאוזנת ופוטוגנית. כלל השלישים או סימטריה יעבדו היטב ברוב המקרים. למשל, אם לחיה יש כיווניות מסוימת בצורת העמידה, השאירו את החלל הגדול יותר מסביבה בכיוון העמידה שלה ליצירת תחושה שלמה יותר אצל הצופה.
- חפשו אובייקט "מאזן" ברקע שייתן קונטרה לאובייקט המרכזי. זה יכול להיות עץ, שיח קטן או אבן מרשימה.
- צלמי הנוף הטבעי - נסו לכלול כמה שיותר רבדים בתמונה כדי להעצים את התחושה התלת ממדית. כללו אובייקט מעניין בקדמת הפריים (אבנים, שיח, מרקם), שלבו מספר רבדים באזור המרכזי של הפריים (שדות, נחלים, שיחים גדולים וכו') לצד אובייקטים רחוקים יותר ברקע (הרים, יער רחוק וכו').
- צילום נוף בעדשה רחבה - נרצה שכמה שיותר אובייקטים בפריים יהיו בפוקוס, גם הקרובים וגם הרחוקים. עומק שדה רחב זה מה שאנחנו מחפשים כאן. צמצמים סגורים (בין F/11 לבין F/16) יעשו את העבודה.
- הגעתם למפל מרשים או שיש עננים דרמטיים ורוח חזקה? תתנסו בצילום חשיפות ארוכות בצילום נוף ליצירת תחושה חזקה של תנועה.
אז מה מחכה לכם באירוע?
מעל 50 סדנאות צילום במרחב הפתוח בהדרכת צלמים מקצועיים, כיתות אמן, תערוכת צילומים, תחרות עם פרסים כספיים ועוד. כל הסדנאות יתקיימו בין האתרים המרהיבים של הערבה הדרומית ביניהם פארק תמנע, בריכות הפלמינגו, שמורת חי בר יטבתה, עמודי עמרם ועוד.
הסדנאות בפסטיבל יעסקו בנושאים: צילום ציפורים, צילום מאקרו, חשיפה לאור, צילום נוף, צילום בעלי חיים, עריכת תמונות, חשיפות ארוכות, צילום כוכבים ולילה, צילומי נוף בסמארטפון, צילום סוסים בתנועה ועוד.
בין הצלמים והמרצים: אבי בלומן, איציק כהן, אלון קירה, דני הדס, ויקטור זיסלין, חן טופקיאן, יגאל סלבין, יובל דקס, מאיה מימוני, סוזי אביב, עמיר בלבן, קובי רפאלי, רוני לבנה, שחר כהן, שי כהן, תומר ראצבי.
אורחי פלאנט ערבה מוזמנים ליהנות מאירוח בקיבוצי הערבה הדרומית ובפארק תמנע.
מתי? מ-30.12.2020 ועד 2.1.2021.
המחיר: 600 שקלים עבור השתתפות בחמש סדנאות לבחירה (השתתפות בכל סדנה נוספת 100 שקלים).