רוצים לטייל בנחל? לא חייבים לנסוע רחוק: מפה דינמית ואינטראקטיבית חדשה שמשיקה היום (ראשון) החברה להגנת הטבע חושפת עבור כל אחד את הנחל הקרוב למקום מגוריו – ומנגישה את האפשרות לבילוי חינמי באוויר הפתוח.
לפי נתוני החברה להגנת הטבע, בישראל יש לא פחות מ-790 ערוצי נחל. חלקם גדולים ומוכרים, חלקם קטנים ונסתרים, אחרים אכזביים ומדבריים – אולם כולם מקיימים מערכות אקולוגיות ובתי גידול עם טבע מסקרן ששווה לגלות.
במפה החדשה, תוכלו למצוא את הנחלים שלא ידעתם שנמצאים קרוב אליכם, לדוגמה – האם תושבי תל אביב מכירים את נחל אחיה שגובל בשכונת רמת אביב ולצידו פריחת נרקיסים מרשימה בחורף? האם תושבי פתח תקווה יודעים שבסמיכות לעירם עוברים נחל מזור ונחל שילה? האם תושבי מודיעין מודעים לנחל ענבה ונחל דולב? האם תושבי מעלות-תרשיחא יודעים שבהליכה רגלית לא ארוכה הם יוכלו להשתכשך בנחל כזיב? בנוסף, ניתן לעקוב אחר תוואי הנחלים הגדולים והמוכרים יותר, שחוצים את ישראל ממזרח (מקום נביעתם) למערב (השפך לים) ולהתרשם מפרישת הנחלים הארצית.
עם זאת, לדברי ד"ר תמרה לב, ממלאת-מקום מנהלת היחידה לשיקום נחלים בחברה להגנת הטבע, המצב הנוכחי של נחלי ישראל רחוק מלהיות מושלם. "לאורך השנים, נחלי ישראל סובלים מתחלואות שונות – זיהומים שמוזרמים אליהם בקביעות, שאיבות למטרות שונות עד כדי ייבוש, הסתות התוואי שלעיתים מובילות להצפות בערים וביישובים, הפיכתם לתעלות בטון, הזרמות מי קולחין, בנייה בגדותיהם ועוד", היא אומרת.
את המפה הייחודית משיקה החברה להגנת הטבע לכבוד הכנס לניהול וקידום נחלי ישראל "משיבים חיים לנחלים", שיתקיים ביום חמישי הקרוב (6 בינואר 2022) בבית "המועצה לישראל יפה" בשדרות רוקח בתל אביב (לפרטים נוספים והזמנת כרטיסים – הקליקו)
"הנחלים במדינת ישראל נמצאים במצב ירוד, ולמרות עבודה רבה שנעשתה הם עדיין לא מקבלים מענה מספק מקובעי המדיניות", מוסיפה איריס ארבל, רכזת מעורבות ציבור בתחום הנחלים, בחברה להגנת הטבע. "אנו נציג בכנס את חשיבותם של הנחלים במערכת האקולוגית לציבור ולמניעת הצפות, ונציע פתרונות מגובשים אשר יומלצו לאימוץ ידי הכנסת והממשלה".
בכנס, שמתקיים בהובלת החברה להגנת הטבע ובשותפות המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות וגופים נוספים יתקיימו שלושה מושבים עיקריים: "הנחל זוכר - שיקום נחלים למניעת הצפות ושיטפונות", "עתיד שחור או ירוק? משבר האקלים, זיהום נחלים, ופתרונות לאתגרי הנחלים" ו"הטבע להגנת החברה - מחזירים אהבה לנחלים".
לכנס צפויים להגיע שרת האנרגיה והמים קארין אלהרר, השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, מנהל רשות המים גיורא שחם, מנכ"לי רשויות ניקוז, חברי כנסת, אנשי מקצוע בתחום הנחלים, פעילי סביבה ועוד. בנוסף, ייערך טקס הענקת אותות הערכה למשקמי נחלים.
"אני מזמינה את הציבור להשתתף בכנס, שבבסיסו עומד הצורך הדחוף לקדם את נושא הנחלים למקום גבוה בסדר היום של מקבלי ההחלטות הבכירים ביותר", מוסיפה ד"ר תמרה לב.
אסף זנזורי, רכז מדיניות תכנון בחברה להגנת הטבע ונציג הארגונים הסביבתיים במועצה הארצית לתכנון ובנייה, מוסיף: "לצערנו הגדול, הנחלים והמים בישראל עדיין 'שקופים', ונמצאים במעמד של מעין חצר אחורית שלא מממשת את הפוטנציאל הסביבתי, תכנוני, חברתי וכלכלי הטמונים בה. אנו סבורים כי יש לחולל שינוי בגישה כלפי הנחלים, כי במציאות של השלכות משבר האקלים העולמי והמקומי, גידול אוכלוסייה וצמצום אזורי הפנאי, אין לנו ברירה אחרת".
המפה החדשה מצטרפת למפה האינטראקטיבית של אתרי הטבע העירוני שהשיקה החברה להגנת הטבע בעיצומם של הסגרים – כדי לחשוף לאנשים את אתרי הטבע שנמצאים במרחק של עד 1,000 מטר ממקום המגורים.