השלג הגיע לצפון הרחוק של ישראל ואתר החרמון צפוי סוף סוף להיפתח גם לגולשים. כמובן שאפשר להעביר באתר החרמון יום שלם, אבל אם הצפנתם רק לצורך ביקור קצר בהר המושלג – ריכזנו עבורכם כמה אתרים מעניינים שבהם אפשר לעצור בדרך, או לבקר במיוחד אם אתם באזור ליותר מיום אחד.
האתר ששולט על הדרך: מבצר נמרוד
כל מי שנוסע בכביש העולה לחרמון מבחין מיד במבצר נמרוד - המבצר הגדול ביותר שנותר בישראל מימי הביניים, אז שלט על הדרך החשובה בניאס-דמשק. המבצר, שממוקם בשלוחה צרה במורדות הר החרמון, נבנה בשנת 1228 על ידי מושל אזור בניאס האיובי, כדי לחסום את הדרך בפני צבאו של פרידריך השני פון הוהנשטאופן, קיסר גרמניה ורומא, שאיים לעלות מעכו אל דמשק.
לאחר כיבושו על ידי הממלוכים, הפך המבצר לאזור ביצורים ענק ומרשים ביותר. החל מהמאה ה-15 שימש ככלא לאצילים שמרדו בשלטון, ומאז נשאר עומד ונטוש במשך מאות שנים. ערב מלחמת ששת הימים, שימש המבצר כעמדת תצפית למטווחי התותחים הסורים.
במבצר מוקדי עניין רבים ונופי הצפון נשקפים מכל מגדל בו. ניתן גם להצטרף לסיורים מודרכים שמובילה רשות הטבע והגנים בין אולמות המבצר, אשר יתקיימו בימי שבת 18 בינואר, ו-8 ו-15 בפברואר בשעות 11:00 ו-13:00 ללא תוספת תשלום. הכניסה בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.
לכאן זורמים השלגים שהפשירו: שמורת הבניאס
בשל אופי הקרקע בהר החרמון, רוב מי השלגים שמפשירים מחלילים באדמה ואינם זורמים על פני השטח בנחלים שעל ההר – והם נובעים במעיינות שמתחת למערת פאן ומזינים את נחל חרמון. בשמורת הבניאס, שבה זורם נחל, נמצא המפל בעל עוצמת הזרימה החזקה ביותר בישראל – אשר צונח ברעש אדיר מגובה של כ-10 מטרים לבריכה יפהפייה מוקפת בצמחיה.
רשות הטבע והגנים הנגישה חלק מקטע הנחל באמצעות שביל תלוי שאורכו כ-100 מטרים ומאפשר לנוע בסמוך למים השוצפים ואף להירטב מהם. בשמורה ניתן לבקר גם במערה, שהיא שריד ממקדשו של האל פאן – אל הרועים ועדריהם במיתולוגיה היוונית, אשר נקרא פאונוס במיתולגיה הרומית, ושם המקום נגזר משיבוש שמו בערבית - בניאס. בחזית מערת האל נמצאים שרידי מקדש שבנה הורדוס לכבודו של הקיסר אוגוסטוס.
הכניסה לשמורה בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
ג'ובה גדולה ואיילים בשלג: יער אודם
שמורת יער אודם היא שמורת הטבע השנייה בגודלה ברמת הגולן, אחרי שמורת יער יהודיה. היער הוא שריד מיער רצוף שכיסה עד לפני כ-120 שנה את הגולן העליון כולו, אך הוא נפגע על ידי התושבים הצ'רקסים שכרתו חלקים נרחבים ממנו וניצלו את העצים לצורך בנייה ומסחר. בעוד הגולן מפורסם בזכות הרי הגעש שלו, ביער אודם ניתן לפגוש תופעה גיאולוגית מיוחדת נוספת – הג'ובות – שמשמעות שמן בערבית "בור".
ביער אודם לבדו יש 23 ג'ובות, כשהמרשימה ביותר היא זו שקוטרה 250 מטרים ועומקה 60 מטרים. על פי התיאוריה המובילה, הבור נוצר עקב התפרצות של גז וולקני לוהט בלחץ אדיר ממעמקי האדמה, אשר התפוצץ בהגיעו אל פני השטח. לאחר הפיצוץ קרסו הדפנות ונוצר מכתש געשי מרהיב שלא נראה מהקרקע - רק כשממש מתקרבים אל הבור מבחינים בו. שביל הגישה לג'ובה הגדולה מסתעף מכביש מסעדה–אודם (מס' 978), כ-200 מטרים מצפון לכביש הגישה למושב אודם. הקרן הקיימת לישראל הכשירה רחבת חניה במקום שבו השביל יוצא, ואורכו כ-300 מטרים בלבד.
בחודש הקרוב יחלו לפרוח ביער אודם פרחים ייחודיים לגולן ולפסגות הגליל הגבוהות כמו אירוס הלבנון והרקפת היוונית. בינתיים ניתן לנצל את השלג שביער גם לביקור באווירה אירופית במיוחד באתר "יער האיילים". הטיול ביער אודם עצמו ובג'ובה הגדולה ללא תשלום; הכניסה ל"יער האיילים" בתשלום: .35 שקלים למבוגר, 60 שקלים לילד.
ארבעה מפלי מים גבוהים: נחל עיון
נחל חרמון שהוזכר קודם הוא אחד ממקורותיו של נהר הירדן – יחד עם נחל עיון, שראשיתו סמוך לעיירה מרג' עיון שבדרום לבנון, והוא נכנס לשטח ישראל סמוך למטולה. שמורת נחל עיון מספקת למבקרים קניון יפהפה ובו ארבעה מפלי מים גבוהים – מפל עיון שגובהו 9.2 מטרים, מפל הטחנה שבו נופלים המים מגובה 21 מטרים לתוך טחנת קמח עתיקה, מפל האשד שהוא בעצם שני מפלים סמוכים שגובהם הכולל כ-15 מטרים, ומפל התנור המפורסם שגובהו כ-30 מטרים.
למטיילים בשמורה מוצעים שני מסלולי טיול. המסלול הקצר אשר נגיש גם לבעלי מוגבלויות יוצא מהחניון התחתון של השמורה ונמשך לאורך כ-300 מטרים. השביל עובר במצפור גפני אשר צופה על מפל התנור, ולאחר מכן ממשיך אל המפל עצמו – ומשם שב אל רחבת החנייה. המסלול הארוך הוא מסלול קווי אשר מתחיל בחניון העליון של השמורה (חורשת האיקליפטוסים) ונמשך כ-1.5 ק"מ עד לחניון התחתון. המסלול עובר בכל ארבעת המפלים. יש לדאוג להקפצת כלי רכב, או לחזור באותה הדרך במעלה השביל.
החל מהשבת הבאה (18 בינואר) ובכל שבת עד 15 בפברואר כולל, תקיים רשות הטבע והגנים סיורים מודרכים במסלול הארוך בשעות 10:00 ו-13:00, ללא תוספת תשלום. למעוניינים, שאטלים בעלות של 10 שקלים לאדם יסיעו את המטיילים חזרה למכוניותיהם בחניון העליון. הכניסה לשמורה בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
רק אחרי סערה: מפל סער
נחל סער מהווה את הגבול הגיאוגרפי בין רמת הגולן ורכס החרמון, והוא נשפך אל נחל הבניאס כ-300 מטרים מדרום למעיינות. בערוץ הנחל יש שני מפלים גדולים ועוד עשרות מפלונים קטנים. באופן טבעי, מי הנחל זורמים כל השנה, אך בעקבות שאיבת מים מהמעיינות של בקעת יעפורי, כיום זורמים בנחל מים רק בחורפים גשומים, ובדרך כלל רק במחצית השנייה של החורף. עם זאת, בזכות הגשמים האחרונים, הנחל זורם כבר עכשיו.
כדי להגיע נוסעים בכביש 99 (מקריית שמונה למסעדה), וכ-100 מטרים לפני הפנייה לקלעת נמרוד יש חניון גדול מצד ימין. מחנים ועוברים את הכביש לצד השני – כאן יש תצפית וממנה נשקפים שלושה מפלים: העליון והתחתון בגובה 8 מטרים, והאמצעי בגובה 20 מטרים – זהו מפל סער. במקום גם שביל הליכה קצר עם גשר שעובר מעל הנחל. הכניסה ללא תשלום.
"ארמגדון" של אחרית הימים: תל מגידו
עוד באמצע הדרך לחרמון (או הדרך חזרה הביתה), ניתן לבקר בגן הלאומי תל מגידו. מגידו נמנתה עם הערים החזקות והחשובות בארץ כנען - ושרידי הארמונות, המקדשים, השערים ומערכת המים המשוכללת של העיר מעידים על עוצמה רבה. מגידו מוזכרת בברית החדשה בשם "ארמגדון" (שיבוש של "הר מגידו"), ולפי מסורות נוצריות למרגלותיה ייערך קרב גדול באחרית הימים – ורק המאמינים ישרדו אחריו.
תל מגידו היה אחד האתרים הראשונים שבו בוצעו חפירות ארכיאולוגיות, ובין האתרים הראשונים בארץ שנפתחו לקהל. בשנת 2005 הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.
בכל שבת בחודשים ינואר ופברואר, תעביר רשות הטבע והגנים סיור מודרך בדגש ארכיאולוגי באתר בשעות 10:30 ו-12:00, ללא תשלום נוסף מלבד דמי הכניסה לאתר: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
נוף מרהיב לכינרת: מצוק הארבל
וקצת אחרי אמצע הדרך (או לפני, אם חוזרים הביתה), ניתן לבקר במצוק הארבל – אשר מציע תצפית מרהיבה על הכינרת ונוף מהפנט שאסור לפספס. מהכניסה לאתר צועדים בשביל המסומן שחור, אשר עובר בין שלושה מצפורים - מצפור אל מול הכינרת אשר משקיף על האגם ועל נופי דרום הגולן; מצפור החרוב אשר משקיף על הכינרת, הגולן, החרמון ומזרח הגליל העליון והגליל התחתון; ומצפור הר ניתאי אשר משקיף על הר ניתאי המתנשא מצפון לארבל.
בכל יום שישי בשעות 12:30-10:00 ובכל יום שבת בשעות 13:00-10:00 בחודשים ינואר ופברואר תקיים רשות הטבע והגנים סיורי תצפיות מודרכים – ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד.