החופש הגדול הגיע, החום כבד, והילדים משתגעים בבית – וזו בדיוק ההזדמנות לצאת ולהכיר כמה מסלולי הליכה בטבע שיהיו מושלמים לימים אלו: טיולים המשלבים מים, צל, נוף יפה – וכמובן אינם קשים או ארוכים מדי ולכן מתאימים מאוד למשפחות. בכל אחד מסופי השבוע אנו מביאים לכם חמש המלצות למסלולי טיול מעולים לקיץ. והפעם: שמורת תל דן, הג'ובה הגדולה ביער אודם, שמורת עין אפק, פארק הגשרים התלויים בכרמל ונחל בוקק.
מי מעיינות קרירים ועיר מהעתיקות בארץ: תל דן
נחל דן הוא הגדול והחשוב מבין שלושת מקורות הירדן. ספיקת מעיינותיו, המגיעה ל-238 מיליון מ"ק בשנה, דומה לשפיעת מעיינות הנחלים חרמון (הבניאס) ושניר (החצבאני) גם יחד. שטח אגן הניקוז הטבעי של הנחל קטן מאוד, ולמעשה מקור כל המים שזורמים בו – במעיינות בלבד. זו הסיבה לטמפרטורה הנמוכה והקבועה של מימיו, כ-14.5 מעלות, ולאיכותם הגבוהה של המים.
שמורת הטבע תל דן משתרעת על פני שטח זעיר – 481 דונם בלבד. למרות זאת, בזכות מיקומה בין הר החרמון, רמת הגולן ועמק החולה, התקבצו בה מינים של צמחים ובעלי חיים ממגוון עולמות והיא מהווה בית גידול לח ייחודי מאוד. טיול בשמורת תל דן מאפשר ליהנות ממנו במשך כל השנה שכן הזרימה בנחל חזקה ומרשימה, ובימי הקיץ החמים המסלול מוצל ונעים. המסלול מונגש כולל הליכה בינות צמחייה על גשרי עץ ולאורך הנחל, תל עתיק מימי התנ"ך וטחנת קמח נטושה.
המסלול הקצר מתחיל ברחבת החניה של האתר ועובר דרך השביל הנגיש בין פלגי הנחל אל בריכת השכשוך – ומשם לתל דן, עיר מקראית מרשימה. לאחר מכן, מוביל השביל הנגיש אל סוללה אדירה ושער כנעני מתקופת הברונזה המתנשאת לגובה של יותר מ-10 מטרים. בסיום המסלול מומלץ לעבור בבית אוסישקין, מוזיאון אזורי לטבע ולארכיאולוגיה בקיבוץ דן שמוצגים בו בעלי חיים וצמחים מעולם החי והצומח שבבקעת החולה והחרמון.
הכניסה לשמורה בתשלום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד, חינם למנויי מטמון של רשות הטבע והגנים. יש להירשם לביקור מראש באתר רשות הטבע והגנים.
הפיצוץ שהרעיד את הגולן? הג'ובה הגדולה
שמורת יער אודם היא שמורת הטבע השנייה בגודלה ברמת הגולן, אחרי שמורת יער יהודיה. היער הוא שריד מיער רצוף שכיסה עד לפני כ-120 שנה את הגולן העליון כולו, אך הוא נפגע על ידי התושבים הצ'רקסים שכרתו חלקים נרחבים ממנו וניצלו את העצים לצורך בנייה ומסחר. בעוד שהגולן מפורסם בזכות הרי הגעש שלו, ביער אודם ניתן לפגוש תופעה גיאולוגית מיוחדת נוספת – הג'ובות – שמשמעות שמן בערבית "בור".
ביער אודם לבדו יש 23 ג'ובות, כשהמרשימה ביותר היא "הג'ובה הגדולה" – שקוטרה 250 מטרים ועומקה 60 מטרים. ישנו מסתורין בנוגע לדרך שבה נוצרו הג'ובות – ומה שמוסיף למסתורין היא העובדה שהסתכלות על כלל 23 הג'ובות מראה שהן מסודרות בקו הגיוני רציף בדומה לפריסת הרי הגעש בגולן.
על פי התיאוריה המובילה, הבור נוצר עקב התפרצות של גז וולקני לוהט בלחץ אדיר ממעמקי האדמה, אשר התפוצץ בהגיעו אל פני השטח. משום שמדובר בפיצוץ גז, הממצא היחידי שנותר בשטח הוא הבור שנוצר מאפקט ההדף. לאחר הפיצוץ קרסו הדפנות ונוצר מכתש מרהיב שלא נראה מהקרקע – ורק כשממש מתקרבים אל הבור מבחינים בו. תיאוריה אחרת אומרת כי הג'ובות הן למעשה גופי מים או שלוליות גדולות שנלכדו מתחת לזרם לבה, ובעקבות החום הרב המים הפכו לגז ויצרו חלל גדול שתקרתו נשברה והתמוטטה.
שביל הגישה לג'ובה הגדולה מסתעף מכביש מסעדה–אודם (מס' 978), כ-200 מטרים מצפון לכביש הגישה למושב אודם. הקרן הקיימת לישראל הכשירה רחבת חניה במקום שבו השביל יוצא, ואורכו כ-300 מטרים בלבד.
הטיול ביער אודם ובג'ובה הגדולה ללא תשלום, ואין צורך בתיאום מראש.
נופי הביצה שאבדו: שמורת עין אפק
שמורת הטבע עין אפק, הנמצאת בעמק זבולון, מזרחית לקריית ביאליק, משמרת נופי ביצה ומקורות נחל שרובם אבדו מן הארץ. ב"שביל הביצה" שבשמורה הולכים המטיילים מעל ביצה מוקפת בצמחיית גדות עשירה ועופות מים ססגוניים. מראש טחנת הקמח העתיקה נראים נופי עמק עכו, ובגן המקלט אפשר להתרשם מהצמחים הנדירים של מישור החוף.
בבריכות השמורה ועל גדותיהן שוהים, בעיקר בחורף, מינים רבים של עופות – הנפוצים שבהם הם מגלן חום, שקנאים, קורמורן גדול, חסידות, ברווזים למיניהם, סיקסק, לבניות ואנפות. בשמי השמורה מרחפים הדורסים דיה מצויה, ובעלי עין חדה יוכלו מדי פעם לצפות גם בעיטי הצפרדעים הנדירים. בסבך של צמחי הגדה מבלות ציפורי שיר רבות, בהן קנית אפריקאית, סבכי שחור כיפה, שלדג לבן חזה, שלדג גמדי ועוד.
הכניסה לשמורה בתשלום: 22 שקלים למבוגר, 9 שקלים לילד, חינם למנויי מטמון של רשות הטבע והגנים. יש להירשם לביקור מראש באתר רשות הטבע והגנים.
בין שמיים לירוק: הגשרים התלויים בנשר
פארק קק"ל בנשר הוא פארק יערני-מטרופוליני בשטח של 275 דונם, השוכן בפאתי העיר נשר – על מורדותיו הצפון-מזרחיים של הכרמל. במרכזו של הפארק זורם נחל קטיע, יובל של נחל נשר, אשר היה ערוץ אלמוני ולא מוכר למטיילים עד שבשנת 2004 נחנכה מעליו אטרקציה ייחודית – שני גשרים תלויים עשויים מכבלי פלדה, שאורך כל אחד מהם 70 מטרים.
בפארק נופי כרמל ירוקים, מתקני שעשועים לילדים, שולחנות פיקניק ושבילי הליכה מסומנים משני צדדיו של אפיק הנחל ובאפיקו – אשר עוברים בחורש אורנים וחורש ים תיכוני עשיר. המסלול הרגלי הקצר של הפארק עובר כמעט כולו בדרך עפר רחבה ואורכו כ-1.5 קילומטר. אחרי כרבע שעה הליכה מהקצה המערבי של החניון מגיעים לגשר הראשון, חוצים אותו, ולאחר המעבר פונים ימינה. עם ההגעה לגשר השני חוצים את הנחל שוב ופונים ימינה אל דרך העפר המובילה בחזרה אל החניון.
מסלול זה מציע צמחיית חורש ונקודות תצפית על הנחל ועל מדרון הכרמל הירוק. שני הגשרים התלויים, המתנודדים קלות כשעוברים בהם, מעניקים חוויית טיול מיוחדת.
כדי להגיע, נוסעים בכביש נשר לכיוון אוניברסיטת חיפה ולרמות יצחק, ומשם על פי שילוט "פארק קק"ל" פונים לרחוב החרוב ומשם לפארק נשר. הטיול בפארק ללא תשלום, ואין צורך בתיאום מראש.
נווה מדבר ירוק ומרענן: נחל בוקק
ליד ים המלח נובע מעיין עין בוקק, שמזין את נחל בוקק – אחד הנחלים הקצרים ביותר של מדבר יהודה, שאורכו כ-15 קילומטרים בלבד. עין בוקק הוא נווה מדבר ירוק ויפה, שבו מתקיים מגוון גדול של בעלי חיים וצמחים. בעבר, היו מי המעיינות באזור נשפכים אל ערוצו של הנחל וזורמים אל ים המלח, אך כיום חלק גדול מהם נשאב לטובת תצרוכת המים של מלונות ים המלח.
כדי להגיע, נווטו באמצעות ווייז אל "עין בוקק", וזה יוביל אתכם אל אזור המלונות של חוף עין בוקק. מומלץ לחנות ליד אחד המלונות ולחצות את הכביש מערבה בבטחה בערוץ הנחל, מתחת לגשר הכביש. תוך 3-2 דקות מרגע הירידה לערוץ כבר תוכלו ללכת בתוך מים זורמים בדרך מוצלת, ובתוך 10 דקות לכל היותר תגיעו לנקודת מים ובה בריכות ואף מפל קטן.
הטיול ללא תשלום, ואין צורך בתיאום מראש.