חיילי ומפקדי עוצבת חירם (חטיבה 769) חנכו לאחרונה שביל טיול חדש המוביל אל מצודת הונין הצלבנית שבגליל העליון במסגרת מיזם "צבא ההגנה לטבע" – אחרי שבשנה האחרונה הם עסקו בשיקום ושיפוץ מתחם המצודה העתיקה שהיה מוזנח במשך שנים ארוכות.
מאות מחיילי החטיבה הגיעו במהלך השנה האחרונה לעדור, לגזום, לנקות, לנטוע עצים, להציב ספסלים ושלטים – וגם ללמוד על ההיסטוריה המרתקת של המצודה שנבנתה לפני קרוב ל-1,000 שנה בסמוך למקום שבו שוכן כיום המושב מרגליות. בסופו של דבר הכשירו החיילים את "שביל החפיר" שמאפשר גישה נוחה אל המצודה עבור מטיילים ומשפחות.
המצודה, שכונתה על ידי הצלבנים "שאטו-נף" ("המבצר החדש"), ממוקמת בראש המתלול של רכס הרי נפתלי, על גבעה ברום של 700 מטרים מעל פני הים. היא נבנתה ככל הנראה בשנת 1107 וישבה על הדרך העתיקה שהובילה מדמשק לצור.
המצודה מתנשאת כ-500 מטר מעל עמק החולה השוכן למרגלותיה – אשר היה אזור הגבול בין ממלכת ירושלים הצלבנית לבין השטחים שבשליטת המוסלמים. הדרך בין דמשק לצור הייתה אז אחת מדרכי הסחר הבינלאומיות החשובות ביותר, וכדי להגן עליה ועל ההולכים בה הקימו הצלבנים שורת מבצרים – ו"שאטו-נף" היה אחד הראשונים שבהם.
"מצודת הונין היא נקודה במרחב שהייתה מוזנחת ומלוכלכת במשך שנים, וכעת החטיבה לקחה ולוקחת אחריות, מטפחת ומשמרת את האתר, הנגישה אותו למטיילים ומשפחות ומממשת חלק מהחזון הציוני – שמירה על ערכי הטבע והמורשת בישראל לצד הגנה על הגבולות", אומר גיא סלעי, מנהל מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם".
בשיקום המצודה לקחו חלק בין היתר גם החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, רשות העתיקות וקרן קיימת לישראל. בכך, הושלם הפרויקט שהחל ביוזמה של אורי ברגר, ארכיאולוג ברשות העתיקות. "אנחנו ברשות העתיקות רואים חשיבות רבה בקירוב הציבור הרחב וחיילי צה"ל לעתיקות הארץ ולמורשת", הוא אומר. "לאורך שנים, חיילות וחיילים שמשרתים בהגנה על גבול הצפון ונמצאים בסמיכות כל כך רבה לאתר מורשת מפואר שכזה, לא הכירו את קיומו של המבצר ואת הסיפור המשמעותי הקיים מאחוריו. עכשיו, לבד מהזכות לבקר באתר המורשת ההיסטורי והארכיאולוגי – במה שאולי שובר את שגרת היומיום שלהם, החיילים זוכים גם להיכרות עם המורשת הצלבנית בארץ וסיפורי הקרבות שידעה הארץ, לפני כמעט אלף שנים. המיזם המשותף לצה"ל ורשות העתיקות במצודת הונין, מאפשר לשמור ולהגן על נכסי התרבות המופלאים שיש לנו פה, בגליל העליון, ועל הדרך – מייצר נקודה נעימה לקפה במהלך הפעילות השוטפת, או לטיול עם בני משפחה שבאים לביקור".
חטיבה 769 היא חטיבה מרחבית בעוצבת הגליל אשר אחראית על הביטחון השוטף בגזרה המזרחית של הגבול בין ישראל ללבנון – גזרה הכוללת בין השאר את אצבע הגליל, רכס רמים והר דב. סגן-אלוף יוני רוט, סמח"ט 769, מוסיף כי מלבד החשיבות ההיסטורית הגדולה שלה, למצודת הונין גם חשיבות אסטרטגית גדולה בשל קרבתה לגבול עם לבנון, והיא מהווה נקודה משמעותית בהגנת הגזרה.
"בשנה האחרונה שיקמנו את סביבות המצודה, פרצנו שביל קסום בתוך החפיר שלה, שתלנו עצים והתקנו פינות ישיבה וספסלים. מעבר לנקודת הנוי שפתחנו היום למטיילים, עברנו בחטיבה תהליך ערכי, שחיבר כל חייל ולוחם אל הטבע ואל הגזרה בה בוא משרת", מספר סא"ל רוט. "דרך הזיעה והעמל, בחום הכבד וגם בגשמים, התחברנו לאדמה ולטבע של הגזרה, וחידדנו את האחריות שלנו על שמירתו. שיתוף הפעולה בין הארגונים האמונים על שמירה על הטבע, לבין צה"ל ולהתיישבות, מוכיח לכולנו שכאשר טובת הכלל ניצבת בראש סדר העדיפויות, ניתן לעשות דברים מדהימים – לטובת כולם. אני מתחייב שהפרויקט הזה עוד לא הסתיים, ואנו נמשיך לפתח את המקום, לטפח אותו ולתחזק אותו, ולהמשיך להביא אליו מטיילים ומשרתים באורח קבוע גם בטווח הרחוק".
נעמה מנספלד, רכזת מיזם צבא ההגנה לטבע ומנהלת מרכז חינוך והסברה גולן ברשות הטבע והגנים, מציינת כי "במקום קיימת עמדת סיור ותצפית בצמוד למצודה צלבנית מרהיבה, והבחירה של החטיבה לאימוץ המקום הייתה מרשימה, לא פחות מההתגייסות לעשייה שהגיעה אחרי החלטת האימוץ. אנו ממשיכים בעשיה, ממשיכים לשמור על הטבע והמורשת לצד השמירה על הגבולות".
"אנחנו רואים במצודת הונין אתר קליטת קהל משמעותי ועוגן ברכס הרי נפתלי", מוסיפה מיטל קציר, רכזת קליטת קהל גליל עליון בקרן קיימת לישראל. "זהו אתר היסטוריה ומורשת המושך קהל נרחב על גווניו וכחלק מהתהליך הוכשרו שבילי הליכה, הוצב שילוט מידע והכוונה ואף מוקמו פינות ישיבה. אנו שמחים להנגיש לציבור אתר כה חשוב בשיתוף פעולה מלא עם שאר השותפים והמתנדבים מתוך שליחות לפיתוח וטיפוח האתר ומקווים שהציבור ייהנה ממנו וגם ישאיר נקי אחריו".
מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", שנמצא תחת אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, הוקם לפני כעשר שנים במטרה לסייע לצה"ל ומפקדיו לשאת באחריותו לשמירה על הסביבה, הטבע, ואתרי המורשת בשטחים שבאחריותו ובסביבת הפעילות שלו. לשם כך, חברו בצה"ל, בהובלת חיל הטכנולוגיה והאחזקה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ומשרד הביטחון, לארגוני הסביבה המובילים בישראל – החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות – ויחדיו הם מפעילים כ-60 מוקדי עשייה בכל החילות והזרועות, באוויר בים וביבשה, מאצבע הגליל ועד אילת, מהשומרון ועד חופי הים התיכון.
מפקדי וחיילי היחידות יוצאים במסגרת המיזם לפעילות בשטח היחידות, תוך קבלת ייעוץ וליווי מקצועי משותפי המיזם, וגם מקבלים תכני חינוך והכשרה בנושאי סביבה, טבע ומורשת. המיזם ביסס עצמו כמוקד משמעותי בשמירה על הסביבה, הטבע ואתרי המורשת בתחומי הפעילות של היחידות הפעילות במיזם, וכעת פועל למנף את ההטמעה בשטח להטמעה רחבה וכלל צה"לית ולאורך זמן וכן למצוא פתרונות מעשיים להתמודדות עם משבר האקלים ומשבר המגוון הביולוגי.